sama figurka mi się nie podoba ale fotka fajna technicznie :)
Wersja do druku
sama figurka mi się nie podoba ale fotka fajna technicznie :)
dzięki ;] bo figurke malował brat :D
Witam Serdecznie ;)
Pewnie większość forumowiczów zna mnie od czasu bojów z www.cyfrowe.pl :)
Tamten temat zakończony i kropka. A co do pack-shotów... bardzo chętnie podzielę się swoimi nowymi strzałami do broszurek reklamowych.
(foty naturalne, odbicia oryginalne, jedynie podciągane levele w PSie, nic poza tym)
No Panowie i Panie, nie ma co, zima się zbliża, trzeba podgonić ze stockami co by na gwiazdkę móc sobie nowe body kupić :mrgreen:
A jakby ktoś zechciał pogadać o stockach, reklamówkach etc... zapraszam na priv ;)
Pozdrawiam Serdecznie,
Kuba.
No przyznam ze bardzo ciekweie to wyglada:) gratki
Wrzucę kilka nietypowych zdjęć produktowych :)
Normalnie - w stanie "zgaszonym" - wygląda to tak:
Uprzedzając pytanie "co to" - są to zalane w specjalnym silikonie taśmy z powierzchniowymi diodami LED. Zastosowanie ma to w reklamie i oświetleniu dekoracyjnym.
kaen
wracając do renderingu 3D mój znajomy od kilku lat prowadzi w zespole jeden z lepszych forów o 3D w europie adres tej strony: www.evermotion.org znajdziecie tam mnóstwo renderingów, także samochodów.. mówię wam - niedługo rendering będzie konkurencyjny do fotografii
Już od dawna jest konkurencyjny. Może nie aż w tak dużym stopniu jak dla video, ale jest.
Zakładając, że dostanę gotowy projekt graficzny na kartonik, opakowanie, cokolwiek, rzucam taką texturę na model, z reguły scenę mam już ustawioną, kilka kamer, suwakami zmieniam światła, klik i masz co chcesz w każdych warunkach w kilka chwil. Przy tego typu packszotach produktów wolę stosować rendery niż foto. Przy okazji można łatwiej zrobić "idealny" wizerunek produktu.
PS. Eryk, zdjęcia spożywki wymiatają, respekt!
Zapytam z ciekawości... jak długo robi się rendring np. jakiegoś produktu?
Trzeba do tego jakichś specjalnych programów?
Dzięki.Cytat:
PS. Eryk, zdjęcia spożywki wymiatają, respekt!
PS.
Te zdjęcia robi czer...nastolatek ;)
Nie liczy się wiek, liczy się praca, zacięcie i dobre oko. Czasy się zmieniają i w tym wieku już nie kopie się gały przed blokiem lecz trzaska packszoty ;) Co za świat... ;)
Czas renderingu... w zależności od rozdzielczości pikczera, zastosowanych metod oświetlenia, dokładności symulacji oświetlenia. Np. taki dezodorant jak u kolegi w poście wcześniej z podobnym oświetleniem i takiej wielkości uzyska się w kilkadziesiąt sekund. Kolejną zaletą rendera jest ograniczenie rozdzielczości obrazu wynikające z posiadania pamięci RAM (na ram też jest rada - liczenie w passach) i... możliwością czekania na wieeeelki render.
Dobra architektoniczna vizka z super realistycznym oświetleniem może zająć nawet godziny.
Oto link do sajta http://www.kraytracing.com/index.php?subpage=3
człowieka, rodaka, który tworzy wspaniały raytracer. Są przykłady, warto obejrzeć i porównać z foto. BTW sterylność renderów jest często ich zaletą - "idealny obraz produktu", dlatego komercyjne rendery są takie jakie są - sterylne.
EDIT: inna zaleta rendera: ostrość masz taką jaką chcesz i gdzie chcesz, możesz mieć głębię ostrości, lub nie, bokeh jaki chcesz. Nie będzie zakrzywień, dystorsji, no chyba, że sobie zażyczysz i klikniesz w opcje fiszjajo czy co tam chcesz. HDRi wygenerujesz natychmiast. Rozpiętość tonalna? każda. Render od razu z kanałem alpha. W foto na wiele podobnych rzeczy ma się ograniczony wpływ, w 3D nie masz ograniczeń, no chyba, że projekt wymaga superliczydeł (czaas)
ej, poczułem się dziwnie.
ja jeszcze chodzę pokopać gałę.
Fakt że nie przed blokiem, ale chodzę.
:D
mały OT
adamek, widocznie jesteś jeszcze starej daty ;)
Boisko przed moim blokiem daaawno zarosło. Dzieciaki i młodzież albo piją albo grają w fifę ;)
eno ja też lubię w piłkę pograć, częściej na hali niż nie no ale...
U mnie na boisku (no, duże słowo, graliśmy między drzewami) ktoś posadził inne drzewa i juz nie da rady.
można co najwyżej ćwiczyć kiwki.
:D
Ja to w ogóle nie lubie grać w piłke nożną...
PS.
Ale sie OT zrobił... ;)
Ja buteleczkę mam taką -
Robiąc ją nie miałem pojęcia o jej płaskości...
A tu, najnowsze.
Najnowsze zdjęcie:
PS.
Co się z wami dzieje?:) Nie będe przecież za każdym razem pobijał topicu.. ;D
mz zdaniem w ostatnim i przed ostatnim za dużo ginie detali z białych krawędzi -> na korku żywca i na cell phonie, albo za bardzo przesunięte suwakami (przekontrastowanej) albo tło zostało wycięte na szybko ....
ładnie i estetycznie to wygląda ... ale czegoś brakuje
pozdrawiam
Niestety przy białych elementach na białym tle bez cieni tak będzie. Generalnie takie rzeczy powinno się robić na innym tle. Telefon wygląda jak z namiotu bez cieniowego i dla tego jest taki zdechły nie ma refleksów na szklistych i metalicznych elementach. Przy chromach itp warto chociaż w namiocie po za kadrem poustawiać jakieś badziewia żeby miało się co odbijać.
Na przykład tu chrom wyraźnie odznacza się od białego tła.
Tak dokładnie o to chodzi, ale zakładając że mało kto ma czarny papier (choć każdy fotograf powinien taki mieć) można właśnie poustawiać różne badziewia i daje to nawet naturalniejszy efekt.
Trochę podbije wątek, uwielbiam packshoty :-)
Na początek...
(uprzedając pytania - zapalnik zdeaktywowany, w środku pusto ;))
A tutaj dwa świeże zdjeciątka stockowe:
17-55mm F2.8 IS
O - i jeszcze słoneczniczek - cudnie wyszedł skubany...
Ja się nocami nudzę więc jeśli ktoś miałby ochotę porozmawiać
zapraszam na moje GG. 3618366.
Pozdrawiam
Kuba
yummy :)), Zdejmij odrobinkę pomarańczu/żółtego. ciut za ciepło jak dla mnie.
Pozdrawiam!
wiem, kurz :P
mi jeszcze przeszkadza filtr...
Mnie również.... :)Cytat:
mi jeszcze przeszkadza filtr...
:)
Eryk...
1 fajne
2 chyba już za jasno
to nie fair .. macie lepsze oświetlenie :)
nei ściągam filtru bo się*porysuje :P
Zainwestuj kilka złotych w gruby pędzelek do makijażu :) - kilka machnięć i po problemie. Coś w ten deseń: http://allegro.pl/item253672022_pedz...puder_321.html.
kaen
albo zdejm filtr ;)
ehh, widać, że nie nówka.. może ktoś potrzebuje zdjęcia 17-40 na allegro :D
podbije temat
tak do oceny fotki jedzonka :)
wszelkie opinie/sugestie mile widziane
Płasko, bez użycia kontry.
Monotonnie (koperek czy tam inne zielsko). Za dużo go - osobiście mnie odstrasza/odtrąca.
Urozmaić jakoś kadr wokół.
Używaj mniejszych przysłon.
Używaj kontry.
Tak po krótce ;)
muszę w 100% zgodzić się z Eryk'em światło do d....
wygląda jak by było robione na weselu z odbiciem Flasza od sufitu;)
zabiłeś tym światłem klimat - musisz symulować naturalne światło dzienne lub żarowe, klient musi kojarzyć światło z porą dnia w której mógłby zjeść to jedzonko ... jak robisz zdjęcia czegoś co zjadłbyś w dzień to symulujesz bardzo rozproszone światło dzienne ale nie możesz zapominać o naturalnych zacienieniach używając na czarnej blendy ...
do zdjęć wina lub podstaw typowo kolacyjnych, lepsze jest symulowanie światła ostrzejszego takiego jak np (zastane) w restauracji ...
pozdrawiam
dzięki za rady
użyłem 2 lampy błyskowe 180Ws + softboxy,
jakieś propozycje jak z tego zestawu uzyskać lepsze efekty, co dokupić i jak mniej więcej to rozstawić :)
Nie masz kolorowych talerzy? Te białe na białym tle i złoty kotlet nie bardzo z sobą współgrają. Spróbuj bardziej kolorowo. Chcę poczuć smak i zapach jedzenia jak patrzę na zdjęcie.
Jedzenie to rzecz bardzo ważna w życiu człowieka i jak widzisz żarcie w ten sposób to nie odżywiasz się zbyt dobrze :)
Ja poproszę więcej kolorów dla oczu.
no fakt kolorów brak, ale to trzeba będzie uprzedzić klienta albo dostarczyć swoje talerze :)
dostałem zestaw talerz + żarcie :)
Również używam dwóch lampek 180Ws.
Jedna jako kontra, a druga jako dopalenie cieni (czasem za mocna, to używam blendy).
Przysłony zazwyczaj 2.8 - 4 chyba, że wymagana jest ostrość całego jedzonka. To wtedy ciut wyżej, ale staram się nie przekraczać 5.6
Moje zdjęcia możesz sobie oglądnąć na mojej stronie - link w podpisie.
dzięki, przy następnych sesjach będę próbował :)
[QUOTE=Adam Kasprzak;375997]albo zdejm filtr ;)
http://farm3.static.flickr.com/2171/...e9349b5d_o.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2104/...3a50e20d_o.jpg
Nawet fajnie wyszło, ale wnerwia mnie strasznie ten napis.... :D (nie chodzi tu o napis 17-40 ani L :D)
przynajminej niech to nie bedzie kursywa i nie takie wielkie. Ja bym go dal zamiast napisu na filtrze.
panowie przecież to tak specjalnie ;) autoreklama:)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
robiłem już takie "bajery" nawet bardziej skomplikowane jak grawerka na nożu...
ale w tym przypadku oryginalny napis na filtrze był potrzebny, bo to była reklama produktu który niedawno sprzedałem ...
a tu przykład grawerki:
no dobra... wybaczamy Ci :)