Przedwczoraj wczesnie rano - Wersal - basen Apollina z rydwanem ciągnionym przez cztery konie (Jean-Baptiste Tuby)
133.
Wersja do druku
Bardzo przyjemna galeria, aż dziw, że wczesniej tu nie trafiłem :(
Gratuluję oka i wyobraźni, a także techniki :)
Bardzo łądne foty ale dla mnie niebo zbyt ołowiane (bez 133), to efekt obróbki, czy zwykle w taką barową pogodę zdjęcia robisz? Pozdrawiam i czekam na więcej.
Kilka lat temu też robiłem tam zdjęcia. Ale twoje jest lepsze :) Fajna woda, ciekawie skadrowane.
bardzo ładna galeria, najlepsze zdjęcia z gór :)
134 - przykuwa mój wzrok. Fajna zimna kolorystyka. Na minus: kadrowałbym w dół nieco, żeby pokazać więcej murka kosztem nieba. No i może bym lekko wyostrzył (ale lekko!). Niemniej jednak podoba mi się.
135 - całkiem przyjemne.
Generalnie widzę, że wiesz o jakiej porze się robi nocne zdjęcia.
Bardzo przestrzenne robią wrażenie :).
Na 140. ciekawy zwyczaj, kłódka "na szczęście" pozostawiona na płocie, czyli młodzi są wolni ;-).
Sporo tych twoich wakacyjnych pstryków, ale przyznam że sporo z nich chciałbym mieć w swojej kolekcji, tym bardziej że do prawdziwych zdjęć czasami naprawdę niewiele im brakuje. Pominę niedbałą obróbkę - bo rozumiem że teraz będziesz miał na nią sporo czasu, a chciałeś na gorąco się podzielić wrażeniami. Czasem wystarczyło "krok w bok" by klasycznym kadrem zachwycić.
Mam nadzieję że zobaczę mniejszy zbiór samych "rarytasów" dobrze obrobionych i mam nadzieję że zasłużą na miano zdjęć (i będę mógł przestać pisać o pstrykach). Powodzenia.
Oby więcej takich właśnie galerii. Powodzenia w podróżach!
Podoba mi się 143 ( z czterech ostatnich ).
Szkoda, że nie ma więcej dołu kosztem chmur.
143 ma moc - czuć przestrzeń. 2 miejsce daję 145.
Piękna miejscówka, wrażenia pewnie też, 143 the best jest :D.
Ta 150 ma zmasakrowane niebo,musisz popracowac nad obrobka.149 uwazam ze jest fajne
górki fajne,
ale te morskie - ot takie zwykłe pstryki :(
Kadry 146 i 147 podobają się.
151 i 153 Ładne miejsca.
Nie odbierz tego komentarza pod spodem jako czepianie się - gdyż nie to on ma na celu: ;-)
Co do zdjęcia 151. to może lepiej by było gdybyś pokazał więcej nieba lub ziemi?
Z reguły jak linia horyzontu przebiega przez środek kadru to daje odczucie niezdecydowania i negatywnego napięcia. Z drugiej strony reguły są po to by je łamać. Pozdrawiam
Ostatnie super i jakie fajne światło.
Bardzo ciekawe i fajnie uchwycone zdjęcia. Pełna klatka to jest to !.
przy 156 trochę mi to "leci", i nawet nie wiem w którą stronę, bo w sumie jest proste... :)
160 świetne.
No to zależy co chciałeś osiągnąć, to "lecenie" wprowadza (u mnie) pewien niepokój. Ale też sprawia, że wracałam do niego parę razy, żeby złapać co jest nie tak ;-)
Myślę, że zdjęcie zrobione równolegle do ściany byłoby zupełnie inne.
161 na jakim czasie robiłeś? Ten pan naprawdę się tak nie ruszał, że zdołałeś złapać "ducha"?
159 dla mnie najfajniejsze.....wieloplanowośc ,emocje ludzkie ,nastrój i architektura pamiętająca ten czas odległy wraz z elementami współczesności....
Co do 156 - zgadzam sie, ze zdjecie rownolegle do sciany daje inny odbior (pokaze jeszcze i takie ;-)) - tutaj bardziej zalezalo mi na wykorzystaniu swietla z wneki po lewej stronie - inny kat zmienial charakter zdjecia.
Co do 161 - czas tylko 1/500 ale swiatla malo, tyle co z ogniska, stad tez pewnie lekkie zamglenie przez dym z ogniska? (niezamierzone :smile:)
janmar - dzieki, ze wspomniales to zdjecie....
Z ostatnich podobają mi się ...generalnie wszystkie :)
A co ty tak ciągle w podróży?!
Zdecydowanie dobrze pokazałeś atmosferę ściany płaczu. Jedynie 166 mi nie pasuje za dużo bałaganu w kadrze. Inaczej (bliżej) bym tę scenę starł się pokazać.
Co przedstawia zdjęcie 164 /chodzi mi o to co stoi przed modlącym się/ :?:
Przedstawia mlodego (:)) Zyda rozmyslajacego (modlacego sie) i dwie szafy tzw. Torah Ark zawierajace zwoje Tory (a wlasciwie „Sefer Torah” czyli jej kopie). Zydzi aszkenazyjscy nazywaja ja Aron Kodesh a sefradyjscy Hekhal. Zazwyczaj w mniejszych synagogach jest jedno takie miejsce zwykle zwrocone w kierunku Jerozolimy. Aron ha-Kodesz przyslonieta jest zaslona zwana parochet, zdejmowana podczas modlitw. W Scianie Zachodniej jest takich szaf klika, lacznie z wielka biblioteka wewnatrz.
167.
168.
Podobają się. Mnie się podobają znaczy.
Na 162. dwaj panowie z wózkami są świetni.
Pozdrawiam.
Jak udało Ci się zrobić zdjęcia 164, 167 i 168. Mnie dwa lata temu "przegonili" jak tylko zobaczyli, że przykładam aparat do oka.
Saapcio - dzieki, wlasnie dlatego warto pokazywac zdjecia tutaj bo taki szczegol nie umknie uwadze - mnie tez sie ci "panowie" podobaja....;-)
Bylem w Jerozolimie juz kilka razy, pierwszy raz 14 lat temu, robilem jeszcze zdjecia analogiem - nigdy nie mialem klopotow z robieniem zdjec. Wrecz przeciwnie bylo to raczej latwe i przyjemne. Tym razem bylem krocej ale wracalem co kilka dni, nie "wpadalem" tam dla chciwego fotografowania, rozmawialem z Zydami, siedzialem w bibliotece, romawialem z rabinami, paru zostawilo mi swoje emaile i poslalem im wczoraj zdjecia etc - sama przyjemnosc :)
169.
170.