Odświeżam temat. Do sprzedaży na dniach wchodzi EF 24/2,8 IS USM i zapewne w niedługim czasie EF 28/2,8 IS USM. Kusi mnie ten drugi. Ktoś może już miał i chciałby się podzielić wrażeniami?
Wersja do druku
Odświeżam temat. Do sprzedaży na dniach wchodzi EF 24/2,8 IS USM i zapewne w niedługim czasie EF 28/2,8 IS USM. Kusi mnie ten drugi. Ktoś może już miał i chciałby się podzielić wrażeniami?
Pierwsze testy już są: http://www.lensrentals.com/blog/2012...d-they-do-that
Zapowiadają się naprawdę smakowite optycznie obiektywy o, niestety, kontrowersyjnych nieco cenach.
te obiektywy jak na stałki z takim światłem w tej cenie nie są warte uwagi, nie wiem po co w takim obiektywie do 28 mm stabilizacja, która kosztuje połowe tego obiektywu a po drugie optycznie to wypada gorzej niz canon 28 f/1.8 usm przymknięty do 2.8 tak jak podałeś w tym linku, który kosztuje 1800 zł niecałe, więc po co przepłacać za stabilizacje. U nas będą po ponad 3 tyś zł te obiektywy na cyfrowe.pl już jest jeden jak i drugi tylko jeszcze nie dostępne ale u nich są ceny wyższe niż w innych sklepach. Canon powinien odnowić konstrukcje starszych obiektywów, które są ponad 10 lat na rynku i ze światłem 1.8 bo to w końcu stałka a nie zoom, więc powinna być jasna mogli chociaż dać przysłone 2.0. Stabilizacją ruchu się nie zatrzyma bo światło jest najważniejsze.
A dla mnie właśnie dobry kompromis dla takich ogniskowych to ostre f/2,8 i kompaktowe rozmiary. Pamiętam w dawnych czasach jak zazdrościłem kuzynowi Nikona F4 z maluśkim obiektywem 28mm f/2,8. Teraz mam szansę na podobny zestaw z 5D i tą nową 28-ką. Każdemu według potrzeb, na szczęście.
Korzyść pewnie będzie po podpięciu do nowych korpusów z nowymi algorytmami ostrzenia przy filmowaniu. No ale to wiadomo że przy fotografii średnie pocieszenie 8-).
mnie sie jak najbardziej marzy stabilizowana stalka 24/2.8 - swietne szklo spacerowe do cropa i bardzo fajne krajobrazowe do FF-a.
sek w tym, ze przy cenie 800 EUR to niech sobie laskawie zgredy w Canonie w d* wsadza swoje wymysly.
Goomis, dlaczego twierdzisz, że 24 TS-E to nie jest allrounder? jak to dokładnie tak używam. Jego ostrość powala i nie chcę żadnej innej 24-ki, bo ten bije wszystkie na łeb. Gdyby nie światło to 24/1.4 możnaby sobie ws....
Tak, ja w maju nawet robiłem znajomym na ślubie tańce przy użyciu TS-E. Niemniej ten obiektyw to ciągle wielka kobyła - rozmiarami przypomina pierwszą wersję 24-70mm, ustawioną na najdłuższą ogniskową (czyli "złożoną"). Z kolei mały 28mm to taki przyjemny klasyczny obiektyw do fotoreportażu, streeta, portretu środowiskowego. W narożnikach obraz jest mniej rozciągnięty, niż w 24mm, jasność jest dla mnie wystarczająca (bo jak TS-E 24mm daję radę robić zdjęcia na eventach, to tym tym bardziej), ostrość wygląda że będzie wspaniała. No i najważniejsze, że po przykręceniu do 5D taki zestaw zmieści się w TTP Skin Body Bag. Jak dla mnie - ideał (poza ceną oczywiście).
Swoją drogą liczę na to, że Canon pójdzie za ciosem i wypuści obiektywy w rodzaju 35/2, 50/2 i 85/2 - wszystkie z pełnym USM i stabilizacją. To byłaby wspaniała oferta dla takich ludków jak ja - którzy przeszli już przez etap 1,4 i teraz chcą mieć dość jasne, małe i ostre szkiełka stałoogniskowe :-)
Po wyjściu naleśnika 40/2.8 nie liczyłbym zbytnio na 35 i 50 mm :| Stabilizowana 85/1.8 lub 2.0? Why not? Myślę, że sporo ludków by kupiła takową (nawet 2.8). Wystarczy zarządać od canona czegoś takiego i oni to zrobią? ;)
Ale ja nadal nie rozumiem potrzeby posiadania tego szkła w fotografii? Nie jest dużo mniejsze od 28/1.8 ale za to 1 i 1/3EV ciemniejsze. Nie jest wcale ostrzejsze niż 28/1.8 przymknięte do 2.8 (wg. słów z testu na lensrentals)
Pozostaje jedynie IS. Ale po co w takiej ogniskowej? na FF 1/30 teoretycznie do utrzymania. Jak ktoś nie ma parkinsona i potrafi dobrze trzymać aparat to bez ISa utrzyma i 1/4, 1/10 spokojnie. Więc po co? To szkło wg. mnie ma sens dla filmowców, ale nie dla fotografów, tym bardziej za taką cenę (ze 3,5k w PL - no come on!)
Eee, tyle to na pewno nie będzie kosztować :-)
o tym to ja już we wcześniejszych postach pisałem co goomis teraz pisze. I zgadzam się z tym w 100% bo nie są warte tej ceny. Cena w PL za te szkła to około 3100 zł. Są na cyfrowe.pl oba szkła tylko niedostępne a już powinny być bo w czerwcu miały być w sprzedaży.Ale wiadomo wszystko się opóźnia tak jak i szkło canon 24-70 f/2.8 ii l usm, które również miało być w czerwcu
Faktycznie z tymi nowościami Canona to jakaś wirtualna rzeczywistość. Niby są a ich nie ma tak jak z nową 1.
a propos premiery 24-70 II:
http://www.quesabesde.com/noticias/c...tiembre,1_8906
czyli, ze ma byc we wrzesniu. quesadebe to nie jest moze pierwsza reka, ale dosc sprawdzajace sie zrodlo tego rodzaju nieoficjalnych newsow.
Wycinki z tablic dla 24 i 28 mm już są do pooglądania:
http://www.the-digital-picture.com/R...ns-Review.aspx
http://www.the-digital-picture.com/R...ns-Review.aspx
W rogach super idealnie nie jest, ale wstydu też nie ma. Na pełnej dziurze f/2,8 ostrość wygląda dość podobnie do 24L II, z tym że nowe szkiełka mają tam oczywiście wyraźniej widoczną winietę. Po przymknięciu obiektywy rysują dość podobnie do elki (z niewielkim wskazaniem na korzyść 24L, ale przypuszczam że w normalnych zastosowaniach taka różnica może nie być nawet widoczna).
Nie mogę nigdzie znaleźć informacji od Canona po diabła wypuścił te stałki 2.8. Widać, że gościu na digital picture też nic nie wymyślił i nic nie napisał chociaż zazwyczaj nie miał z tym problemów.
Jeszcze nie ma pełnej recenzji, są jedynie wycinki z tablic...
Tapatalk
Ileż można czekać na ten obiektyw????? Dobrze, że przynajmniej nie on został obiektywem roku tak jak flagowy FF.
No ja tez sie dziwie, ze nawet nie potrafia okreslic sie kiedy co i jak... :-/
Canon UK - Updated sales start date for EF 24-70mm F2.8L II USM lens
Wisi info już dawno
gorszych szkieł nie mogli wypuścić :/ ciemne stałki z is...
o ile 24-70 jest jeszcze ok to cała reszta to jakaś totalna pomyłka :/
Nikon jakoś poszedł w dużo lepszą stronę ze szkłami.
Przydał by się następca trabantowatego 35mm 2.0...
Mysle, ze to, iz wypuscili te a nie inne, to wyszlo imz niczego innego jak... badania :-)
Nam sie cos wydaje a oni liczą ;-)
To samo pytanie stawiamy odnosnie 35L i jego nastepcy. Dlaczego go nie ma a wypuszczaja inne. Moze wlasnie dlatego, ze ten sie dobrze i tak sprzedaje a inne gorzej a jak wypuszczaja nastepcow, to schodza i stare i nowe :-)
Pojawił test 24/2.8IS - jezeli o nastepce starego 24/2.8 to same pochwały tylko cena 50-70% wieksza :-(
Fotopolis.pl: Canon EF 24mm f/2.8 IS USM - test
Niektórzy już się bawią i testują nowe obiektywy...
Canon EF 24-70 f/2.8L II - Canon Digital Photography Forums
No oglada sie przyjemnie i mysle, ze bedzie/jest to szklo bardzo dobre ale nadal nie umiem sobie uzasadnic takiego skoku cenowego biorac pod uwage, ze nawet IS'a nie dodawali :roll:
bokeh sie poprawil czy mi sie wydaje...?
się zaczęło
Got the 24-70 ii today [Page 1]: Canon EOS-1D / 1Ds / 5D Forum: Digital Photography Review
Za miesiąc będę w NYC, na jakąś "pamiątkę" z B&H "nazbierałem" by przywieźć
jp
Porównanie starej i nowej wersji : Canon EF 24-70mm f/2.8 L II USM Lens Image Quality
jest roznica w ostrosci w centrum i w winiecie ale czy to warte takiej kasy to nie wiem..
Wyraźnie ostrzejsza jest wersja II ale tyle dopłacać?
Tutaj jest niezłe porównanie ;)
Canon EF 24-70mm f/2.8 L II Hands-on Review - YouTube
Renomowanej "firmy" test
Canon EF 24-70mm f/2.8 USM L II - Full Format Review / Test Report
jp
Miałem I wersję, II na razie nie kupię, bo IMHO nie warto za taką kasę. Wg testów wygląda na nieco lepszą, z naciskiem na "nieco" :)
To jeszcze jeden test znalazłem, pełen zachwytu dla nowej wersji ;) vs tamron 24-70 vs 70-200II (70 mm): LensRentals.com - Canon 24-70 f/2.8 II Resolution Tests