Za 90 pln kupiłem chiński zamiennik i śmiga bezproblemowo. Szkoda tracić czas na zabawę z lutownicą.
Wersja do druku
Za 90 pln kupiłem chiński zamiennik i śmiga bezproblemowo. Szkoda tracić czas na zabawę z lutownicą.
jak ktoś chce można zlecić zgrzewanie akumulatorków http://www.batimex.pl/towar.php?idtowaru=2196
Czy ktoś z posiadaczy może mi powiedzieć czy ta puszka ma opcję sterowania lampą zewnętrzną z poziomu menu aparatu?
W 40D ja tą opcję mam... dlatego pytam o MKII N... Aczkolwiek to nadal dwa lata młodsza puszka...
Nie ma opcji sterowania lampą z poziomu korpusu.
Witam
Mam pytanie do użytkowników,bo w specyfikacji nie znalazłem dokładnych danych o obsłudze kart,czy SDHC 4GB obsłuży?
Nie bedzie problemu.
Zakupiłem w zeszłym tygodniu jedynkę mk II ale w wersji bez N ;) z przebiegiem poniżej 100 tys i pierwszą migawką. Jestem bardzo zadowolony, AF w trybie servo działa rewelacyjnie - Sigma 50/1.4 dostała skrzydeł i stała się bardzo fajnym szerokim portretem (AF ustawiony na servo działa szybciej niż z 40D i to znacznie), matryca sprawuje się dobrze - wydaje się że zakres tonalny wyższy niż w 40D, a szumy trochę mniejsze (największą różnicę na plus 1d zauważam w zakresie 800-1600).
Zastanawiam się nad dokupieniem Sigmy 30/1.4 która całkiem dobrze pracuje z korpusem APS-H a daje ogniskową 39mm - taki budżetowy zamiennik 35/1.4L...
W komplecie z aparatem mam 2 akku, jeden w dobrym stanie a w drugim będę wymieniał ogniwa na eneloopy - jak przedmówcy. Ale potrzebny mi jest jeszcze trzeci akumulator - tu pytanie - znacie jakieś sprawdzone z allegro?
Witam
Szukałem,znalazłem,ale to u mnie nie działa.Chodzi mi o zmianę nazwy użytkownika aparatu.EOS Utility startuje,ale opcja Camera Seting jest niedostępna.W 350D i 40D zmieniłem bez problemu,tutaj nie działa.Może jakiś soft specjalny,albo kabel inny.
Pozdrawiam.
a jak łączysz się z aparatem?
Przez USB
nie ma takiej opcji jak połaczenie się z 1dmk2 poprzez usb - tylko firewire...
Ok.Nie mam tego kabla,czy to taki jak ten
http://allegro.pl/kabel-fire-wire-4-...163150729.html
Mam wejście w lapku firewire 1394.
Pozdrawiam.
Tak, to ten kabelek. Nie podłączaj go tylko przy włączonym aparacie, wyłącz aparat i dopiero podłączaj bo inaczej możesz uszkodzić port FW.
Dodam z doswiadczenia, ze nie kazdy kabel zadziala, jak rowniez nie na kazdym XP
No właśnie,ilu pinowy powinien być,są różne (4-4,5-5,itd),dlatego może nie działać.Może ktoś sprawdzić w oryginale.
Pozdrawiam.
Edit
November 2002
Interface Cable IFC-200D4 (PC connection cable compatible with IEEE 1394/2m, 4-6 pins)
EOS-1D, EOS-1Ds
EOS-1D Mark II
EOS-1Ds Mark II
EOS-1D Mark II N
April 2004
Interface Cable IFC-200D44 (PC connection cable compatible with IEEE 1394/2 m, 4-4 pins)
EOS-1D Mark II
EOS-1Ds Mark II
EOS-1D Mark II N
Od strony aparatu muszą być 4 piny a od strony komputera tyle pinów ile w gnieździe karty FW czyli 4 albo 6.
u mnie o strony aparatu 4, co ciekawe kabel oryginalny nie łączy, za to jakis zamiennik jest ok :roll:
Kupiłem kabel (4-4),podłączyłem aparat,wyskakuje okienko że znaleziono nowy sprzęt,ale nie można go użyć,:twisted:Wrrrrrrr......brakuje sterownika.Na canon.pl nic nie znalazłem,no to na canon.com a tam w dziale Drivers & Software dla 1DIIN po wybraniu WinXP plik WIA Driver 5.8.0 for Windows XP.Zassałem,rozpakowałem i zainstalowałem.Potem restart i podlączam kabelek,włączam aparat i zoonk,:twisted::twisted::twisted:WRRrrrrrry.... :idea: Ostatnie podejście,Panel sterowania/dodaj sprzęt i po chwili pokazuje się nasze body, i komunikat że brakuje sterownika.Klikam zakończ i jest drugie okno z prośbą o zainstalowanie sterownika z wybranej lokalizacji,zaznaczam" zainstaluj automatycznie" i po chwili ukazuje się mi cudowny widok,otwiera się EOS Utility:-P i działają wszystkie opcje,klikam remonte seting i bez problemu zmieniam nazwę użytkownika.
Takie to kruczki i sztuczki ,może komuś się to przyda.
Pozdrawiam.
Tak to juz jest, potwierdzam mmlolek, dodam, ze serwis nie mogl poradzic sobie z moim body na ich wlasnym kablu, ja nie mam z tym problemu, ale jak wiem nie na kazdym kompie pojdzie, trzeba sterownikow poszukac, itp. Przechodzilem juz przez to. Na szczescie gdy raz sie to zrobi wiecej nie trzeba :)
łoo przyda się napewno:) dzięki
Ja kleilem jakims superglue. Pozniej na dobe zlapalem sciskami do tla i jest ok.
Odkopuje temat bo mam pytanie, a nie chcę zakładać nowego wątku.
Pytanie do użytkowników: jest możliwość włączenia światłomierza na górnym wyświetlaczu? Bo z tego co widzę to drabinka pojawia się tylko do korekty ekspozycji/ekspozycji lampy.
Szczerze powiedziawszy ja nie bardzo wiem na czym polega problem. Tj. w jaki sposób działanie drabinki odbiega od tego, co widziałem w innych korpusach Canona.
W trybach półautomatycznych światłomierz zawsze pokaże środek + ew. korektę wprowadzoną przez ciebie.
W trybie M ma pokazywać o ile prześwietlona/niedoświetlona będzie scena w stosunku do wskazań światłomierza.
Jak to działa u ciebie i czego ew. się spodziewasz?
Właśnie o to chodzi - ma pokazywać! A jego nie ma w ogóle na górnym wyświetlaczu ;) Stąd też moje pytanie - czy jest możliwość jego włączenia (nigdzie nie mogę znaleźć info), czy jego tam po prostu nie ma w tym modelu (i tylko tak jak napisałem - drabinka pojawia się do ustawiania korekty naświetleń +/- EV, ale to nie pokazuje odczytu światłomierza, tylko "poziom" Twojej wprowadzonej korekty).
Ten Typ Tak Ma.
Trochę temat przestarzały, ale dodam że d1 to klasa sprzętu tego rodzaju, że nawet ufajtany i obdarty z farby i gumy powinien pracować poprawnie o ile umiemy odpowiednio operować jego funkcjami. Bardziej wadliwe są jednak DS gdyż mają większe lustra i przez to szybciej osłabiają mechanizm jego podnoszenia. A pamiętajmy, że są to demony szybkości w machaniu lustrem. Do tego zostały stworzone.
Czy na prawdę chcesz mieć tu wykład z rachunku prawdopodobieństwa czy statystyki matematycznej? Jeden wykład pokaże na ile jest to prawdopodobne, a drugi jak to powinno być w praktyce. Wzory będą takie, że i tak nasze umysły tego nie ogarną. Forum się zatka, a sieć walnie na jakimś tam węźle. Wieczorem nie będzie dobranocki. Lepiej więc nie prowokuj ;)
Wynika z tego że APS-C powinien być królem wytrzymałości. :roll: