-
Odp: Komputer dla fotografa 2014
No wsumie racja, chciałem się upewnić.
Cichy mógłbyś zernąć i coś doradzić
CPU : I7 4790k (nie będę krecił, ale biorę ze względu na wysoko ustawiony tryb turbo)
MB : tu mam problem
RAM : Crucial BallistiX 2x8GB DDR3 1 600 mhz CL9 lub 21333/2400 jeżeli warto dopłacić
SSD : Plextor M6S 256GB HDD : Dysk Western Digital Red, 3.5'' 1TB
DVD-RW : nie istotne
Obudowa : tu mam problem, chciałbym aby miała USB 3.0 z przodu, filtry, brak zbędnych śmieci
Windows 8.1 64 bity
Zasilacz: tu mam problem Corsair CS550M 550 lub Be Quiet! Pure Power 530W lub Corsair RM 550W
-
jeśli nie będziesz kręcił tylko działał na standardzie to po co Ci taki proc? Tryb Turbo czasami pomoże czasami zaszkodzi. Pamięci o taktowaniu 2133 i wyższe to tylko wyciąganie kasy bo wzrost wydajności niezauważalny. Obudowa - dziś wszystkie markowe mają USB3 z przodu. Zasilacz który z podanych weźmiesz z każdego będziesz zadowolony. Płytę główną podawałem wcześniej ASrock
-
Zaszkodzi ? pierwszy raz sięspotkałem z takim stwierdzeniem, możesz to rozwinąć w jakim sensie szkodzi, bo może faktycznie zmienie proc.
-
miałem na myśli , że w niektórych rzeczach będzie poprawa a w innych skutek odwrotny. Poczytaj w necie jak te Intelowskie bajery działają :)
-
Mam pytanko. Kupiem lapka, bo potrzebuję czasami coś na szybko obrobić i wysłać ze stadionu. Pierwszego dnia wymontowałem dysk 1TB/8GB i wsadziłem Intela SSD 120GB.
Nie jest to jakiś wypasiony komp. Intel i5 4-gen. grafika zintegrowana Intel HD 4400 i NVidia 840M. Podobno karta graficzna sama ma sie przełączać jak jest taka potrzeba. Jak to sprawdzić (z której korzysta w danej chwili)?
W sumie wszystko śmiga bez zastrzeżen i do PS jest to wystarczający sprzęt.
-
Myślę że to jest idealny komputer do fotografii :) iMAC Retina
-
Słuchajcie jak to w końcu jest, bo już nie wiem, czy jeżeli komp ma służyć tylko do obróbki to jest te gpu potrzebne czy nie? do wczoraj myślałem, że nie bo tak piszą na każdym forum foto ( czasami zdarzy się ktoś kto twierdzi, że potrzeba ale to 1 na 100), dzisiaj przejżałem trochę forów o tematyce komputerowej, na kilku napisałem post odnośnie sprzętu i tam się dziwią, że bez gpu wkleję odpowiedź jednego z nich:
"Do wersji PS Cs 4 Karta grafiki nie była wykorzystywana w żaden sposób. OD cs 4 obszar roboczy (Całe wyświetlanie) odpowiada karta grafiki a dopiero końcową obróbką zajmuje się CPU.
. W CS 6 kilkanaście funkcji jest już domyślnie oparte na OpenCL. Inne firmy również wdrażają co raz więcej usprawnień opartych na GPU (np Gimp). Tendencja jest oczywista
Może się więc okazać że w niektórych sytuacjach będzie ci hardo zamulać i te 4.4 GHZ nic nie pomoże.
Ponadto Zintegrowany układ graficzny korzysta z pamięci systemowej. 1600 MHZ / CL9 to dla niego nic. By wyzwolić cały jego potencjał trzeba czegoś w okolicach 3ghz. "
-
Do samego retuszu grafika bez znaczenia. Często przełączam z dedykowanej na zintegrowaną - różnicy nie ma żadnej, chyba że ktoś zaczyna używać wymyślnych filtrów i robi to non stop.
-
-
Mam takie pytanie odnoście karty graficznej. Obecnie posiadam kartę asus ati radeon hd 4600, jednak chciałbym wymienić ją na coś niedrogiego, z pasywnym chłodzeniem (chcę jak najbardziej wyciszyć komputer) i myślę o czymś takim jak ASUS GeForce with CUDA GT 610. Używam, pakiet Adobe CS6 i Lightroom 5. Czy przy okazji, mam szansę zobaczyć jakiś wzrost wydajności? Czy moja stara karta obsługuje CUDA? Podobno to ma jakieś znaczenie dla pakietu Adobe?
Czy to prawda, że karty z pasywnym chłodzeniem szybciej padają? A, może wystarczy karta wbudowana w procesor i5?
Przepraszam, ale nie interesuje się totalnie sprzętem komputerowym. Sprzęt wymieniam raz na pięć-sześć lat stad brak rozeznania w temacie.
-
Na wbudowanej spokojnie pociągniesz.
-
Zgadzam się pociągniesz ;). Od roku działam na grafice z i5 i nie widzę problemów.
-
Dzięki za odpowiedź, rzeczywiście wbudowana grafika daje rade, a jest odrobinę ciszej.
-
Hej złożyłem taki zestaw, będzie to współgrało ?
Procesor Intel Core i7-4790K, socket LGA1150, 64bit, do 4.4 GHz, 88W, cache 8MB, BOX (BX80646I74790K) - Devil's Canyon
Płyta główna Gigabyte GA-Z97-HD3, Z97, DualDDR3-1600, SATA3, RAID, HDMI, DVI, D-Sub, ATX (GA-Z97-HD3)
Pamięć Crucial Ballistix 16GB (2x8GB) DDR3 1600MHz CL(9-9-9-24) Unbuffered NON-ECC 1.5V (BLS2CP8G3D1609DS1S00CEU
Dysk SSD Plextor M6S 256 GB 2.5" SATA III ( transfer do 520MB/s ) (PX-256M6S)
Dysk Western Digital Red, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200 64MB cache (WD10EFRX)
Zasilacz Cooler Master G550M 550W Modularny 120mm 80+
Obudowa Zalman Z3 PLUS CZARNA mATX ATX OKNO USB 3.0
Arctic Cooling MX-2 4g pasta termoprzewodząca
Chłodzenie CPU Thermalright HR-02 - Macho - Black White FM1 AM2 AM3 AM3+ LGA775 LGA1150 LGA1155 LGA1156 LGA1366 LGA2011 - TR131
-
Złożyłeś czy zamierzasz ? Grać powinno, ale ze składakami nigdy nic nie wiadomo, zawsze coś może się gryźć...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Złożyłeś czy zamierzasz ? Grać powinno, ale ze składakami nigdy nic nie wiadomo, zawsze coś może się gryźć...
Wszystkie to są składaki :), różnica tylko kto dobierał i złożył w całość.
Obudowa mATX/ATX, a płyta pełnowymiarowa i czy wejdzie, pewnie tak, ale czy takim chłodzeniem ?
Lepiej w budzie mieć miejsce na chłodzenie.
Po co ci pasta, przecież procek już ją ma.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Składam komputery od bardzo dawna i poza paroma przypadkami(stary proc nowa płyta) wszystko śmiga bez problemu. Trzeba mieć troszkę pojęcia co do czego dopasować, dziś największy problem jest z doborem pamięci, bo nie wszystkie chcą z danymi płytami pracować, jeszcze gorzej ma się sytuacja w laptopach, dzisiaj potrzeba pamięci LOW VOLTAGE. Żadne inne niestety nie chcą działać :)
-
Czy przy pracy w Lightroom 5 na RAWach z 6D (standardowa obróbka) można zauważyć różnicę w szybkości między i7-4790K a i5 4690K? Zastanawiam się nad i5 i OC w miarę potrzeb...
-
Jaki PC do Lightrooma i Ps-a?
Witam
Wracając do tematu chyba nadszedł czas na nowy komputer. Obecnie jestem uzbrojony w 5tetnią skrzynie w której mam:
procka i5 760 4rdzenie po 2,8GHz 8mb cash
12GB ramu 1750Mhz 9CL (2x2GB +2x4GB)
120GB SSD (jako dysk podstawowy) i hdd 2x1Tb+2Tb
Karta graficzna to AMD radeon HD 5670
Używam dwóch monitorów iiyama 26" i LG 22"
Jeśli jest ktoś dobry w temacie doboru PC pod LR i Ps (LR 80%- Ps 20%) Komputer nie bedzie używany do gier. Właściwie nawet nosze się z zamiarem żeby nie podłączać go do sieci, służyłby wtedy tylko do pracy i nie rozpraszałoby mnie czytanie forum.
Pozdrawiam
Dawid
-
Witam.
Chciał bym nieśmiało spytać, czy za około 1,5 tyś zł kupię skrzynkę pod LR.
Dotychczas pracowałem na starej skrzynce i Camera Raw, ale to Camera Raw do CS2 i dlatego dojrzałem do zakupu LR i nowej skrzynki. Na chwilę obecną nie mam większych funduszy, ale kto wie z czasem...
W tej cenie ma się znaleźć skrzynka i Windows. Doradzicie coś co uciągnie nowego LR???
-
kupisz
ja na lr pracuje na sprzęcie sprzed 3 lat (który nie był wypasiony)
teraz składam nowy komp -plyta+procek+grafa+hdd 1tb+ ram 8gb=1540
i tez nie jest to sprzęt topowy
-
Prawie 5 lat temu opisałem w poście na tym forum mój nowy komputer złożony z płyty Gigabyte, i5, 8 gb i z chłodzeniem na wodę. Ciagle go używam, oczywiście ta sama intalacja Win7 64. Ma kartę graficzna ATI z chyba 1gb pamięci. Wszelkie potrzeby fotograficzne typu Lightroom, DXO wypełnia do dziś gładko i bez problemów.
Wtedy niektórym się nie podobało, że zbyt szybko polecam komponenty tylko na podstawie bezproblemowego składania i rozruchu, bo nie wiadomo jak z niezawodnościa. Wszystko działa do dzisiaj bardzo chłodno, z wyjatkem napędu DVD multi Plextor, który zdechł był, ale to nie jest już ta sama firma co kiedyś.
Przy okazji było wtedy ostre starcie z Panem Tom01 i innymi samozwańczymi elektrykami w temacie zasilaczy i pomiarów mocy świetnym urzadzeniem Kill-a-watt, chyba w Plosce nieznanym, przynajmniej wtedy. Ech, czas leci....5 lat to kupa czasu, jak wyrok za pobicie ze skutkiem śmiertelnym w RP....:cry:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Kill-a-watt, chyba w Plosce nieznanym
Watomierz znany jest w Polsce od dawna, tylko był bardziej kosztowny niż dzisiaj (30-50,-).
Ale co racja to racja, złożony dobry pecet, na dobrych elementach wystarczy obecnie na kilka ładnych lat.
Piszę z blaszanki, na której pracuję od 2008 roku opartej na podkręconym Phenomie BE, płycie 790GB, 8 GB i innych starych gratach - radzi sobie, choć mam coś nowszego i7.
-
Witam. Ja planuje kupić do Lightroom taki zestaw. Co o nim sądzicie?
- Intel Core i5-4590 3.3GHz
- Płyta główna MSI H97M-G43 H97
- Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz (CL9)
- Dysk Western Digital Red 2TB
- Dysk SSD (z poprzedniego kompa Corsair 60GB)
- karta graficzna: zintegrowana w procek I5 - HD 4600 lub ze starego kompa Radeon 3870
- Zasilacz Corsair VS Series 450W 80PLUS
- LG GH24NSB0 + czytnik kart
- Obudowa SilentiumPC Brutus M23 Pure Black
- Microsoft Windows 7 Home Premium SP1 PL 64-bit
Wszystko za około 2,5 tys zł. Zastanawiam się czy: dać lepszy procek (I5 do kręcenia, czy I7)? więcej ramu (16GB)? szybszego ramu (1866, 2133MHz - ale wtedy inna płyta)? nowy dysk SSD (120/256GB)?
-
"Dysk SSD z poprzedniego kompa"
A zapytam tak - a ile dysk już ma przebiegu ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
"Dysk SSD z poprzedniego kompa"
A zapytam tak - a ile dysk już ma przebiegu ?
Dysk był zakupiony chyba w 2010r. Liczą 4 lata użytkowania to wychodzi (4lata x 365dni x 10godz) 14 600godzin. Dysk wg informacji ma nominalny czas pracy 1000000 godzin (CORSAIR SSD FORCE LS 60GB 2,5CALA (CSSD-F60GBLS) - Opinie i ceny na Ceneo.pl)
A wg Ciebie jest zły?
-
Ja tam nie wierzę w te nominalne czasy pracy urządzeń elektronicznych, jednak lata robią swoje i po paru myślę właśnie o wymianie mojego na nowy.
-
Ok, mam rozumieć abym dodał do zestawu nowy dysk SSD. Najprawdopodobniej tak zrobię. Ale powiedz co sądzisz o reszcie podzespołów mojego zestawu? Nie chciał bym przekroczyć kwoty 3tys zł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rafi22
Wszystko za około 2,5 tys zł. Zastanawiam się czy: dać lepszy procek (I5 do kręcenia, czy I7)? więcej ramu (16GB)? szybszego ramu (1866, 2133MHz - ale wtedy inna płyta)? nowy dysk SSD (120/256GB)?
Ja od jakiegoś czasu stopniowo powstrzymuję się przed wybraniem konfiguracji której i tak nie wykorzystam ;) Podkręcone i5 K w testach robią różnice o kilka % czyli daną operacje przykładowo zamiast 20sek robią w 18 a koszt odblokowanego procesora, lepszej płyty, pamięci i chłodzenia to kilkaset złotych. Patrze też na swojego starego PC który jakoś daje radę a wydajność wzrośnie mocno i pewnie nie zobaczę żadnych "lagów" w LR...
Moja planowana konfiguracja na dziś:
Intel Core i5 4460
Asus H97M-PLUS
Crucial DDR3 1600 2x4 GB
Thermaltake Modular Smart SE 530W
Seagate Barracuda 7200 1TB
Cooler Master Silencio 352
Win 8.1 x64
Do tego SSD który już mam i druga Barracuda w RAID na zdjęcia. Zakup w przyszłym roku, teraz ceny wszystkiego dziwnie podskoczyły przed świętami...
-
Też się zastanawiam na co komu do obróbki fotosów procki typu i7, już nawet wyższe modele z i5 też są bez sensu.
Wypowiem się po tym co ja zaobserwowałem u siebie, porównując do komputera znajomego.
Mam u siebie takiego kompa: Intel i3 3220, RAM 8GB, grafika GTX 650Ti, płyta na Z77, i dyski same na talerzach bez SSD (zakup w przyszłym roku).
Komputer znajomego: Intel i5 3570K, RAM 16GB, dysk SSD, płyta jakaś asusa a grafiki nie znam, ale patrząc na to co mniej więcej ma to pewnie też brał coś lepszego.
Bawiąc się na jego kompie i później na moim robiąc to samo stwierdzam, że mój to szatan!
Co z tego, że ma się jakieś i5 albo i7, jak ktoś nie potrafi spersonalizować całości pod to, do czego ma być używane i nie potrafi wycisnąć ze sprzętu wszystkich soków (nie mówię nawet o podkręcaniu bo po co).
Ludzie nawalą sobie jakiś wodotrysków na pulpitach, do tego miliony rzeczy w autostarcie które sobie chodzą w tle i zabierają zasoby, nie poustawiają wszystkiego w windowsie żeby chodziło szybciej, a później płacz: ja mam i7 a kolega ma pentiuma II i jego komp chodzi szybciej, co robię źle!
Więc według mnie jedna sprawa to sam sprzęt, a druga sprawa to porządne spersonalizowanie pod swoje wymogi, żeby to ładnie banglało.
-
Oczywiście, że personalizacja to klucz do sukcesu, jednakże różnica jest między i3 a i7, który ma 4 rdzenie i o wątków do 2 rdzeni i3'ki. Nie musi pracować na full mocy bo mam jej w zapasie, co za tym idzie "wciąga" mniej prądu.
-
Nie chodzi o start systemu (moj ma sporo nawrzucane bo tak chce i swiadomie mu tam "nawrzucalem") ale o to jak sobie radzic procek bedzie z obrabianiem RAW (i3 czesto tutaj zadyszki dostaje).
Oczywiscie jak ktos jest swiadomy to wie czy u niego wazkim gardlem jest dysk czy moze pamiec albo cpu (i co rozbudowac).
Nie zawsze trzeba wszystko wymieniac moj 4ro letni komputer ciagle fruwa.
Bywa ze program (np uszkodzony) ktory probuje sie uruchomic moze "zablokowac" system zjadajac sporo zasobow.
-
Nie odczuwam jakiejś szczególnej zadyszki na moim i3, choć może to też dlatego, że mam w karcie graficznej takie coś jak CUDA które dużo tutaj pomaga, dla niewtajemniczonych:
https://www.youtube.com/watch?v=cKU0R31WEyc
Więc tym bardziej po co mi lepszy procek :)
-
@ rafi22 nie ma sensu wymieniać dysku SSD ot tak. Dysk padnie jak przyjdzie jego koniec i tyle, jak będziesz miał szczęście to w okresie gwarancji i wtedy dostaniesz nowy. Dyski SSD mają ograniczone czasy zapisu i odczytu dodatkowo parę innych parametrów i poprostu się kończą w pewnym momencie. Czasem dyski te wytrzymują 5 miliardów godzin, czasem 5 minut bywa różnie i koniec (oczywiście wyolbrzymione świadomie, 5 miliardów żaden nie wytrzyma, żeby potem specjaliści nie gadali że gadam bzdury...). Nie możesz z nich odzyskać danych (z jednym kosztownym wyjątkiem) ale uzbrojony w tą wiedzę możesz spokojnie używać SSD aż po kraniec jego dni. Dysk SSD system, do tego talerzowy na dane i backup wazniejszych rzeczy na drugim dysku lub płytach. SSD padnie to kupisz i wymienisz, zainstalujesz OS i tyle, kilka stów w kieszeni.
Nie kupuj dysku hybrydowego, jak padnie kontroler to masz po dostępie do danych na talerzu i musisz oddać dysk do przełożenia talerza żeby odzyskać dane -> $$$ i brak pewności.
Nie wywalaj niepotrzebnie kasy. Chyba, że chcesz sie czuć bezpiecznie a mieć dysk o porównywalnej szybkości to kup dysk SAS 10 lub 15k obrotów z gniazdami SATA. Działa niewiele wolniej, minus to hałas - skrzeczenie jak stacje dyskietek.
Jeśli już będziesz kupować, raczej nie kupuj dysków Microna, mają niedopracowane firmware. Sprawdzaj często czy są nowe firmware do SSD na stronach producenta.
EDIT: z listy wynika, że chcesz używać karty graficznej w procesorze. Kup sobie kartę graficzną Nvidia Quadro, może byc jakaś używka bardzo dobrze wspiera prace w PS czy AI (podejrzewam, że LR także, nie mówiąc o sprawach typu PR czy AE). Możesz kupić za kase na dysk, a na niego sobie spokojnie odkładać aż do momentu aż padnie.
-
Pytanie do użytkowników LR i PS, jak długa u Was trwa eksportowanie z LR5 do PS?
Mój komputer ma już swoje lata i o ile poprawiła by się wydajność, obecnie raw z 6D eksportuje w około 10-11sek, odszumowywanie w Dfine 20sek.
Obecna konfiguracja: procesor Q9550, płyta GB X48-DS5, pamięć 4x2GB OCZ PC2-6400(400MHz), 500W zasilacz i SSD na system, i jakaś grafa.
Na wymianę PG, CPU i RAM trzeba by wybulić minimum z 1500zł, pytanie na ile warto?
-
Mam pytanie, czy ktoś pracuje na podobnym sprzęcie :
DELL 960 QUAD Q9650!!! 4x3,0GHz 4GB 320GB + WIN. 7 (4928376849) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Che wymienić mojego laptopa na jakiegoś stacjonarna. Zastanawiam się jak to będzie się spisywać.
Wykonuję tylko drobne korekcje w Lightroomie.
-
Dla mnie 4GB ramu to trochę mało do obróbki zdjęć. Dorzuciłbym drugą czwórkę.
-
Rozbudowałbym go o ssd, 16 gb ram i grafikę. Tylko czy procek da radę, obecnie pracuje na laptopie z i5, jest to dość niewygodne.
-
Nie kupuje się składaków z allegro. To prawie jak kupowanie wódki na bazarze ;) Poza tym laptopowe i5 a desktopowe i5 to co innego. Osobiście, skuszony galopującym dolarem, nie czekam już do wiosny ale na kuriera z zamówionymi już podzespołami więc za jakiś tydzień bedę mógł się podzielić wrażeniami. Ile masz zamiar wydać?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
daris
Mam starego składaka o podobnych bebechach (C2Q 8300, również zaledwie 4 GB RAM, GF GTS250).
Do obróbki pojedynczych zdjęć daje radę, ale ja mam aparat z matrycą 10 Mpix.
Absolutne minimum to dołożyć drugie tyle RAM (co nie będzie tanie - tam są DDR2 - dwukrotnie droższe niż DDR3).
Na komfortową pracę jednak nie licz - to już jest sprzęt wręcz muzealny i - co ważne - nie nadaje się do dalszej rozbudowy.
-
Ja cały czas się biję z myślami, czy warto zmieniać i5-2500K (3 letni), 16GB, SSD128 na nowego (myślałem o i7-4790k). Też składak z allegro i jedyne co w nim padło, to zasilacz. No i dysk, ale dysk dokupiłem później. Nie wiesza się, nie ma problemów generalnie żadnych.
-
Jeśli zapewnia płynną pracę to pewnie nie warto. 2500K da się podkręcić do ponad 4GHz wiec powinien dorównać nowym i5.
Jasne, jedynie zasilacz... kiedyś również padł mi jedynie zasilacz... płytę główną zabrał ze sobą ;) Na każdym forum sprzętowym odradzą kupowanie składaków z allegro. Jeśli ktoś nie czuję się na siłach złożyć samemu to lepiej zamówić podzespoły w którymś z szanujących się sklepów internetowych z opcją złożenia do kupy.
-
Spróbuję jutro zmienić w laptopie i5 na i7 i zamontować 16 gb ram. Zobaczymy jak będzie wtedy wyglądał import w Lightroomie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
daris
Spróbuję jutro zmienić w laptopie i5 na i7 i zamontować 16 gb ram. Zobaczymy jak będzie wtedy wyglądał import w Lightroomie.
Napisz jak Ci poszło ze zmianą ;-)
-
Własnie rozkręcam laptopa. Ciekawe czy zmiana będzie bardzo odczuwalna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
daris
Własnie rozkręcam laptopa. Ciekawe czy zmiana będzie bardzo odczuwalna.
Widzę zielone światełko przy niku, znaczy żyjesz? :)
-
:) Żyje. Już nawet odpaliłem laptopa. Jakiejś dużej różnicy nie widzę ale testuje.
Może mi ktoś powie ile wam trwa import zdjeć RAW z 6d - np. 10 sztuk naraz ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
daris
Spróbuję jutro zmienić w laptopie i5 na i7
A jaka konkretnie ta i7 bo może być również 2-rdzeniowa jak Twoja i5? ;]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pelson
A jaka konkretnie ta i7 bo może być również 2-rdzeniowa jak Twoja i5? ;]
Trzeba wziąć pod uwagę ze procki w lapkach są dużo słabsze od tych w desktopach
-
Zamieniłem na i7 4 rdzeniowy. Największego kopa dał jednak dysk ssd :)
Rozmawiałem z grafikiem, który pracuje w firmie reklamowej , pracuje na dellu 2 rdzeniowym. Twierdzi, że testował procesory z serii I i dla niego nie ma dużej różnicy w działaniu programów graficznych.