dobre foty, zwłaszcza ta z chmurkami i dymem. Zwróć uwagę na pozbycie się szumu z obszarów nieba, bo nieco za mocno wyłazi. Na fotce nr 2 ten szum się jakoś dziwnie układa w pionowe pasy - banding :roll:
Wersja do druku
dobre foty, zwłaszcza ta z chmurkami i dymem. Zwróć uwagę na pozbycie się szumu z obszarów nieba, bo nieco za mocno wyłazi. Na fotce nr 2 ten szum się jakoś dziwnie układa w pionowe pasy - banding :roll:
Perqsista jeszcze 9 mi się podoba, światło ładnie się układa, może wrzucisz kilka fotek do wątku na KKM:
http://klubkm.pl/forum/viewtopic.php?t=7819
Pozdr
Tomek
Hmm Kubaman zdecydowanie masz rację. Juz kilka razy zauważyłem ze mam piękny banding przy szkle USM i AF Servo. Poprawie to trochę.Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
Hej coś wrzucę tylko poprawię te bandingi:) Dawaj zdjecie Córy co by wszyscy widzieli jaką masz super asystenkę :)Cytat:
Zamieszczone przez Bieda
Doklejam jeszcze jedno. Wydaje mi się, że dosc ciekawe.
Witam!
Przegapiłem pokazy na Malcie...Ale jeśli chodzi o airfoto to zapraszam:
http://tiny.pl/t18d
Pzdr!
peqsista i Cichy
zdjęcia dla mnie rewelacyjne można sobie nawet odpuścić występujące czasem niedociagnięcia, o których pisał Kubaman. Kolegę Muflona nie komplementuje jedynie ze względu na brak zdjęć w wątku. ;-)
U perqsisty 3, 9 i 11 a Cichego oczywiście 8 naj...
Ja po kupnie w tym tygodniu 100-400 uczyłem się wczoraj go dzwigać i obsługiwać, bo dziwnie tak sie nie odkręca :lol: ale patent z możliwością płynnego używania ostrości to bajka. Więc może kiedyś ...
Pozdrawiam, sensitive
Z dzisiejszego pleneru CB w Rogalinku (byłem sam :)) :
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
bocian na tle ksiezyca de best
najbardziej przeraża mnie ten księżyc. ;)
to jest właśnie powód, dla którego nigdy mnie na takim rannym plenerku nei zobaczycie. :D
księżyc było widać mniej więcej do 9.00 :)
dalej mnei to przeraża. ;)
landszafty lepsze od ptaków #1 i #3 bardzo mi się podobają, choć w obu przypadkach coś się psuje lewa strona (zwłaszcza w pierwszym LG)
Ptaki raczej słabo, choć bocianek świetnie uchwycony ale niestety niezbyt ostro. Jeśli mnie wzrok nie myli jest przeostrzone (różnicaę świetnie widać p[atrząc na konar a następnie głowę ptaka).
Przyszła kryska... no i stałem sie na chwilę fotografem ślubnym. Starałem się z całych sił - byłem jedynym fotografem, zdjęcia dla znajomych... Mam nadzieję, że dałem radę. Ponieżej kilka kadrów (jeszcze nie wywołałem wszytkich rawów więc moze trafią się jakieś lepsze)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
Poczatek jakis taki dziwny... kojarzy mi sie z reklama jakiegos salonu kosmetycznego ;-) Ale dalej spoko, plamy raczej nie dales. Brakuje troche zdjec innych gosci na slubie, ale jak rozumiem to tylko probka.
Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Fotki z goścmi jeszcze leżą niewywołane.
nie martw sie
ostatnio robilem znajomym zdjecia slubne
pozniej brat pani mlodej poweidzial wszyscy robili zdjecia (pelna sala cyfrowych malpek) ale tylko moje dobrze wygladaja
jak taka opinia sie rozejdzie moze jakis slub za kase wpadnie
Pierwsze do kosza :( Raz ze swiatlo (jego brak) ni z gruszki ni z pietruszki, mlodzi w cieniu (moze lampa?), a dwa ze chyba ktos z lewej strony mial wiekszy obiektyw i przyciagnal wzrok :) Jedna rzecz ktorej sie nauczylem przy robieniu jakichkolwiek grupowych fotek, chocby pamiatkowych z imprezy: wszyscy inni fotografowie sio! I prosze patrzyc tu :mrgreen:
Reszta w sumie moze byc (z wyjatkiem trzeciego od konca - podobne uwagi j.w.), choc porownujac z pierwsza seria spodziewalem sie czegos wiecej :)
widze ze z flash`em to spokojnie podchodziles
w nr1 by sie przydal do rozsietlenia postaci
wiec tego zdjecia na twoim miejscu nie pokazywalbym mlodym
Co do ciemności -to tak to jest jak się foty w nocy obrabia przy pogaszonych światłch :) . Wszystkie pod świato były dopalane lampą z dyfuzorem (FELowane na suknię - może fdlatego za mało światła). Mam rawy wiec myśle ze coś się da powyciągać
Edit1
Muflon masz całkowicie rację że w 2 serii fotki gorsze. W pierwszej byl plener gdzie było ładne świato przestrzeń i względnie dużo czasu. Tutaj poszło kilka zdjeć które byłem zmuszony wykonywać przy wybitnie kontrastowym świetle, często niezaleznie ode mnie pod światło do tego szybko:).
Edit2
Powyciągałem trochę cienie w tych2 zdjeciach. Więc prosze się nie sugerować uwagami (słusznymi) muflona i Shagiego. To niedoświetlenie wynika chyba jednak też trochę z przyzwyczajeń do zdjeć landszaftów gdzie starałem się za wszelką cenę uniknąć przepaleń . Wydaje mi się że do zdjeć ślubnych robionych często w warunkch trudnego, kontrastowego oswietlenia ważniejsze jest poprawne doświetlenie młodych niż nieprzepalone niebo
muflon trzeci post na forum kiedy sie o sekundy spozniam po tobieCytat:
Zamieszczone przez muflon
i zawsze piszemy o tym samym
ciekawe:mrgreen:
moze jestem mlody w fotografowaniu to juz zrobilem kilka slubow i wydaje mi sie za jak robisz pod switlo na lampie +2/3 lub nawet +1EV wtedy pasz tło ładne i młodzi ładni i FEL`ujesz oczywiscie na panstwa mlodych tylkozawsze twarz pani mlodej :!:Cytat:
Zamieszczone przez perqsista
jak jest znowu ciemno to wysokie iso dla tla i lampa -1/3 , -2/3ev dla pierwszego planu i lampy prawie nie widac i jest naturalnie
a ponadto nie shagi tylko shaqi przez Q :mrgreen:
prawie 2 metry wzrostu i 108 kilo wagi i gralem zawodowo kiedys w kosza :mrgreen:
Wybacz shaqi - jak mogłem...siedziałem kilka sezonów przed telewizorem (jak NBA leciało na 2-jce) i po nocach oglądałem, amatorsko grałem i nie skojarzyłem :), że to TEN Shaqi(l) :mrgreen: Co do lampy masz zdecydowanie rację, szczególnie pod światło. Miałem za małą korektę (+1/3) do tego FELowalem na suknię bo nie chciałem przepałów :). Na szczęcie to były RAWy więc idzie co nieco powyciągać. Do tego kilka innych kadrów wyszło nienajgorzej, w sierpniu następni samobójcy chcą żebym na nich ćwiczył więc tego samego błędu już raczej nie popełnię.Cytat:
Zamieszczone przez shaqi
najwazniejsze to sie nie bac
powodzenia
Kilka wakcyjno-weekendowych z ostatnich tygodni.
Wiem-wiem wiekszość do albumu ale ten EF85mm to powoduje, że jednak zdjecia same "wyskakują" z albumu.
(ptaszki i ważki robione z różnym skutkiem EF100-300)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
Pieknie Ci sie te foteczki prezentuja. Zdjecia dzieciakow podobaja mi sie najbardziej :)
Pojawili się kolejni śmiałkowie, którzy chcieli żebym ćwiczył na ich ślubie...
Chciałbym przeczytać co Wy o tym myślicie (zdanie Młodych znam).
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7
8
9
10
11
12
13
14
Jak dla mnie 11,12,13,14 z naciskiem na 13 - bardzo fajne ujecie - gratulacje :)
plener mi się podoba :)
Trochę zdjeć z wakacji:
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
z serii ślubnych 13 jest super! Z wakacji prawie wszystkie, zachody są świetne! pozdrawiam
Z wakacji 3 rządzi
slubne
ok 13 ciekawa kompozycja graty
jednak nieznacznie za mocno flash (suknia i trawa przed)
10 widze ze nie boisz sie experymentowac z flashem na druga lamelke i z dlugimi czasami bravo
a tak ogolnie seria slubna zdecydowanie lepsza niz ta wczesniej
Wesele duchów :mrgreen:
Z tymi rozmyciami to IMHO przesadziłeś ;-) Ale za to przedostatnie super!
Nic nie rozmywałem softem. Takie miękkosci wychodzą przy zoomowaniu na 2 lamelkę, po przeskalowaniu i selektywnym wyostrzeniu
Ależ ja to wiem :-D Mi chodziło o to, co widać a nie jak to zostało zrobione ;-)Cytat:
Zamieszczone przez perqsista
4 the best z ostatniej serii
ciekawy kadr L zamyka kompozycje (i dodatkowo przekatna)
pomimo przechylu ciekawe
Prezentuję nieco przydługawą relację z 2 dni VII Forum Perkusyjnego w Żaganiu.
Do zdjęć mam stosunek mocno osobisty z uwagi na fakt, że przez duży kawał życia byłem perkusistą. Osoby na zdjęciach to w większości moi przyjaciele, idole i profesorowie. W dodatku Żagań to moje rodzinne miasto.
I.Cezary Konrad(jeden z najwybitniejszych polskich perkusistów) występ performance
1# Chłopak jak malowany ;)
2# Nie ma zmiłuj-na widowni sami bębniarze-trzeba się spiąć
3# Czarek - pałką gardła nie poderżniesz...
4# Osuszanie
5# W duecie z Bernardem Maselim(guru polskich wibrafonistów-grajacym z Walk Away, Urszulą Dudziak, Globetrotters) w tym wypadku gra na kalimbie
6# Performance na zamek błyskawiczny
7# "Będzie chwalił owcę, kto nie zaznał kobiety" :)
8# Stanisław Piniuta od 30 lat Dyrektor Szkół Muzycznych w Żaganiu (w 25-tys. mieście są 2 Szkoły Muzyczne-podstawowa i średnia!-jej uczniowie absolwenci wygrywają konkursy ogólnopolskie i międzynrodowe, studiują na najlepszych wyższych uczelniach muzycznych) -człowiek, dla którego nie ma rzeczy niemożliwych. Zorganizowanie kolejnej imprezy w gwiazdorskiej obsadzie to dla Niego bułka z masłem.
II. RioDiŻaganeiro - Parada ulicami Żagania
9# Pierwszy z lewej to prof. Marian Rapczewski - jeden z najwybitniejszych nauczycieli perkusji w Polsce, dziekan Wydziału Instrumentalnego Ak. Muzycznej w Poznaniu, po środku z batutą- prof. John Beck-odpowiednik Pele w światku perkusyjnym-absolutny guru pedagogiki perkusyjnej oraz kompozytor. Jego absolwenci to światowa elita bębniarzy np. Steve Gadd
10# Waldemar Franczyk, mój przyjaciel od lat najmłodszych, Żaganianin jeden z najlepszych polskich perkusistów młodego pokolenia.
11# Uczestnicy Forum wraz z Profesorami. Drugi od prawej to prof. Jacek Wota - Ak. Muzyczna we Wrocławiu. Pierwszy z prawej to profesor z Konserwatorium w Adelajdzie w Australii-niestety nie pamiętam nazwiska
12# Sambaaa.....
13# Prof. John Beck
14# Public Relations
15# Wszystko pod kontrolą...
16# Public Relations II
17# Grunt to trzymać formę :)
Pierwszy portrecik CI łądnie wyszedł. :)
No to jeszcze jedno z tej samej imprezy...
Wyplatacz
Servo-test;)
Ślubne mi się widzą tak średnio (nie przepadam za tym tematem :)) natomiast reporterka w twoim wydaniu ma w sobie pierwiastek przyciągajacy. Psisko rozkoszne :).
Sliczny ten szczeniak jest!
To mlody Golden?
Twoj?
Servo dziala jak widac ;-)
wyplatacz wygląda jak mój profesor od matmy :) Normalnie jak dwie krople wody :) A szczeniak jest świetny.. :)
Dla odmiany...Rogalinek. W sumie to nie było z czego wybierac. Chyba się wypalam :mrgreen:
1.
2.
3.
4.