Skopiuję pliki jak w pkt. 5 i już powinno wszystko działać ?
Mam kartę 8GB SanDisk Ultra 30MB/s czy na tym można płynnie coś nagrać ?
Czy są jakieś zalecenia jak długo można nagrywać, aby nie uszkodzić matrycy ?
Wersja do druku
Plik ml-50d-108.fir służy tylko do modyfikacji firmware aparatu. Po wykonaniu modyfikacji nie jest już potrzebny!
no to jak skopiuje te pliki to muszę jeszcze coś zrobić czy już będę mógł nagrywać ?
Panowie który to przycisk magiczny Q który ustawia w 50D automatyczne dobieranie iso, czasów itp?
Myślałem, że uwaliłem 50-tkę, ale działa. (tak to jest tak się nie przeczyta instrukcji) Całkiem przyzwoicie to funkcjonuję. Wydaje mi się, że przycisk Q to funkcyjny w 50d
Pierwszy raz jestem na tym forum więc witam wszystkich. Podjąłem próbę wgrywania softu do mojej 50-tki ale chyba coś poszło nie tak. Początkową robiłem tak jak pisał Zybi_S ale po wgraniu plików na kartę aparat w ogóle nie reagował jakby ich tam nie było. Później próbowałem inną metodą poprzez zgranie na kartę pliku magiclantern.fir. I tutaj już coś się zaczęło dziać, przez chwilę pojawił się ekran ML aktualizacja po czym wyświetlacz wyłączył się (aparat zawiesił się) i zapaliła się kontrolka dostępu przy pokrętle. Po paru sekundach wyłączyłem aparat przełącznikiem, kontrolka dalej się świeciła więc wyciągnąłem baterię. No i stało się coś dziwnego. Po włączeniu aparatu monitor lcd nie działa, aparat na nic nie reaguje. Jedynym pocieszeniem jest to że działa górny panel lcd, mogę zmieniać nastawy aparatu ale zdjęć już nie robi. Usunąłem plik magiclantern.fir z karty ale to nie pomogło, baterię była wyjmowana na kilka minut i ciągle to samo. Nie mam pomysłu jak to naprawić. Może ktoś ma jakiś pomysł?
Uuuuuuuaaaa, chłopie... no to puszka do wymiany
A tak na serio - próbowałeś wgrać oficjalny/legalny firmware???
Pozdrówka!
Jeżeli zmodyfikowałeś firmware, samo usunięcie plików ML z karty ustawionej jako butowalna nic nie daje, bo aparat szuka na niej pliku i jak nie znajdzie, to się wiesza. Kartę trzeba formatnąć na standardową. Jeżeli jest butowalna, to musi mieć pliki ML na sobie.
A tak na serio - próbowałeś wgrać oficjalny/legalny firmware???
Początkowo wgrałem na kartę pliki z tego źródła https://bitbucket.org/hudson/magic-lantern/downloads/ i tam był miedzy innymi najnowszy firmware, włączyłem aktualizację coś mignęło, wyjąłem baterię ale wersja została bez zmian (1.0.7). Później kombinowałem już z tym plikiem magiclatern, ale wychodzi na to że coś namieszałem w sofcie (zdaje mi się że za wcześnie wyłączyłem aparat, powinienem poczekać aż zgaśnie kontrolka)....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
1.Czy próbowałeś wejść do menu po wyjęciu karty CF?
Próbowałem, nie da się wejść, przyciski na tylnej ściance nie działają:/
Jeżeli zmodyfikowałeś firmware, samo usunięcie plików ML z karty ustawionej jako butowalna nic nie daje, bo aparat szuka na niej pliku i jak nie znajdzie, to się wiesza. Kartę trzeba formatnąć na standardową. Jeżeli jest butowalna, to musi mieć pliki ML na sobie.
Nie za bardzo rozumiem...czyli co mam sformatować kartę i próbować wgrać pliki ML na nowo? Problem w tym że ja nie mogę wejść w menu także nie wiem czy to coś da...
Jakimś cudem udało mi się rozwiązać problem. Sformatowałem kartę z poziomu windowsa i za którymś razem udało mi się odpalić menu. Skasowałem nastawy aparatu, sformatowałem kartę i wszystko działa..ufff, a już myślałem że bez serwisu si ę nie obędzie. Dzięki wszystkim a w szczególności użytkownikowi mc_iek. Tylko teraz mam dylemat czy walczyć z tym dalej:) Przeczytam chyba jeszcze raz ten wątek a później zobacze:)
Miałem podobnie. Na przyszłość solucja jaką podają w FAQ na stronie mówi o wyjęciu baterii oraz karty z aparatu na kilka minut. Najprawdopodobniej masz wgrany ML ale uaktywni ci się dopiero jak włożysz odpowiednio zbootowaną kartę.
Wszystko już działa:D wgrałem nowy firmware ze strony canona skopiowałem pliki ML na kartę i po sprawie. Warte to było zachodu choć były momenty grozy:)
Rozpoczęło się nowe życie mojego 50d.
Dzięki Wam proces aktualizacji przebiegł bezproblemowo. Nowe menu powala gadżetami. Bawiłem się nimi chyba z 5 godz. Raz zwiesiłem sprzęt - miałem black screen, przełącznik power nie pomagał, nawet serducho mi stanęło.
Fiu - ruszył po wyciągnięciu baterii (chwilkę czekałem).
Najważniejsze dla mnie nowinki
- shot on focus w ostrzeniu manualnym (fantastyczne)
- filmowanie (trochę problemów z bitrate - może karta za wolna)
- zmiana potwierdzania ostrości (zwiększenie kroków i odstępów czasów)
- latarka - wreszcie świeci mi ta pomarańczowa lampka kiedy chcę, ciągle szukam zastosowania :-D
- i masa innych dodatków
Witam,
może ktoś podpowie czy podczas nagrywania filmów działa AF (EOS 50D)? jakoś nie mogę tego ustawić, znalazłem taki opis
http://vimeo.com/groups/magiclantern/forumthread:250490
ale nie za bardzo u mnie to działa. Dzięki
to i ja zadam pytanko
można nagrywać filmy HDR, zmienia wtedy ISO, np. 100-1600 :) i powstaje migający obraz i..... no i co potem z tym migającym filmem ?
a ten TimeLapse: co kilka sekund, np. 2 sek filmu, i otrzymujemy ileś tam plików z filmami trwającymi każdy 2 sek...i co potem, bo ze zdjęciami to rozumiem, połączyć w jeden film np. w picassa3, a z filmem ?
czy jest gdzieś jakiś tutorial co znaczy każda z funkcji w nowym menu rozszerzonym ? może sami zrobimy taki temat, gdzie tylko będziemy dodawać i ewentualnie edytować/opisywać poszczególne funkcje
ML poszło i na moim d50... ale na nagranym materiale pojawiają się piksele, coś jak śnieżenie kanału cyfrowego w tv....
Pojawił się nowy autoexec, pod firmware 1.0.9.
Czy mógłbyś podać link do tego pliku? Bo na stronie Magic Lantern nigdzie nie mogę tego znaleźć. Jeszcze jedno pytanie, czy mając ML na 1.0.8. można od razu zaktualizować na 1.0.9. od canona?
ma ktoś możę fw w wersji 1.0.8? bo na stronie C jest już 1.0.9
już mam, w razie gdyby ktoś potrzebował
http://pel.hu/down/eos50d-v108-win.exe
ogólnie dobra "zabawa" ale zmieniając karty potrafi sie zawiesić (wkładajac czysta bez ML) i trzeba baterie wyciagać.
lipa ze musimy miec na karcie cały czas pliki ML.
menu strasznie duzo pozycji
czy jest gdzieś po polsku cały opis menu albo user guide po polsku?
Zawiesza się, jeżeli wkładasz kartę ustawioną jako butowalną, ale bez autoexeca. Jak wkładasz kartę po zwykłym formacie, nic się nie powinno zawieszać. Przynajmniej u mnie tak działa.
ło! naprawdę dobre efekty daje :D szkoda jedynie że się aparat tak strasznie grzeje :( no ale do krótkich ujęć jak najbardziej :D
jak się formatuje karte aby była zwykła a nie botowalna??
czy oprócz 50,60,550,600 i 1100 na jakiś inny aparat został napisany soft? chodzi mi dokłądnie na 1d mkIII bo też ma LV wiec powinien moc nagrywać.
Formatnij ją w komputerze.
Witam mam w swoim 50D wersję biosu 1.0.8 i pięknie działa z Magic Lantern pojawił się nowy autoexec i jest chyba pod bios 1.0.9
http://chdk.setepontos.com/index.php?topic=6161.1065
Jak wgrałem na kartę nowy autoexec to aparat już nie wystartował . Wróciłem do starego pliku i działa . Mam pytanie czy mogę teraz po odblokowaniu tej funkcji filmowania zrobić bezproblemowy update aparatu na wersję 1.0.9 żeby korzystać z nowego autoexecu i czy są w nim wszystkie funkcje , czy działa stabilnie itp - ogólnie czy warto ?
Dzięki za pomoc.
Witam
mam skromny problem , coś sie przestawiło w moim 50D i mogę nagrywać filmy tylko w formacie 640x480 :( macie jakieś pomysły jak to zmienić na większy rozmiar ?
Wejdź w menu ML, w zakładkę filmowania, podświetl rozdzielczość i wciśnij klawisz FUNC.
Witam.
Czy mógłby ktoś w punktach wymienić co należy zrobić aby uruchomić nagrywanie w 50D?
Dziękuję.
post 150 tego wątku - to dokładnie punkt po punkcie jak to zrobić
http://www.canon-board.info/sprzet-v...ml#post1039548
Robiłem wg właśnie tej instrukcji i udało się za pierwszym razem.
Poradnik nie jest pełen, jednak robiąc wg niego wszystko będzie praktycznie działało poprawnie.
Jednak pojawi się komunikat o braku plików, nie będzie też HELP'u (po angielsku w aparacie).
Przygotowanie karty:
1. Wkładamy kartę do czytnika
2. Uruchamiamy na komputerze PC program EOSCard.exe
3. W oknie uruchomionego programu mają być zaznaczone opcje:
EOS_DEVELOP
BOOTDISK
4. W prawym górnym rogu programu klikamy na przycisku SAVE
- w lewym górnym polu programu powinna się pokazać rozpoznana karta i literka napędu
5. kopiujemy następujące pliki na kartę (komplet do ML)
autoexec.bin
FONTS.DAT
rectilin.lut
ml-50d-108.fir (dla 50D - UWAGA do innych aparatów - plik fir z nazwa aparatu)
katalogi z zawartością:
cropmks
doc
Oficjalne pliki ML można pobrać ze strony:
https://bitbucket.org/hudson/magic-lantern/downloads/
na obecna chwilę jest to plik z dnia 22 XII 2011
https://bitbucket.org/hudson/magic-l...D.50D.500D.zip
Mam pytanie, posiadam firmware 1.0.7. Chciałbym zaktualizować soft do najnowszej wersji 1.0.9. Czy jest wersja ML pod tą wersję firmware? Najnowszy soft ML jaki znalazłem, to ml-50d-108.fir.
Witam
Ostatnia oficjalna stabilna wersja 2.3 do pobrania ze strony ML przeznaczona do:
5Dmk2 2.1.2, 50D 1.0.9, 60D 1.1.1, 500D 1.1.1, 550D 1.0.9, 600D 1.0.2
https://bitbucket.org/magiclantern/m...D.500D.5D2.zip
Instalacja po Polsku na oficjalnej stronie:
pl:install [Magic Lantern wiki]
Pozdrawiam
Mam pytanie. Wgrałem ML 2.3 do 50D (1.0.9) wszystko śmiga (chyba), tylko aparat nie wyłącz się automatycznie. Po upływie minuty (wcześniej gasł górny wyświetlacz), a teraz nie gaśnie tylko zaczyna mrugać co chwilę dioda (po lewej stronie koło wizjera).
Co zrobić aby działało automatyczne wyłączanie?
W ustawieniach Powersave jest kilka wyborów, tam zdaje się można to poustawiać.
Witajcie!
nurtuje mnie bardzo jedna sprawa - czy podłączając jakiś zewnętrzny mikrofon można nagrywać filmy od razu z dźwiękiem? z mojego punktu widzenia jest to kluczowa sprawa, potrzebuję nagrywać jakieś proste filmy, ale nie chcę nagrywać niezależnych ścieżek z osobnego mikrofonu i synchronizować ich w postprodukcji. Czy jeśli ktoś przeszedł już podobną ścieżkę to czy mógłby podzielić się jakimiś cennymi uwagami w temacie?
z góry dziękuję!
^^ 50D nie ma wejścia mikrofonu.
hehe, no to prawda, ale mimo wszystko miałem nadzieję, że może ktoś wynalazł jakiś magiczny sposób (widziałem jakieś cud przejściówki mini usb - mini jack itd...).
tak czy siak - dzięki za odpowiedź.
w międzyczasie trochę jeszcze szukałem i nie natknąłem się na żaden trop prowadzący do sukcesu, ale za to oswoiłem się trochę z myślą o synchronizacji audio i wideo z niezależnych źródeł.
Pozdrowienia!
A co to za problem klasnac sobie przed obiektywem?