-
A dlaczego nie cropować lekko obrazu z 85mm?
Można uzyskać ładne efekty, moim zdaniem z korzyścią dla obrazu (mimo straty pikseli i złamania twardej zasady, aby kadrować tylko w czasie robienia zdjęcia).
Tutaj zdjecie twarzy Joli z 85mm na FF, cropowane bardzo delikatnie, same obrzeża kadru:
Jola by Filhmsz, on Flickr
-
Może zabrzmi to jak herezja ale ja osobiście w terenie wolę robić portrety 135L mimo, że posiadam 85 1.2. Podoba mi się perspektywa ze 135 i lubię robić nią zdjęcia z większej odległości.
-
ja proponuje 24L i 85L genialny tandem...
-
przyłączę się do canonfun, 24 i 85 to super ogniskowe, 35 troszku za wąsko czasami dla mnie
-
Cytat:
A dlaczego nie cropować lekko obrazu z 85mm?
Można uzyskać ładne efekty, moim zdaniem z korzyścią dla obrazu (mimo straty pikseli i złamania twardej zasady, aby kadrować tylko w czasie robienia zdjęcia).
Sam sobie odpowiedziałeś. :P Pikseli to w sumie im więcej tym lepiej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BigMan
PS. foty 40D+85L są nieziemskie az nie mogę się doczekać co będzie na FF :)
A jak zestaw 40D+35L? Bo ja ogólnie jak kupiłem 35L to miałem jeszcze tylko 40D i byłem załamany, że wtopiłem kasę na beznadziejne szkło (jakość zdjęć była dla mnie fatalna) dopiero na 5DII 35 stało się ty czym miało od początku czyli genialnym szkłem które miało mnie zachwycić :p
-
40d+35L tak jak pisałem - nieziemskie foty aczkolwiek im dluzej testuje tym wiecej zdjec srednich a za ta kase to nie przystoi. Główne zastrzeżenia mam do ostrości w słabym oświetleniu. Pstrykałem jednak na FF i to szkło jest wtedy fantastyczne potwierdzam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BigMan
Główne zastrzeżenia mam do ostrości w słabym oświetleniu.
No to potwierdzasz moje odczucia co do tego zestawu.
Dobrze, że do cropa nie zamierzam wracać :D
-
Odp: Tylko 2 stałki pod pełną klatkę
No i po kilku wyrzeczeniach jest wersja finalna - FF i tylko dwie stałki. NIe żałuję że wziąłem 35L a nie 24L. Faktycznie 35L niemal przyspawane do body u mnie :)
Goomis --> ...i ja już nie wrócę do cropa :)
-
Ja jednak jestem za szerszymi kadrami, ale z racji specyfiki zdjęć ślubnych (akcja na parkiecie, zdjęcia w pomieszczeniach itp.) stąd z tego zestawu wybrałbym 24mm oraz 85mm :-). Ale gratuluję zakupu, bo każde z tych szkieł jest świetne :-)
-
24L jest super, ale do portretow to kiepski wybor, a tych jednak sporo sie robi szersza ogniskowa. Bezpieczny zestaw to 35L + 85L. Idealny zestaw to 24L + 35L + 50L + 85L + 135L ... i tragarz :mrgreen:
-
-
35L + 85L jest bardzo uniwersalne - polecam - teraz coś długiego potrzebuję jednak do kompletu - myślałem trochę o 135L ale za krótko więc raczej zoom --> zapewne 70-200 4L IS (najnowsza konstrukcja i w miarę lekka)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
24L jest super, ale do portretow to kiepski wybor, a tych jednak sporo sie robi szersza ogniskowa.
Jeszcze szerszą? :D
Domyślam się, że chciałeś napisać węższą. To do portretów ma 50/1.8 (już posiada) oraz 85/1.2 jak kupi jako to drugie szkło :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Bezpieczny zestaw to 35L + 85L. Idealny zestaw to 24L + 35L + 50L + 85L + 135L ... i tragarz :mrgreen:
Wiadomo - zestaw marzeń :D Najlepiej jeszcze każdy z tych słoików przypięty do osobnego body :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szczemat
Jeszcze szerszą? :D
Domyślam się, że chciałeś napisać węższą. To do portretów ma 50/1.8 (już posiada) oraz 85/1.2 jak kupi jako to drugie szkło :-)[
Szeresza - w domysle szersza niz 85mm, a nie 24 ;) A 35L dosc czesto uzywam do portretu, swietnie sie sprawdza :)
24mm trzeba bylo by zapewne prostowac i przywracac naturalna perspektywe
Cytat:
Zamieszczone przez
szczemat
Wiadomo - zestaw marzeń :D Najlepiej jeszcze każdy z tych słoików przypięty do osobnego body :D
No wlasnie nawet majac nieograniczony budzet to nie koniecznie, bo robia sie z tego tony sprzetu do noszenia. Majac zapiete 35L i 85L do puszek z gripami (i lampą!) nie wyobrazam sobie targac jeszcze jednego body i np. 50L ... masakra jakas ;)
-
Też uważam, że jeśli tylko dwie stałki i nie trzeba się specjalnie ograniczać finansowo to 35L i 85L są idealne :)
BigMan - ja mam właśnie tę wersję 70-200 i jest rewelacyjna - ostra, uniwesalna i nie tak ciężka i wielka jak 2.8 ;) Teraz przymierzam się do 85 :)
-
praktycznie na zmianę pracuję S50/1,4 oraz 135/2L i nie narzekam, aczkolwiek mam w planie nabycie 85mm. Dodatkowo posiadam F14/2,8 do kilku klatek w kościele i sali. Nie wyobrażam sobie nosić większej ilości sprzętu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
praktycznie na zmianę pracuję S50/1,4 oraz 135/2L i nie narzekam
Wiec Twoim zdaniem 50mm i 135mm to idealny zakres ogniskowych do fotografowania w kazdych warynkach?
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Nie wyobrażam sobie nosić większej ilości sprzętu
Ja natomiast nie wyobrazam sobie jak mozna miec tak ograniczony zakres ogniskowych ;) Przeciez posiadajac tak szeroki zakres (od 14 do 135) z tak kolosalna dziura pomiedzy (14 vs 50 i 50 vs 135) pozbawiasz sie (a w rezultacie swoich klientow) wielu ujec.
-
ogniskowa 35 i 85 wystarcza. najlepiej eLki ale można budżetowo 35/2 i 85/1.8 - zestaw daje radę.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
No wlasnie nawet majac nieograniczony budzet to nie koniecznie, bo robia sie z tego tony sprzetu do noszenia. Majac zapiete 35L i 85L do puszek z gripami (i lampą!) nie wyobrazam sobie targac jeszcze jednego body i np. 50L ... masakra jakas ;)
Bardziej pisałem w formie żartu :-). Portret portretem, ale w reporterce szerokość 24mm się przydaje - szczególnie w naszych polskich mieszkaniach ;-)
Świetnie ta 25 rysuje....aż zastanawiam się czy dobrze zrobiłem kupując 24mm :P
-
Ja juz jakis czas temu stwierdzilem ze zmiany sprzetowe nie maja sensu, bo zawsze bedzie brakowalo tego czego sie pozbylismy - dlatego od tamtej pory sprzet wylacznie dokupuje, zamiat zmieniac cos na cos ;) Portfel na tym cierpi, ale przynajmniej czlowiek nie zadrecza sie myslami "a moze jednak bylo trzeba..." :mrgreen:
-
Ja powoli przesiadam się na upragnione FF, stąd te wszystkie zamiany sprzętowe ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Wiec Twoim zdaniem 50mm i 135mm to idealny zakres ogniskowych do fotografowania w kazdych warynkach?
Ja natomiast nie wyobrazam sobie jak mozna miec tak ograniczony zakres ogniskowych ;) Przeciez posiadajac tak szeroki zakres (od 14 do 135) z tak kolosalna dziura pomiedzy (14 vs 50 i 50 vs 135) pozbawiasz sie (a w rezultacie swoich klientow) wielu ujec.
Pracuję na tym zestawie od 2 lat i jak na razie nigdy mnie nie zawiódł więc jak widzisz da się. Kwestia przyzwyczajenia i podejścia. Poza tym nie fotografuję tylko ślubów.
Ograniczony zakres dla Ciebie, nie dla mnie. Pisałem o planach na 85. Miałem 28/1,8 ale totlane dno na moim 5D więc sprzedałem. Myślę także nad czymś 24 ale jak na razie 50tka daje radę. Czy pozbawiam się czy klientów wielu ujęć to Twoje zdanie, bo jak na razie nie miałem ani jednej "skargi" iż mam monotonne ujęcia. Jak potrafi się używać sprzętu to nigdy taka teza ne powstanie :)
-
Ja nie watpie w Twoje mozliwosci fotograficzne, tylko wskazuje ograniczenia sprzetowe ktorych czasem nie da sie przeskoczyc ;) Kiedy trafisz do pokoju o rozmiarze 2mx2m albo 1.5mx3m to 50'tka szerokich ujec nie porobisz, a 14'tka zmasakruje ludzi ktorzy beda po bokach. Wiec przestan kadzic, bo takie bajki mozesz opowiadac na forum kulinarnym, a nie fotograficznym ;)
A watek jest o 2 stalkach pod pelna klatke - wiec ktory zestaw dwoch szkiel wybierasz? ;)
-
CZacha z całym szacunkiem robiłem już w takim pomieszczeniach i wtedy kadruję tylko głowy. Zawsze jest jakieś wyjście a poza tym coraz mniej ludzi prosi na błogosławieństwo u mnie więc loozik.
Co do Twojego pytania jakie 2 szkła - 35 i 85 mimo wszystko aczkolwiek na 35tce nigdy nie pracowałem :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
CZacha z całym szacunkiem robiłem już w takim pomieszczeniach i wtedy kadruję tylko głowy. Zawsze jest jakieś wyjście a poza tym coraz mniej ludzi prosi na błogosławieństwo u mnie więc loozik.
Głowy .. no nie bedziemy rozmawiali o tym jak sie buduje reportaż, ale same głowy to za mało .. a 14mm to za szeroko ... wiem wiem, 35mm to tez czasem za wąsko .. :mrgreen:
Cytat:
Co do Twojego pytania jakie 2 szkła - 35 i 85 mimo wszystko aczkolwiek na 35tce nigdy nie pracowałem :)
No ... i juz Ci daje spokoj ;) Ale gdy napisales o tym 50 i 135 jako parze podstawowych szkiel .. no zmrozilo mnie i pozazdroscilem przestrzeni w ktorych fotografujesz ;)
-
Czacha lubię rozmawiać o fotografii jeśli jeśli będziesz miał kiedyś ochotę powymieniac się doświadczeniem , radami bardzo chętnie.
Co do przestrzeni, jak na razie mam wystarczająco miejsca na focenie 135tką
-
Ja bylem w ciasnych pokojach z 35L i rzeczywiscie jest ciasno. 24L to rozwiazanie idealne na polskie sluby :). Ale z kolei 35L nie znieksztalca na brzegach, a 24 potrafi zrobic taki numer. Oba szkla sa rozne :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
filharmoniusz
...i złamania twardej zasady, aby kadrować tylko w czasie robienia zdjęcia...
Możesz podać mi źródło z którego zaczerpnąłeś tę twardą zasadę?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Możesz podać mi źródło z którego zaczerpnąłeś tę twardą zasadę?
Polski film, Panie. Polski film.
Dzięki temu jest tak nudno.
-
Moim zdanie,
EF 24L II + EF 135L
masz duży kontrast ogniskowej, dzięki temu teoretycznie dużą uniwersalność takiego zestawu
-
Mój głos za 24L i 85L :-)
-
Ja 35 L bardzo rzadko ściągam z aparatu - ponadto po 35 najczęściej używam 85 (niestety na razie nie L - ale jak tylko sprzedam 70-200 2.8 IS to kupię 85 L).
Chociaż czasami 16-35 też trzeba użyć: głównie błogosławieństwo, kilka ujęć w kościele oraz kilka ujęć na sali (głównie trzymając aparat wysoko nad głową).
35 to na prawdę super szkiełko i na pewno się go nie pozbędę chociaż na początku myślałem czy czasami nie zamienić na 24.
-
35 i 85 pokryje większość standardowych zdjęć reportażowych.
Gdyby można było tam wcisnąć 50tkę to lepszy zestaw 24 - 50 - 135
Ja z przedziału 35-50-85 zazwyczaj używam tylko 50/1.4
24 i 135 są na liście do świętego Mikołaja.
-
Kupilem ostatecznie 35L i 85L
...no ale po jakims czasie dokupilem 16-35 2.8L, 16 2.8 fish, 100L i 70-300L
Takze zalozenia byly fajne - tylko 2 obiektywy = 2 stalki - no ale jak juz je mialem to wiadomo trzeba bylo marzyc dalej i spelniac marzenia...
Dzieki wszystkim za glosy i podpowiedzi
-
BigMan czy możesz oszacować jak często używasz poszczególnych obiektywów? Czy gdybyś zamiast 35L miał 24L, to 16-35/2,8 nadal byłby niezbędny? Czy wszystkie te zakupy uważasz za udane?
-
co prawda moimi głównymi szkłami są 35 i 85 ale zawsze mam też ze sobą 16-36 bo przydaje się na na bardzo szerokie, efekciarskie kadry i nawet 24 by go nie zastąpiła.