Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Mogę odpowiedzieć na tą część dotyczącą mikroregulacji. Aparat zapamięta ustawienia dla każdego obiektywu, ale niestety, jeden obiektyw - jedno ustawienie, nie da się dwóch dla różnych świateł na przykład. Chyba żebyś zapamiętał i ręcznie przestawiał.
@ horak - racja zapomniałem o tym, ale to niestandardowe rozwiązanie ;)
@ renes - co do mikroregulacji to w zależności od światła się nie da, ale da się np. dla kilku takich samych szkieł - str. 314-317 instrukcji.
nie słyszałem jeszcze o korpusach ani naszej ukochanej firmy ani konkurencji które robiłyby różną mikroregulację dla różnych temperatur barwnych - są takie? mój 6D nie wykazuje takich problemów :) ale czytałem ze u konkurencji to duży problem.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
nie słyszałem jeszcze o korpusach ani naszej ukochanej firmy ani konkurencji które robiłyby różną mikroregulację dla różnych temperatur barwnych - są takie? mój 6D nie wykazuje takich problemów :) ale czytałem ze u konkurencji to duży problem.
to nie jest mikroregulacja dla roznych temp barwnych tylko kompensacja temperatury barwowej w ukladzie AF.
pomiar dleglosci zalezy od temp barwowej swiatla w takim stopniu ze przeklada sie to na widoczne bledy ostrzenia af.
kiedys to pomierzylem dosyc dokladnie - mozna sie zdziwic ze zaleznosc jest az tak duza.
ma te kompensacje mk3 i dx.
- czyli nie powinny byc one wrazliwe.
czy ja ma c6d, c70d - teraz nie wiem.
nizsze/starsze puchy nie maja, mk2 tez jeszcze nie mial.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
to nie jest mikroregulacja dla roznych temp barwnych tylko kompensacja temperatury barwowej w ukladzie AF.
pomiar dleglosci zalezy od temp barwowej swiatla w takim stopniu ze przeklada sie to na widoczne bledy ostrzenia af.
kiedys to pomierzylem dosyc dokladnie - mozna sie zdziwic ze zaleznosc jest az tak duza.
ma te kompensacje mk3 i dx.
- czyli nie powinny byc one wrazliwe.
czy ja ma c6d, c70d - teraz nie wiem.
nizsze/starsze puchy nie maja, mk2 tez jeszcze nie mial.
ale to nie ma interfejsu wyprowadzonego na cf-ny więc nie daje się regulować, konkurencja też nie pozwala grzebać w tym użytkownikowi, ogólnie to nie spotkałem się aby któryś z producentów udostępniał jakiekolwiek ustawienia z tym związane.
Dzięki.
Sprawdzę niedługo jak pracuje AF w 6D, choć niepokoją mnie te opinie o niepewnej i zmiennej pracy układu AF i coraz częściej jednak myślę o D750.
Kiedyś do 40d podpoiłem sigme18-50/2,8 i zauważyłem że bez lampy ostrzy w punkt natomiast z lampą ma problemy. Na innych obiektywach tego nie było. dlatego tez kopiłem 17-55. Sprawdźcie czy ta przypadłość nie jest przypisana też tylko do pewnej grupy obiektywów.
Cytat:
Zamieszczone przez
renes
Dzięki.
Sprawdzę niedługo jak pracuje AF w 6D, choć niepokoją mnie te opinie o niepewnej i zmiennej pracy układu AF i coraz częściej jednak myślę o D750.
Myślę że D750 będzie miał zdecydowanie lepszy AF ale i cena jest znacznie wyższa...
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
ale to nie ma interfejsu wyprowadzonego na cf-ny więc nie daje się regulować, konkurencja też nie pozwala grzebać w tym użytkownikowi, ogólnie to nie spotkałem się aby któryś z producentów udostępniał jakiekolwiek ustawienia z tym związane.
nie ma czegos takiego. kto by sobie dal z tym rade ?
to jest uklad kompensujacy barwe wbudowany na stale w ukladzie AF´.
wiekszosc nie wie , ze cos takiego w ogole istnieje - i wiedziec nie musi.
Cytat:
Zamieszczone przez
renes
Dzięki.
to poczytaj u żółtych bo w tym modelu o którym piszesz są ponoć problemy z af przy różnych temp. barwnych :mrgreen: