apropo irfanView.. shift + s wyostrza, i robie to po zmniejszeniu, ale czasem przeostrza.. idzie gdzies wybrac jakiś stopien wyostrzenia?
Wersja do druku
apropo irfanView.. shift + s wyostrza, i robie to po zmniejszeniu, ale czasem przeostrza.. idzie gdzies wybrac jakiś stopien wyostrzenia?
Przedewszystkim to stylizacja kiepska .
przeciez nie jest to pro sesja, tylko nauka portretu.. chyba nie temat do oceniania stylizacji:)
na 1. kiebpskie b&w, ostrosci brakuje
a drugim ostrośc na nogach niestety
kadrowanie calkiem ok, ale tła do drugiego zdjecia zupełnie nie rozumiem
Teoretycznie w PORTRECIE, ubiór nie powinien być zbyt skomplikowany (bo to co chciałeś zrobić to chyba bardziej podchodzi pod tzw. 'fashion' niż portret), dobry portret powinien odzwierciedlać charakter oraz osobowość portretowanej osoby (apropo stylizacji skomentowanej przez kucza21).
Technicznie wg mnie to na obu zdjęciach jest coś nie tak z ostrością, ponadto na pierwszym murek odcina modelce głowę... na dwójce kompozycja mi się nie podoba, tło też jakieś takie nieciekawe...
Zastanawiam się co zrobiłem źle z ostrością:
obiektyw Sigma 70-300 APO DG, puszka 350D, AF ustawiony na centralny punkt, celowany na bliższe oko modelki... tymczasem większość fotek z tej sesji jest ostrzejsza nieco wcześniej. Robiłem test AF na FF/BF przy pomocy karty testowej opisywanej w jednym z wątków tego forum i wszystko wydaje się być w warunkach laboratoryjnych OK. Czy może z tym szkłem przy ogniskowej 70mm powiniennem szukać głębi ostrości z większymi przesłonami? (foty robiłem między 4-5.6, wszystkie na 70mm)....
Poza tym dziękuję za słowa krytyki, nie za bardzo rozumię tylko słów, że "murek odcina głowę modelce...". Jeśli w tym wątku coś podobnego było, przepraszam za ponawianie pytania - wątek stał się baaardzo duży, ale jest też kopalnią wiedzy - zupełnie z resztą jak całe CB :)
Unikać poziomych linii które przebiegają za łączeniami poszczególnych części ciała osoby pozującej.
Co zrobiłeś źle? Sigma 70-300 nie jest za super, tym bardziej z 350tką. Rób kilka zdjęć tego samego kadru (nie serią, tylko z ponownym ustawieniem ostrości) i wybieraj w domu te trafione. A jak cię stać, to zmień puchę na XXd, lub szkło przynajmniej na C 50 1.8 (które też ma problemy z AF na puchach trzycyfrowych, ale da się przeżyć).
Sigma 70-300 jest zdecydowanie niesuper. Szczególnie do portretów :)
Mogę sie podpiąć do tematu? Bardzo prosze o ostrą krytykę bo może niedługo będę miał okazję popstrykać trochę portretów - może się czegoś nauczę.
Jedne z pierwszych portretowych pstryków (nie zdjęć):
1:
2:
3:
Na drugim za bardzo widać flesh, a na trzecim zdjęciu trochę za ciasno skadrowane. W 1 przeszkadzają mi poucinane kończyny...
pzdr B.
Tradycyjnie można by poprosić Cię o powrót do korzeni, czyli rozpoczęcie czytania tego wątku od początku - wszystko w nim zostało powiedziane.
Ale z drugiej strony, komu chciałoby się czytać taką kobyłkę...
Ad1.
Nie potrafię zrozumieć o co chodzi. Kadr jak w "4 Pancernych", największą uwagę przyciąga Pacman. Dobre, miękkie światło, niestety tło zjadło całość - najmniejszego wydobycia modelki z ujęcia. Czy wspominałem już o kadrze?
Ad2.
Za podobne kadry powinny być przewidziane kary finansowe. Poucinałeś wszystko, co tylko możliwe. Do tego strzeliłeś brutalnie wbudowaną lampą spłaszczając obraz do granic przyzwoitości. No i fatalna konwersja c-b. Niezbyt korzystne uchwycenie modelki stanowi przy tym ujęciu jedynie wisieńkę na torcie.
Ad3.
W sumie uwagi podobne do "2".
Powinienem w sumie być może w jakikolwiek sposób złagodzić opinię, ale moim zdaniem masz za długi staż na forum, by stosować taryfę ulgową.
Jeśli możesz - korzystaj ze światłą naturalnego. Jeśli warunki na to nie pozwalają a masz zewnętrzną lampę - strzelaj w sufit lub kombinuj z dyfuzorem, blendą lub czymkolwiek, co zmiękcza światło. Zanim strzelisz - pomyśl. O tym jaki będzie kadr, jakie masz tło. Sprawdź, czy w tle nie ma przeszkadzajek w postaci kontaktów, ręczników, poduszek, koców z przeintelektualizowanym wzorem, łyżki do butów lub luźno leżących elementów roweru "Wigry2" z Bydgoskich Zakładów Rowerowych "Romet". Po prostu ogarnij całość PRZED naciśnięciem spustu.
Z mojej strony to chyba tyle...
Powodzenia.
yyyy...właściwie to nie wiem co mógłbym jeszcze dodać...moze zacznij od nieucinania brody. Radziłbym przeczytać watek od początku ;)
Fotka, szukałem cienia ale go nie znalazłem >_> Na następną sesje biorę blende :D
kolory mi się podobają
mogę się założyć, ze z odsłoniętymi ustami lepiej zdjęcie by wyszło. Masz może z całą twarzą
pamietam jak bylo na poczatku i widze jak jest. w dobrym kierunku idziesz:)
Proszę z ustami ;)
Czyli reszta komentarzy zaraz będzie negatywna :D Założę się :roll:
Niby ok, ale w tym nowym foto COS mi nie gra. Widac ze sporo nadrobiles - glowa w mocnym punkcie, sprawne operowanie GO, ale.. mine modelki tu przemilcze, moze kadr nie taki? koncowka wlosow moze niepotrzebnie przycieta, swiatlo chyba za ostre (poludniowy spacer? :D), ale na prawde w dobrym kierunku poszedles. cwicz, bedzie ok:)
Trochę brakowało w niej życia o 13 :p
Lekko w prawo albo oddalić się i byłoby lepiej - racja ;)
Tj. wyżej napisałem. Później nie ma dobrego światła - ogólnie zima jest blee w kwestii oświetlenia ;(
:shock:
Zaryzykuję i wrzucę jeszcze jedna fotkę :p
bez przesady, zasada złotej godziny jest niezmienna i wiadomo, że w południe to zawsze będzie ostre słońce...
ostatnia fotka najgrosza, mogłeś robić szersze ujęcie i nie ucinać jej rąk...
przede wszystkim twarz jest w cieniu, ostatniej foty mogles nie wrzucac:p i to ujecie, za gunią - takie ni to szerokie ni to uciete.
walka ze swiatlem tez nie jest przyjemna, mialem okazje w ostrym sloncu byc w parku.. pod drzewami byly przeswity z lisci, ciezko szukalo sie cienia i fajnego miejsca:)
potem nauczylem sie ze blenda pomaga.. jako generator cienia:D
Ostatnie najlepsze, bo poza najnaturalniejsza :P
Technicznie faktycznie troszkę leży, ale mi się właśnie podoba za to że takie naturalne.
Wyjaśnij :p
Ostatnio mi ktoś pisał że modelka nie musi być równo oświetlona... :p
Zapatrzyła się na ptaki :D
Możecie jeszcze raz ocenić ten sam kadr ale w kolorze??
Za duży kontrast. Modelka ubrana w czarną plamę i wygląda jak wklejona (manipulowałeś głębią?). No i drzewko wyrasta z głowy ;-)
No nie do końca. Chodzi chyba o to, żeby dobrać takie światło, żeby zmieścić w zakresie jedno i drugie. Dodatkowo możesz się wspomóc blendą czy lampą i rozjaśnić cienie...
Ja czytałem, że wyrastające różności z głowy modelki to podstawowy błąd.Cytat:
Z tym drzewkiem to już przesada xd
OK, może to kontrast daje takie wrażenie.Cytat:
Jeżeli chodzi o GO prosto z puszki - popatrz na włosy ;)
o złotej godzinie masz tutaj ;)
co do uwag tomdz- to źle, ze wyrasta jej coś z głowy, powinieneś zadbać o tło..
dołączam się do wątku i na pierwszy ostrzał prezentuje świateczno-choinkowe zdjecie zrobione tanim słoikiem o brzydkim bokehu ;) 50mm 1.8
1.
2.
kadr całkiem poprawny, ale czegoś mi brakuje.. tylko czego 0_o
ps. niektorych nawet na ten brzydki bokeh nie stać.. ;)
uzupelnilem o 2 pozycje ;)
co powiecie na ten portrecik?
1.2.
mi sie bardzo podoba:) moga sie zdarzyc jakies teksty na temat ucietej czapki itd.. ale mi to zupelnie nie przeszkadza w odbiorze zdjecia:)
Mnie się bardzo podoba :)
85 mm ? :D
cholera, kupuje:)
cudna ostrosc i kolorki:) chcialbym zobaczyc to prosto z karty:)
Nie wiem czy temat z pierwszego posta jeszcze obowiązuje, ale moim zdaniem, zanim zaczniesz fotografować ludzi, dobrze by było gdybyś miał odpowiednią osobowość. Mam na myśli to, że:
-umiesz rozładować napięcie
-uśmiechasz się często
-powodujesz, iż ludzie czują się w Twoim towarzystwie dobrze
-masz szacunek do człowieka i samego siebie
-kochasz ludzi, nie ważne jacy są (nie myl z Jezusem - jestem nie wierzący)
-potrafisz słuchać drugiego człowieka
-fascynujesz się ciałem
-fascynujesz się twarzą
-fascynujesz się osobowością
-potrafisz zrozumieć dlaczego ludzie robią to co robią (nie zawsze zgodne z Twoim pojmowaniem świata)
-potrafisz rozpoznać indywidualną jakość człowieka oraz umiejętnie ją ująć na fotografii
-potrafisz połączyć się emocjonalnie z osobą portretowaną
Dalej, jeśli potrafisz okiełznać to wszystko, wtedy właśnie możesz przystąpić do portretowania. I teraz jesteś na etapie uczenia się techniki, na etapie zależącym wyłącznie od Ciebie. Od Twojej motywacji. Od twojej miłości do człowieka i fotografii.
pozdrawiam gorąco
Kuba
oto moje co nieco...
400D + 85mm f1,8 USM
1.
http://leo.wsinf.edu.pl/~jarekb85/FO.../IMG_3230a.jpg
2.
http://leo.wsinf.edu.pl/~jarekb85/FO.../IMG_3236a.jpg
3.
http://leo.wsinf.edu.pl/~jarekb85/FO.../IMG_3255a.jpg
czekam na konstruktywną krytykę :)
Pozdrawiam...
Jay 1.ostrosc powinna być prawdopodobnie na oczach ja niestety jej tam niezauwazam jak na dwa rewelacyjne szkła do portetów, pokombinuj jeszcze z kadrami zapodaj następne
Jeśli chodzi o ostrość to strasznie mi gubi 85mm przy Canonie 400D:(
no to zapodaje kolejne...
Kamila:
1.
http://leo.wsinf.edu.pl/~jarekb85/a.jpg
2.
http://leo.wsinf.edu.pl/~jarekb85/b.jpg
mój faworyt:)
3.
http://leo.wsinf.edu.pl/~jarekb85/IMG_1640.jpg
ale ty te zdjecia pokazywales juz w innym "własnym" wątku. Czego oczekujesz, że będą tu inne rady?
Wiem że pewnie już wszystkie rady były napisane, ale mógłbyś coś dodać od siebie? Jakieś Twoje przemyślenia do tych 3 fotek - http://canon-board.info/showthread.php?t=30957&page=202
Daj jakiś normalniejszy link, bo niektórzy mają inną liczbę postów / stronę i już wtedy wg stron nie idzie oglądać. Lepszy jest link do posta (najedź na numer posta z prawej strony : #1234 i skopiuj prawym przyciskiem myszy)
Spoko, w końcu Bydzianie powinni sobie pomagać :D
#2020 - za dużo przypadkowości. Obcięta rękawiczka najbardziej kole w oczy.
#2018 - trochę zbyt kontrastowa twarz - plamy wyszły. Do tego raczej niekorzystna mina.
#2015 - jak dla mnie najlepsza, ale jakieś dziwne zielone(?) obwódki wokół głowy (włosów) powstały.
Kontynuuj, zobaczymy co będzie dalej :P
- takie jakby z back stage ;p