Następnym razem wybieraj mniej kontrastowe miejsca ;) A co zdjęć to mi się średnio podobają :)
Wersja do druku
Następnym razem wybieraj mniej kontrastowe miejsca ;) A co zdjęć to mi się średnio podobają :)
Snow, ale mi się właśnie te kontrasty podobają.
Wygląda na to, że tylko mi :).
A mi sie podoba obramowanie z drewnianych elementów. I na pierwszym jakby lekko pyknąć lampą to byłoby fajowo.
BTW co sie stało z 300tka ? lustro od AF ?
W pierwszym rzeczywiscie, gdyby nie bylo tego cienia na czapce, byloby dozo lepiej.
Za to co do drugiego, to mi sie podoba. Kolorki fajne, ladna ostrosc i duzo w nim... zadumania, refleksji a nawet tajemniczosci (a tego w tych dynamicznych czasach czesto brakuje)
Pozdro
pikczer
ps
na plus zasluguje to, ze w tych kontrastach nie "zgubiles" szczegolow.
Nie wiem :(.Cytat:
Zamieszczone przez kami74
Robił czarne zdjęcia, po paru manipulacjach (mojego męża) zaczął robić mocno prześwietlone. Juz pojechał na Żytnią.
Mi się też ta drewniana rama spodobała.
Pikczer, właśnie tak myślę o tych fotkach :).Cytat:
Zamieszczone przez Pikczer
No, może o cieniu nie myślałam ale już mnie uświadomiliście :).
Ja bym wywabił dziewczynkę, by zwróciła twarz ku obiektywowi. Oświetliło by twarz, wydobywając ją, ew półcień z pod kapelusza. Mogła by też zrobić jakąś minę od słońca. A tak "klasyczny portret od tyłu" ;)
Quadrifoglio, mam całe mnóstwo portretów tej dziewczynki z widoczną twarzą (to moja córka :) ) ale właśnie te dwa zdjęcia mi przypadły do gustu. Przejrzę je jeszcze i może coś ciekawego wynajdę. Jeśli chcesz, zajrzyj do mojego albumu, tam moje dziecię jest widoczne z każdej prawie strony :).Cytat:
Zamieszczone przez Quadrifoglio
Wierzę, pisałem jedynie jak ja bym próbował zrobić zdjęcie w tamtym miejscu. Nie wątpię, że dziecko jest równie przyjene w odbiorze wizualnym, co mama ;)Cytat:
Zamieszczone przez Reno
Pewnie spróbuję, jeżdzimy tam co tydzień.Cytat:
Zamieszczone przez Quadrifoglio
witaj,
dla mnie pomysl z kontrastami nie przypadl do gustu, ale to fajnie, ze kombinujesz. pozdrawiam.
Parę fotek, będę wdzięczna za uwagi i opinie:
1.
seria prosiaczkowa:
2.
3.
4.
5.
I jeszcze jedno wiejskie czyli ile osób jest potrzebnych do dojenia jednej krowy ;).
6.
A to turyści na Skrzycznym:
7.
Będę wdzięczna za uwagi techniczne, ciągle mam problem z oceną poprawnego naświetlenia itp.
Jedynka ma fajne kolorki, takie inne (polar ?), a 7-ka przedstawia sympatyczny widoczek. Wiekszych uwag nie mam w sumie. Pozdr
uwagi techniczne sa takie, ze masz fajne fotki z charakterem i trescia. za kilka lat z przyjemnoscia je z dzieciakami obejrzysz i bedzie masa wspomnien.
nie widze potrzeby kontemplowania techniki w tej sytuacji. zdjecia sa takie jak trzeba. koniec kropka. nie piksele robia fotografie, tylko potencjal chwili
a mnie najbardziej podoba sie nr 6:) - takie sympatyczne nieustawiane niepozowane zdjęcie. Ja jako mieszczuch nigdy nie miałam takich wiejskich wakacji
Zdaję sobie sprawę, że dla Autora zdjęcia te mają dodatkową wartość (rodzina, wspomnienia itd.).
Mnie podobają się tylko 6 i 7. Ale za to 6 bardzo.
Akustyk, dzięki. Ja po prostu wzięłam sobie do serca słowa Mroczka, że po pierwsze trzeba nauczyć się robić poprawne zdjęcia, żeby ten potencjał chwili uchwycić i tu niestety technika się kłania, trzeba mieć ją na tyle opanowaną, żeby móc w ogóle nad nią nie myśleć. Jestem trochę na siebie zła bo miałam 15 urodzonych przed paroma godzinami prosiąt i 3 dzieci do dyspozycji, bez ograniczeń czasowych, mogłam je przestawić w dowolne miejsce, tymczasem pomyślałam o świetle, starałam się kadrować a zupełnie zapomniałam o tle.
Wiem chyba co masz na myśli - rzeczywiście nie mam pretensji do "ahtystycznej" fotografii, chcę robić fajne i dobre zdjęcia dzieci i ludzi w ogóle. Zresztą chyba w każdym z nas jest jakieś takie dążenie do piękna i doskonałości ...
Ja w dzieciństwie wiejskich klimatów miałam aż nadto, dopiero teraz zaczynam je doceniać, kiedy jeżdżę do rodziców ze swoim dzieckiem. Za rok znowu jedziemy, tegoroczne zdjęcia są lepsze niż z 2005, w przyszłym roku mam nadzieję zrobić takie, z których w 100% będę zadowolona :).
Kami, 1 to kit + polar hamy (dobrana para, co? ;) ).
No, ja wiem, że większych emocji u większej częsci ludzkości te zdjęcia nie budzą, chociaż mi się bardzo podobają. He he, na plfoto pewnie byłyby komentarze "do albumu!" - no bo do albumu, przecież nie na bilboard ;).
Przemo, pewnie, że tak, sam wiesz, że zdjęcia swoich dzieci to wartość sama w sobie. Jednak gdyby jeszcze dodatkowo były pięknie zrobione i dobre technicznie - byłoby idealnie, nie :). Cieszę się, że Ci się podoba wieczorny udój krowy :). Swoją drogą krowa była w ciężkim szoku :).
Zdjecia niby do albumu ale moim zdaniem w niektórych są zaczątki tego zeby nie szły tylko do albumu. Podoba mi sie klimat 6 i 7mki.
Do zdjęć mojego syna, również nie mam dystansu, dlatego uważam, że trzeba być ostrożnym w publikacjach fotek swoich pociech. Z drugiej strony, narażasz się tylko na komentarz "do albumu" :wink:.
Twoje fotki 6 i 7 o których wspomniałem wyżej, niosą, moim zdaniem, dla obiektywnego widza pewną treść.
Ja widzę to w ten sposób, po 10-15 latach dzieciaki zobaczą to zdjęcie (dojenie) i kogoś lub coś im to przypomni, jakieś emocje, wspomnienia. To dużo lepsze niż rodzina pozująca na ganku. Chciałbym mieć wiele takich zdjęć w swoich albumach.
Dwa portrety, w tym jeden auto :).
8.
9.
co zrobiłas w szopie z włosami na auto? Nienajlepiej to wyszło.
Reno - pamietaj jedno. Slonce to przyjaciel kobiet, ale wróg fotografii :)
Pelne slonce to juz masakra ;)
Uwazaj na fotografowanie ludzi zwlaszcza w pelnym sloncu to jest ciezki temat..
Kuba, właściwie to nic. W oryginale niestety jak się przyjrzeć też są takie plamy, rzeczywiście, nie zwróciłam uwagi, że jeszcze bardziej wyszły przy konwersji do b&w. Spróbuję jeszcze raz je obrobić od początku bo mimo wszystko podoba mi się.
Piotrze, a które konkretnie zdjęcia miałeś na myśli?
Myślałam, że słońce o 6-7 rano nie jest jeszcze takie złe.
Lubię też słońce z okna, rozproszone lekko.
A zdjęcia bez wyraźnego światła, z bardzo rozproszonym światłęm wydają mi się trochę płaskie (np. 9).
Połączone. Prosimy o oszczędzanie wysiłku moderatorów poprzez naukę korzystania z opcji Multiquote - znaczki " w prawym dolnym rogu postów
Reno , zdjęcia są a szczególnie auto (kadr) bardzo fajne. Tylko właśnie ta obróbka, pospuła je. Oba są jakby za bardzo wygładzone czy odszumiane nie wiem, delikatniej z postprocessingiem i będzie OK
Tu jest zdjęcie bez obróbki, tylko crop:
Co się stało z włosami? Zdjęcie robione w świetle dziennym, przy oknie. Nie zauważyłam tych plam, czy może chodzi o coś jeszcze? Wydaje się, że konwersja do b&w (za pomocą mieszania kanałów) trochę pogłębiła ten efekt ale chyba nie da się zrobić tak, żeby tego nie było widać? Szkoda bo rzadko mam okazję, żeby pobawić się w auto i jeszcze rzadziej udaje mi się uchwycić siebie tak, jak chcę.
Kami, co do zdjęcia Nadii, nie zgodzę się. Podoba mi się to miękkie światło z północnego okna i cała miękkość zdjęcia :).
robiłaś w jpg? To wygląda nieco jak problemy z kompresją.
Ewentualnie czym konwertowałaś do jpg?
Kuba, robiłam w jpg. Czy te plamy mogą być efektem odblasku od lśniących włosów?