Nie żadne subiektywne, tylko tak jest.
To kto jest metallicą a kto bayer fullem. Wydaje mi się, że i kalina i gary prezentują najwyższy poziom, ale obróbka to mi garego bardziej podchodzi.
Wersja do druku
moja skromna próba, robione według receptur "Małachowski and Tkacz":
daj palec a wezmą rękę :)
niestety nie wstawię oryginału, za to wstawię kolejną skromną próbę:
No, musze przyznać, że Twoje zdjęcia Michale, dzięki obróbce 'ala gary', nabrały urody. :)
no widać że poprawnie wiedze wchłonąłeś :) brawo podobasie
jeszcze się okaże że mówiłem prawdę i na prawdę szczerze uczymy... ;)
wiesz człowiek w dzisiejszych czasach nieufny jest i żąda dowodów zanim sie na coś zdecyduje
no dobra, 3 edycja to ostatnia w tej cenie :mrgreen:
faktycznie odrabiacie prace domowe :) gary - za dużo mówimy :P
cieszę się że moje próby się podobają :-)
jeszcze jedna próba poniżej.
idę dalej "rzeźbić", pozdrawiam, dobranoc.
Michał Was naprawdę dobrze zareklamował :)
Wszystko 3 spoko, ale poza drugim zdjęciem na reszcie nie widzę kompletnie nic unikalnego i w stylu jakiego bym sie spodziewał.
gary, przecież w reklamówce szkolenia sam wrzucałeś zdjęcia przed i po, to dlaczego teraz tak nei wolno?
No i michał powiedz ile czasu zajelo ci zrobienie tych 3 zdjec? Bo mam nadzieje, ze nie miesiac czy kiedy to bylo..
Ja nie bardzo łapię na czym polega fenomen tej obróbki. Mógłby mnie ktoś oświecić bo „głupi jestem tak jak byłem” Jedyne co widzę to jak by jedna noga w statywie była zdecydowanie krótsza. Reszta wygląda w miarę normalnie.
Sergiusz to nie statyw, to nierównomierne trzepotanie skrzydeł pod redbullach..:D
no tak, teraz zaczną się złośliwości...
żeby mnie to jeszcze obchodziło.....
Już chyba wiem w jakim celu jest sztuczny horyzont w niektórych profesjonalnych sprzętach. Nie mniej z tą obróbką to bym chciał wiedzieć o co biega. :-D
Ja to teraz każdą napisaną literę sprawdzam dwa razy czy aby czasem zbyt złośliwa nie jest. A i tak parę razy cztery na pozór niewiniątka jak się zebrały do kupy to wyszło nie tyle złośliwie co i wulgarnie. Ale wyłapałem. Nic po złości nie piszę, zachowuje dystans i powściągliwość. Ale i tak są tacy co wolą poczytać między wierszami zamiast udzielić odpowiedź.
Jak juz pokazywac to przed i po... Wg mnie to co pokazal Michal, to prosto z puchy mozna taki efekt osiagnac, akurat na tych fotach. Pytanie jest inne... Jak baaardzo spier... sa oryginaly ? I ile czasu zajelo ich obrabianie. Z tego wszystkiego wynika ze albo jestes GRAFIKIEM a nie fotografem i poprawia sie nie umiejetnosc focenia. Tonalnosc sceny, 3 wymiarowosc, oswietlenie... Tak to mozna wszystko doprowadzic do perfekcji. I jak na reportaz, to imho sie to ni jak ma... Ale ja sie nie znam ;> A! Roznica to w skorze, blada panna Mloda a Pan Mlody ? Na tej pierwszej focie :) Jezeli 100 zdjec opracujesz w czasie ok miesiaca za ok 3 tys... Moze sie oplaci... hmmm
mógłbym się tłumaczyć, że nie mam czasu, że mam wiele innych zajęć, że nie wszystko można wrzucać ot tak sobie bez uzgodnienia z parą młodą.... ale co tam, Wy wiecie lepiej.
znajomości tematu i technicznej erudycji kolegi Aro70 komentować nie zamierzam.
Ja tam osobiscie mam jedynie do podsycania, czegos czego widac i nie widac...
Czyli wystarczy robic kiepskie ujecia a reszta zalatwi photoszopin... Kilka osob z tego watku ma ciekawy styl zdjec, i jak czytam ze maja zamiar jechac na warsztaty i zaczac robic pod styl Garego... To zatraca to, do czego sami sie starali dojsc... Chyba ze liczy sie kasa, klienci i utrzymanie rodziny... Kilka osob znam osobiecie co pojechalo tylko pod tym wzgledem... Materialnym - "rzemieslnicy" bez wlasnych przekonan. Ale to moje zdanie.
ahahahaha poplułem się , ty to na poważnie pisałeś ?
może i prosto z puchy ale chyba mielonego
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
btw to ilu rawów kleiłeś ? 3 ?
generalnie jest masa roboty żeby tak cały ślub zrobić , 100 zdjęć jeszcze luz ale 200-250 to się robi hardkorek
Edycja październikowa zakończona! :)
Było naprawdę świetnie, super atmosfera, tablet palił się w rękach :) Jeszcze raz dziękujemy wszystkim uczestnikom i zapraszamy na forum :)
Jednocześnie zapraszamy wszystkich chętnych na kolejną edycję która odbędzie się 20 listopada (sobota).
Miejsce: Warszawa
Koszt: 1500pln
To będą prawdopodobnie ostatnie warsztaty, które nie są obciążone podatkiem VAT.
A oto zdjęcia, które wczoraj obrabialiśmy pod bacznym nadzorem 11 par oczu :)
Cóż, mogę się mylić, ale o ile mi wiadomo, szkolenia mają stawkę VAT 0 %. Tak więc, kwota netto i brutto będzie ta sama. Jedynie trzeba będzie pomyśleć o kosztach, żeby podatek dochodowy nie przyprawił zawału serca.
Tak, ale od stycznia szkolenia będą kosztować 1500 + 22% VAT
Dobra doczytałem nowe przepisy i wszystko się zgadza, szkolenia od stycznia będą droższe :(
Po pierwsze to szkolenia teraz są zwolnione z VAT, a nie że mają 0%. To bardzo duża różnica.
Szkoda, że 20 listopada znowu mi nie pasuje..
a czy przypadkiem VAT w roku 2011 nie będzie wynosił 23%?
tak, 1500 + 23% :)
czyli od nowego roku warsztaty wyniosą 1845zł brutto...
Stawiam, że 90% osób zainteresowanych warsztatami prowadzi działalność fotograficzną, z czego 60-70% jest podatnikiem VAT czyli ten VAT to ich nie robi ;-)
Ja mam małe pytanie do Panów prowadzących. Zauważyłem, że w programie szkolenia dokładnie prezentowany jest c1, zaś LR tylko omawiany. Stąd pytanie czy w osiąganych efektach pomaga c1 w taki sposób, jaki nie umożliwia tego LR?
Pracujemy w C1 a nie w LR, dlatego możemy go omówić dokładniej.
Dokładnie:) Z programu szkolenia sam wywnioskowałem że C1 znacie lepiej, bo na nim pracujecie:)
pracuje canonem ale lepsze wyniki uzyskuje z nikona?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
pytanie bylo zle postawione. zaden soft nie uniemozliwia zadnego efektu.
Nie jestem alfa i omegą - nie znam 100% możliwości ani c1 ani LR ani ACR ani reszty wywolywarek. nie potrafie odpowiedziec czy któras z nich ograniczy mozliwosc uzyskania efektu, ucze tego czego uzywam, co wg mnie daje najlepsze rezultaty, mozliwosci kazdego zapewne sa podobne.
Pozdrawiam :)
Sorry panowie - efekty ciekawe, ale jeśli chodzi o kolory to pokażcie mi, że białe jest u Was białe bo ja nie widzę.
Nie żebym się czepiał, sam szukam ciekawych rozwiązań i myślę o doszkoleniu się.
Z tym, że chciałbym by biel sukni była biała a nie różowa, to samo ze skórą etc.
Dzięki Gary, o taką odpowiedź mi chodziło.
kolory, jak kolory... ale mnie najbardziej ciekawi uzyskiwanie tej miękkości - gładkości zdjęć. te ubrania, skóra, takie jakieś gładkie, ciepłe... To jest cały czar :)