-
Odp: [test] TAMRON 24-70 f/2.8 VC USD
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
No więc jeśli to prawda, to optyczne się kompromitują. Bo kiedy ktoś robi testy na kotach i czegoś nie zauważy to trudno. Ale jeśli ktoś robi testy z zadęciem i na poważnie i publikuje na cały świat takie krańcowe naiwne oceny, że wyniki są nieużywalne (od razu czuć, że raczej nieprawda) to na takich testach nigdy polegać nie można i dlatego są one wszystkie praktycznie bezwartościowe.
Prawda pewnie jest taka iż dopóki testujacy portal żyje/uzalezniony jest od usług reklamowych to testy zawsze będą budziły we mnie brak zaufania. A Optyczne jak się popatrzy na ich główną stronę wyglądają jak choinka bożonarodzeniowa tyle banerków różnych lata. Co wcale nie przeszkadza im być opiniotwórczym, wręcz prawie jak Wyrocznia w Delfach dla niektórych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Test tego obiektywu pojawił się właśnie w miesięczniku Popphoto.
Co ciekawe, im wychodzi, że ten obiektyw jest najostrzejszy wlaśnie w środku zakresu. Na długim końcu trochę gorszy od nowego Canona i Nikona, a w ogóle porównywalny do Sigmy.
No więc jeśli to prawda, to optyczne się kompromitują. Bo kiedy ktoś robi testy na kotach i czegoś nie zauważy to trudno. Ale jeśli ktoś robi testy z zadęciem i na poważnie i publikuje na cały świat takie krańcowe naiwne oceny, że wyniki są nieużywalne (od razu czuć, że raczej nieprawda) to na takich testach nigdy polegać nie można i dlatego są one wszystkie praktycznie bezwartościowe. Według mnie jedna czy dwie tego typu wpadki które już się optycznym zdarzyły, dla mnie skompromitowały ich już na stałe.
A propos faktycznej ogniskowej, ktoś napisał w tym wątku, że Canon jest juz krótszy o kilka mm, a Tamron jeszcze krótszy.
Nie wydaje się, żeby to była prawda. Zmierzone ogniskowe wyszły 24.82 mm do 69.84 mm, czyli jest krótszy tylko o 1.5 dziesiątych mm. :)
Lens Test: Tamron 24
Ręce opadają jak się czyta takie wpisy. Sprawdź metodykę na Optycznych i porównaj do popularnego Popphoto. Przede wszystkim link, który zapodałeś nie prezentuje testu a lipny, suchy opis i radzisz na jego podstawie budować opinię?. Zarówno ten Tamron jak i Sigma 24-70 to konstrukcje bez szału.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dulak
Ręce opadają jak się czyta takie wpisy. Sprawdź metodykę na Optycznych i porównaj do popularnego Popphoto. Przede wszystkim link, który zapodałeś nie prezentuje testu a lipny, suchy opis i radzisz na jego podstawie budować opinię?. Zarówno ten Tamron jak i Sigma 24-70 to konstrukcje bez szału.
Popular Photography ma sprzęt na który Optycznych nie stać i nigdy nie bedzie stać. O tu czytać proszę to może i szczęka opadnie razem z ręcamy:
Popular Photography: How We Test | Popular Photography
Ten suchy opis to jest cały test. Nic wiecej nie jest nigdzie publikowane. To wszystko. Tak, nie ma zadęcia i nie ma nic o komie i astygmatyzmie, bo i po co? I tak 99% fotografujacych nie rozumie co to jest astygmatyzm. Ale za to jako jedyni z testujacych których znam potrafią zmierzyć prawdziwe otwory względne obiektywów, prawdziwe ogniskowe, szybkości AF (body) itd. Optyczne tego zrobić nie mogą.
-
Panie Kolego, a bierzesz Pan pod uwagę różnice w poszczególnych egzemplarzach? A może masz pewność, że do Optycznych i do Popphoto trafiła TA SAMA sztuka?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Panie Kolego, a bierzesz Pan pod uwagę różnice w poszczególnych egzemplarzach? A może masz pewność, że do Optycznych i do Popphoto trafiła TA SAMA sztuka?
Dlatego piszę " jeżeli to jest prawda.." . Na razie wyglada na to, że nikt inny nie ocenił tego Tamrona jako bezużyteczny na pełnym otworze w środku zakresu. Jeżeli się taki radykalny sąd wydaje, to może warto sprawdzić drugi egzemplarz. W końcu to nie jest jakiś unikat.
A żeby niezorientowanych przekonać o istotności PopPhoto na polu testowania szkieł i to nie od dzisiaj ale od dziesiecioleci, tutaj są komentarze Imatest o metodzie SQF stosowanej przez to ogólnie respektowane czasopismo (o optycznych jakoś nie wspominają :mrgreen:):
Imatest - SQF (Subjective Quality Factor) and Acutance
A tu Bob Atkins o testach PopPhoto:
MTF - Modulation transfer Function Explained - Bob Atkins Photography
-
Jest to obiektyw z oficjalnej dystrybucji, więc przeszedł kontrolę jakości. Generalnie mam sporo zastrzeżeń do testów Arka i jego ekipy, ale zgadzam się, że należy testować obiektyw czy aparat "pierwszy z brzegu", właśnie dlatego, że przeszły kontrolę jakości.
Powtarzając ich argument - jeśli wynik będzie kiepski - robimy test innego obiektywu. Ten jest super. Co pisać? Jeśli od razu trafimy na super sztukę - co robimy? Szukamy gorszej? Przecież zawsze może się okazać, że ten super obiektyw to była perełka, jedna na tysiąc.
-
Teoretycznie możnaby testować tylko jeden obiektyw i to pierwszy z brzegu. Ale tylko teoretycznie. Obiektywy testowane przez różne osoby, przechodzące z rąk do rąk i przesyłane w paczkach z miejsca na miejsce ulegają uderzeniom o podłogę. A ten process jest niesymetryczny zgodnie z zasadami termodynamiki, czyli jest mało prawdopodobne, że takie wymsknięcie sie z rąk albo ciepnięcie listonosza stworzy perełke, raczej odwrotnie. O tym mogą cos powiedzieć lensrentals.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
No i jak, czy ktoś oprócz Cichego ma już ten obiektyw?
Ja go mam, i generalnie nie narzekam.
- 2,8 centralnie ok, na brzegach ujdzie, porównywalnie do mojego 24-105, a lepiej niż 16-35II /a mam dobry egzemplarz/
- af na wszystkich ogniskowych celny, choć nie jest demonem szybkości
- stabilizacja super
- jakość obrazka /kolor, kontrast, tło/ bez zastrzażeń,
jedyną mz wadą tamrona jest jego "geometryczność" na ogniskowych 24-40, nie zawsze łatwa do ps-owej korekcji.
Używany amatorsko z 5D mkIII i 1D mkIV. Dlaczego kupiłem? ... z przymusu posiadania drugiego uniwersalnego zoom-a, pewnie w marcu-kwietniu brał bym EF 24-70, ale w połowie czerwca już ich nie było lub za ponad 6K:shock:
... i jeszcze jedno, świetnie nadaje się do filmów, nawet na 70 mm jest efekt jak ze statywu.
Pozdr,MK.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marek Kowal
Ja go mam, i generalnie nie narzekam.
- 2,8 centralnie ok, na brzegach ujdzie, porównywalnie do mojego 24-105, a lepiej niż 16-35II /a mam dobry egzemplarz/
- af na wszystkich ogniskowych celny, choć nie jest demonem szybkości
- stabilizacja super
- jakość obrazka /kolor, kontrast, tło/ bez zastrzażeń,
jedyną mz wadą tamrona jest jego "geometryczność" na ogniskowych 24-40, nie zawsze łatwa do ps-owej korekcji.
Używany amatorsko z 5D mkIII i 1D mkIV. Dlaczego kupiłem? ... z przymusu posiadania drugiego uniwersalnego zoom-a, pewnie w marcu-kwietniu brał bym EF 24-70, ale w połowie czerwca już ich nie było lub za ponad 6K:shock:
... i jeszcze jedno, świetnie nadaje się do filmów, nawet na 70 mm jest efekt jak ze statywu.
Pozdr,MK.
no wreszcie jakaś opinia!
a co miałeś na myśli pisząc geometryczność?
-
-
dystorsja falista, aberracja sferyczna,.....po prostu szkło generuje zniekształcenia geometryczne fotografowanego obiektu w sposób dość przypadkowy, niezależnie od "kultury" i utrzymania reżimu poziomu perspektywy.
-
Dzień dobry,
jako że jestem nowym użytkownikiem Canon Board przede wszystkim chciałbym się przywitać.
Z zasady nie udzielam się na forum. Zaglądam tam zazwyczaj wtedy, kiedy mam zamiar nabyć jakiś sprzęt, żeby poczytać o wrażeniach zadowolonych albo i niezadowolonych użytkowników.
A że ostatnio byłem na kupnie uniwersalnego obiektywu do Canon 5d mkII, trafiłem na ten wątek.
Jeszcze przed dwoma tygodniami byłem zdecydowany na zakup Canona 24-70L. Jednak ten obiektyw na rynku pierwotnym w tym momencie jest po prostu nie do zdobycia. Jego nowa wersja będzie kosztować pomiędzy 8 a 9 tysięcy. A to już zdecydowanie za dużo jak na moją kieszeń.
Więc została alternatywa: używany Canon albo nowy zamiennik. Początkowo byłem bliższy używce. Ale jak rozejrzałem się na Allegro to zapał trochę mi opadł. Przykład: ogłoszenie o szkiełku w idealnym stanie za jedyne 4899 PLN,-. Dzwonię do gościa i słyszę, że obiektyw ma 4 lata i jest tyrany co sobotę na weselu... ale ogólnie to prawie jak nowy.
Zacząłem się bliżej przyglądać zamiennikom. Więc standardowo: Optyczne.pl - testy aparatów, testy obiektywów, testy lornetek, inne testy, aparaty cyfrowe, obiektywy, lornetki, artykuły, nowości, aktualności, opinie, komentarze, poradniki, rankingi - Optyczne.pl i przeglądamy testy. Tamron – średnio, ogólnie to nie warto, bo za drogi. Jeśli już to bardziej Sigma. Więc zacząłem sobie szukać testów i opinii o Sigmie. I siłą rzeczy trafiłem na test porównawczy czterech obiektywów 24-70mm 24-70mm f2.8 Showdown! Tamron/Canon/Nikon/Sigma - YouTube Po obejrzeniu filmików jakby przychylniej zacząłem patrzeć na Tamrona. Potem recenzja Cichego i przede wszystkim jego sample. Później badania na Welcome to Photozone!. No i wreszcie wrażenie realnych użytkowników na Tamron SP 24-70mm f/2.8 DI VC USD Lens for Canon AFA007C700 B&H
No i zdecydowałem się na nowego Tamrona zamiast używanego Canona. Tym bardziej że dają na niego 5 lat gwarancji.
Jedynym ryzykiem było, że trafię na felerny egzemplarz, więc zdecydowałem się na zakup u Cichego, u którego notabene kupiłem już udanego Tarmona 17-50 VC.
I w ten sposób stałem się zadowolonym posiadaczem rzeczonego obiektywu.
Jeśli chodzi o wrażenia z użytkowania (póki co bardzo krótkiego) to są bardzo podobne do przedmówcy – Marka Kowala.
Pozdrawiam
-
Mój dylemat jest trochę z innej bajki, bo zależy mi przede wszystkim na stabilizacji i wybieram pomiędzy 24-105 f4 a tymże Tamronem... Poza 50mm mam same szkła nie-Canona i chciałem tym razem w końcu kupić coś systemowego.
24-105 znam bardzo dobrze. Prawie idealny jako uniwersalny zoom. Z 50/1.4 w torbie nie odczuwam bardzo braku f2.8. Moje zdjęcia to z resztą głównie abstrakcja, architektura i miasto...
Ale z drugiej strony, obiektyw ze stabilizacją i f2.8 wydaje mi się jeszcze bardziej uniwersalny :) Czy trafił ktoś na bezpośrednie porównanie tych dwóch obiektywów? Czy jest możliwość wypożyczenia Tamrona gdziekolwiek w Warszawie?
-
Witam
Jestem nową osoba na forum, focę śluby itp., troszkę poczytałem jednak nie mam konkretnej odpowiedzi, może ktoś zna poniższe przypadki. Mam już zamówiony 5dIII, do niej planuje właśnie wspominanego tamrona 24-70, bo L kosztuje dużo za dużo, chora cena. 99% używam centralny punkt AF, i tu pytanie :
1. Czy Tamron (vs C24-70L)zauważalnie więcej daje nietrafionych ujęć w warunkach wspomnianych i centralnym AF przy korpusie 5dIII, ktoś odważy się określić to % ?
2. Tamron ma uszczelnienia, czy ktoś już nim robił fotki przy jakiś małych opadach deszczu, czy on to wytrzymał ?
-
Ja ostatnio używałem 70-300 USD który został potraktowany wodą i nic się nie zadziało. A przecież nie ma uszczelnień.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pietrek
2. Tamron ma uszczelnienia, czy ktoś już nim robił fotki przy jakiś małych opadach deszczu, czy on to wytrzymał ?
Mój Tamron 28-75 2.8 przeżył deszczową sesje ;)
-
U mnie też jakaś wilgoć w powietrzu czy mały deszczyk nie zaszkodził;)
-
mam pytanie do użytkowników tegoż Tamrona, dlaczego nie wybraliście np. o 1000zł tańszej eLki 24-105 IS ??? czyzby o wyborze zadecydowało tylko lepsze światło ???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
mam pytanie do użytkowników tegoż Tamrona, dlaczego nie wybraliście np. o 1000zł tańszej eLki 24-105 IS ??? czyzby o wyborze zadecydowało tylko lepsze światło ???
O ile mnie wzrok nie myli L-ka jest tańsza o ok. 100 zł a nie 1000... Oczywiście NOWA ze SKLEPU.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
O ile mnie wzrok nie myli L-ka jest tańsza o ok. 100 zł a nie 1000... Oczywiście NOWA ze SKLEPU.
Obiektyw Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM (0344B012AA) już od 3250 zł - Ceneo.pl - od 3250zł jak wół, rozumiem że to cena "OEMowska" w białym pudełku od 5d2, czy wobec tego czymś się różni od samodzielnej elki w biało-czerwonym pudle ??? toż wyposażenie i jakość chyba ta sama a pudło nawet od 100x droższego sprzętu i tak trafia na strych między kartofle i słoiki 8-)
-
to jest normalna cena za ten obiektyw od 3250 zł za wersje w pudełku biało-czerwonym i niczym różnić się nie będzie od wersji oem poza pudełkiem. Myślę że problemu w tym nie ma żadnego.
Kupuj normalną wersje i się nie przejmuj bo nie masz czym. Jakość będzie ta sama.
Na ceneo to chyba nie ma żadnej wersji oem. Wersja oem jest sprzedawana razem w zestawie z body i dlatego takie jest pudełko. Sprzedawca wyjął i sprzedał osobno body, a obiektyw mu został. Pozdro
-
Mea Culpa, coś chyba źle spojrzałem :/ No to faktycznie 1000 zł taniej. W takim razie 24-70 II kosztuje 3 x tyle co 24-105 :) I tutaj należy postawić pytanie - czy warto ?
-
Test http://www.swiatobrazu.pl/tamron-sp-...ywu-27755.html
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Joga
Niestety, tylko na cropie.
-
pojawił się już test canon 24-70L II na photozonie i sprawia, że łaskawiej patrzę na tego tamiego... kwanon przegiął z ceną II na maksa...
-
Cenowo przegięcie na maxa, a optycznie nie ma szału vs tami, jest tylko nieznacznie lepiej ;) no i stabilizacji brak.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
Cenowo przegięcie na maxa, a optycznie nie ma szału vs tami, jest tylko nieznacznie lepiej ;)
Fakt, dlatego należy oczekiwać, że po jakimś czasie od premiery zejdą nieco z ceną, no chyba że tami zdrożeje :???:
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
i stabilizacji brak.
Ten brak mógłbym łatwiej przeżyć niż tą cenę :-)
-
[QUOTE=Sunders;1111975]Fakt, dlatego należy oczekiwać, że po jakimś czasie od premiery zejdą nieco z ceną, no chyba że tami zdrożeje :???:
Z moich obserwacji wynika, że w przeciwieństwie do korpusów, ze szkieł raczej "nie schodzą z ceny".
Ich zwyżki lub zniżki związane są przede wszystkim z wahaniami kursów. Ewentualnie można liczyć
na akcje typu "zwrot kasy" .
-
-
Czyli nic się nie zmieniło.
-
To ciekawe, bo w PL nie było ani jednego takiego przypadku.
-
Być może to tylko kwestia czasu :confused: Lensrentals.com czyta prawdopodobnie trochę więcej użyszkodników tego tamiego niż ich jest w PL. Przypadłość wygląda na "typową" dla obiektywów tej marki.
-
Witam.
... mój egzemplarz, chyba jakiś wzmocniony:D, przeżył huk lądowania B-52 ...
http://www.epwa.pl/photo.php?photo=27468
Pozdr,MK.
-
Jak mozna zauważyć powyżej najwięcej o Tamronie 24-70 opinii niepodważalnych i jedynie słusznych wygłaszają ludzie, którzy znają to szkło ze słyszenia i z wtórnych przekazów. Ktoś gdzieś coś napisał lub słyszał i staje się to wartościowym źródłem miarodajnym i opiniotwórczym. Jestem amatorem, użytkownikiem Canona 5D MkII i kilku obiektywów. Niestety nie miałem zooma w tym zakresie ogniskowych. Dotychczas byłem zwolennikiem stałek. W tym zakresie ogniskowych mam Makro Planara ZE 50/2.0, który zapewnia super jakość, ale w pewnych warunkach może być mało wygodny. Przed urlopowym wyjazdem do Pragi postanowiłem zaryzykować i kupić Tamrona jako wygodniejszą alternatywę spacerowego szkła do architektury. W necie widziałem wiele testów tego szkła. Na ogół oceny były zdecydowanie pozytywne. Nie brakuje też ocen krytycznych i negatywnych, w większości zamieszczonych na polskich stronach. Moje doświadczenia po wykonaniu kilkuset zdjęc podczas urlopu są zdecydowanie pozytywne. Oczywiście wspomniany Makro Planar Zeissa zapewnia lepszą kolorystykę, ale oczywiste jest również to, że wielu zrobionych zdjęc nie dałoby się wykonać obiektywem bez stabilizacji. Zdjęcia zrobione z ręki bez statywu wewnątrz synagogi przy swietlle zastanym zeissowską stałką są raczej nierealne. Tamronem jest to całkowicie wykonalne. Każdy świadomy przemyślany wybór jest zawsze jakimś kompromisem, jakościowym, finansowym, funkcjonalnym itd... Ja dokonałem wyboru z którego jestem po początkowych obawach i wątpliwościach zadowolony. Zamiast przelewać z pustego w próżne na temat szkieł, które znam ze słyszenia i z widzenia na obrazkach po prostu robię zdjęcia. Fotografia to jednak wciąz robienie zdjęć. Niezaprzeczalna prawda jest taka że bez tego obiektywu w Pradze musiałbym zrezygnować z bardzo wielu wykonanych zdjęć.
-
Witam,
od pewnego czasu zastanawiam się nad zakupem tego obiektywu do 5D Mark II, canon 24-70 F2.8 II jak dla mnie jest jeszcze za drogi, pierwszej L-ki niestety w sklepach już nie ma a używka mnie nie interesuje.
Czy istnieje jeszcze jakaś inna alternatywa dla tego obiektywu, może canon 24-105 IS? zależy mi na jakości zdjęć, często wywołuję do formatu A3+
Fotografuję głównie krajobraz ale i śluby trafiają się coraz częściej.
-
Na ff canon 24-105 dość mocno winietuje do ok. 30mm, po założeniu filtra wada jest trudna do usunięcia bez dużej utraty jakości w rogach. W krajobrazach może to przeszkadzać. Z tą alternatywą w wersji "nówka" dla 24-70L mI ciężko będzie. Jest jeszcze sigma o tych samych ogniskowych, ale furory to szkło dotychczas nie robiło - choć może dlatego, że 24-70 mI był tylko ok.1000-1200 zeta droższy. Po wejściu mII te ceny się rozjechały...
-
Dołączam się do pytania ;)
24-105 pod 500D wydawało mi się idealnym zoomem na wycieczki, czasami używałem go także do reportażu. 24mm były dla mnie wystarczające, z stabilizacji nie korzystałem zbyt częczto, niemniej była ona przydatna.
Kiedyś planowałem zamienić go na 24-70L I. Teraz jednak gdy wersja I nie jest w sprzedaży, zastanawiam się nad tym Tamronem.
Docelowo - pod 5DmkII.
Czy jakiś użytkownik 5DmkII może się wypowiedzieć? Jak się go użytkuje po dłuższym czasie?
Jak z AF, da się go używać do spontanicznych akcji? Rower w locie? :D
Chyba wymagam za wiele...
-
Jeśli naprawdę nie jest potrzebne 2.8, to ja bym na uniwersalne szkiełko wziął 24-105. No ale czasami IS nie pomaga, jak trzeba zamrozić ruch i wtedy działka przysłony dużo daje. Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, w jakich warunkach częsciej robimy zdjęcia.
-
Tu jest już poniżej 4k.
Tamron 2,8/24-70 SP DI VC USD A007E Canon emistomarket.pl
Jak będzie po 3900 zł to kupię a jak nie to może dozbieram do canon 24 F1.4 II,
Patrząc na poniższy link rewelacji nie ma...
Tamron 24-70mm f/2.8 Di VC USD Lens Image Quality
-
-
Panowie, ale te poniżej 4k to bez polskiej karty gwarancyjnej, więc jak po roku coś się sypnie, to potem już tylko serwis w De.
-
Albo odpowiedzialnosc sprzedawcy. O ile nadal bedzie istnial...
-
A istnieją jeszcze odpowiedzialni sprzedawcy, bo często mam wrażenie że jak nie postraszysz kapciem, prądem czy mecenasem to nie są skorzy brać bubli na klatę (dotyczy nie tylko foto).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
A istnieją jeszcze odpowiedzialni sprzedawcy, bo często mam wrażenie że jak nie postraszysz kapciem, prądem czy mecenasem to nie są skorzy brać bubli na klatę (dotyczy nie tylko foto).
Po upływie 6 miesięcy to konsument musi wykazać, że wada istniała w momencie zakupu towaru. Proponuję się dobrze przygotować do wszczęcia takiej procedury dowodowej np. w odniesieniu do padniętej stabilizacji czy AF.
-
Duzo zalezy od sprzedawcy. Ja po ponad pol roku klopotu z wymiana C50/1.4 nie mialem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Panowie, ale te poniżej 4k to bez polskiej karty gwarancyjnej, więc jak po roku coś się sypnie, to potem już tylko serwis w De.
Skąd ta pewność że nie z polskiej dystrybucji?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
Skąd ta pewność że nie z polskiej dystrybucji?
To nie pewność, to wiedza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
To nie pewność, to wiedza.
ok, to skąd ta wiedza?
-
Rozmawiałem z Panem z Emistomarket, objektyw jest z Polskiej dystrybucji, ma dwa lata gwarancji z możliwością przedłużenia do lat pięciu :)
Oprócz tego przed wysyłką sprawdzają każdą sztukę czy jest ostra w celu wyeliminowania zwrotów.
Poniżej link:
Tamron 2,8/24-70 SP DI VC USD A007E Canon emistomarket.pl