Troszke za trupio.
Wersja do druku
Ja też coś spróbowałem powalczyć z tym zdjęciem :)
Skoro temat cudownie odżył :) to i moja poprawka:
jakos tak, wg mnie:
Mi wyszło coś takiego (choć mogłem jeszcze chwile pogdybać)
Mellan czy jakieś szczegóły Twojej obróbki możesz ujawnić? :mrgreen:
Jak wszyscy to wszyscy.
Mój monitor i oczy podają, że taka wersja jest mniej więcej ok. A co u Was?
To jeszcze moja wersja:
A ja jestem ciekawy, co Panowie Trzcionka, Małachowski oraz Tkacz wyczarowali by z tej fotki, jako ze posiadaja dosc obszerna wiedze na temat koloru :)
Dodałbym że nie sposób skupić sie na jednym elemencie zdjęcia jakim jest kolor skóry. Choćby kolor włosów: to ewidentne świeże pasemka a że robione są metodą "utleniania" koloru włosów - z reguły włos jasny jest prawie biały.
Liczy się całość.
Ja używam próbkowania pipetą w białku oka o ile tylko się da - często kilkukrotnie.
Wydaje mi się że mamy podobne rezultaty z Januszem - choć nie wiem dlaczego jego zdjęcia widze wciąż ciemniejsze (nie tylko z tej "sesji" ;-)).
Przy okazji pytanie o "metodę podatkową"
Czy należy stopniować ustawienie czyli najpierw R, od R - G a od tego G - B czy też liczyć 19% od wartości wyjściowych?
Dobra, pobawiliście się - teraz ja !
Pewnie naturalne nie jest, ale jeśli chodzi o kolor skóry mi się takie podoba najbardziej :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wywołane w Ligtroomie tym presetem http://www.zdjeciaslubne.lublin.pl/pani.lrtemplate
po czym obrabiane w Photoshopie. Po pierwsze wyrównanie plam na skórze i szyi przy użyciu łatki lub stempla. Następnie nakładanie różnych kanałów (czerwonego i niebieskiego) w różnych trybach (łagodne światło, nakładka) w celu rozjaśnienia skóry.
Wygląda jakby wytarzała się w pudrze. :]
Nie lepiej od razu zastosować filtr CTO?? Nie trzeba bawić się w PS...
Chyba mam wrazenie ze za ciemne galki oczne wyszly w stosunku do skory ;)
Jak widać, chętnych było już wielu, wielość spojrzeń i ścieżek obróbki, różne monitory i preferencje.
maryjan84: kolor to sprawa subiektywna, nie zawsze ten właściwy jest dobry, ważne by się podobał.
A jak ... nie wyjdzie, mówi się trudno i się rzeźbi się aż wyjdzie to czego oczekujemy :)
p.s. taki mały żart Narzeczona Whistlera :mrgreen:
[Wygląda jakby wytarzała się w pudrze. :]
Wróć, proszę, do pierwszego postu autora tego wątku, spójrz, jakie zdjęcia podlinkował na wzór, który chce osiągnąć i powiedz, czy one są naturalne ?
Skoro wszyscy maltretują tę pannę młodą, to i ja się przyłącze.
Napisałam "maltretują", bo jak widzę zdjęcia ślubne z wygładzonymi do poziomu playboyowego plastiku twarzami, to sama nie wiem czy oglądam jeszcze zdjęcie żywej osoby, czy może już 35 część Toy Story...
Ja rozumiem, że tu i ówdzie należy rozjaśnić cienie czy czasami zlikwidować wory pod oczami... ale na Boga, jeśli ktoś likwiduje charakterystyczne dla danej osoby cechy (jak np. pieprzyki czy "zmarszczki" mimiczne), to sama się zastanawiam z kogo próbuje zrobić komedię - z uwiecznionego na zdjęciu człowieka, czy może z siebie samego jako fotografa...
Jak dla mnie to w 90% zamieszczonych tu obróbkach nad smakiem foto zdecydowanie góruje smak grafii. A to już przestaje być smaczne w ogóle.
Ale do tylko moje, być może odosobnione zdanie.
Mandarynko twoja młoda jedzie trupem.
Ja to jeszcze jestem cienki bolek. Ale skoro znalazło się tylu chętnych może i ja spróbuję. ACR i krzywe w photoshopie.
W porównaniu z tymi woskowymi kukiełkami zamieszczanymi w tym wątku na pewno. Tyle, że ja wcale nie zamierzałam osiągać takiego efektu jak inni, bo z wosku to jest dobra gromnica na trumnie a nie twarz panny młodej.
I przyznam się szczerze, że jakbym dostała od fotografa robiącego mój ślub takie zdjęcia jak na przykład to wickermanna, na którym twarz wygląda jak kawałek lateksu z całych sił naciągnięty na wypolerowany marmurowy posąg, to najpierw bym go zabiła, a potem zażądała odszkodowania za zniszczenie pamiątki z mojego najważniejszego dnia w życiu.
Suplement do poprzedniego:
Ale skoro winszujesz sobie skórę w naturalnych barwach, to proszę bardzo:
Przy czym szczerze mówiąc obojętne jest mi czym tym razem będzie Ci młoda jechała albo jak wyglądała - ja wiem jakie wartości RGB ma w poszczególnych miejscach jej skóra i to, jak u Ciebie wygląda, jest w związku z tym kompletnie obojętne :-)
[I przyznam się szczerze, że jakbym dostała od fotografa robiącego mój ślub takie zdjęcia jak na przykład to wickermanna, na którym twarz wygląda jak kawałek lateksu ...]
No dobra - tylko odróżnij zdjęcia, które ja naprawdę oddaję od zdjęć przerabianych zgodnie z prośbą autora wątku w tej zabawie, bo coś czuję, że chcesz mi "przypiąć łatkę".
Jak chcesz sprawdzić co oddaję - wejdź na moje www i tam mnie oceniaj.
Zabolała Cię krytyka Husky'ego więc twierdzisz, że zrobiłaś inaczej niż wszycy bo taki był Twój zamysł... :)
...a tutaj się odegrałaś...Cytat:
I przyznam się szczerze, że jakbym dostała od fotografa robiącego mój ślub takie zdjęcia jak na przykład to wickermanna...
...i pokazujesz już Twój nowy zamysł, byle się dostosować.Cytat:
Ale skoro winszujesz sobie skórę w naturalnych barwach, to proszę bardzo
:-D
Ojej następny obróbkowy tasiemiec,ten poprzedni z dziewczyna ze skoliozą sie skończył i następny wskoczył...
Tak z ciekawości też wrzucę :mrgreen:
Sugerując się pierwszym postem, tylko kolor skóry ruszyłem
Uploaded with ImageShack.us
Jak to Wam się widzi ??
[/URL]
moim zdecydowanym faworytem jest czornyj ... skóra i wb najlepiej ogarnięte
oglądając niektóre wersje przypomina mi się wypad kutrem na ryby ... ;-)
Kurcze nie chciałbym wyjść na jakiegoś obrazoburcę, ale czy tylko ja mam wrażenie, że to zdjęcie jest zdecydowanie zbyt różowe? Aż sprawdziłem pipetką i na teoretycznie neutralnych obszarach za jakie przyjmuję oko i sweterek, jest dominanta czerwonego koloru.
Czy to efekt zamierzony? Wiem że w wątku jest masa znacznie gorzej obrobionych wersji, ale zwróciłem uwagę akurat na tą, bo w świetle faktu że Czornyj uchodzi nie tylko na naszym forum za eksperta w dziedzinie kalibracji monitorów i zarządzania barwą, po raz kolejny nabieram wątpliwości co do sensowności zakupu skalibrowanego monitora za grube tysiące... Komfort pracy jest ważny, ale efekt końcowy przecież też nie bez znaczenia...
Pozdrówka
na kalibrowanym eizo zdecydowanie leci w róże, do tego jest tak lekko wyprane z kolorow, no i oczywiscie welonowi tez daleko do bialosci, tak jakby ktos upral biale i kolorowe razem 60st
też kalibrowałem i też delikatnie leci w róż, ale to znacznie przyjemniejsze niż mix żółtego z zielonym ;-)
Panna młoda jest różowa, bo tak mi się podobało. Neutralnie podoba mi się mniej:
czornyj nie rób nam tego, po rzucie okiem na pierwsze zdjecie stwierdziłem "ale mam zrypany monitor" trzeba kalibrować ewentualnie wywalić.
I w ten oto sposób mamy kolory czterech pór roku ,wiosna,lato,jesień,zima,i do tego różne godziny pory dnia i nocy ;)
Postaram się jednak to zrobić ;)
- Obrabiasz rawa w Lightroomie lub ACR - poprawiasz WB, rozjaśniasz i dajesz "vibrance" na + między 14 a 20.
- Wczytujesz tifa do PSa.
- KUPUJESZ Totally Rad, jedziesz po zdjęciu akcją "Troy" i bawisz się kryciem.
- Wygładzasz skórę, czasem winietka albo tekstura i już.
Przepraszam że pominąłem zakup FF, Elek i skalibrowanego monitora :).
No to jak się śmiać to i ja też. Zero wiedzy o obróbce :) Nieskalibrowany monitor. Ciekawe jak wyglądać będzie u was.
[QUOTE=xxkomarxx;882057] Ciekawe jak wyglądać będzie u was.]
UUUUU, pojechałeś :)
Niektórzy mówią, że jak wydaje się, że zdjęcie wygląda dobrze w PS, zjedź jeszcze wtedy suwaczkiem w dół na 50% :)
Ja tak zrobiłem:
Może komuś się spodoba - korekta koloru skóry narzędziem "kolor selektywny" i zmiana składowych czerwieni + wzmocnienie cieni (kontrastu) na buzi przy użyciu krzywych, żeby nie było "pudru".
Witam wszystkich,
Wrzucam także swoje 3 grosze:
skupiłem się tylko na tonach skóry
pozdrawiam
Patrząc na te "obróbki" to myślę, że większość idzie w za duży kontrast, albo dają dużo czerwonego.
P.S.
Moje wchodzi lekko w zielony teraz to wiedzę.
A takie coś :)
Całkiem inaczej wygląda na komputerze a już zupełnie inaczej po wrzuceniu na serwer.
Już nic nie pokazuje bo wstyd.
No dobra siadłem i starałem się coś lepiej wg tego co widzę. Powiedzcie co sądzicie. Wiem wiem miałem już nic nie pokazywać ale to silniejsze :-D
Coraz ciekawszy wątek, moderator powinien zmienić tytuł na jak nie obrabiać zdjęć.
najwiekszy ubaw mialaby chyba ta panna mloda gdyby tutaj trafila, boje sie ze na niektorych wersjach tej foty moglaby sie nie poznac