Ale inne jakieś... Są?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Czy tylko bedziesz o nich mówił, obiecywał etc. etc.
Wersja do druku
Ale inne jakieś... Są?
Czy tylko bedziesz o nich mówił, obiecywał etc. etc.
No bo chcę po kolei nooo...
Macie. Niepokolei.
144.
I co, nie wiadomo co napisać?
Piękne zdjęcie?
Piękne zdjęcie!
No nie wiem, oczekuję komentarzy, nie tylko takich Sergiuszowych...
Coś źle? Coś dobrze? Szczegóły!
Jakoś dziwnie obiektyw winetuje?
144.
Dobra obróbka,nawet lepiej niż dobra.
Nie za bardzo wiem,gdzie leży sobie ostrość.
Podejrzewam,że na trawce po lewej stronie kadru,może w odbiciu drzewa w wodzie,ale nie jest to takie oczywiste.
Gdyby to było mocniej zaakcentowane ostrością, właśnie na tej wystającej kępie zielonej trawy, stanowiłoby to dobrą przeciwwagę dla prawej strony kadru z drzewem w tle.
Takim torem poruszałby się wzrok, z lewej części kadru do drzewa w oddali,budując przestrzeń w zdjęciu.
Chociaż,jak domyślam się, były warunki małoświetlne i polar w użyciu,możliwy lekki wiatr i trawka mogła się bujać.
Kompozycyjnie również poprawnie,nieśmiertelna zasada złotego podziału.
Gdybym miał się czepiać to właśnie o to,że ujęciu globalnym fotograficy w pejzażu nazbyt często wykorzystują tę metodę do budowania obrazu, co skutkuje tym,że dzieło jest mocno przewidywalne i nie zaskakuje,czym pozbawia emocji odbiorcy.
Ale takie tam czepianie się.
Ogólnie bardzo dobrze,dwa z minusem.:wink:
cudowne zdjęcie, zakochałem się :D
To znaczy? W którym miejscu dziwnie?Polara na Samyanga nie założysz, chyba że cokinowy, potrzebny by był pewnie 15cm x 15cm :D
Ostrzyłem najprawdopodobniej na drzewo (nie przypominam sobie sytuacji, w której bym na nie nie ostrzył), i z tego co widzę na oryginale, to przysłona była przymknięta, bo ostrość jest prawie wszędzie (za wyjątkiem najbliższych ździebeł).Nie znam twoich wypowiedzi na tyle dobrze, by jednoznacznie określić, czy to ironia, czy nie :P
Zpomniałeś wysteplować sterczące patyki po prawej.
Jeśli to do mnie pisałeś, to niestety akurat poszedłem spać :)
Zdjęcie mi się podoba, ale jakieś takie sztuczne jest. Nie wiem, czy to dlatego, że mi się nie zgrywa ta mgiełka z oświetleniem, czy dlatego, że całość jest jakby przeostrzona, czy dlatego, że rozkład błekitu na niebie jest jakiś mało naturalny.
brakuje mi troche 1 planu - trawa jest raczej neutralna, chociaż:
to jasne źdźbło trawy w lewym dolnym bym sprobowal wystemplowac
ladne kolorki:)
Dla mnie 144 jest rewelacyjne.
Bez zbędnej paplaniny to: kadr idealny, obróbka świetnie pasuje do tego zdjęcia. Zdjęcie przyciąga wzrok na dłużej i o to chodzi.
Gratuluję.
Dla mnie rewlka. Jak dawno nie widziałem tutaj nic dobrego tak to jest wyśmienite. Sam cos takiego na ścianie bym u siebie widział. Dobre miejsce, kadr przemyślany i te kolory. Brawo!
I like it ;) już wiesz jakie nastepne foto mi na urodziny wywołać :)
Od czasu sportu, jedne z ładniejszych zdjęć Twojego autorstwa. Nie czuje się krytykiem, więc powiem tylko, że z przyjemnością je oglądam. Podoba mi się również to zdjęcie, na którym widać aparat na statywie. Nie widzę potrzeby uzasadniania czemu znalazł się on w kadrze, zdecydowanie działa na plus dla tego zdjęcia, w moim odczuciu oczywiście.
Generalnie mogę powiedzieć, że potrafisz robić naprawdę bardzo dobre zdjęcia. Zdarza się jednak często, że pomiędzy tymi bardzo dobrymi jest sporo takich, które odstają jakością i treścią. Moim zdaniem jest to kwestia selekcji a nie problem z robieniem fotografii. Dlatego nie widzę potrzeby krytykowania ich, za to z przyjemnością moge pochwalić te bardziej udane. Te są z pewnością bardziej udane.
Dobra fota. Daj znać jeśli znowu będziesz jechał. ;-)
Lepiej rób widoczki niż portrety^^.
Wiem, patrzyłem na nie na sam koniec tej jakże żmudnej obróbki w PSie (wymazanie jednego syfa na matrycy ;D), ale stwierdziłem, że wyglądają naturalnie i nie psują zbytnio odbioru, i zostawiłem.Nic nie prostowane, nie ma sensu psuć jakości, jak nie widać krzywizny. A tu jak widać - nie widać.
Ciekawe co powiecie na to :
145.
145 poproszę w formacie 20x30 jako prezent na urodziny na matowym papierze, a jeszcze lepiej na płótnie :) Ramkę ew. passe-partout sobie dobiorę sam.
Gratuluję!
Ładne, ale winieta ciut za mocna jak dla mnie.
Pochwal się czym zaświeciłeś. ?
Winieta naturalna, z 35L. Wyszła taka wielka, bo fotografowana scena była mało kontrastowa, dlatego po rozciągnięciu głębi tonalnej wyszła taka mocna. Też mi się wydaje, że za mocna, ale zdecydowałem się nie poprawiać. Tak se teraz patrzę jedynie, że drzewo jest trochę za mocno z boku chyba.
2 x 580exII, jedna na drugiej. Zoomy na 105mm, moce na 1/1 i i tak się nie wyrabiały, więc musiałem iso400 i przysłonę 1/1. Całe szczęście, że ambient do tych parametrów pasował jak ulał (1/160).
Zdjęcia zrobione dwa ze statywu - jedno z lampą, drugie bez, bo lampy były stosunkowo nisko (jakieś 1,5m nad ziemią) więc mocno siały po trawie, dlatego wziąłem ją ze zdjęcia bez błysku. "Jeziorko" natomiast zostawiłem z tego z błyskiem :P
1.4 oczywiście :D
Coś mi się chłopaku wydaje,że się chyba odnalazłeś w temacie...
No a mi się znowu wydaje, że te foty co zrobiłem to są dalekie od ideału. Zwykłe kadry, jakościowo też nieidealnie. Niedopracowane z powodu chęci zrobienia kilkunastu tematów w czasie tej 1-2h najlepszego światła. I do tego bieganie do lamp :D
Przydałby się asystent ^^
Miejscówka strasznie podobna do tej z plenerów Cichego :) Co do zdjęć to są po prostu świetne, choć mi też przeszkadza nieco za duża winieta na 145. Poza tym super. Do labu z tym i na ścianę :)
Bo to ta miejscówka :DJeszcze poodwiedzam Rogalinek i kiedyś zrobię tylko kilka zdjęć, ale za to takich porządnych porządnych, od A do Z technicznie poprawnych. Ale to muszę mieć albo rower, albo samochód w Poznaniu :p
Trochę inniejsze, jeszcze mniej idealne (żałuję, że za pierwszym drzewem jest jeszcze drugie, a później jeszcze krzaki, no ale co zrobić... Stemplować jakoś mi się nie chce :mrgreen:)
146.
145 swietne Micles. Jak dinderi, poprosze w formacie na sciane!:)
146, za dużo mocy. Wyszło... wiesz jak wyszło.
146. moim zdaniem wyszło kiepsko, ale 2 poprzednie bdb... Szkoda, że całe drzewo nie jest oświetlone...
145 nawet fajne ale drzewo mogles lepiej dociagnac. jak dla mnie lepiej niz lampa maluje sie porzadna latarka. no i za mocna winieta, nawet jesli naturalna to za bardzo sie rzuca w oczy.
brakuje mi ujec czyms szerszym niz 35 i 50mm
Jeżeli zdjęcia z Samyanga 14mm 2.8 uważasz za zrobione 50mm, to już twoja sprawa, ale ja będę podtrzymywał zdanie, że 142, 143, 144, 146 były robione na 14mm na FF. Jeszcze szerzej chcesz? To kup mi sigmę 12-24 albo fisha.Jeżeli tak bacznie przyglądałeś się ogniskowym zapisanym w exifach powyższych zdjęć, to powinieneś również zauważyć, że większość zdjęć została zrobiona na 1/160. Jaką część drzewa zdążysz w tym czasie "pomalować"? A jeżeli już na siłę zmniejszać iso i przymykać przysłonę do oporu, to latarka nie byłaby w ogóle widoczna. Chyba że wziąłbyś jakieś światło filmowe, albo takie z latarnii morskiej. Nie widziałem jeszcze latarki mocniejszej od 580tki na 1/1, na którą byłoby mnie stać nawet po 2 latach pracy. Sory.
Dla wyjaśnienia, jeszcze raz, tym razem bez ironii : te zdjęcia, w których exifach jest ogniskowa 50mm, a przysłona 0 - pochodzą z Samyanga 14.
147.
My bad:P w sumie co racja to prawda:P nie przygladalem sie za bardzo zdjeciom, tylko obejrzalem exif, a moja uwage przykulo tylko 145 i zapomnialem ze samyangi nie maja stykow:PCytat:
Jeżeli zdjęcia z Samyanga 14mm 2.8 uważasz za zrobione 50mm, to już twoja sprawa, ale ja będę podtrzymywał zdanie, że 142, 143, 144, 146 były robione na 14mm na FF. Jeszcze szerzej chcesz? To kup mi sigmę 12-24 albo fisha.
ale przeciez nikt ci nie kazal robic zdjec na 1/160. statyw zapewne posiadasz wiec problemu nie widze zeby ustawic dlugi czas i doswiecic wszystko dokladnie co sie chce latarka.Cytat:
Jeżeli tak bacznie przyglądałeś się ogniskowym zapisanym w exifach powyższych zdjęć, to powinieneś również zauważyć, że większość zdjęć została zrobiona na 1/160. Jaką część drzewa zdążysz w tym czasie "pomalować"? A jeżeli już na siłę zmniejszać iso i przymykać przysłonę do oporu, to latarka nie byłaby w ogóle widoczna. Chyba że wziąłbyś jakieś światło filmowe, albo takie z latarnii morskiej. Nie widziałem jeszcze latarki mocniejszej od 580tki na 1/1, na którą byłoby mnie stać nawet po 2 latach pracy. Sory.
fajny spocik znalazłeś, szczególnie na 147 to widać. fajne kolorki
U Cichego zdecydowanie lepiej wygląda to miejsce.
Ambient mi kazał robić na 1/160, bo jakbym ustawił dłuższy czas, to bym miał prześwietlone. A jakbym skręcił przysłonę albo iso, to twoja latarka oświetliłaby tylko dziurkę w nosie. Nie teoretyzuj, bo to ja tam byłem i wiem jak tam było. Wiem co masz na myśli, zgadzam się z tą latarką, ale nie w tym przypadku, gdy było już widno. Wcześniej - a i owszem (jak było 30" 2.8 iso 200), wtedy latarką można świecić.
Wygląda lepiej, bo Cichy może na lepszą pogodę trafia, albo bardziej kręci w PSie. Ja w PSie stemplowałem tylko syfki na matrycy.
.
Się pochwalę, że moja fota jest już w dziale Loupe na interfacelift.com Mam nadzieję, że wejdzie na główną, bo założyłem się z kumplem, że wejdzie :P
co wy jakieś farmazony piep*e :D?
To ostatnie u mnie w Exifie pokazuje 8sek na ISO800 czyli latarką można by poświecić. 5DMII nie ma czyszczenia matrycy? Ten obiektyw wydaje mi się jakiś marny. Chętnie zobaczyłbym fragment gałązek na tle nieba.
Ale na ostatnim nie świeciłem lampą.
Ma, ale nie takie dla miclesa. Ja się nie certolę zbytnio przy zmianie obiektywów i syfu mam często co niemiara.
Jutro wrzucę.
O, Micles, widzę że sprawdzasz się w landszaftach, zostaw ślubniaki i tu się realizuj bo nieźle Ci wychodzi. Ostatnie strasznie centralne, przedostatnie źle oświetlone ale poprzednie boskie.
145 jest świetne. Z Twoich landszaftowych pamiętam jeszcze zachodzące słońce i słup elektryczny. Jedno jest pewne, dawaj częściej widoczki.
Lampa w landszaftach mnie jakoś nie przekonuje, ale za to 147 jest super!
145 - dla mnie bomba. Wogole to ostatnie duuuuzo lepsze niz te z poczatku tego watku. Sam widzisz jakie robisz bledy (ja niestety nie widze tego) ale zycze bys w koncu zaczal robic idealne zdjecia i dawal dobre przyklady innym fotografom z CB.
Ja mam w plecaku piasek z wakacji nie tylko z zeszłego roku ale pewnie i sprzed dwóch lat. I też się specjalnie nie przykładam wymieniając obiektyw. Obiektyw bo mam jeden do trzech korpusów. I przez ponad dwa lata raz zeskrobałem paprocha z matrycy. Musi coś nie tak działać. Na ostatnim zdjęciu też został Tobie paproch. Kiedyś z D300 zrobiliśmy test i nawkładaliśmy paprochów i nie za pierwszym razem, ale za którymś tam aparat je strącił. A jak to jest jak nakręcisz film? Można wtedy jakoś wyczyścić syfy?
Tutaj jest łatwiej, bo drzewo póz nie przybiera, ani makijażu nie potrzebuje. Pozostaje kwestia kadru, światła i obróbki. Dlatego krajobrazy lubię i nie lubię. Małym nakładem pracy można zrobić coś fajnego, ale z drugiej strony to nie jest w 100% moja zasługa. Pojechałem "na gotowe". Wschód, mgła, oklepana miejscówa, kadry też niejako same się narzucają... No nie idzie gorzej...
Jak wiem, że będę robił na bardzo przymkniętej przysłonie, to sprawdzam matrycę w domu przed foceniem. Ostatniego nie tykałem w PSie, chociaż powinienem znowu tego jednego syfka maznąć.
Wszystko idzie, tylko zależy jakim nakładem czasowym...
Poczytaj o rotoscopingu na przykład. Strasznie czasochłonne, ale za to jakie efekty!
Hm... Drzewo przybiera pozy podobnie jak krzaki czy trawa. I żyje tak samo jak modelka. Poświęć kiedyś czas i się przyjrzyj a to dostrzeżesz.
Co do filmowania to ja raczej szukam takich ujęć 2-3 sekundowych nadających ruch statycznej fotografii.
Obróbka filmów od ostatnich 2-4 lat bardzo szybko posuwa się do przodu.
.
Crop 100%, ze 144 nigdzie nie ostrzony :
144c.
Nie wątpię, przez kilka lat byłem „molestowany” przez AVID czy jakoś tak aby wziąć oprogramowanie do testów. Tylko ja się na tym nie znam. Za to widziałem na pokazie jak z bezsensownie nagranego przeszło trzygodzinnego filmu lub raczej materiału kamera Sony samodzielnie zmontowała film. Zajęło jej to ze trzy minuty i w mordę misia film dało się oglądać. Muzyka, przejścia między ujęciami oczywiście możemy się czepiać ale ogląda się jak film. Z Sony też miałem propozycję otrzymania do testowania oprogramowania i jak byś miał ochotę potestować to poszukam tego mejla.
Nie miałbym, nie mam czasu uczyć się nowych programów do montażu...