-
Odp: [akustyk] z podrozy po Europie
kilka obrazkow z kwietniowej Chorwacji... jak zwykle duzy set na flickrze https://www.flickr.com/photos/bartro...57665721455614 - tam tez z dodatkowymi zdjeciami z Wiednia, Bosnii i Slowenii, ktore rowniez znalazly sie na trasie wycieczki...
1. Zadar przed wschodem slonca
2. malutki Vinjerac na tle masywu Paklenicy
3. Dolac w Szybeniku
4. wiosenne Plitvice
5. Korczula w popoludniowym sloncu
6. Vela Luka o zachodzie slonca
7. Rovinj spowity mgla
-
-
Jak zwykle jest na co popatrzeć:)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
są tam jacyś ludzie?
ano to masz...
1. Wieden, katedra Sw. Stefana,
2. targ Dolac w Zagrzebiu
3. kowal z Baszczarsiji w Sarajewie
4. panie, wsadz sobie pan ten wielki obiektyw w ...!
5. popoludnie w Palacu Dioklecjana
-
-
mala zajawka z ostatniego wyjazdu...
-
Jak dla mnie przesadzone z saturacją.
-
A to tak można dzielić kadr na dwa ? ;) co niektórzy będą niezadowoleni z takiego podziału :)
mnie się wyjątkowo podoba i podział i kolor .
-
akustyk.Pokazujesz sporo fajnych fotek.
Ale na ostatniej nie ma poziomu.Doceniam różnorodność tematyczną,
ale dość często ten typ fotografii oceniany jest:turystyczne fotopstryki.
Taka ocena dotknęła tez wiele moich fotek,więc staram się patrzeć na nie jako odbiorca ,tylko jako autor fotek.IMHO:pomaga
w zrozumieniu: co autor chciał pokazać.Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Jak dla mnie przesadzone z saturacją.
no wlasnie nie ma za wiele nasycenia. jest duzo niebieskiego, bo balans bieli nie korygowany
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
akustyk.Pokazujesz sporo fajnych fotek.
Ale na ostatniej nie ma poziomu.Doceniam różnorodność tematyczną
dziekuje. niekoniecznie sie zgadzam, ale domyslam sie, ze takie zdjecie nie kazdemu sie musi podobac...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
no wlasnie nie ma za wiele nasycenia. jest duzo niebieskiego, bo balans bieli nie korygowany
Ja nie twierdzę, że podbiłeś saturację, w programie, tylko że końcowy efekt ma DLA MNIE za bardzo nasyconą tonację, fakt chodzi o niebieski, ale w tym kadrze jest prawie sam niebieski, więc wpływa na odbiór całego zdjęcia.
Spojrzałem przy okazji na wcześniejsze zdjęcia i na 4. też moim zdaniem niebieski jest przenasycony - szelki od plecaka, spodnie i koszulki chłopców, flaga, w tle lampion i bluzka kobiety, a długopis czy co tam trzyma chłopiec pierwszy z prawej, to aż się świeci.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Ja nie twierdzę, że podbiłeś saturację, w programie, tylko że końcowy efekt ma DLA MNIE za bardzo nasyconą tonację, fakt chodzi o niebieski, ale w tym kadrze jest prawie sam niebieski, więc wpływa na odbiór całego zdjęcia.
Spojrzałem przy okazji na wcześniejsze zdjęcia i na 4. też moim zdaniem niebieski jest przenasycony - szelki od plecaka, spodnie i koszulki chłopców, flaga, w tle lampion i bluzka kobiety, a długopis czy co tam trzyma chłopiec pierwszy z prawej, to aż się świeci.
dzieki. poniekad masz racje
-
Mnie się podoba takie niebieskie. Bez zastrzeżeń.
-
mniej niebieskie. to samo miejsce, tylko nieco pozniej
-
Akustyk.... Kope lat :)
Napisze ktorko to, co zawsze mi sie nasuwa jak ogladam Twoje zdjecia. A czeka na wrzutki zawsze.
Zazdraszczam. I nie mowie ironicznie. Masz te fajna ceche fotografowania, ze robisz tzw. widokówki. Ale nie w pejoratywnym sensie. Wręcz odwrotnie. Doceni to tylko ten, kto próbował choć raz zmierzyć sie z własnym miastem i zrobić z niego pocztówkę. To wcale nie jest proste.
Schludność Twoich zdjec to kadrowanie i walory techniczne. Niemwiem jak to robisz, ale wyłazi do mnie ta ostrość i detale, a wcale nie jest to przeostrzone. Świetnie.
A łyżką dziegciu będzie wspomniana przez @zysk poziomica, której zapomniales uzyc na ostatniej fotce. No chyba ze to złudzenie, ale i te należy czasem korygować :) gratulacje!
Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
-
Akustyk to klasa od X lat odkąd jestem na forum. To mówiłem ja, Jarząbek :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Akustyk to klasa od X lat odkąd jestem na forum. To mówiłem ja, Jarząbek :mrgreen:
a dziekuje!
Cytat:
Zamieszczone przez
iczek
Akustyk.... Kope lat :)
a nie... to niekoniecznie ;) ja tam Twojego bloga dosc regularnie przegladam, wiec inspiracyjne wzloty i upadki* iczka jak najbardziej sledze, tylko sie nie ujawniam :)
* - siwy dziadek sie robisz, za duzo w zyciu widziales, to i wiecej na te drugie narzekasz ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
iczek
Napisze ktorko to, co zawsze mi sie nasuwa jak ogladam Twoje zdjecia. A czeka na wrzutki zawsze.
Zazdraszczam. I nie mowie ironicznie. Masz te fajna ceche fotografowania, ze robisz tzw. widokówki. Ale nie w pejoratywnym sensie. Wręcz odwrotnie. Doceni to tylko ten, kto próbował choć raz zmierzyć sie z własnym miastem i zrobić z niego pocztówkę. To wcale nie jest proste.
Schludność Twoich zdjec to kadrowanie i walory techniczne. Niemwiem jak to robisz, ale wyłazi do mnie ta ostrość i detale, a wcale nie jest to przeostrzone. Świetnie.
warsztatowo - dyscyplina pracy (dopoki sie da to statyw, jak sie nie da to bardzo bezpieczne czasy z lapy). a obrobkowo - jest zwykly eksport Lightrooma, niestety plus kompresja Flickra.
warsztat wynika u mnie z nastawienia: mysle o swoich zdjeciach w kontekscie duzych powiekszen (u mnie ekran), a nie znaczkow pocztowych na ekran komorki (dawniej: plfoto) ;) to wymusza i odpowiednia higiene focenia i tez odpowiednie myslenie i uwage nad detalami w kadrze. ale wtedy zdjecia ogladane na duzym monitorze sprawiaja ogromna frajde - teraz mam 4K i to jest kompletny odlot, polecam!!!
co do "widokowek" - zupelnie, ale to zupelnie nie wstydze sie okreslenia "pocztowkarstwo" jako tego co uskuteczniam. zupelnie mi dobrze z tym. a ze nie jest proste to sie zgodze. chociaz osobiscie bardziej mi to dokucza w kontekscie pokazywania zdjec online - dosc czesto publika nie doscenia kreatywnych, wyszukanych ujec (ale to bolaczka kazdego, kto w fotografii wyszedl poza etap pstrykacza).
Cytat:
Zamieszczone przez
iczek
A łyżką dziegciu będzie wspomniana przez @zysk poziomica, której zapomniales uzyc na ostatniej fotce. No chyba ze to złudzenie, ale i te należy czasem korygować :) gratulacje!
posypuje glowe popiolem. jestem pod tym wzgledem nieuleczalnym przypadkiem
-
Cześć. Bardzo dobre foto robisz. Ładnie, czysto, schludnie, bez napinania się - fajnie to wszystko pokazujesz tzn. z głową :D Inaczej mówiąc widać ciekawy styl. Co jeszcze da się zauważyć?....jakość, jakość jeszcze raz jakość!
-
zajawka byla, to teraz pelny zestaw. jak zwykle tutaj wybrane fotki a calosc na flickrze: https://www.flickr.com/photos/bartro...57666662774993
miejsce akcji: Lake District, Anglia... przedostatni tydzien kwietnia. wyjazd 21.00 z Holandii, dojazd na 7.00 (8.00 normalnego czasu) nad Ullswater, po drodze 1/2 godzinki kimki w pociagu pod kanalem i moze jakis kwadransik na autostradzie gdzies pod Leeds...
no ale... raz sie zyje ;)
1
2
3
4
5
6
7
8
-
Piękne miejsce, pięknie pokazane!;)
-
mógłbyś Akustyk kalendarze wydawać;)
-
Hej,
Zawsze czekam, jak wrzucisz jakieś nowe zdjęcia... a dokładniej jak mi Flickr wyświetli mi twoje nowe zdjęcia. Bardzo mi się podobają zdjęcia robione przez Ciebie. Powiem więcej, uważam, że są one wytyczną tego jak powinno wyglądać dobre zdjęcie krajobrazu :)
-
wygrzebane z szuflady kilka pocztowek z wakacyjnego Gdanska, zrobione pare lat temu w gorace sierpniowe dni...
wiekszy zestaw: https://www.flickr.com/photos/bartro...57671104442425
1. wieczorkiem
2. raniutko
3. poranne odbicia
4. spokojna woda w Motlawie... tylko bardzo wczesnie rano
5. i na dobranoc...
-
-
-
Moje miasto wiec sie czepnę, se wycisnąć mógłbyś więcej :)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
4. spokojna woda w Motlawie... tylko bardzo wczesnie rano
Załapałeś się na złotą godzinę !
-
cos z blizszych okolic... poranne lipcowe mgly jakies 15km od domu w linii prostej...
i maly bonus "graficzny" niecala godzinke pozniej. jest to zdjecie, nieobrabiane (poza solidna korekta WB, bo surowka jest kompletnie rozowa), ale przejechane filtrem Varicolor (Cokin P173). normalnie jest to zbyt oczo*ne do pokazywania, ale czasem rezultaty sa ciekawe... ten mi sie podoba
-
No ładne, panie, ładne. Trzymasz poziom.
-
Pierwsze z ostatniej wrzutki wymiata.
-
Ładna okolica gdzie to jest? Jeśli to nie tajemnica ☺
Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka
-
a skad. te wiatraczki to wioska Hazerswoude-Dorp.
-
kilka zdjec z letnich plenerow bliskich (Holandia Poludniowa)...
jak zwykle wiekszy zestaw z exifami i geotagami na flickrze https://www.flickr.com/photos/bartro...57672418254701 a tutaj zajawka...
1
2
3
4
5
6
-
Świetna robota! Cala wrzuta bardzo mi się podoba, ale nr 1 to po prostu rewelacja!:)
-
Tak zupełnie ogólnie to nie lubię Twoich zdjęć z jednego powodu....zazdrości....to bardzo brzydkie uczucie...ale trenuję silną wolę podziwiając Twoje "widoczki".
Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krisv740
Tak zupełnie ogólnie to nie lubię Twoich zdjęć z jednego powodu....zazdrości....to bardzo brzydkie uczucie...ale trenuję silną wolę podziwiając Twoje "widoczki".
Się nie ma co obrażać tylko wcześnie wstać i do roboty ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Podziwiam jak ktos umie sie powstrzymac i nie wykorzystac calej rozpietosci histogramu :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
konradl
Podziwiam jak ktos umie sie powstrzymac i nie wykorzystac calej rozpietosci histogramu
To jakieś nieporozumienie chyba. Akustyk właśnie umiejętnie wykorzystuje całą rozpiętość histogramu. Nie mylić ze sztucznymi HDRami.
-
niecałą, 1/3 jest nieużywana ;)
Poza tym pisałem bez ironii. Sam często nie mogę się oprzeć aby nie dobić do obu krawędzi... Akustyk widzę ładnie nad sobą panuje :D
-
tzn. chodzi o to, ze "kontrast nie jest na fulla"?
ostatnio lubie bardziej kontrastowo, ale to nadal musi miec dla mnie jakies szczegoly w cieniach i swiatlach
-
nawet nie. Bo np. w 2-ce trochę zmiażdżyłeś cienie.
Ja np. zauważyłem u siebie tendencje... aby w obróbce tak to wszystko wyciągnąć żeby cały histogram był wykorzystany. Jaśniejsze podbić... ciemniejsze dobić do czarnego. I przez to tracę czasem na realności. A u Ciebie (1-wsza fotka z wiatrakiem) dzięki temu, że jest ciemniej... utrzymał się ten fajny, spokojny zmierzchowy klimat.
-
z poludnia Austrii, czyli tzw. Karyntii.
wbrew moim przewidywaniom sakramencko goraca w lecie, ale tez mieszana pogoda (gory, to i lalo)...
pelny set: https://www.flickr.com/photos/bartro...57673887263816
1. swit nad Faaker See. ku wielkiej uciesze mojego dzieciecia z anglojezycznej szkoly ;)
2. Dobratsch w porannych mglach
3. poranne mgly pod Gerlitzenem
4. Dolina Arriach
5. oba koscioly w Arriach
6. poranna zorza nad Faaker See
7. zachod slonca za Dobratschem
-
1 i 4-ka... z tych tapet z XP nigdy nie wyrosne, a szczegolnie w wersji gorskiej/alpejskiej :)
-
i znad holenderskiego morza...
-
Fajna galeria ale z fajnej na początku nie pozostało nic brak zdjęć ? :shock:
-
z tego co pamietam byly hostowane na imageshacku a tam sie potem zmienily zasady (bodajze kazali sobie placic) i zrezygnowalem...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Skojarzyło mi się to z filmem "1941".
Ładne cacka wyciskasz z krajobrazów bez składowej pionowej.
-
kilka obrazkow z letniej Slowacji... tutaj dosc pocztowkowo, w wiekszym zestawie bardziej zroznicowane zdjecia: https://www.flickr.com/photos/bartro...57671883984503
1. droga koronacyjna w nocnym Pressburgu ;)
2. ulica Farska, Bratyslawa
3. Cziczmany
4. szlak na Rysy
5. Sztyrbskie Pleso, bez fajerwerkow na niebie ale tez mi sie podobalo
6. Spisky Hrad
7. Vlkolinec
-
Wszystkie fajne, najbardziej intrygujące 6. - zdjęcie wieloplanowe lubię takie - jednak coś mi tu nie gra. Sam nie wiem co dokładnie, na pewno ten cień na trawie, ale nie tylko - chyba bym postawił albo na traktor albo kapliczkę.