Mam sie bac, jak mam zamiar "przemycic" 70-200 2.8/4 L? Do podrecznego chce schowac, razem z kompem i innym stuffem, moge miec jakies nieprzyjemnosci z tego powodu? :>
Wersja do druku
Mam sie bac, jak mam zamiar "przemycic" 70-200 2.8/4 L? Do podrecznego chce schowac, razem z kompem i innym stuffem, moge miec jakies nieprzyjemnosci z tego powodu? :>
mysle, ze nie powinno byc problemu. moj znajomy przywiozl mi ostatnio 5d z obiektywem 24-105mm i celnicy nie byli zbytnio zainteresowani zawartoscia torby ;)
a ja mam takie pytanie
mam kuzynkę w stanach zadeklarowała się że może mi kupić i wysłać 2 szkiełka razem z jej rzeczami (ciuchy i inne badziewia) oczywiście szkła będą bez pudelek i bez papierów a na paczce będzie widniał napis gift albo rzeczy używane. czy takie coś zmniejszy czujność celników i przejdzie niezauważone?
Nie powinno być kłopotów. Dwa tygodnie temu odebrałem paczuszkę z ciuchami, a między nimi 70-200 IS w pudelku:)
Nikt nawet nie zapytal.. w kazdym razie zadnych rachunkow na to nie bylo w srodku.
Ja dzisiaj odebrałem paczkę z USA z body i trzeba obiektywami.
Wysłał mi ją wujek z NY przez firmę Polamer.
Wysłał ją w piątek 29 sierpnia. Przesyłka lotnicza. Czyli zmieścili się na marginesie błędu (lotnicza idzie 2 tygodnie).
Mieszkam w małym (15 tys.) mieście. Myślę że wszystkie paczki idą prosto z warszawy, bo nie sądzę, aby taka firmę było stać na flotę samolotów. Więc jeśli mieszkacie daleko od warszawy (w moim przypadku jest to 400km) to jest duże prawdopodobieństwo, że przywiozą wam ją w niedziele rano, bo wtedy większość osób jest w domu.
Ja tylko dla ciekawostki napiszę że zostałem dzisiaj na Okęciu ściągnięty z wyjścia "Nothing to declare" na kontolę celną (wracałem z CGG przez CDG więc nie bezpośrednio z US). Cła żadnego oczywiście nie zapłaciłem :)
dziś przysłali mi za stanów obiektyw. przesyłka szła bezpośrednio od sprzedawcy do mnie. Amerykańską zwykłą pocztą. Trwało to 1,5 tygodnia. Celnicy otworzyli paczkę bo było widać i zakleili ja bardzo starannie. Nic mi nie doliczyli - żadnego Vat-u, cła czy czegoś tam...
Widać że i tak można.
Poszedłem na "wydrę", zaryzykowałam i udało się!
Jeśli kupujecie coś w stanach z wysyłką do Polski,to pomimo że piszecie gift gdzie nadawcą i odbiorcą jest osoba fizyczna,celnicy naliczają przynajmniej od 2 mcy vat i cło,przyjmując za wartość przesyłki deklarowaną wartość lub wartość ubezpieczenia i koszt przesyłki.Jeśli macie w przesyłce nawet kilka przedmiotów tego samego rodzaju clą was już od wartości 10 euro-bo to ilości handlowe.Jeśli na terenie Polski dostawcą paczki jest Poczta Polska clą wszystko od sumarycznej wartości/wartość deklarowana+koszty przesyłki/już od 10euro niezależnie od tego,że w papierach jest gift.Próbujemy obejść ich właśnie od dwóch miesięcy i kicha-wszystkie przesyłki przepakowują na cle i pobierają myto +Vat
A mam pytanie jeśli kumpel kupiłby w USA body plus obiektyw5dmkII 24-70 zapakował to w jeden zestw i wysłał paczką czy w takim razie zapłacę dodatkowo cło lub inne opłaty
clo raczej 100% pewne jesli wysylasz poczta... ups... fedex etc.... ale... jesli wyslesz to z polskiej agencji... to stawiam swoja wyplate ze cla nie zaplacisz.... trzeba kombinowac... rozmawiac z polonia amerykanska... wszystko sie da zrobic trzeba tylko wiedziec jak :) w razie czego sluze p[omoca odpowiedzia na pytania dotyczace USQA, sprzetu z USA, przesylek itp itd... mieszkam w usa od wielu lat i z tematem fotografi jak rowniez wysylek przesylek itp mam duzo wspolnego :)
Znajomemu rodzina z USA wyslala raz dwie paczki: obydwie ubrania + sprzet. W jednej paczce byly ubrania + laptop zapakowany w pudelko firmowo. W drugiej paczce ubrania + 2 body, 3 obiektywy W PUDELKACH (3x powtarzal, zeby to wypakowali i wyslali bez pudelek, ale byl chyba problem w odbiorze ;) ).Paczki byly nadane morsko.
Efekt? Paczka ze sprzetem foto przyszla bez cla i VATu, do paczki z laptopem sie przyczepili i musial bulic.
Nie wiem co ma pewne... Ja właśnie wracałem z US we wtorek przez CDG (Paryż) i w Warszawie trafilem na kontrolę celną - prześwietlanie bagażu, pytania celników itd.
Szczegółów głębszych podawać nie będe, ale jak ktoś będzie mało rozgarnięty to zapłaci cło...
Witam
Odnosnie gwarancji na sprzet z usa jest jeszcze mozliwosc wykupienia 3letnij gwarancji dodatkowej na sprzet. Jest to gwarancja miedzynarodowa czyli dziala na calym swiecie.
Mack 3 Year Extended Warranty. Koszt naprzyklad ubezpieczenia obiektywu na 3 lata o wartosci do $1000 to jedyne $59 mysle ze warto.
Sprzet trzeba zarejestrowac w MAck online 30dni od daty zakupu. W razie problemow ze sprzetem dzwonimy na specjalny numer gdzei informuja nas gdzie nalezy go wyslac.
pozdrawiam
w usa wszystko wyglada super tanio na bh photo:) Dodaj do tego zawsze 20% cla + przesylka kurierem i dojdzie ci 50% wiecej :/
Nawet do UK jest tyle samo cla, ostatnio kupowalem w bh photo torbe domke, 59f untow w sklepie, 100f z wszystkim jak dotarlo, clo, kurier itp. Jak cos musisz kupic to kup, bo z dostepnoscia jest tam lepiej, ale jak nie....to sie po prostu nie oplaca, juz lepiej chyba z hongkongu od niesmiertelnego kea-photo. Tutaj nigdy cla nie mialem do szkocji, nie wiem jak do polski.
Witam chcialem sie pochwalic owocnym przeprowadzeniem operacji zakupu obiektywu i lampy w usa.
Nabylem obiektyw w sklepie adorama i wyslalem do osoby w usa ktora przeslal mi owy sprzet za posrednictwem firmy fedex. Wlasnie odebralem przesylke na ktorej widniala informacja Canon camera lens and filters to be given as gift, not for resale.
Przesylka dotarla po 2 dniach.
Dokumilem sobie przedluzana gwarancje mack na 3Lata.
Gwarancja jest miedzynarodowa i kosztowala mnie dodatkowe $49.95 i pokrywa obiektywy do wartosci $5000. Trzeba ja aktywowac i zarejestrowac zakupiony sprzet w terminie 30dni od daty zakupu. Gwarancja zaczyna dzialac po wygasnieciu gwarancji canona.
Zauwazylem ze na lampe bluskowa mam gwarancje miedzynarodowa wiec moze bezdei dzialal w Europie.
Wczesniej sprowadzalem sprzet podobnie ale zostal on przewieziony przez osobe podruzujaca z usa do berlina i pozniej do polski. Byll wo w 2007 roku i odbylo sie bez problemow.
Witajcie. Mam pytanie jak może wyglądać sytuacja kupna rzeczy do 10dolarow(stopka do 430ex-w Polsce nigdzie nie mogę znaleźć )? List bez problemów przyjdzie bez naliczanego cła? Czy mogą wystąpić jakieś komplikacje.
Z Góry dzięki za pomoc.
pozdrawiam
Odkąd pamiętam, wartość przesyłki zwolnionej od cła wynosiła $30.
Jednak teraz to już w ogóle bajka. Przeczytaj ten watek, i o twórz sobie link do TVN24:
http://canon-board.info/showthread.php?t=40947
axk - koledze być może chodziło o dwa tygodnie extra leżakowania przesyłki, w celnym_pocztowym na Łączyny w wawie.
No bo raczej nie sądzę, żeby w takim stopniu niepokoił się możliwym "domiarem" $3
:mrgreen:
Kupilem w tym tygodniu w B&H teleobiektyw Canona.Sprzedawca namawiał mnie abym jeszcze dokupił 3 -letnia gwarancje miedzynarodową.Ja natomiast napisałem wczesniej do serwisu Canona w Berlinie (http://www.fotomaerz.de/)z pytaniem czy oni tą gwarancje honoruja?Dostałem odpowiedź ,ze nie..Tylko roczna gwarancje producenta z rachunkiem zakupu.A ta jest tylko na terenie USA i Kanady.Mam teraz dylemat -czy kupowac ta trzyletnia gwarancje czy nie??Informacje w sklepie to jedno a informacje z serwisów to drugie.Czy ktos kolegów jest mi w stanie w miare jasno wytłumaczyć jak wyglada w rzeczywistości realizacja dodatkowej 3 -letniej gwarancji ?Moge jeszcze ja kupic ale nie wiem czy nie wyrzuce w błoto niepotrzebnie sporej kwoty w $..
W 2009 wysylalem w sumie 5 obiektywow do Polski, wszystkie zapakowane w koperty babelkowe lub padded. Wysylalem First Class Mail. Wszystkie doszly jak listy, czyli bez otwierania.
witam . Przy tym kursie co teraz jest bodajże 2,88 wywnioskowałem ze przy kupnie canona 50 1,4 można zaoszczedzic te 300, 400 zł. I teraz moje takie pytanku czy sklep amazon jest godny polecenia? czy lepiej rozglądnąc sie za jakims innym sklepem ?
pozdrawiam;)
Amazon jak najbardziej można polecic: solidny, z cenami jest tam różnie.
jak masz gdzie to wyslac do stanow to sklep jak kazdy inny, zaplacisz, oni wysyłają.
nie wysyłają do polski
Kupował ktoś kiedyś używany sprzęt? Kupiłem eosa 1 i zastanawiam sie jak zrobic z transportem - myslicie ze kartka w srodku "warranty repair" coś pomoże ? Na sprzęcie widać sladu użytkowania.
Kupował ktoś kiedyś używany sprzęt? Kupiłem eosa 1 i zastanawiam sie jak zrobic z transportem - myslicie ze kartka w srodku "warranty repair" coś pomoże ? Na sprzęcie widać sladu użytkowania.
Wszystko fajnie ale uważaj zeby amerykaniec nie zrobil takiego numeru jak u mnie - kupilem eosa 1 i wsadził do paczki potwierdzenie zawarcia umowy w serwisie ebay za calkowitym kosztem aparatu. Nie mowiec juz o tym ze nie chciał zanizyć ceny więc dostałem właśnie list z urzędu celnego. Zastanawiam sie skoro wartosc aparatu to 140 dolców + 50 dolców przesyłka to od jakiej kwoty beda napiczali clo i podatek i ile wyniesie w przypadku aparatu uzywanego.
Witam, takie tam amatorskie pytanko:
Znajomy leci do Stanów pod koniec stycznia, no i kusi mnie żeby mu dać parę baksów w kieszeń i listę ewentualnych zakupów. Opłaca to się? I proszę nei odsyłajcie mnie do ebaya, chodzi o bezpośrednie zakupy w mall itd
Kto coś podpowie?
Z góry dziękuję
T.
Sprawdź sobie konkretne produkty w B&H nie zapominając o sales tax przy zakupie bezpośrednio w sklepie (coś koło 8,5-9% w NYC).
Dla przykładu 5D MkII w ten sposób kupione to wydatek 8162,37 zł (przy kursie kantorowym 1 USD = 3 PLN), a w Fotopanoramie w chili obecnej ten aparat kosztuje 7799 zł. Jak widać - sensu nie ma. Nie wspominając o braku gwarancji w EU i możliwości dopłaty cła i VAT-u.
Oczywiście można kupić taniej o sales tax, jeśli kupisz przez Internet z wysyłką do innego stanu, ale IMHO różnica dalej jest pomijalna.
Po co zakladasz kolejny watek w temacie ktory juz istnieje na forum?
Poszukaj tez w google j&r. Znajduje sie przy ratuszu. Odwiedzilem oba sklepy osobiscie i maja wszystko. Oplaca sie kupowac jedynie rzeczy, ktore nie sa u nas dostepne. Wszystkie szkla maja to do siebie, ze sa dostepne w Polsce i mozna je przetestowac, zwrocic, zareklamowac przez 2 lata a przy dzisiejszym kursie $ wychodzi taniej kupic w kraju. Naprawde.
Tu masz stronę w rodzaju naszego Skąpca i sam możesz stwierdzić czy Ci się opłaca:
http://www.resellerratings.com/store/Jumbo_Packages
Daruj sobie,jak nie masz dobrego źrodła w USA to się nie opłaca...lepiej szukać dobrych okazji w UK bo się zdażają i masz dodatkowo gwarancje EU
Ze sprawdzaniem sprzetu z USA jest dokladnie tak jak wyżej napisał irekbe.
Oplaca sie sprowadzić tylko niektore akcesoria -przewaznie długie tele i to pod dwoma warunkami:
-że zakup odbedzie sie w cenie netto-bez Taxe State (stan N.Y. gdzie jest sklep B&H to jest 8.7%)
-do Polski zakupiony sprzęt dotrze omijąc cło i Vat.
Oczywiscie sprzęt foto kupiony w USA -nie ma gwarancji w Polsce
Prawda jest taka ,ze jesli ktos chce być w zgodzie z prawem ,czyli oplacić cło i Vat to w ogole zakup w USA nie ma sensu..
Prosty sposób na ominięcie podatku jest taki, że jadąc do USA rezerwujemy sobie hotel w innym stanie niż NY, np pobliskie Jersey City, jedna stacja pociągiem. Zamawiamy sprzęt przez internet, dostarczają nam go do hotelu i pstrykamy, pstrykamy, pstrykamy. Aha - i między książki wsadzić należy bajki z trzepaniem sprzętu foto na lotnisku. Każdy aparat, obiektyw itp, powtarzam każdy, traktowany jest jak bagaż podręczny. Dodatkowo można mieć walizkę podręczną i sprzęt fotograficzny w drugiej torbie. Pudełka i instrukcje niech sobie lecą w bagażu nadanym.
Życzę wszystkim niskiego kursu $ i udanych zakupów.
ja właśnie otrzymałem swoje tele 400L z USA
kupiłem obiektyw na ebay z USA i nie było żadnego problemu/kontakt bardzo dobry/szybka i tania wysyłka
Zaskoczenie dopiero dopadło mnie w urzędzie celnym
dostałem pismo z poczty że paczka czeka w urzędzie celnym
więc poszedłem, a tam musiałem okazać dowód zakupu/przelewu..
po 2h czekania czcigodny celnik wręczył mi kwit do zapłaty za paczkę prawie 1100PLN!!!
pytając: za co aż tyle, wyjął swoją ogromną księgę i pokazał wszystkie przeliczniki i opłaty!
Podziękowałem i odmówiłem odbioru paczki wypełniając odpowiednie papiery!
Napisałem do sprzedającego że paczka do niego leci i żeby zaniżył wartość podpisał jako prezent i wysłał USPS GXG
Paczka jednak wracała do niego miesiąc zamiast 6dni (nie wiem która poczta zawiniła)!
Wysłał mi ponownie za 50 pare$... nawet zapakował w papier do prezentów i wsadził do środka kartkę na urodziny!
W konsekwencji paczka szła 5dni i mimo że i tym razem celnicy też ją chwycili to teraz kosztowało mnie to około 60zł!
Zaznaczam że lens był bez pudełka i papierów!
Zabawa kosztowała mnie wiele nerwów ale zaoszczędziłem ponad 1000zł:)
Pozdrawiam i życzę powodzenia
Mam pytanko. Jeszcze nigdy nic nie kupowałem w USA przez internet i nie wiem jak to jest więc czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć krok po kroku co i jak?
Zamawiam np. 5D mark2 na ebay, robie przelew za towar + przesyłka, sprzedający wysyła towar i co dalej?
W zasadzie czekasz na informację z urzędu celnego, bo większość, jak nie 100% przesyłek z USA trafia do oclenia.
Kupiłem sprzęt car-audio na Ebayu i mimo próśb kupujący nie dołączył żadnego dowodu zakupu....
Płaciłem Polską kartą i nie było kłopotu.
Niemniej - FedEx z Wawy się skontaktował i musiałem zapłacić...VAT.
Żeby było śmieszniej, to naliczony od kosztów przesyłki lotniczej, bo na kwitach mieli ile kosztowało i naliczyli mi VAT.
Cła nie zapłaciłem.
Jest w tym wszystkim dużo przypadkowości.
W przypadku podróży jest też pewna logika ;)
Otóż nie warto lecieć w relacji USA/POL - lepiej np Lufthansą do Frankfurtu i z Frankfurtu do Polandu - chodzi o to, że lądując w Niemczech nikt nas o nic nie zapyta, a do Polski wlatujemy z Unii. (leciałem tak i tak)
BTW - wystarczy przywieźć z USA dobrego laptopa, korpus z kilkoma szkłami i koszty biletu się z palcem w nosie zwracają....
Kolega, z którym byłem w USA kupił dla kuzyna wypasionego latopa o bodaj 3 tys. taniej niż w PL.
Dla rozbawienia - mieliśmy w bagażu rzeczonego laptopa, canona chyba 450d (już nie pamiętam) z dwoma szkłami, 2 x zestaw głośników do auta, subwoofer 30cm, wzmaka do auta, jakieś kompakty Canona, cd Alpine i 2 reklamówki perfum, kremów, etc ;) [o ciuchach nie wspominam]
Po pierwszej wizycie w USA kupiłem sobie duuuużą walizkę.
Od czasu do czasu kupuję również książki na Amazon.com - super ceny, zero problemów, przesyłka w kilka dni w domu.
Niekoniecznie. Nawet lot NY - Frankfurt - Wawa - Szczecin i.... celnik na lotnisku w Szczecinie widzi po etykietach bagażu skąd lecisz. Mnie się dwukrotnie zdarzyła kontrola bagażu na lotnisku docelowym. Mogą. Mają prawo. Nie ruszają podręcznego bo to już jest bagaż "unijny".
Aha. Już nieskuteczne. Lufthansa i większość linii do USA dopuszcza dwie sztuki bagażu po max. 23 kg. Powyżej są dość słone opłaty. Ostatnio tego dość mocno pilnują i za overweight można wydać fortunę.
W tym przypadku ktory opisales ciezko, ale mozna dostajac przesylke od znajomego/rodziny z USA po otrzymaniu wezwania do uiszczenia vatu tudziez cla napisac odwolanie, argumentujac iz to podarunek, uzywana rzecz i naliczenie podatkow wypacza sens prezentu.
Generalnie coraz mniej sie oplaca cokolwiek ze stanow ciagnac.