-
Odp: Wielki Format - fotografowanie i technika.
Ja szukałem migawki do mojego tessara 360 mm 4.0, używałem go do portrecików w studio, niby czas załatwiał błysk lampy, ale zawsze bezpieczniej mieć migawkę...., czasem ciężko modela utrzymać w nieruchu - czasem dostaje wtedy sztywności.
W krajobrazie, czy martwej naturze migawka nie jest potrzebna nawet przy filmie ISO 25.
Ale faktem pozostaje, że takie wynalazki są...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sweetek
Ja szukałem migawki do mojego tessara 360 mm 4.0, używałem go do portrecików w studio, niby czas załatwiał błysk lampy, ale zawsze bezpieczniej mieć migawkę...., czasem ciężko modela utrzymać w nieruchu - czasem dostaje wtedy sztywności.
W krajobrazie, czy martwej naturze migawka nie jest potrzebna nawet przy filmie ISO 25.
teraz rozumiem. To do tego Tessara potrzebowales migawke. On ma na pewno wiecej niz 8cm sednicy czyli do 5 Ilexa czy Betaxa nie zmiesci sie. Ale sa stare Packard'y o bardzo duzej srednicy. Nie probowales takiego odszukac? Znacznie mniej skomplikowany projekt, wystarczy, ze listki lekko chodza i jest juz naprawialne.
-
"nauczyłem się" - przynajmniej tak mi się wydaje - zamiast migawki używać 2 szyberków. Kąt pomiędzy szyberkami wyznacza czas migawki. Jest gdzieś na youtube film gdzie gość coś takiego pokazuje. Bierzesz 2 szyberki, rozwierasz wedle uznania (trochę trzeba doświadczenia) jednym zasłaniasz obiektyw, wyjmujesz szyberek z założonej kasety (gotowy film do naświetlania) i wtedy zdecydowany ruchem przesuwasz szyberki w taki sposób aby drugi zasłonił obiektyw. Zdjęcie naświetlone. Przy dobrej wprawie da radę zejść do 1/15 s. 1 s. robię przy pomocy jednego szyberka.
-
Tutaj jest filmik, jak w bardzo prosty sposób wykonać migawkę działająca z dowolnym czasem. https://www.youtube.com/watch?v=pHu43YA4FoM
Można zamiast zegara ciemniowego uzyć innego układu, generującego zwarcie w dowolnym czasie. Idea bardzo łatwa do skopiowania i modyfikacji.
-
Te wszystkie sposoby i sposobiki sa bardzo fajne i rzeczywiscie ulatwiaja zycie. Ja nie moglem sobie dlugo poradzic z odliczaniem sekund. Az przypomnialem sobie ja zdawalame na prawo jazdy w Illinois to byl rozdzial o zwloce w sekundach za wyprzedzajacym samochodem. W Polsce to chyba tez jest. Tam chyba chodzilo o 4 sekundy zwloki w normalnych warunkach, ale nie moglem sobie przypomniec co i jak nalezalo odliczac. Az w koncu znalazlem ze odliczanie po angielsku kolejno 1-800, 2-800, 3-800 do 9-800 i od poczatku daje wlasnie kawalki 1no sekundowe. Ale moze ktos ma lepszy sposob? I jeszcze jedna rada, tym razem na sztywny mieszek do kamery. Najlepsze sa srodki do zmiekczania skory i jej konserwacji zawierajace mink oil czyli tluszcz z fretek, gronostaja, norki. Nalezy mieszek oczyscic z kurzu ile sie da i z obu stron wysprejowac niewielka iloscia takiego srodka caly mieszek i pedzlem rozprowadzic pianke aby rownomiernie pokryla powierzchnie skory czy materialu uzytego do zrobienia mieszka. Nie rozciagac na sile. Zreszta chyba kazdy kusnierz ma swoje sposoby aby zmiekczyc skore. Pamietam, ze moj ojciec mial rekawice z jeleniej skory, ktore mama prala a po wysuszeniu nacierala jakos kostka wygladajaca jak szare mydlo. I mowila mi, ze to tluszcz w kawalku do zmiekczania skory.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sweetek
"nauczyłem się" - przynajmniej tak mi się wydaje - zamiast migawki używać 2 szyberków. Kąt pomiędzy szyberkami wyznacza czas migawki. Jest gdzieś na youtube film gdzie gość coś takiego pokazuje. Bierzesz 2 szyberki, rozwierasz wedle uznania (trochę trzeba doświadczenia) jednym zasłaniasz obiektyw, wyjmujesz szyberek z założonej kasety (gotowy film do naświetlania) i wtedy zdecydowany ruchem przesuwasz szyberki w taki sposób aby drugi zasłonił obiektyw. Zdjęcie naświetlone. Przy dobrej wprawie da radę zejść do 1/15 s. 1 s. robię przy pomocy jednego szyberka.
Jim Galli ten sposób wymyślił i w doskonały sposób go wykorzystuje, a za nim wiele innych osób.
Łatwiej wykonać go z większymi obiektywami, gorzej z mniejszymi średnicami, wtedy raczej niezbędna migawka. Ja większość swoich starych obiektywów XIX-wiecznych, w tym petzvale i meniscusy, montuję w migawce za pomocą dorobionych adapterów - na petzvalach migawka na przodzie, meniscusy z tyłu migawki. Migawka założona na przodzie obiektywu spełnia też częściowo rolę osłony przeciwsłonecznej.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
trumil9
Znam ten blog i bardzo szanuje autora za jego olbrzymia wiedze i profesjonalizm i przyznaje, ze nigdy nie widzialem czegos takiego. Natomiast nie uwazam takiej migawki za dobre rozwiazanie pomijajac juz sam fakt stanu technicznego. Najwiekszym mankamentem dla mnie jest przeniesienie jeszcze bardziej do przodu srodka ciezkosci. W wielkich formatach poza metalowymi kamerami i monsters typu wielgachne studyjne czy kamery ULF najciezszym elementem jest przewaznie obiektyw. Dolozenie dodatkowego ciezaru powoduje przewazanie konca zestawu. Poza tym jest sprawa przenoszenia drgan w trakcie ekspozycji. Nie wiadomo jakiej jakosci sa takie migawki. A sam fakt niedostepnosci takiego sprzetu tez o czyms swiadczy. Gdyby to bylo rowne/lepsze rozwiazanie od tych wystepujacych powszechnie, bylyby bardziej popularne. Mozliwe jest, ze tego rodzaju migawki wystepowaly w sprzecie fotograficznym specjalnego przeznaczenia, jak kamery lotnicze czy cos w podobnym stylu. Nie mam pojecia. Ale mialbym klopoty aby przytroczyc cos takiego do paru moich obiektywow z uwagi na potrzebe znalezienia migawek o wewnetrznej srednicy wiekszej niz 10 do 13cm. Nastepna sprawa jest zrozumienie przeznaczenia migawki. Jest ona potrzebna w przypadku wykonywania zdjec w dobrych warunkach oswietleniowych na materialach o czulosci 100ISO i wyzej na otwartych przyslonach. Bo wtedy odmierzanie czasu jest nieslychanie istotne. Natomiast w sytuacji kiedy robisz na materialach tupu 3-5 ISO to po co Ci migawka? Dzwigac dodatkowy ciezar? I otwierac migawke wezykiem spustowym na np 25 sekund?
Trochę za dużo "ale" i wątpliwości, naprawdę nie mają większego znaczenia, po prostu czasem inaczej nie da się zamontować migawki niż na przodzie i całkiem dobrze się to sprawdza otwierając dodatkowe możliwości, choć wymaga pewnych zabiegów. Oczywiście im większy obiektyw (średnica) tym trudniej o takie rozwiazanie. A wcale nie jest rzadkie. Nie występuje też jakiś problem z "zabieraniem" światła przez "wydłużenie" obiektywu, wpływ bardzo niewielki.
-
Wielki Format - fotografowanie i technika.
Do odmierzania sekund mozna rownierz liczyc "one missisipi, two missisipi..." lub po polsku "sto dwadziescia jeden , sto dwadziescia dwa...". Ale ja uzywam stopera w telefonie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rOOmak
Do odmierzania sekund mozna rownierz liczyc "one missisipi, two missisipi..."
Ten sposób jest w miarę dokładny do 5 sekund. Potem się rozjeżdża :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sweetek
W studio i z użyciem światła błyskowego problemem nie jest czas otwarcia migawki, tylko przysłona i moc lamp. Model może się nawet poruszyć zarejestrowane będzie tylko to co "zamrozi" i doświetli lampa, więc nie ma problemu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dinderi
Na ebay mozna kupić obiektywy Wollensank Alphax z migawką. Np. taki
link do aukcji
W końcu kupiłem tę migawkę. Uznałem, że przyda mi się w innych projektach fototechnicznych, a cena nie jest wysoka.
Własnie do mnie dotarła. Jest to piękny kawałek techniki precyzyjnej. Oczywiście wymaga CLA, bo nie trzyma czasów. Ma 15 listków przysłony i otwiera się co najmniej o 1,5EV więcej niż f3,5. To błyszczące w środku, to jakiś wkręcany filterek. Patrzac przez niego, nie zmienia się nic. Może to filtr UV, lub coś w tym guście, w kazdym razie jest zbyt porządnie wykonany, żeby nie miał przeznaczenia. Dzisiaj pójdę do zaprzyjaźnionego zegarmistrza, żeby to rozebrał, przeczyścił, poskładał i naoliwił. Sam wolę się za to nie zabierać, bo okaże się jeszcze, ze trzeba np. wymienić zmęczoną sprężynę i już tego nie poskładam.
Teraz mam do kolegów znowu pytanie. Od strony migawki (przód) średnica gwintu wynosi 45 mm. Od strony przysłony jest gwint 40 mm (albo coś w ten deseń, akurat nie mam suwmiarki, żeby dobrze zmierzyć). Czy może macie wiedzę i wolę by się nia podzielić, które obiektywy LF można do niej zamontować? Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dinderi
otwiera się co najmniej o 1,5EV więcej niż f3,5.
Wartość przysłony jest proporcją ogniskowej do średnicy otworu. Liczby (wartość przesłony) które masz napisane na migawce muszą być odpowiednio umieszczone dla obiektywu z którym migawka pracuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rOOmak
Wartość przysłony jest proporcją ogniskowej do średnicy otworu. Liczby (wartość przesłony) które masz napisane na migawce muszą być odpowiednio umieszczone dla obiektywu z którym migawka pracuje.
Tak, tak :) Wyraziłem się, jak bym nie wiedział z czego to wynika. Chodziło mi o to, że migawkę można otworzyć bardziej, niż by to wynikało z oznaczeń na niej. A róznica jest ogromna.
-
Dostalem pytanie na pw w sprawie uzycia migawki Packard w kamerze. Ja w tej chwili usiluje zastosowac taka migawke w Sinarze. Wystepuja nastepujace problemy. Migawka nie powinna miec otworu mniejszego niz srednica tylnej soczewki obiektywu. Moja nie ma. W przypadku 2 obiektywow, ktore chce uzywac wymiennie, z uwagi na na szersze krycie jednego z nich. Tyl obiektywu musi byc umieszczony na dodatkowym pierscieniu, ktory dystansuje dupke obiektywu od migawki. Lub migawke od plytki obiektywu jezeli migawka nie miesci sie w przednim otwarciu kamery. Ja mam zamiar zamontowac taki pierscien z przodu plytki obiektywu, tak jak to bylo w orginale. Ostateczna decyzje jednak podejme po rozmontowaniu migawki i wykreceniu srub do synchronizacji lampy (ostatnie zdjecie, wystajace sruby zaznaczone czerwona kropka). Wtedy bedzie wiadomo czy umieszczenie migawki na wewnetrznej sciance plytki Sinara ma sens, czy mozna osadzic plytke w przodzie kamery bezpiecznie. Przy okazji - po odkreceniu migawki okazuje sie, ze luszczy sie z niej farba. Nastepna sprawa do roboty aby uniknac "latajacego swiatla" w kamerze
-
jakie ma czasy? ile cię to kosztowało? i najważniejsze.. jaka to średnica?
;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sweetek
jakie ma czasy? ile cię to kosztowało? i najważniejsze.. jaka to średnica?
;)
Kosztowalo mnie i duzo i malo. Zadzwonilem do faceta, ktory wystawial sprzet po swoim tesciu, zawodowym fotografie.
Musialem pojechac okolo 250km (w obie strony) zeby wziasc cala lote z sprzetem - za kilkaset dolcow. Miedzy innymi byl tam ten shutter, obiektywy, 3 duze kamery i rozne takie tam. Trudno policzyc ile przypadlo na sama migawke. Byloby tanio gdyby nie to, ze przed wjazdem na autostrade chcialem kupic sobie kawe a nie chcialo mi sie przejezdzac w lewo do stacji benzynowej bo po prawej byl starbucks. Gdy wyszedlem z kawa mialem rozwalone drzwi suwankowe i tylny blotnik. I resztki czerwonego lakieru na moim aucie. Naprawa to $600 bo nie majac sprawcy i filmu z monitoringu ubezpieczalnia koszty naprawy sciagnelaby z mojej polisy i skladka poszlaby mi do gory. Na stacji benzynowej maja wszedzie kamery. Kawa kosztowala $3.75. To w temacie ile mnie to kosztowalo. Srednica otwarcia to 2 3/4" czyli jakies 7cm. To jest migawka na gruche bez zadnego ustawiania czasow.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
trumil9
Naprawa to $600
Nie masz w okolicy żadnych emigrantów z byłego łomżyńskiego? Za 200 chłopaki by wyklepali, że nikt by nie poznał... ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dinderi
Nie masz w okolicy żadnych emigrantów z byłego łomżyńskiego? Za 200 chłopaki by wyklepali, że nikt by nie poznał... ;)
Oni teraz nawet za 300 mlotka do reki nie wezma. Nie maja sily:0). Najnizsza cena za jeden element to 250. Mi robil znajomy, dlatego tanio.
-
Wykrecilem te sruby od synchronizacji lampy, plytke z migawka przyloznona do tylnej scianki wsadzielem w przedni standard i... niestety, migawka Packard jest za gruba i przy probie docisniecia calosci aby zapiac plytke z obiektywem - frontowa ramka od mieszka jest wypychana z mocowania. Jedyne rozwiazanie dla Sinara bedzie takie, ze beda uzyte 2 klamry zakladane na frontowy standard, z ktorych jedna bedzie trzymala gorna czesc plytki nad obiektywem a druga dol pod obiektywem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
trumil9
Kosztowalo mnie i duzo i malo. Zadzwonilem do faceta, ktory wystawial sprzet po swoim tesciu, zawodowym fotografie.
Musialem pojechac okolo 250km (w obie strony) zeby wziasc cala lote z sprzetem - za kilkaset dolcow. Miedzy innymi byl tam ten shutter, obiektywy, 3 duze kamery i rozne takie tam. Trudno policzyc ile przypadlo na sama migawke. Byloby tanio gdyby nie to, ze przed wjazdem na autostrade chcialem kupic sobie kawe a nie chcialo mi sie przejezdzac w lewo do stacji benzynowej bo po prawej byl starbucks. Gdy wyszedlem z kawa mialem rozwalone drzwi suwankowe i tylny blotnik. I resztki czerwonego lakieru na moim aucie. Naprawa to $600 bo nie majac sprawcy i filmu z monitoringu ubezpieczalnia koszty naprawy sciagnelaby z mojej polisy i skladka poszlaby mi do gory. Na stacji benzynowej maja wszedzie kamery. Kawa kosztowala $3.75. To w temacie ile mnie to kosztowalo. Srednica otwarcia to 2 3/4" czyli jakies 7cm. To jest migawka na gruche bez zadnego ustawiania czasow.
Czy migawka od sinara ma średnicę otwarcia 7,5 cm.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Persi
Czy migawka od sinara ma średnicę otwarcia 7,5 cm.
Cos kolo tego, nie chce mi sie szukac manual do Sinar Shutter ale na zdjeci w aukcji eBay 230863587678 jest przylozona calowka do tylnej scianki migawki, tym niemniej frontowa czesc ma jeszcze dodatkowy rant, ktory pomniejsza wewnetrzna srednice. Manual masz tutaj Camera Eccentric: Info
-
Czy wołacie kolorowe szitki 4x5" sami, czy macie kogos? Jeśli wołacie sami, czy moglibyście wstawić zdjęcie swojego procesora, razem z krótkim opisem?
Oczywiście, jeśli to jakieś Jobo, to wystarczy mi numer koreksu.
-
szpula 2509N do 9x12, 4x5
--- Kolejny post ---
jobo potrzebuje bardzo mało chemii do wołania. 6 szitek woła się w 270 ml
-
-
W Warszawie całkiem przyzwoicie wywołuje lab na tyłach domów centrum, przy ul Złotej, idąc pasażem ze Złotej w kierunku Banku masz ten Lab. Wywoływałem tam E6 i było całkiem ok.
--- Kolejny post ---
Jeśli chcesz się pobawić we własnej ciemni bez procesora podaję link do materiału:
http://www.marekmadej.com/o%20fotogr...po%20kroku.pdf
Facet potrafi wiele wyciągnąć ze slajdów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Persi
W Warszawie całkiem przyzwoicie wywołuje lab na tyłach domów centrum, przy ul Złotej, idąc pasażem ze Złotej w kierunku Banku masz ten Lab. Wywoływałem tam E6 i było całkiem ok.
...
Czyżby Złota 25?
Mówisz oczywiście o materiałach wielkoformatowych?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Persi
Myslisz o Labie w kinie Relaks? Tam chyba niestety nie wołaja wielkiego formatu.
Przymierzam się do samodzielnego wołania. Średni B&W wołam bez problemów w koreksie Krokus 800. Niestety, nie mieszczą się do niego szitki 4x5". A proces C-41 nie jest taki bardzo skomplikowany. Spokojnie do opanowania w domu, przy małej inwestycji w termostat i grzałkę.
Szukam w miarę taniego "koreksu", lepszego niż tuby BTZS. Ale chyba pozostaje tylko Combi Tank z 6-cioma pojemniakami, ew. Jobo za trochę chore pieniądze (mimo wszystko).
Slajdów, póki co, nie chce wołać.
-
Jak nie wołają? Wołają. Stale do nich nosiłem i noszę. Chyba że się coś zmieniło, ale nie sądzę.
-
Na ich stronie nie ma słowa o tym, że wołają wielki :)
Ale skoro wołają, to bardzo dziękuję za informację.
-
Wołam u nich ale musi być ten pierwszy raz, tym bardziej, że nie jest to tak skomplikowane jak by się mogło wydawać. Zainteresowani zawsze dorobią skomplikowaną historię, żeby wykazać jakie to wszystko jest trudne... Jak się okazuje nie jest trudne, trzeba tylko trzymać się procesu. Zachęcam do obejrzenia tego materiału: e6 – czyli trąbka, pompka, termostat i dzwonek Ť 70fahrenheit
-
powrot do watku migawki do kamer wielkoformatowych.
Wrzutka z 70fahrenheit
Wiele wieczorow spedzonych na szukaniu online, za drogo, za maly, nie do naprawy, itd. Pojechalem w koncu na takie spotkanie, ktore troche przypomina rynek. Taki flea market. Spotykaja sie kupujacy ze sprzedajacymi. Tylko sprzet fotograficzny.
Lezal sobie skromnie na boku, jak porzucony. Udawalem, ze wlasciwie nie jestem pewien do czego to sluzy, i czy mi sie przyda do czegos aby miec podstawy do targowania sie o cene. Brudny jakis, a jak z gwarancja, czy dziala, a czy ma moze pompke aby sprawdzic. Wystarczylo wziasc do reki i wiadomo, ze calkowicie sprawny. Wiec kupilem, nawet nie mierzac srednicy otwarcia. Mialem przewage nad sprzedajaacym bo wlasciwie nie wiedzial co ma do sprzedania. Wiec zacznijmy od tego, ze shutter starej konstrukcji na pompke sprawdza sie zawsze w pozycji pionowej, dlatego, ze jest tak zbudowany, ze do zamykania migawki jest wykorzystywana waga listkow przyslony. W pozycji lezacej listki nie beda zamykaly otwarcia. Trzymany pionowo – listki robia “snap”, jak gilotyna. Facet probowal sprawdzac czy dziala na lezacym na stole shutter’ze. Dzieki temu najpierw zbilem cene a pozniej jeszcze kazalem sobie dolozyc gruszke z wezykiem. Stare gumy ale na wzor jest. W domu zmierzylem srednice otworu, 10.5cm czyli 4.1 cala, jedna z wiekszych migawek, a dla mnie zalatwia problemy ze wszystkimi starymi obiektywami jakie mam bez migawek.
Shutter robiony przez Ilex Optical Co. przymocowany do tylu adaptera, z otwarciem na plytke obiektywowa 6 5/8″ x6 3/4″. Adapter byl prawdopodobnie montowany do przedniego standartu kamery studyjnej (waga). Mocowanie shutter’a jest w odleglosci 1 1/8″ od frontu, czyli moge pakowac obiektywy z dupka wystajaca cal lub mniej. Wystarczy bo tele nie bede uzywal na pewno.
Piec minut pozniej po staniu sie posiadaczem Ilexa udalo mi sie kupic za smieszne (naprawde) pieniadze Speed Graphic 4×5, troche "zdemontowany" ale dla mnie OK, bo do robienia zdjec jest dodatkowo potrzebny wylacznie obiektyw na plytce, ostrzyc moge bez dalmierza.
-
Taki rozmiar to rozumiem... Ja jakiś miesiąc temu obserwowałem na węgierskim ebayu uniwersalne (irysowe) mocowanie do obiektywów o średniczy około 10 cm. Cena była od 0. Okazało się że w aukcja zakończyła się przed czasem a sprzedawca jakieś dziwne wyjaśnienia snuł, że towar niedostępny. Potem olazało się, że wystawił po raz kolejny i wystawiał wcześniej tę samą rzecz. Przy innych przedmiotach obiektywach również jakieś dziwne opisy...
-
To i ja się pochwalę, dobrym dealem (skoro używany tu polingsh'a). Kupiłem w BH kasetę polaroida #405 za 40 dolarów, w idealnym stanie. Jak ktoś jest zainteresowany, jak bardzo to dobry deal, niech wpisze w szukajkę eBay hasło "Polaroid 405" albo "Fuji pa-145", i przejrzy oferty "kup teraz".
Cieszę sie jak dziecko :D
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Wyrażenie "dobry deal" ma tyle wspólnego z oszczędnościami, co górnik z górami. :)
-
DO ludzi będących w temacie. Poszukuję tkaniny czarnej nie przepuszczającej światła do ciemni. Czy wiecie gdzie w Warszawie lub pod Warszawą (w stronę Janek, Piaseczna, Pruszkowa) można dostać coś takiego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Persi
DO ludzi będących w temacie. Poszukuję tkaniny czarnej nie przepuszczającej światła do ciemni. Czy wiecie gdzie w Warszawie lub pod Warszawą (w stronę Janek, Piaseczna, Pruszkowa) można dostać coś takiego.
W Jankach i Sękocinie, a także Wolicy jest milion róznych hurtowni tkanin. Nie mam zadnej znajomej i nigdy takiego materiału nie szukałem, ale jestem przekonany, że jesli masz dośc czasu na poszukiwania, to na pewno coś tam znajdziesz. Hindusi (Indianie), właściciele tych hurtowni na pewno nie wypuszczą cię bez kupionego towaru :)
-
a myśmy w weekend testowali FKD 18x24... z pozytywnym efektem...
a ja opanowałem filmy o czułości 3 ISO
;)
-
Błonę graficzną czy rentgena dorwaliście? A może czyszczonko i oblewanie szyby?
Co do tych hurtowni, ja nie potrzebuję całego rulonu, tylko kilka metrów(2x po 3m). Poza tym jeśli się poruszasz samochodem to nie widzisz gdzie co sprzedają. Dlatego pytam.
-
dinderi ja się wycofałem z pomysłu na kupno Fuji pa-145 ze względu na to że Fuji zaprzestało produkcji wkładów do tej kasety... Masz jakieś zapasy?
--- Kolejny post ---
Impossible-project nie będzie zajmował się filmami 4x5 ale ktoś inny się tego podjął. Na razie jeszcze produkt jest niedostępny ale mam nadzieję że szybko im się uda wejść na rynek. http://new55project.blogspot.com/
-
Widze, że strzeliłem babola. Myślałem o PA-45.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rOOmak
Widze, że strzeliłem babola. Myślałem o PA-45.
Dla wyjaśnienia, gdyby wszedł tu ktoś nowy i mniej zorientowany, to na dzisiaj Fuji nadal produkuje wkłady o rozmiarze 3 1/4 x 4 1/4", które pasują do kaset Polaroid 405 i Fuji Pa-145. Niestety, wymienione kasety nie sa juz w produkcji.
-
wrzutka postu Piotra z 70fahrenheit, wszystkie zdjecia sa na blogu
lithprinting, ni to pies, ni wydra
Lithprinting, to taka dziwna technika, ni to standardowa fotografia srebrowa, ni to proces alternatywny.
W tej technice wykorzystujemy normalne papiery fotograficzne, tylko trochę inaczej je obrabiamy. Cały efekt zależy w dużej mierze od użytego papieru; i tego co fabryka dosypała do emulsji. Niestety dobre papiery odchodzą w niebyt. Zgodnie z kolejnym uszczęśliwiającym masy zarządzeniem biurokratów - tym razem o zakazie stosowania niektórych metali. Czy jakoś tak... W każdym razie dostało się kadmowi, a bez niego lithprinty już nie są takie same...
Zostało jeszcze parę papierów, ale tak mi się widzi, że technika padnie. Chyba, że 'zejdzie do podziemia', to znaczy ludzie znaczną gotować emulsję w domu... No dobra, dość narzekania.
Na czym to polega, w skrócie - na prześwietleniu i niedowołaniu. Papier naświetla się normalnie pod powiększalnikiem a potem wywoluje w bardzo cieniutkim wywoływaczu. Dla zwiększenia efektu używa się dedykowanego wywoływacza 'litowego'. Potem papier utrwala się i płucze. Czyli, tak jak w standardowej obróbce.
Trik polega na tym, że światła regulujemy czasem naświetlania a cienie - wywoływania.
Wywołując lith musimy cały czas kontrolować postęp reakcji - przy czym, kontrolujemy cienie. Jak papier, według naszego widzimisia, ma już dość to przerywamy wywoływanie.
Teraz kilka przykładów. Na początek - fomatone VC, warm tone. Ten papier jest jedyny w swoim rodzaju. Żaden inny papier nie dał mi takich kolorów.
Lithprinty można jeszcze dodatkowo przetwarzać. Ja stosowałem tylko podwójne wywoływanie. Po wywołaniu, zdjęcie lądowało w odbielaczu i potem było ponownie wywoływane. Tak wygląda foma po dodatkowej obróbce:
Teraz pora na coś bardziej klasycznego, Adox vario classic:
zdjecia na 70f
I na koniec, papier, którego obróbka to straszna mordęga, ale efekt może pozytywnie zaskoczyć - kentmere, warm tone, vc
zdjecia na 70f
Papierów, które wciąż można kupić, i dają dobre efekty jest więce j, niestety, nie miałem z nimi do czynienia (jeszcze).
p.
-
Nastepna wrzutka z 70 fahrenheit
Wszystkie zdjecia sa na blogu
Zabytkowy Morrison – moj malutki i tak dlugo oczekiwany
W koncu kupilem. Dlugo polowalem az go dorwalem. W rozsadnej cenie zreszta. Szerokokatny stary obiektyw z konca XIX wieku. Tak malo wiadomo o tej serii, ze mozna tylko zalozyc, ze zostal wyprodukowany miedzy 1870-1875. Numer seryjny 1310. R.Morrison #6. Numer 6 ma odpowiadac obiektywowi o kryciu 8x10. Rotacyjna przyslona (Wheel Stops) f16, 22, 32, 45, 64 - oznaczona olowkiem przez ktoregos z poprzednich wlascicieli. Gdzies wyczytalem i nie moge teraz znalezc, ze kat krycia jest dla tego obiektywu okolo 100°. Obiektyw rozpakowalem dopiero dzisiaj, niestety jest za pozno aby sprawdzic na matowce 8x10 czy nie jest ciemno na naroznikach. Bede "walczyl" jutro. Natomiast wrazenia "pozafotograficzne" sa bardzo pozytywne. Niezwykle staranne wykonanie. Bardzo dobry stan obudowy obiektywu i soczewek, mechanicznie wszystko w porzadku, flanga i soczewki wykrecaja sie plynnie, brak oznak zniszczenia gwintow, przyslona obraca sie lekko, z "tyknieciem". Kosmetycznie gorzej ale mozna go pewnie "przypucowac", ja tego nie bede robil.
Czego sie do tej pory dowiedzialem. Richard Morrison zajmowal sie optyka do kamer od 1858 do smierci w 1888, pracowal razem z innymi jak Harrison, Schnizer, Wale - az do 1870 kiedy otworzyl wlasny zaklad w Nowym Jorku. Jego firma wyprodukowala okolo 7000 roznych obiektywow, w wiekszosci do kamer stereo. Produkowal takze dla innych wytworcow jako subkontraktor. Jego obiektywy pod marka Morrison sa oceniane jako jedne z najlepszych obiektywow wyprodukowanych w USA w koncowce XIX stulecia.
Zdjecie na blogu
I jedne z najmniejszych, tutaj dla porownania z 16.5 calowym Goerz
Zdjecie na blogu
-
Normalnie kolekcjonujesz te cacuszka. Szkło widać ładne bardzo.
-
a jaka mniej więcej to konstrukcja?
;)
-
aplanat WA? tak mi się wydaje....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Persi
Normalnie kolekcjonujesz te cacuszka. Szkło widać ładne bardzo.
Robilem to z obiektywami do 35 i sredniego. Mialem okolo tysiaca roznych obiektywow. Jeszcze w tej chwili daloby sie policzyc okolo 200 szt. Leza popakowane w kartonach. To samo dalmierze 35mm. Kupowanie wstrzymuje robienie zdjec. Przynajmniewj w moim wypadku. Ale ostatnio nie moglem sie oprzec. Wlasnie Morrison i jest w drodze jeszcze Taylor Hobson, 13.2 cala, na pewno do 8x10. Ma zablokowana przyslone i dla zartu dalem 100 dolcow bid. I wygralem ten obiektyw tak jakby cala konkurencja zasnela. Kosztowal mnie $61.24 lacznie z wysylka.
Nie wiem jaka konstrukcje ma Morrison. Aby kryl 8x10. Nie dalem rady go dzisiaj sprawdzic, do domu wrocilem jak juz sie zrobilo ciemno. O budowie obiektywow wiem niewiele, nie interesowalo mnie to nigdy. Nie uwazam aby to bylo potrzebne do zrobienia zdjecia. Gdy obiektyw jest zakupiony to jest juz pozamiatane. Pozostaje nim robic zdjecia a nie ubolewac, ze zamiast spacing ma klejone soczewki.
-
pytałem się o konstrukcję nie bez powodu. Szukam bardzo prostego szkła, które kryłoby bardzo duźy format (ok. 70 cm) i zastanawiam się, czy dałoby radę użyć np. 2 kondensorów z dużego powiększalnika....
-
Dałoby się ale pewnie jedną soczewkę. Trzeba wyjąć i obejrzeć na matówce. Monokle (pojedyncze soczewki) dają ciekawe efekty miękki i rozciągnięty obraz po rogach a na środku miękki wyraźny rysunek. Trzeba tylko popróbować.
--- Kolejny post ---
efekt tego o czym mówię jest taki: http://www.flickr.com/photos/calcema...gnifyingglass/
Tak myślę że dwie soczewki kondensora mogą nie dać ostrego obrazu. No i jeszcze jedno Soczewa do tego rozmiaru obrazu musi być duża i o odpowiednio dużej ogniskowej tj. ostrzyć jak najdalej od matówki, bo wtedy zwiększa się pole obrazowania.
-
mam 2 soczewki o średnicy 24 cm..., ma też soczewki 116 mm od obiektywu...