Lubię czytać Twoje kompetentne komentarze techniczne.
Nie lubię czytać o s....u, bo to Twoje intymne sprawy !!! :???:
Gdybyś zechciał mi na przyszłość tego oszczędzić, to byłoby super.
Pozdrówka
Wersja do druku
no i na taką puszkę właśnie czekałem ...
;)
właściwie to w 450d już niczego mi nie brakuje
(robię zdjęcia dla przyjemności nie zarobkowo/zawodowo)
a w 500d będzie jeszcze bonus (filmy HD ;))
oczywiście przewalając się przez wcześniejszą masę postów jak zwykle narzekania (jak to na CB - aparaty zyskują uznanie dopiero po około 1 roku premiery - bardzo "konserwatywne" forum ;)) ... i udowadnianie że 350/400 byłe lepsze itp . itd ....
żeby tylko ojro spadło troszkę ...
Celne uwagi.
Jeszcze jedna albo dwie nowe puszki trzycyfrowe, i 450D bedzie kultowy.:roll:
Dla mnie cena T1i jest dokładnie taka sama jak XSi na wejściu, więc zamierzam kupować i sprzedawać co rok. Jedyna wątpliwość taka, że mój XSi ma perfekcyjny AF i wszystko inne, a nowy kto wie -- za leniwy jestem żeby testować i wymieniać. Mój XTi np. produkował pochylone horyzonty, o jakieś 0.7 °, czyli sporo. Mam nadzieję, że z tym, dosyć pospolitym kiedyś defektem Canon już sobie poradził.
Nikt nie karze Wam korzystac z funkcji kamerki...
a dla mnie to taka sama głupota jak live view - zreszta działa na tej zasadzie właśnie ;/
Pewnie że kamera funkcjonalnie lepsza. Tyle że żeby kupić kamerę która da przywoite 720p to hmmm.... trzeba nieźle wybulić, a i tak GO nie uzyska się takiej jak z 500D. Nie wiem też jak będzie wyglądała sprawa z jakością przy słabym świetle w 500D ale i tutaj nawet droższe kamery nie rozpieszczają. Dopiero te z przetwornikami 1/2" radzą sobie z szumami przy rozdzielczości HD ale o cenach lepiej nie wspominać.
Jago, ja tez wolę do filmowania kamerkę, ale moeże miłoby mieć taka funkcję w aparacie.Czasem można by skorzystać.Zresztą to taki trend i już.A do live view tez na poczatku niektórzy nie mogli sie przyzwyczaić, a mnie czasem sie przydaje ( chociaż rzadko i mógłbym sie bez tego obejść).Ciekawy jestem tylko kiedy canon do lustrzanek amatorskich doda uchylny ekran, wtedy live view mógłby byc w pełni wykorzystany np.do makro itp.
[quote=andrewjohn;630154]Jago, ja tez wolę do filmowania kamerkę, ale moeże miłoby mieć taka funkcję w aparacie ....
Filmy super oddają klimat danego miejsca/imprezy/wydarzenia i są super dodatkiem do zdjęć .... (często nie ma miejsca/sensu targać obu klamotów ....) - to opinia pstrykacza/turysty nie zawodowego fotografa ....
Jak niedługo go zakupię to coś nakręcę 28'ką na przesłonie 2.2 w pomieszczeniu (i opublikuję) ... i pewnie żadna kamera dostępna na rynku (z przedziału poniżej 5000 zł) nie da takiego efektu .... co 500d ...
to samo w plenerze i film 50'ką na przesłonie 2.0-2.2 .... GO zamiecie i to porządnie ....
fajny prezent Canon wyszykował ;) -> szkoda tylko że korekcji szkiełek do body nie dali ... jak to w 50d .... no ale nie można mieć wszystkiego .....
żeby jeszcze tylko dynamika/zakres tonalny na większych iso była na poziomie tej z 50d ....
Dziwna ta polityka Canona ...
niby póła xxd jest lepsza od xxxd ale ...
40d ogólnie niby lepszy od 450d ... ale np. AF w trybie detekcji kontrastu wykastrowany ....
i mamy dejavo
50d ... ogólnie super .... ale w sosunku do 500d filmy wykastrowane .....
firma canon chce chyba żeby każdy kupił sobie aparat z serii xxxd xxd i pełną klatkę xd też dla ekstra małej GO ....
a nie można by zrobić jednego body np. 7d pełnoklatkowego ... z trybem pracy kropa (już w firmwarze aparatu) ... i wszystkich tych futersach/filmach/micro addj. itp .... .....
Czy oni muszą tak drobić ;) i doić klienta ..... ?
Na stronach canona nie ma o tym ani słowa. Nie wydaje mi się żeby to dali.
podobno były 2 wersje przedprodukcyjne 500d- jedna z mikroadjustem a druga nie, i ostatecznie zdecydowano na tą drugą wersje ,widocznie dlatego żeby nie robić konkurencji pod tym wzgledem 50d -który wtedy na pewno by się gorzej sprzedawał
Albo dlatego, że konkurencja nie dopisze i/lub 60D będzie mógł być tylko nieco odświeżoną wersją 50D.
Czyli zakąłdając wątek o następcach wiemy na pewno:
60D dostanie z 5D mk II filmy
a 550D dostanie micro adjustment z 50D.
Chociaż równie dobrze może być jakiś inny kosmos którego się nie spodziewamy a będzie on totalnie niepotrzebny ....
Dla zainteresowanych EOS 500D, najprawdopodobniej pojawi sie we wtorek/srode nie ma 100% pewnosci ze cena sie utrzyma ale sprawdze i jak cos dam znac
http://www.multimedia-sklep.pl/Canon...OWOSC-264.html
Nie żebym był "na kupnie" ale ta cena to dla mnie jakaś parodia 8).
Czyli samo body około 3200 PLN ....
Ja tylko mam nadzieję że Goldman Sasch skończy już niedługo dojenie polskich firm na kontraktach i złoty wróci do poziomu 3.6-3.8 za euro i wtedy dodając jeszcze lekki spadek (bo wtedy 500'ka nie będzie już nie extra nowością) body będzie za 2500 PLN ;)
Za Canona 350D bez obiektywu zapłaciłem kilka lat temu 2800. I jestem - niestety - na etapie kupna jego następcy, bo aparat zaczyna w dość przekonujący sposób dawać do zrozumienia, że już ma dość (chyba elektrycznie) pracy.
Myślałem o spokojnym zakupie 500D po paru miesiącach. Ale teraz muszę zdecydować się szybciej. I jeśli potwierdzą się te ceny, to zamiast 500D zapewne kupię... używanego 350D i poczekam na wzmocnienie złotówki.
http://www.allegro.pl/search.php?str...8190&country=1
pierwsze egzemplarze już w sprzedaży
jestem ciekaw jak wypadnie w porównaniu z 50d
Potwierdzam wczesniejsze moje słowa C500D dostepny
http://www.multimedia-sklep.pl/Canon...OWOSC-264.html
Towra dostepny mozna wrzucac do koszyka:) odbior osobisty, wysyłka, raty, POTWIERDZONE:)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i jeszcze allegro
http://www.allegro.pl/item619127876_..._kup_3599.html
no jest piekna nowa zabawka tylko zabili ja cena na poczatku. Nikon duzo fajniejsza ma oferte Entry Level. Jak ktos sie mnie pyta o dobry aparacik na poczatek - nie polecam juz canona:) z powodu ceny.
No niestety cena troszke duza jak na C450D z mozliwoscia video;)
dokladnie, a majac na uwadze wielkosc tego aparatu to nie powinien sie wychylac z cena od swoich bratankow z serii XXXD :) Mam wrazenie ze tu sie placi tylko za filmy niestety. Ale zawsze bedzie gro ludzi dla ktorych ten aprat bedzie super, bo to prawie to samo co kompakt teraz, nawet wielkosc podobna ale mozna krecic filmu, widac obraz z wizjera na wyswietlaczu no i mozna zmieniac szkla. Same zalety:)
i to sie liczy:D a jeszcze jakby byl ruchomy wyswietlacz jak w "super" sony alpha to juz miazga, canon zalałby Polske:P
mowie o jeszcze "normalnych" apratat bez HD i innych dupereli, w stylu D60.
Według najbardziej wiarygodnego serwisu o tematyce Canon foto (czytaj canonrumors) letnią, TAŃSZĄ, odpowiedzią na Nikona D5000 ma być 2000D - 15 MPx, w 4-tym Digic'u - niby ogór, ale AF ma mieć ten z 400D a nie z 350D, co w zasadzie wielu powinno ułatwić wybór :mrgreen:
nie ma co się śmiać ....
mi akurat tego obracanego LCD brakuje .....
1) w zdjęciach macro bardzo by się przydał ....
2) zdjęciach grupowych - kiedy nie ma kto zrobić zdjęcia a aparat trzeba ustawić w kącie pomieszczenia i wyzwala się go z pilota i ustawia "na czuja"..... bo i tak nie widać właśnie wyświetlacza LCD
ale na szczęście w 550d go dadzą bo nikon go do tego zmusi/zmusił(d5000)
na coś jednak ta konkurencja się przydaje ;)
Zgodze sie ale... jesli chodzi juz o lcd, to najlepiej jakby byl taki jak w PowerShotach czyli obracany o 180 stopni, a nie tylko gora dol, i w tedy zdjecia grupowe w kącie mialby sens, bo dodatkowo pilot i wyzwalamy migawke bez zbednego latania i patrzenia w wizjer lub wyswietlacz:)
http://www.juzaphoto.com/eng/article...sts_review.htm
Przy okazji teraz już wiemy dlaczego sensory się nie palą... Mimo wszystko fajny ogór ;)
Kilka dni temu kupiłem 500d.
Przeczytawszy cały wątek, utwierdziłem się w słuszności wyboru :)
Hej, możesz coś napisać o nim? Pierwsze wrażenia, co jest fajne a co nie, czy dobrze smiga, cokolwiek? :D Też chcę kupić ten aparat, ale czekam aż cena będzie (najlepiej) 3000, póki co jest dostepny tylko w paru sklepach więc ceny mało konkurencyjne... Miałes możliwość pobawienia sie przed zakupem czy kupiłeś poniekąd "w ciemno"?
3000 za xxxd o ja pie....
Kupiłem w fotorimex w ciemno, wcześniej miałem styczność tylko z 350d i trochę 40d.
Miałem kupić 450d, ale przeczytałem że wyszedł 500d który nagrywa w HD, więc dołozyłem i jest 500d.
Nowe 450d z kitem za ok 2500 są, ja kupiłem za 3350 tego i w sumie warto było dołożyć żeby mieć nagrywanie w HD i sensor z 50d. Filmy nagrywam bardzo żadko i zakup kamery byłby zupełnie zbędny - tu mam aparat taki jak chciałem + funkcja kamery która dla mnie jest wystarczająca.
Rozważałem też zakup 40d - cena podobna jak 500d, fakt faktem z mojego punktu widzenia 40d miał mniejszą funkcjonalność i jednak był generację do tyłu (500d ma nowy sensor).
Zawsze jest tak że wychodzi nowy model, jest drogi, cena trochę spada, przez rok się utrzymuje, w tym momencie poprzedni model jest tańszy... 500d kupiłbym za rok pewnie za 2500 z kitem, ale za rok pewnie będzie 550d, tak było jest i będzie, za nowe zabawki się płaci troche więcej.
Co mogę powiedzieć narazie - niskie szumy, dobrze leży w ręce, zdjęcia robi OK, AF działa tak jak powinien, filmy nagrywa OK, ma bardzo wyraźny ekranik.
Jako amatorskie urządzenie wielofunkcyjne jest uważam świetny.
W media markt za jedyne 4399zl z kit'em :D
Bo w Media Markt, jest wersja 'nie dla idiotów' która jest 1050 pln droższa :lol:
czytam i nie wierzę
nie wierzę w motywy zakupu, kryteria doboru
i w to czy wciąż jestem na CB
Wiara czyni "cuda", większość Polaków w nie wierzy :)
Josif, a czemóż to? :)
Może ktoś po prostu ma bzika na punkcie nowości, albo długo siedział, czytał o lustrzankach, nie mógł znaleźć najlepszej dla siebie, bum i canon ogłasza 500d i już sytuacja staje sie czystsza bo zawsze pragnął takiego sprzętu? :D
No to witam kolege zapaleńca :D Miałem identyczną sytuację ale byłem już niemal pewien kupna 450d, dzieki bogu trafił sie artykuł o zapowiedzi canona i juz było wszystko jasne
Ja z kolei nie rozumiem co w tym niezrozumiałego, że ktoś kupuje coś co mu się podoba :roll:. Przecież to śmieszne, że jeszcze musi się tłumaczyć ze swojego wyboru.
Witam.A ja mam pytanie czy warto zamienić Canona 450d na 500d?Robiłem to co nowy aparat czyli z 350d na 400d itd.Dopłacało się mało a otrzymywałem nowy sprzęt,lepszy,nowa gwarancja...Ale teraz sporo trzeba by dopłacić bo ok 1000 zł.Wiem że parę osób naskoczy na mnie że lepiej 50 d czy nawet 40 d ale tak naprawdę aparat służy mi tylko do zabawy więc nie musze mieć profesjonalnej lustrzanki.Tyle że tym razem nowy aparat został wzbogacony o.. no właśnie czy nagrywanie filmów i minimalne różnice co do 450d warte są 1000 zł?No jak wspomniałem wcześniej w tym 1000zł jest też nowa gwarancja itd.hmm w pewnym sensie sam sobie odpowiedziałem ale co wy byście radzili?