I przede wszystkim u wielu producentów statywów i kulowych - całkowicie niedostępne (Triopo, Sirui).
Wersja do druku
Co do wysokości - to bez przesady: ja akurat z tych wysokich nie jestem (w dowodzie mam 168, ale to są dane z czasów jak miałem 18 lat, więc pewnie już mam ze dwa cm mniej ;-) - tamte dwa mają 160 i 163, więc po odjęciu odległości od poziomu oczu do czubka głowy (i po dodaniu grubości podeszwy...) chyba byłyby w sam raz :-)
No fakt, co chcę podpinać:
Generalnie D60+ C18-135 IS albo Sigma 75-300 DL. Taaak, wiem, kompletna amatorszczyzna ;-)
po wykreceniu na maksa centralnej kolumny. a juz bez wyciagniecia kolumny ich stabilnosc nie powala. wyciagniecie ma drastyczny wplyw na pogorszenie podparcia.
powiem tak: mozna to zrobic. na sztywnym podlozu przy totalnie bezwietrznej pogodzie i przy korzystaniu z wezyka spustowego (pilota) jest szansa zrobic jakies nieporuszone zdjecie krotkim obiektywem ;)
mam 600D + 18-55 + 55-250 na wycieczki weekendowe, wiec nie wiem o czym piszesz ;) jest to amatorszczyzna, to prawda, bo pieniedzy na tym niestety nie zarabiam ;)
IMHO: o 75-300 zapomnij. jak zamocujesz to do statywu za aparat, to calosc siadzie o pol kadru po zablokowaniu glowicy. a dluzszych ogniskowych raczej na pewno nie wykorzystasz.
z 18-135 jest szansa, ze to bedzie jakos dzialalo przy w miare krotkich ogniskowych. ale nie potrafie powiedziec na ile i nie mam gdzie tego przemacac.
wracam do propozycji Sherpy 600R - o to jest niewatpliwie zauwazalnie drozsze, ale jednak skok jakosciowy jest ogromny i calosc na pewno wystarczajaca do Twojego zestawu. mozna to obmacac prawie w kazdym MM, wiec zachecam, o ile to tylko mozliwe, do samodzielnej oceny
No cóż, dzięki za wszystkie rady - pozostaje mi chyba rzeczywiście wybrać się do jakiegoś MM i pomacać...
W MM to raczej za bardzo nie pomacasz, bo to co tam mają to straszna bieda. Zostają Ci raczej jakieś porządne sklepy FOTO :)
Właśnie rozpakowałem paczuszkę. Triopo GX-1127 mam nadzieje odciąży trochę moje plecy;)
Mam pytanie w kwestii głowicy Sirui K30X. Czy niebieska skala koło pokrętła głównego na się kręcić niezależnie. Nie ukrywam że trochę mnie to zadziwiło, po co?
I to jest swietna glowica za te pieniadze!
Zgodnie z obietnicą zamieszczam opinię o statywie SIRUTI T-1005X z głowicą TRIOPO RS-1. POZYTYWNA. Spełnia wszystkie założenia zrobiłem nawet mini test ale nie wiem czy zamieścić tutaj czy w dziale testy.