No no, o tym nie pomyślałem :oops:
Wersja do druku
wydaje mi się że jedyny problem może stanowić grzanie się takiej matrycy. W 40D po jakimś czasie używania LV pojawia się znaczek, że foty mogą być bardziej zaszumiane przez właśnie rozgrzanie matrycy...
Ja mam inne pytanie (filmowe), nie wiem czy ktoś zna odpowiedź.
Jak wiadomo podczas robienia zdjęć AF stara się wyostrzyć obiekt jak najszybciej. W trybie wideo ten sposób działania wręcz jest nie wskazany, chodzi o płynne przejścia miedzy obiektami.
Czy 5DMKII posiada już nastawioną prędkość obrotu pierścienia ostrości, czy to co widzimy na pokazowych filmach to jest robione z jakąś przystawką manualną obcą aparatowi. Pytam z ciekawości, bo wszyscy porównują aparat do super kamery, ale jak się poprzyglądać to wiele mu brakuje jak płynna zmiana ogniskowej itp...
Ale przecież tu masz kontrast AF o szybkości jego działania wiadomo tyle - jest wolny 8). Myślę że to nie problem. Co do reszty nie ma wątpliwości, że to nie kamera. Natomiast może być użyty w różnych sytuacjach jako kamera i spełnić swoją rolę znakomicie. Ba w sytuacjach słabego światła lepiej niż większość kamer w porównywalnej cenie i sporo droższych.
AF w trybie video musi albo analizować kolejne klatki, albo "podkradać" obraz z matrycy w czasie pomiędzy klatkami żeby ocenić, czy tracimy ostrość w wyniku zbliżania się, czy oddalania obiektu - myślę, że już niedługo pojawią maruderzy, którzy będą pokazywać jak AF "mikromyszkuje" pomiędzy klatkami HD 1080p ;)
Światło sztuczne, nie przesadzaj. Wiem, że to nikon...ale trzeba przyznać, że nieźle. Mnie się podoba i już.
No tak, mówiłem, że dla odreagowania wrzucam....:)Teraz będzie lawina pomyj na nikona. A co!
ja tez nie mam zastrzezen. poza mocowaniem do lensow i inna ergonomia, ale akurat to ostatnie mozna jeszcze obejsc ;)
Czy po 2133 postach doszliśmy już do tego czy to fajna puszka czy nie ? ;)
Bo nie wiem czy kupować teraz czy w kwietniu przed początkiem sezonu ;)
justanimage - grunt to dobre samopoczucie. Masz puszkę lepszą od d700! Wow. Po co ci szaleńcy wydają 6500 koła na taki złom nikona, jak można mieć wypasione 40d za 1900. Ja nie wiem. Emotikony nie chce mi się nawet wstawiać jak czytam takie opinie. Miałem 40d i wiem ile warte jest jego 3200. Jestem daleki od kultywowania produktu N, ale jak czytam fundamentalisyczne tezy niektórych kolegów, którzy wszędzie znajdą minus to śmiech mnie ogarnia. Pokazałem małe zdjęcia, ale mam ich pełne rozmiary, robią na mnie wrażenie pozytywne stąd moje wklejka. Oczywiście wiedziałem, że wkładam kij w mrowisko, ale cóż...Dowiedziałem się, że 5d na 10000 też mało szumi i 40d jest spoko na 3200 - pod warunkiem małej odbitki.
himi, wydaje mi się że nie dokońca zrozumiałeś (albo udajesz ;) )...
Wszystkim chyba chodziło o to, że na fotce o tak małej rozdzielczości nie sposób ocenic jakości fotki / jej zaszumienia. Mógłbym tu wstawic fotkę z D70 z ISO 1600 (przy okazji ISO zupełnie nie używalne na tym korpusie) pomniejszoną do jakości WEBowej, jaką zaprezentowałeś, i też nie można by się przyczepic do jakosci...
Trochę Cie chyba poniosło, ale może dla tego że spodziewałeś się ataku na Nikosia, który tak na prawdę nie nastąpił...
Na pewno wielu czekających na 5d MII jest nieco wkurzonych, że D700 pod kilkoma względami wydaje się byc fajniejszy, ale szczerze mówiąc ja tu ataku nie widzę...
A tak przy okazji, poprawnie naświetlony RAW z 40D na ISO 3200, i dobrze wywołany pozwala na odbitkę wielkości 15x21 w zadowalającej jakości (a w ujęciach, gdzie ostrośc nie jest kluczowym parametrem, to i 12x30...) , ale na prawdę nie o to tu chodzi.
I odpowiem: z chęcią zamieniłbym moje 40D na D700, gdyby nie szklarnia (5D już raczej nie :D)
Nie wiem czy było, ale czy ktoś może wie:
1. Czy/jak bardzo centralny AF w starej 5D jest precyzyjniejszy od centralnego w 30D? (szczególnie z obietywami 35/1.4, 50/1.4 i 85/1.8 )
2. Czy af ma dodatkowe "wspomaganie" dla obiektywów z przesłoną f.2.8 i większą?
3. Jak bardzo stara "Piątka" lepiej wypada pod względem szumów na 1600-3200 iso?
d3 na 3200
http://www.wiszkarow.com/d3.jpg
to nie moje, kolega pare tygodni temu kupil... poprosilem o kilka sampli bo tez sie zastanawialem.
Możesz to wyjaśnić? Jeśli np mierzę na coś jasnego, a nie na szarą kartkę, i naświetlam np na +1 EV, a mam ustawione ISO 3200, to chyba dalej pracuje na ISO 3200, czyż nie?
Wydawało mi się, że jedyne 'oszustwo' można zrobić, poprzez naświetlenie np na +1EV, a potem w RAWerze ustawienie ekspozycji na -1, czyli tak jakbyśmy robili przy niższej czułości??
Jak to jest?
Nowy C1 4.5.1 kuma RAWy z 5d MK II. Ściągajcie. Link do RAWów jest w tym wątku. Dobrze jest!
a co ma to +0.3EV do ISO?
Himi - speszialforju - ISO6400 z RAWa z 5d MK II, zero odszumiania, warunki podłe (czas 1/40s). Nic nie ruszane w C1. Wszystko na default, a więc można oczywiście to wycackać na wszystkie strony (jest EXIF):
Polecam zabawę tymi RAWami. Spory DR tam widać. Nie jest tak źle, jak myślałem, że może być ;-)
a możesz podać parametry ekspozycji ?
Bo to chyba nie chodzi o to czy światło sztuczne czy nie tyko o moc tego
światła..
jakiś czas temu robiłem masturbanckie testy 1Ds mark II na ISO 3200 - łaziłem po pokoju i robiłem różne dziwne fotki - np. takie że wsadzałem głowę z aparatem do wielkiego kartonowego pudła - czas wyszedł chyba z 1/20 czy 1/15 z przysłoną 2.8 i ISO 3200 - więc było naprawdę ciemno.
http://canon-board.info/showthread.p...343#post535343
Miłosz, dawaj cropy :mrgreen:
Jak pisałem, to jest na default w C1, tylko odszumianie na zero. Nie ostrzone (disable zaznaczone przy konwersji):
Weźcie pod uwagę ekspozycję i pińcet różnych źródeł światła. To jest 1/40 przy iso6400! Jak dla mnie DR i szczegółowość są bez zarzutu.
Warto też wiedzieć, że w 5d Mk1 czasy na ISO 1600 będą takie same jak czasy na D3 ISO 2000, więc różnica jest mniejsza niż 1EV. Iso 3200 w 5d da czasy takie same w tej samej scenie jak iso 4000 w Nikonie. Sprawdzałem to z kolegą, który ma Nikona d80. Iso z wcześniejszych Canonów (tych z przed 40d) jest o 1/3 EV zawyżone. Czyli robiąc pewne ujęcia na iso 1600 w Canonie mamy te same czasy co w nikonach byłoby na iso 2000.
ma ktoś info na temat wejścia na rynek 5DmkII ???
A teraz coś o wyciąganie ze świateł. Ciągle ISO6400 przy 1/40s.
W kolejności Przed / Po
-0.7EV:
-1.5EV:
-2.5EV:
Chyba niepotrzebnie się cykaliśmy, że przesadzili z ilością mpixów. Dla mnie jest ok. Takie pierwsze wrażenie ;-) Teraz poczekam na RAWy z lepszych warunków (choćby jak ze zdjęcia michy kolegi Himiego)
Jeśli chodzi o ilość mpx to tu jest gęstość pikseli dokładnie taka jak w 30D (2.4 MP/cm²), a jak wiadomo nie była to zła matryca.
rownie dobra jak kazda inna:
http://www.fotokonijnenberg.nl/news/...en_parade.html
"De EOS 5D Mark II wordt november 2008 verwacht" znaczy mniej wiecej tyle, ze oczekuja na dostawe w listopadzie. nic wiazacego z tego nie wynika.
w innym holenderskim sklepie mozna sobie zamowic emailem powiadomienie, jak 5DmkII trafi na polki - bezposredni link:
http://www.kamera-express.nl/index.p...&product=25845
w Polsce zapewne pierwsze sztuki wejda w tym samym czasie
dziękuję
I przy maksymalnych korektach typu 2.5EV jakość nie leci, za to wychodzą Ciągle nowe detale...
Przypomnę się jeszcze raz, może ktoś porównywał:
1. Czy centralny AF w starej 5D jest precyzyjniejszy od centralnego w 30D? Jak bardzo (szczególnie z obietywami 35/1.4, 50/1.4 i 85/1.8 )
2. Czy af w 5D mkI ma dodatkowe "wspomaganie" dla obiektywów z przesłoną f.2.8 i większą?
3. Jak bardzo stara "Piątka" lepiej wypada pod względem szumów na 1600-3200 iso w porównaniu z 30D?
Przecież to było już setki razy.
1. Centralny AF w 5D jest lepszy niż centralny w 30D. Nie wiem w jakich jednostkach chcesz aby Ci podać "jak bardzo" :-)
2. Oczywiście że ma, wystarczy zajrzeć do specyfikacji. Ma również 6 dodatkowych punktów wspomagających centralny przy trybie servo.
3. Zobacz sobie wykresy w testach, jest tego pełno. Na moje oko różnica jest ponad 1EV na korzyść 5D, do tego z 5D można więcej wyciągnąć z cieni, ma lepszą ostrość per pixel i kontrast.
powiedzcie jak to zrobic, by nie czytać tego ogromu "informacji" a wejść i dowiedziec się konkretów jak ktoś z naszych puszkę juz przetestuje. Zakrawa mi to na bicie rekordu na najobszerniejszy watek...:cry: