5D III + 60D
S8/3,5 + T11-16/2.8 + C24/1,4L + C50/1.4 + C85/1.8 + C70-200/2,8L
C430EXII + C580EXII
+ parę innych gratów :-)
Ja juz jakis czas temu stwierdzilem ze zmiany sprzetowe nie maja sensu, bo zawsze bedzie brakowalo tego czego sie pozbylismy - dlatego od tamtej pory sprzet wylacznie dokupuje, zamiat zmieniac cos na cosPortfel na tym cierpi, ale przynajmniej czlowiek nie zadrecza sie myslami "a moze jednak bylo trzeba..."
![]()
Ostatnio edytowane przez Czacha ; 21-10-2012 o 15:45
Ja powoli przesiadam się na upragnione FF, stąd te wszystkie zamiany sprzętowe ;-)
5D III + 60D
S8/3,5 + T11-16/2.8 + C24/1,4L + C50/1.4 + C85/1.8 + C70-200/2,8L
C430EXII + C580EXII
+ parę innych gratów :-)
Pracuję na tym zestawie od 2 lat i jak na razie nigdy mnie nie zawiódł więc jak widzisz da się. Kwestia przyzwyczajenia i podejścia. Poza tym nie fotografuję tylko ślubów.
Ograniczony zakres dla Ciebie, nie dla mnie. Pisałem o planach na 85. Miałem 28/1,8 ale totlane dno na moim 5D więc sprzedałem. Myślę także nad czymś 24 ale jak na razie 50tka daje radę. Czy pozbawiam się czy klientów wielu ujęć to Twoje zdanie, bo jak na razie nie miałem ani jednej "skargi" iż mam monotonne ujęcia. Jak potrafi się używać sprzętu to nigdy taka teza ne powstanie![]()
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Ja nie watpie w Twoje mozliwosci fotograficzne, tylko wskazuje ograniczenia sprzetowe ktorych czasem nie da sie przeskoczycKiedy trafisz do pokoju o rozmiarze 2mx2m albo 1.5mx3m to 50'tka szerokich ujec nie porobisz, a 14'tka zmasakruje ludzi ktorzy beda po bokach. Wiec przestan kadzic, bo takie bajki mozesz opowiadac na forum kulinarnym, a nie fotograficznym
A watek jest o 2 stalkach pod pelna klatke - wiec ktory zestaw dwoch szkiel wybierasz?![]()
CZacha z całym szacunkiem robiłem już w takim pomieszczeniach i wtedy kadruję tylko głowy. Zawsze jest jakieś wyjście a poza tym coraz mniej ludzi prosi na błogosławieństwo u mnie więc loozik.
Co do Twojego pytania jakie 2 szkła - 35 i 85 mimo wszystko aczkolwiek na 35tce nigdy nie pracowałem![]()
Głowy .. no nie bedziemy rozmawiali o tym jak sie buduje reportaż, ale same głowy to za mało .. a 14mm to za szeroko ... wiem wiem, 35mm to tez czasem za wąsko ..![]()
No ... i juz Ci daje spokojCo do Twojego pytania jakie 2 szkła - 35 i 85 mimo wszystko aczkolwiek na 35tce nigdy nie pracowałem![]()
Ale gdy napisales o tym 50 i 135 jako parze podstawowych szkiel .. no zmrozilo mnie i pozazdroscilem przestrzeni w ktorych fotografujesz
![]()
Ostatnio edytowane przez Czacha ; 21-10-2012 o 16:55
Czacha lubię rozmawiać o fotografii jeśli jeśli będziesz miał kiedyś ochotę powymieniac się doświadczeniem , radami bardzo chętnie.
Co do przestrzeni, jak na razie mam wystarczająco miejsca na focenie 135tką
Ja bylem w ciasnych pokojach z 35L i rzeczywiscie jest ciasno. 24L to rozwiazanie idealne na polskie sluby. Ale z kolei 35L nie znieksztalca na brzegach, a 24 potrafi zrobic taki numer. Oba szkla sa rozne
![]()