Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
No nie wiem, dla mnie to dość niecodzienny widok spotkać w parku amatora ze zestawem za 70 tysięcy złotych.
Plus na żywo naprawdę robi niesamowite wrażenie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
No nie wiem, dla mnie to dość niecodzienny widok spotkać w parku amatora ze zestawem za 70 tysięcy złotych.
Na jakiej podstawie osądzasz gościa, że jest amatorem?
Podaj proszę definicję amatora "z zestawem za 70 tysięcy złotych".
BTW - to że obiektyw nie jest w Twoim zasięgu finansowym jakoś nie tłumaczy nazwania kogoś "amatorem".
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
Dla mnie nic dziwnego, to właśnie bogatych entuzjastów/* stać na kupowanie sobie sprzętu ponad potrzeby rozumiane jako inwestycja.
/* - używam słowa entuzjasta nie amator, bo to ostatnie w naszym języku nie zawsze jest rozumiane pozytywnie....
Widok zdecydowanie niecodzienny, ale nie niezwykły [emoji4]po co dziadkowi piniondze ktore ciułał na emeryture? Bedzie je jadł? Znalazl pasje ktora moze wyciagnela go z deprechy i sprawi ze ruszy się do lasu, a kto wie moze zostanie autorem zdjęcia roku? Ludzie mają różne motywacje by wydać swoje grosze, najwazniejsze żeby nabytek był srodkiem do osiagniecia celu, a nie celem samym w sobie, i ja tak podchodze do wszystkich narzedzi do realizacji hobby - foto, rower, gitara, dron, plecak w góry itp. To są tylko narzędzia.
Wydaje mi sie ze Hubert slowo amator uzyl w kontekscie hobby. Zabawna sytuacja, moze chlop poszedl do sklepu i poprosil o zestaw na ptaki, sprzedawca pokazal mu co ma a ten wzial. Mysle ze sporo ludzi stac na taki zestaw od reki ale poprostu maja imne priorytety. Moze w wieku tego Pana tez odwale taki numer.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Na jakiej podstawie osądzasz gościa, że jest amatorem?
Podaj proszę definicję amatora "z zestawem za 70 tysięcy złotych".
BTW - to że obiektyw nie jest w Twoim zasięgu finansowym jakoś nie tłumaczy nazwania kogoś "amatorem".
Bo usiadłem obok niego na ławce, opowiedziałem mu co tu robie, zapytałem co on tu robi i powiedział że kupił sprzęt wczoraj bo chce nauczyć się robić zdjęcia ptaków :)
Obiektyw wyglądał na nowiutki więc nie mam powodów by myśleć że to zmyślił.
Tak mi się skojarzyło w kontekście entuzjastów / amatorów ;)
https://youtu.be/IKTzcnxrakM?si=UTejLIdFND_UosYI
[emoji23][emoji23][emoji23]
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
Bo usiadłem obok niego na ławce, opowiedziałem mu co tu robie, zapytałem co on tu robi i powiedział że kupił sprzęt wczoraj bo chce nauczyć się robić zdjęcia ptaków :)
Mysle ze sprzet do nauki fotografowania kupil w sam raz. Przynajmniej chlop nie bedzie mial dylematu ze bedzie potrzebowal lepszego sprzetu , wydawal kolejna kase na zmiane szkiel, kombinowal, cudowal, marudzil. A jak zmieni target na sport to tez jak znalazl :P
Cytat:
Zamieszczone przez
Hubert Multana
No i?
Ale nie wiesz, czy ów gość przez uprzednie kilka dekad fotografował pejzaże i ludzi w profesjonalny sposób a teraz przerzucił się na ptactwo?
Prosty przykład - znajomy po 20 latach spełnienia się w fotografii portretowej i pejzażowej wrócił do foto-ptactwa kupując w tym roku R5 + RF 600 mm f/4 L IS USM Znajomy może pisać, że jest amatorem, ale znam jego foty i poziom techniczny zdjęć to górna półka.
Jakieś pytania?