Sprawdziłem ale nic nie jest lepiej... chyba bateryjki całkiem wycyckałem (jak sprawdzić stan baterii??)
No cóż poczekam chyba do jutra jak kupię nowe baterie....
Wersja do druku
Sprawdziłem ale nic nie jest lepiej... chyba bateryjki całkiem wycyckałem (jak sprawdzić stan baterii??)
No cóż poczekam chyba do jutra jak kupię nowe baterie....
Mi też generalnie nie doświetla tak z 2 ev. Ale kompensacja na aparacie i da się robić. Na wbudowanej zawsze miałem 2/3 ev podbitą lampę tą muszę trochę mocniej. Jako że zawsze nie doświetla to da się z tym żyć.
witam wszystkich
Zakupiłem lampe nissin 622 i podłączyłem do D 40 niby lampa działa i w trybie automatyli i manualny ale
w ustawieniach lampy zew aparatu nie podświetla mi się funkcja
Tryb błysku E-TTL II i Sekwencja FEB
Czy aparat nie współpracuje w pełni z tą lampą czy taki jego urok i tylko lampy cacona mają te funkcje
Acha jak dam Nastawy C.Fn lampy zew. to wyskakuje -Nie można wyświetlić tego menu. Niezgodna lampa lub wyłacząne zasilanie lampy
Czy ktoś z was spotkał sie z czymś takim?
Po początkowym okresie lekkiej paniki z tą lampką powoli dochodzę do ładu. Po zwiększeniu na body siły lampy o 1,5 EV zaczyna wszystko wyglądać jak należy.
Zauważyłem tylko że bardzo szybko zużywają się baterie. Czy to mozliwe aby na bateriach alkalicznych Philipsa zrobić tylko paręnaście błysków?? Po tylu błyskach lampa znowu zaczyna wariować, niedoświetlać etc.
Czy ja tez powinnam zmienic Twoją płeć (moze laskawie spojrzysz na mojego nicka?)? Oczywiscie, moge sobie poczytac caly watek od poczatku, ale czy ty tez czytasz kilkunasto-stronnicowe wywody roznych osob (co user to odmienne zdanie)? Zawsze jak sie prosi o porade znajdzie sie jakis cwaniaczek, ktory blaznuje pokazujac ze pozjadal wszystkie rozumy, why? To was jakos dowartosciowuje? Coz, moge podziekowac jednej osobie, ktora odpowiedziala mi na PM, nie robiac scen itp ;PPP Forum jest dla wszystkich: poczawszy od amatorow, przez cwaniaczkow-co-wiedza-wszystko-lepiej, do zawodowcow, ktorzy chetnie podziela sie swoja wiedza :P ...
Przepraszam.
Kajam się zatem teraz z powodu własnego roztargnienia w uważnym czytaniu... ;)
:mrgreen:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ale cóż... bez urazy, naprawdę.
W praktycznie każdym opisie sklepów internetowych to co przytoczyłem jest napisane, to nie jest jakaś wiedza ukryta.
Akurat cytat który umieściłem skopiowałem z aukcji sprzedaży tej lampy na allegro. Czasami warto troszkę samemu poszukać a nie liczyć na to że dostanie się wszystko gotowe na tacy... Taka samodzielna praca więcej satysfakcji przynosi... ;)
Jeszcze raz: bez urazy, to taka luźna uwaga tylko :)
Mam jeszcze jedno pytanie - czy z takim kabelkiem LINK mogę liczyć, że nissin będzie działał w TTLu? Gdzieś znalazłem informacje, że coś jest nie tak, z kolei gdzieś indziej pisali, że jest dobrze, i w końcu nie wiem nic. Miał ktoś już doświadczenia z pracy z takim zestawem?
oczywiscie ETTL bedzie dzialal
Czyli kazdy z kabelkow OC-E3 dla canona powinien dzialac z Nissinem z ETTL?
tak, przeciez to zwylky kabel, nie ma tam zadnej elektroniki, po prostu przenosi stopke aparatu w inne miejsce
Witam, mam pytanie. Posiadam Canona 1000D(2szkła sigmy 18-55 i 70-300), chciałbym dokupic do niego lampe bo często robie zdjęcia w pomieszczeniach a przy tej wbudowanej to kicha, twarze prześwietlone a tyły ciemne niedośxwietlone. Myslałem nad tym nissinem bo cena zachęcająca, ale zastanaw3iam sie czy nie wziąć na raty 430EXII lub 580EXII. A noze jeszcze inny wybór? Co poponujecie? I tak przy okazji sprzydaloby mi sie szklo szeroki kąt do fotografdi w górach( czesto przxychodzi zrobić fotke calej ściany z bliska i sie nie mieści:()
Pozdrawiam, Łukasz
jak to z tym updatem jest? ten polski dystrybutor już to sprzedaje z nowym firmwarem? interesuje mnie bardziej obslugiwanie krótszych czasów.
Krótszych czasów na pewno nie będzie obsługiwał. Ten mityczny firmware ma umożliwić wyzwalanie lampy przez phottixa (lub podobny). Tylko nie mam pojęcia, jak by go zainstalować, gdyby się pojawił...
A co do tych kabelków TTL - wojkij, możesz powiedzieć coś więcej? Czy problem z dłuższymi kablami przy Metzach jest incydentalny, czy to norma?
na stronie nissina jest informacja że taki firmware instaluje dystrybutor. czyli ze zdjęć przy f/1.5 lipa. I jeszcze jedno pytanie. Gdzieś na forum N jakiś user opisał że wyzwalanie lampy kukułką nie działa ze szkłami m42. Mam nadzieję że to przypadłość tylko nikonowska? Była wzmianka o trybie ttl lampy wbudowanej i tego typu rzeczy. I że bez tego raczej nie da rady.
Obawiam się ,że to może być prawda. Sprawdź sam, cyz masz w 500d możliwość włączenia manualnego sterowania wbudowanym fleszem; ja w 450d nie mam.
mam coś takiego: tryb błysku - E-TTL II - opcja jest zablokowana na stałe, później jest tryb synchronizacji (1/2 zasłona) później korekta ekspozycji, a na końcu E-TTL II - (wielosegmentowy/uśredniony)
Chociaż teraz jak pomyślę to w nikonie w niższych modelach puszka nie mierzyła światła z obiektywami m42, a canony mierzą - więc może coś w tym jest? a ja niestety nie znam się na tym kompletnie :(
Ale działa ci lampa wbudowana kiedy masz zalączony obiektyw m42? Bo jetśli tak, to nie ma najmniejszego problemu. Moc Nissina odpalanego z fotoceli i tak trzeba ustawiać ręcznie.
strzela jak szalona :) nie wiem jak z kompensacją ale z tego co pamiętam to jest efekt. Czyli trzeba list do gwiazdki napisać :D
edit: Dzisiaj sprawdziłem w fotodżokerze. Pstryka jak trzeba :D
Witam! Stałem się właśnie posiadaczem tej lampy i mam problem. Aparat nie bierze pod uwagę lampy w trybie Av/Tv, dobrze mierzy tylko w trybie P. Zdjęcia przy preselekcji przysłony są robione z błyskiem, ale czas aparat dobiera tak jakby lampy nie było przez co zdjęcia wychodzą prześwietlone... To jest moja pierwsza lampa więc nie ogarniam za bardzo, jeżeli ktoś może pomóc to byłbym wdzięczny. Kiedy w opcjach nastawiłem żeby czas z lampą w trybie Av był zawsze 1/200 (fixed) siła błysku była odpowiednia. Puszka to EOS 400D. Obiektyw z którym próbowałem to stałka 50mm 1.8. Pozdrawiam!
To jest normalne zachowanie ze srony aparatu. W trybie Av (Tv praktycznie nie używam) dobiera tak czas, by światło zastane wystarczyło do poprawnej ekspozycji (0EV), licząc, że lampa tylko doświetli scenę. W praktyce lampa (zwłaszcza na wprost) przy motywie odbijającym światło potrafi "zaszaleć. Przy Av polecam zabawę kompensacją siły błysku. A ogólnie to polecam do zdjęć z lampą tryb M i niezawodny sposób (rule of thumb):
1. Bez lampy ustawiamy przysłonę na pożądaną głębię ostrości, ISO i czas tak, by utrzymać zdjęcie w miarę nieporuszone (może być lekko ruszone...). Czas ustawiamy tak, by światłomierz pokazywał -2/3 do -1EV (a dokładnie tyle, o ile chcemy mieć tło ciemniejsze od pierwszego planu)
2. Włączamy lampę, ewentualnie ustalamy kompensację siły błysku (niekoniecznie). Lampa w trybie automatyki własnej (dopilnować, by "wyłapała" ISO/przysłonę) lub E-TTL
3. Strzelamy i korygujemy siłę błysku / czas wg histogramu i rozkładu światła w scenie. Czasem korygujemy jasność tła, kompensacją siły błysku - jasność motywu głównego.
Mi tak wychodzą ładnie wyglądające zdjęcia pamiątkowe ;)
zdRAWki
EDIT: PS przy tak jasnym obiektywie jak f/1.8, nawet przy ISO 400 lampa może być za mocna, i 1/64 jej energii błysku może wystarczać by przepalić zdjęcie. Do jakiej przysłony przymykasz?
Wczoraj otrzymałem tę lampę, którą kupiłem z zamiarem dodatkowego oświetlenia w trybie slave. Po teście i wykonaniu ok. 7 błysków w tym trybie we współpracy z 580 EXII, lampa Nissin padła :( i nie dała żadnego błysku więcej.
Pożegnałem się na zawsze z tą firmą :p.
Dzięki bardzo HuleLam! Właśnie to chciałem usłyszeć :wink:
Mam pytanie : Jak lampa Nissin wspomaga AF ? Rysowana jest siatka czy tylko zaświeca się dioda ?
Wygląda jak siatka. Z bliska obejmuje górne punkty ale tak już od 1,5m nie ma problemu.
Witam,
Zakupiłem te lampę pare dni temu, jednakże mam problem, otóż przy błysku na wprost wszystkie zdjęcia są niedoświetlone. Muszę wprowadzać ręczną korektę +2/3 a nawet +1. Aparat to EOS400D z obiektywem Canon EF-S 18-55mm IS.
Przy błysku z odbicia zdjęcia wyglądają na doświetlone, tu jestem raczej zadowolony. Przy błysku z odbicia zoom lampy (jak pisze instrukcja) ustawia sie na 50mm - czyżby zatem był problem z ustawieniem zooma przy błysku na wprost, czy ten typ tak ma? Generalnie widze (i słyzsę) że zoom w lampie pracuje, więc nie wiem co to może być... Dodam,że niedoświetlone zdjęcia wychodzą przy ustawieniu obiektywu na szerokokątny (18mm).
Drugi problem to korzystanie z funkcji FEL (flash exposure lock). Przy użyciu tej funkcji zdjęcia znowuż sa zawsze przepalone, tak jakby lampa waliła pełną mocą, nie biorąc pod uwage przedbłysku z FEL. Czy ten typ tak ma, czy możecie podzielić się podobnymi spostrzeżeniami co do pracy tej lampy? Do tej pory pracowałem z wbudowaną lampą i tu aparat nie ma żadnych problemów z dobraniem poziomu błysku. Nie wiem czy mam odsyłac Nissina do naprawy, czy może są jakieś specyficzne ustawienia aparatu o których nie wiem ?
1. Zdjecie w trybie P, ogniskowa 18mm, błysk na wprost (jak dla mnie niedoświetlone):
2. To samo zdjęcie, ogniskowa 18mm, dodałem tylko korektę flasha +1:
3. Ten sam kadr, ogniskowa 18mm, błysk na sufit, bez korekty flasha:
4. Ogniskowa na 55mm, bez korekt, błysk na wprost (jak dla mnie niedoświetlone):
5. Ogniskowa na 55mm, korekta +1, błysk na wprost (tu chyba ciut za mocno, aczkolwiek histogram nie sięga prawego krańca; pewnie korekta na +2/3 wyszlaby lepiej dla oka):
Wszystkie z wyjątkiem 5 są mocno niedoświetlone. Co ciekawe, wygląda, że zdjęcia z lampą na wprost są niedoświetlone mniej więcej o tyle samo, co te z lampą odgiętą - po prostu w nich światło lampy nie wypełnia kadru.
Wygląda, jakby coś nie tak było z tą lampą/aparatem/pomiarem. Masz możliwość podpięcia innego egzemplarza lampy, albo lampy do innego body?
zdRAWki
EDIT: co zastanawiające - w 1 nie ma nigdzie odblasku lampy- co jest dosyć dziwne - może daje przedbłysk, ale nie strzela błyskiem głównym?
Niestety nie mam innej lampy ani body. To moja pierwsza lampa tego typu (nie biore pod uwage tych z lat '80 w połączeniu z Praktika :)
Edit: Jestem z Wroclawia - moze ktos podpowie czy w jakims sklepie jest mozliwosc swobodnego potestowania tej lampy na swoim aparacie? Raczej nie bede kupowal drugiej, ani aparatu kolejnego tez nie mam w planach ;) No chyba ze odesle do serwisu, nie wiem tylko czy jeśli powiedzą że lampa jest OK to czy nie obciążą mnie jakimiś kosztami bezpodstawnej reklamacji?
Robilem jeszcze pewne proby na ktorych w kadrze mam lustro. Jesli zdjecie robie tak by lampa nie odbila sie w lustrze to efekt mam taki jak powyzej, czyli takie powiedzmy "lekkie" niedoswietlenie. Jesli teraz ustawie lustro tak by odbila sie w nim lampa, to cale zdjecie jest mocno niedoswietlone - zakladam ze wynika z tego, iż działa przedblysk pomiarowy (skoro odbita lampa w lustrze daje duzo swiatla, to moc blysku glownego jest ustawiana na o wiele mniejsza).
Co do zdjecia 1. - nie bardzo rozumiem gdzie mialby byc odblask lampy? Zdjecie robione jest pod kątem w stosunku do szyb i ścian, nie ma bezpośredniej powierzchni odbijającej na wprost...
Hej!
też mam nissina i zauważyłem że lekkie niedoświetlenie to jego bolączka.
Żadko zdaży się na wprost a częściej przy odbiciu od ściany bądź sufitu (daje wtedy +1/3 a czasem nawet +2/3). Dziś porównam go z ex580 ale wydaje mi się że taka różnica jest do przyjęcia gdy korzysta się z niesystemowej lampy. U Ciebie jednak przy korekcji +1EV to już chyba coś nie tak... szczególnie strzelając na wprost. Przejdź się do sklepu i sprawdź inny egzemplarz.
Ja mialem kiedys podobne wrazenie korzystajac z 18-55, ale z lampa 430ex - wygladalo to tak, jakby przyslona domykala sie bardziej niz powinna, bo z innymi obiektywami doswietlenie lampy bylo prawidlowe...
Koniecznie wymień tę lampę.
Ja miałem podobnie:
Bez korekcji błysku nie doświetlała kompletnie a z korekcją (np. +1EV) wariowała - kadry były przepalone albo niedoświetlone.
Lampę odesłałem do sprawdzenia i okazało się, że faktycznie coś jest nie tak.
Dostałem nowy, przetestowany egzemplarz i działa bez zarzutu.
Bez korekcji poprawnie naświetla kadry.
lampa wbudowana. A Nissin nie działa z żadnym wyzwalaczem na środkowy pin. pozostają tylko wyzwalacze TTL.
Witam,
po zakupie najważniejszych dla mnie obiektywów, przyszedł czas na lampę.
Od poczatku byłem zdecydowany na 430EX, jednakże podczas przeglądania ofert na allegro, natknąłem się na ww. Nissiny w bardzo atrakcynych cenach (<500zł) które parametrami nie wiele odbiegają od innych lamp. Nie ukrywam, te 500zł różnicy to dla mnie bardzo dużo.
Lampę będę stosować w pomieszczeniach, odbijając światło od sufitów i ścian, ponad to wykorzystywałbym ją w plenerze, umieszczając lampę na statywie i np. doświetlając modelkę.
Fotografią zajmuję sie amatorsko i jest to moje hobby więc sądzę, że nie odczuję dużej różnicy w użytkowaniu 430EX i takiego nissina, ale co Wy mi możecie powiedzieć na ten temat?
P.S
Czy tą lampe da się wyzwalać kablem synchronizacyjnym eTTL, np. takim: http://allegro.pl/item875520165_prze..._e3_500cm.html ? Lampa będzie obsługiwać wtedy pełną automatykę?
P.S 2
Moja puszka to 450d
Pozdrawiam
Aby nie zakładać nowego tematu, podepnę się pod tem - jest sens kupować lampę przeznaczoną do aparatów analogowych, np. 420/430 EZ?
Kablem oczywiście da radę bo to jakby skopiowanie wszystkiego. Aby jednak ograniczyć Twoje zapędy przypomnę to, co przewijało się wielokrotnie w tym i innych wątkach:
Pamiętaj o tym, że tanim i łatwym sposobem nie wyzwolisz tej lampy radiowo! Więc poniekąd (konieczność wyzwalania lampy na body) odpada tanie i kreatywne foto!
No i przeczytaj cały wątek najlepiej....
BTW: Jak Nissin Di622 sprawuje się z iTTL Pixel TR-331? Choć może lepiej kupić po prostu di866 :/
testowałem z kilkoma radiowymi-i nissin odpada ;(
pozostaje jeszcze sprawdzic radiowe ttl
nie wiem czy juz o tym bylo ale chyba trafilem na jakis tryb serwisowy w Di622. Na wylączonej lampie wciskamy power i trzymając naciskamy od razu przycisk pilot - trzymamy je oba przez kilka sekund. Wtedy lampa odpala sie swiecac tylko diodą na wskaźniku mocy. Przyciskiem mode wybieramy poziom. Jak zgaduje po pierwszych testach jest to pre-korekcja sily blysku - niestety ale akurat w tym momencie padly mi akumulatorki i zanim sie zaladują to minie 10 godzin, więc nie do końca jeszcze przetestowałem co te zmiany powodują.
Masz rację, jest to opisane w instrukcji do nissin 466. Nie wiedziałem tylko że w 622 też działa. W sumie załatwiłoby to temat z niedoświetlaniem niektórych egzemplarzy w TTLu.