Odp: Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM - krótki zoom ze stałym światłem
Bardzo kuszący jest ten obiektyw i mam prośbę do Osób, które go posiadają. Jakie jest prawdopodobieństwo, że po zakupie będę musiał kalibrować. Jakie Wy kupiliście egzemplarze??? Kupując go będę musiał pozbyć się Canona 17-55 IS, którego bardzo lubię i nie wiem czy to się w ogóle opłaca. Marzy mi się Canon 16-35 L ale chyba szkoda kasy do amatorskich zastosowań. Używam dwóch body 7D i 100D a do dwóch nie da się kalibrować. Będę wdzięczny za każe sugestie.
musisz dobierać pod 100d a w 7d masz opcję kalibracji :p
Nie wiem czy dobrze mówię, ale tak mi się wydaje
moja sigma z 350d i 40d nie wymagala zadnej kalibracji. trafia w punkt.
moj brat ma 17-55 na 50d. dla mnie szkla porownywalne (oba zastosowania amatorskie)
wydaje mi sie ze jednak sigma daje bardziej ostry obrazek niz canon 17-55, ale moze byc to subiektywne odczucie.
Ja podpiąłem pierwszą i jedyną sztukę, która była na sklepie i z moim 60d i znajomym 6d AF śmiga aż miło w punkt. Ty najlepiej pojedź ze 100d i 7d i sprawdź przed zakupem na obu, z tego co czytam i sam sprawdzałem to szkło na canonach 7d często nie działa za dobrze.
Cytat:
Zamieszczone przez
Yova
Ja podpiąłem pierwszą i jedyną sztukę, która była na sklepie i z moim 60d i znajomym 6d AF śmiga aż miło w punkt. Ty najlepiej pojedź ze 100d i 7d i sprawdź przed zakupem na obu, z tego co czytam i sam sprawdzałem to szkło na canonach 7d często nie działa za dobrze.
U mnie odbyło się bez kalibracji. Po prostu zajechałem z body na sklep wpiąłem porobiłem kontrolne strzały i wszystko ok do dzisiaj z moim 7D oczywiście. Również napotkałem, że parę sztuk było jakby nie do końca w prawidłowymi stosunku działania z 7D i wymagały właśnie kalibracji.
Cytat:
Zamieszczone przez
gregorio1972
Bardzo kuszący jest ten obiektyw i mam prośbę do Osób, które go posiadają. Jakie jest prawdopodobieństwo, że po zakupie będę musiał kalibrować. Jakie Wy kupiliście egzemplarze??? Kupując go będę musiał pozbyć się Canona 17-55 IS, którego bardzo lubię i nie wiem czy to się w ogóle opłaca. Marzy mi się Canon 16-35 L ale chyba szkoda kasy do amatorskich zastosowań. Używam dwóch body 7D i 100D a do dwóch nie da się kalibrować. Będę wdzięczny za każe sugestie.
prawdopodobienstwo jest chyba znacznie mniejsze niz w przypadku dawnych produuktow sigmy ale skad mamy wiedziec jak sie zachowa dane szklo z twoimi aparatami?
ja kupilem czarny egzemplarz :twisted:
czy ic sie oplaca czy nie to juz musisz sobie sam odpowiedziec, stracisz na zakresie, zyskasz na swietle, musisz sie zastanowic co jest DLA CIEBIE wazniejsze
Z tego co widzę to Sigma chyba oprócz światła jest ostrzejsza, ma ładniejszą głębie no i w ogóle ważniejszy obrazek - takie mam wrażenie. Na temat jakości wykonania już nie wspomnę. Tak jak powiedziałem każda sugestia jest cenna, za te co się pojawiły już bardzo dziękuję :-)
Nie miałem tego canona więc mnie ciężko się do niego odnieść. Sigma jest mega ostra to fakt, wykonanie też super.
Zamówiłem przez internet. Bez sprawdzania. Strzał w dyszkę.
Pozdrawiam
Kupiłem. Szkło bajka jeżeli chodzi o kolory, głębię ostrość ale nie o AF. Miałem pecha bo często się mylił. Jak na zdjęciu ogladalem który punkt AF gdzie trafił to zamiast ostrego wycelowanego puntu było zdjęcie nieostre. :-( w rezultacie oddalem go bo nie chciałem wysyłać do kalibracji. Może się kiedyś do tego przekonam to ponownie kupię.