Odp: TAMRON 150-600 f/5-6.3 VC USD
Takie spostrzeżenie/rada dla przyszłych posiadaczy, zwłaszcza tych, którzy będą latać z monopodem wkręconym bezpośrednio w uchwyt mocowania statywowego. To ostatnie wygląda na zrobione bezpośrednio w aluminiowym uchwycie. To oczywiście nie jest zbyt dobra informacja w kontekście współpracy ze stalowym gwintem monopodu. Najlepiej więc kupić małą głowiczkę i używać płytki adaptera. W teleobiektywach Canona jest jeszcze gorzej, bo gwint jest w postaci mosiężnej (!!!) wkładki, ale przynajmniej można ją łatwo wymienić w serwisie (niekoniecznie jednak tanio...).
Miałem dziś okazję podpiąć Tamiego pod 6d i trochę pomacać.
Szkło sprawa wrażanie solidnego, wg mnie duże lepiej wykonane niż T 70-300 VC USD (miałem więc porównuję), przednia soczewka nie wygląda jakby była przyklejona niedbale (przy 70-300 miałem takie wrażenie).
Kilka testowych fotek pod sklepem pozytywnie mnie zaskoczyło. Jest naprawdę nieźle. AF działał sprawnie, nawet w trybie servo.
Co mi nie przypasiło przy pierwszym kontakcie:
1. wyważanie przy 600 mm, mam wrażanie, że przód mocno ciągnie w dół, może to i zrozumiałe, ale mi się to osobiście nie spodobało (przy 100-400 na pewno tak nie ma).
2. stabilizacja przy 600 mm, owszem na krótkim końcu i tak do 300-400 mm mega, zamraża praktycznie obraz, ale przy 600 mm miałem wrażenie, że nie działa dobrze, obraz co chwilę skakał (miałem tak samo na 300 mm przy T 70-300). Z całą pewnością VC Tamrona jest mega lepsze na krótkim końcu od C 100-400, ale wolałbym by obraz na 600 mm pływał (tak jak to jest na 400 mm w C 100-400), niż skakał.
Oczywiście powyższe to tylko i wyłącznie moje subiektywne opinie, po dość krótkim obcowaniu ze szkłem.
A co sądzicie o sigmie 50-500 kontra tamron 150-600, podejrzewam aż rynek się trochę nasyci wtedy mogą być konkretne testy.Uważam że nie tylko się testuje obiektywy w pełnym słońcu i na iso 100, ale też o wiele gorszych warunkach polskich.Zastanawiam się nad przejściem w przyszłości na tamrona o ile wypadnie lepiej w testach przy porównywalnych ogniskowych do sigmy.Co sądzicie?Fotografuję przyrodę aczkolwiek nie jestem zbyt zadowolony przy sytuacjach alarmowych sigmy 400-500.W temacie wiecie o czym piszę.Stałka na razie nie wchodzi w grę.:roll:
to moze kup po prostu puszke z lepszym uzytecznym iso?
Nawet dobrze to wygląda, do zastosowań amatorskich na niedzielne pstrykanie powinien wystarczyć :p
Tamron 150-600mm f/5-6.3 Di VC USD Lens Image Quality
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Takie spostrzeżenie/rada dla przyszłych posiadaczy, zwłaszcza tych, którzy będą latać z monopodem wkręconym bezpośrednio w uchwyt mocowania statywowego. To ostatnie wygląda na zrobione bezpośrednio w aluminiowym uchwycie. To oczywiście nie jest zbyt dobra informacja w kontekście współpracy ze stalowym gwintem monopodu. Najlepiej więc kupić małą głowiczkę i używać płytki adaptera. W teleobiektywach Canona jest jeszcze gorzej, bo gwint jest w postaci mosiężnej (!!!) wkładki, ale przynajmniej można ją łatwo wymienić w serwisie (niekoniecznie jednak tanio...).
Trochę wprowadzasz Kolegów w błąd. Akurat para mosiądz-stal to jedno z najbardziej zalecanych zestawień przy tego typu połączeniach. Konstruktorzy Canona słuchali wykładów z metaloznawstwa.
Oczywiście gwint bezpośrednio w aluminium (jeśli tak jest w tamronie) to, dla odmiany, najgorsze z możliwych rozwiązań.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Trochę wprowadzasz Kolegów w błąd. Akurat para mosiądz-stal to jedno z najbardziej zalecanych zestawień przy tego typu połączeniach. Konstruktorzy Canona słuchali wykładów z metaloznawstwa.
Być może, nie znam się na tym. Ale czy to przypadkiem nie dotyczy połączeń, nazwijmy to, "trwalszych"? Nie próbowałem nikogo wprowadzić błąd, a jedynie podałem przykład z mojej praktyki. A wkręcając codziennie stalowy trzpień monopodu w miękki, mosiężny gwint mocowania 400/5.6 załatwiłem sobie ten ostatni w jakieś pół roku. Fakt, że gdybym to robił pieczołowiciej, to straty byłyby mniejsze. Ale podczas "szybkich akcji" nie raz nie dokręciłem i luzy zrobiły swoje...
Nie mówię, że celowo kogoś w błąd wprowadzasz. Gwinty takiego typu, jakie są w statywach i głowicach, zawsze się wytrą. Para mosiądz-stal jest jedną z najlepszych możliwości.
Najlepsze jest Twoje rozwiązanie, które i ja stosuję: wszystkie głowice mam na płytki (w moim wypadku systemu arca), a do obiektywów i korpusów mam przykręcone rzeczone płytki, które odkręcam rzadko lub wcale.
Witam . czy już ktoś ma i dotyka tego sprzętu ? Jakieś pierwsze wrażenia może. Marzy mi się taka ogniskowa ponieważ 400 mm na FF to troszeczkę mało. A konwertery z moim 100-400 nie chcą współpracować.
Miałem mieć, ale nie mam... ;)