Dotacja z UP - co dokupić do posiadanego sprzętu
Witam..
Zacznę od OT
Proszę o nieprzyklejanie do podobnego wątku (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=44913) bo jego założyciel ma inne wymagania i będzie się mieszać..
Przechodząc do meritum:
Pytanie jest takie - żona dojrzała do założenia działalności bo dzieci do szkoły poszły i w domu się nudzi :mrgreen: - a że ma już jakieś doświadczenie i mamy trochę sprzętu to głównym profilem działalności będzie fotografia - docelowo ślubna i produktowa (na początek jakieś małe rzeczy) itp. i teraz co byście proponowali dokupić do tego co już mamy, czyli aktualnie:
Canon 5D mkI, szkiełka Canona -16-35f2.8L, 35f1.4L, 135f2L 50f1.4 i 85f1.8
no i lampę 580 EX wer. I.. do tego 2 laptopy całkiem przyzwoite - na obu licencjonowane windowsy, C1 (nie Pro co prawda ale wystarcza) na jednym oryginalny Photoshop Elements, do tego tablet,
no i teraz dylemat co dokupić - dotacja jest w wysokości 18600 PLN więc i dużo i nie ;),
myślałem o 5d2, drugiej lampie 580tce i .. no właśnie - 85L? 50L? 24L? czy co jeszcze wymyśleć - zamiast szkła Photoshopa CS4 ? Monitor zewnętrzny np. Eizo? czy może jeszcze coś innego? Jak szkła to wyłącznie Canona - Sigmy żadnej czy innego czegoś nie chcę nawet za cenę znacznie wyższej kasy (zwłaszcza że nie mojej ;) )
Napiszcie proszę na co byście w takim układzie przeznaczyli kasę? - kwota nie jest graniczna - jak będzie trzeba to ten tysiąc czy dwa się dołoży więc powiedzmy że maksymalnie około 20 000 to byłaby kwota do wydania..
Pozdrawiam
aha - jako sposób opodatkowania będzie wybrany prawdopodobnie liniowy z VATem - więc jak będzie to w kosztach to oczywiście nie zaszkodzi ;) no i VAT się odliczy czyli nawet jak się więcej troszkę dołoży ponad kwotę dotacji to się potem wyjmie ;)