Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Było w humorze.
@Galipette
Skoro faktycznie nie miałeś dobrych elek z EF czy np Sigm Art, to faktycznie łatwiej jest zacząć nowe rozdanie w np Sony. Osobiście np nie odczuwam na ten moment potrzeby rozważania RFow poza tym co mam a mam i tak za dużo dobrych szkieł, nie jestem w stanie wykorzystać wręcz. To co tam widzę w testach czy zdjęciach z RFow nie zmienia zbytnio niczego w moim przypadku.
Cytat:
Zamieszczone przez
Galipette
Cześć. Pożegnałem się z systemem R Canona . Niestety ceny obiektywów rf i wybór - a raczej brak możliwości wyboru skłoniły mnie do zmainy systemu. Może nie byłem tu długo ale dzięki wszystkim za rozmowy. Pozdrawiam wszystkich Canoniarzy - nie będę likwidował konta bo chętnie będę tu zaglądał.
To było do tego
W sumie przewinęło się sporo szkieł od EF do RF - nie powiem widziałem różnicę w pracy szkieł RF i dlatego ten system mi się podobał bo dawał sporo radochy z użytkowania. jednak wszedłem troszkę w sport halowy i stwierdziłem że 2.8 by się przydało. No i podczas poszukiwań doszedłem do wniosku żeby zejść w systemie R poniżej 2.8 a najlepiej zbliżyć się do 1.4(stałki) to już trzeba mieć gruby portfel. Stąd decyzja - wygrała ekonomia. Nie mówię, że canon to zły system ani nie chwalę sony że jest w czymś lepsze ale za sporo niższe ceny mogę mieć szkła jasne i ostre. Sprzedałem cały sprzęt canona i okazało się że zmieniłem system, mam już 3 szkła świetne i jasne i zostało mi kupę kasy - no i teraz jest kolejny problem bo plecak za mały:D. W fotografii można tak w kółko - ciągle coś trzeba dokupić , wymienić, zmienić. Ja akurat tak lubię a sam aparat, napis na nim, to tylko puszka która bez fotografa nie zrobi zdjęcia. Większość matryc jest w tej chwili w zupełności wystarczające do zastosowańvamatorskich i komercyjnych. Ja staram się uczyć na nowo i wyciskać maksimum z nowego systemu.
Tego samyanga AF 85/1.4 miałem kiedyś do Sony, pierwszą wersję. Nie przeszedł moich wymagań :D
1 załącznik(ów)
Dla mnie daje wystarczająco ostry i kontrastowy obraz. Dobre szkło nawet do sportu. Stosunek jakość obrazka -cena -jasność - super!
Tak czy inaczej miło było spotkać na swojej drodze fotograficznej tak zacne grono - pozdrawiam jeszcze raz i nie zaśmiecam już wątka o R. Będę udzielał się ew w innym dziale. :idea:
Załącznik 18961
Cytat:
Zamieszczone przez
Galipette
W sumie przewinęło się sporo szkieł od EF do RF - nie powiem widziałem różnicę w pracy szkieł RF i dlatego ten system mi się podobał bo dawał sporo radochy z użytkowania. jednak wszedłem troszkę w sport halowy i stwierdziłem że 2.8 by się przydało. No i podczas poszukiwań doszedłem do wniosku żeby zejść w systemie R poniżej 2.8 a najlepiej zbliżyć się do 1.4(stałki) to już trzeba mieć gruby portfel. Stąd decyzja - wygrała ekonomia. Nie mówię, że canon to zły system ani nie chwalę sony że jest w czymś lepsze ale za sporo niższe ceny mogę mieć szkła jasne i ostre. Sprzedałem cały sprzęt canona i okazało się że zmieniłem system, mam już 3 szkła świetne i jasne i zostało mi kupę kasy - no i teraz jest kolejny problem bo plecak za mały:D. W fotografii można tak w kółko - ciągle coś trzeba dokupić , wymienić, zmienić. Ja akurat tak lubię a sam aparat, napis na nim, to tylko puszka która bez fotografa nie zrobi zdjęcia. Większość matryc jest w tej chwili w zupełności wystarczające do zastosowańvamatorskich i komercyjnych. Ja staram się uczyć na nowo i wyciskać maksimum z nowego systemu.
Jak mogłeś zdradzić Canona na Sony:?: Tak nie wolno! Natychmiast wyjdź z forum i nie wchodź więcej :mrgreen:
Dorzuciłem sobie Twój profil do obserwowania na Facebooku, będę śledził :). Fajne fotki z spacerów, czy tam wycieczek z partnerką.
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Jak mogłeś zdradzić Canona na Sony:?: Tak nie wolno! Natychmiast wyjdź z forum i nie wchodź więcej :mrgreen:
Niektórzy zmieniają systemy i ciągle nie mogą znaleźć mimo, że mają top. Może nie będę tu wskazywał palcem :D palec to tylko do czyszczenia matrycy jak u mystka...
Cytat:
Zamieszczone przez
Galipette
Dla mnie daje wystarczająco ostry i kontrastowy obraz. Dobre szkło nawet do sportu. Stosunek jakość obrazka -cena -jasność - super!
Ok rozumiem.
Szkło ma jedną wadę jak dla mnie. Nie natknąłem się na ten minus w żadnych opisach wtedy przed zakupem. Skoro nikt na to nie narzekał to nie wiem czy jest sens tutaj o tym pisać bo skoro większość i tak nie zobaczy różnicy .... a jak to ktoś tu napisał tym bardziej Kowalski lub większość populacji :D Więc reasumując miałem go na jednej sesji i od razu po niej się pozbyłem.
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Dorzuciłem sobie Twój profil do obserwowania na Facebooku, będę śledził :). Fajne fotki z spacerów, czy tam wycieczek z partnerką.
Również dodałem do obserwowania. Świetne te zimowe fotki :!:
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Niektórzy zmieniają systemy i ciągle nie mogą znaleźć mimo, że mają top. Może nie będę tu wskazywał palcem :D palec to tylko do czyszczenia matrycy jak u mystka...
oj tam, oj tam... :roll::lol: