Czyżby canon coś przeoczył:???: możesz rozwinąć ten temat bo u mnie w tych ustawieniach jakoś tryb ciągły nie działa a przycisk * jest nie powiązany z AF ale może coś źle ustawiłem
Wersja do druku
Zobacz prosze ten tutorial, do ktorego podalem linka. tam jest to pokazane. Dokladnie to dziala w ten sposob, ze przysikasz * lapiesz ostrosc i filmujesz. kiedy przesuwasz obiektyw na nowy obiekt znowu przysiskasz i trzymasz *. AF lapie ostrosc. W dobrym oswieleniu dziala calkiem dobrze chociaz troche wolno, w kiepskim lepiej ostrzyc manualnie.
jarek
Dokladnie. Dzwiek USMa nagrany przerz aparat jest straszie glosny. Wyglada na to, ze do filmowania z dzwiekiem potrzebny jest jakis zewnetrzny mikrofon
jarek
czyli jednak nie ma możliwości ustawienia AF w taki sposób aby cały czas śledził obiekt podczas filmowania
ja przynajmniej nie zauważyłem tego, ale zawsze można mieć cały czas wciśnięty AF-ON i zwalniać go na chwilkę, gdy cel umknie nam...i ponownie go włączać. Pamiętajmy, że 5D mrkII to nie kamera, tylko aparat. To, że Canon promuje akurat filmy, to nie oznacza, że spisuje się to rewelacyjnie.
To tylko funkcja ale irytujące jest to że on nagrywa filmy znacznie lepiej niż wszystkie dostępne na rynku amatorskie kamery HD ale nie możesz tego wykorzystać bo canon z premedytacją nie uaktywnił AF serwo podczas filmowania:evil: ale czego się można spodziewać po firmie która już wcześniej pokazała w starszych modelach że aby ustawić AF w trybie LV trzeba robić to innym guzikiem niż spust:evil: więc dała nam dodatkowy guziczek (AF-ON)
Robimy zrzutę? :mrgreen:
http://canonhack.com/?p=6
Nie wiem czy to bylo:
http://fusionisnow.smugmug.com/galle...266_4zGd8-A-LB
Czy fotografa w przyszlosci to czeka .... ?
Myślę że jest w tym szansa. Jak wypali to się pomyśli nad systemem RED :]
Ripek - dobrze prawisz :) Ja będę robił krótkie sety kiedy tylko będę mógł i mam nadzieję, że potem z tego da się coś sensownego zlepić.
Tak czy inaczej musisz mieć chociaż zarys scenariusza bo bez tego wyjdzie padaka bez sensu ;)
Najłatwiej pewnie na przygotowaniach (detale, makro twarzy przy makijażu) oraz na weselu - kilka rundek z tańca możesz poświęcić na video.
Najgorzej kościół - tu bym nie ryzykował grzebaniem w trybie wideo przy przysiędze, czy też przy wychodzeniu z kościoła i płatkach/ryżu. Tu właśnie niezbędna jest ta druga osoba.
No własnie, najgorzej w kluczowych elementach, kiedy video by się przydało. Druga osoba by była bardzo pomocna. Może przeszkolę swoją lubą :D
Ja też powoli asystenta szukam .. :)
Wygląda na to, że czekają nas kolejne wydatki:
- Sony Vegas
- statyw z głowicą video
- światło video
- mikrofon zewnętrzny
pewnie nie obejdzie się też bez drugiej 5d mk II
No to moje pierwsze testy :oops:
http://www.vimeo.com/2678464
Wszystko na otwartej dziurze 50 L i 16-35.
Nagrywanie 5 min /nie wytrzymałem bez rękawić :mrgreen:/, render 5 min na Lenovo T61p do 720p, wrzut jakieś pół godziny po Net24, upload 30 KB/s.
Gdyby nie przygotowania do sylwestra to już wiem czym bym się bawił dzisiaj...:twisted:
Szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich!
pare razy odświeżyłem i też mi sie naprawiło...
kapitalne naprawdę, szczególnie podba mi się ujęcie z kwiatkiem!!!:) miłej zabawy i udanego sylwestra
Nie wiem czy była już taka informacja ale... podłączyłem manualnego Zeissa i wszystkie parametry można sobię ustawiać - czyli czułość, przysłonę i migawkę. Mało tego - po wkręceniu 35L dalej mogę sobię wszystko kontrolować :)
http://exposureroom.com/members/Romy...d7f698c974249/ - Sigma 300-800, x2TC
Rebciu czyli jednak można ustawić parametry klatki w filmie? poprzedni użytkownicy raczej jednoznacznie mówili, że te wszystkie parametry są full auto.
i co z tego jak canon zapomniał że video to obraz ruchomy więc AF śledzącego nie dał :evil:
jakby dał AF w trybie wideo to cena by podskoczyła w usa, bo 5d mk2 wg ichnich przepisów stałby się kamerą a tam jest inne opodatkowanie aparatów i kamer, te drugie są obłożone sporo wyższymi podatkami niż aparaty.
Jak wyglada jakość obrazu "zwykłych" kamer HD (typu hv30) vs. 5d2?
Domyslam sie ze 5d2 ma wieksza plastyke i lepiej daje rade w ciemnosciach, ale czy w przecietnych warunkach, w jasny dzien bedzie jakas wielka roznica w jakosci obrazu?
Pytam bo mam dylemat czy kupic sobie kamerke hd teraz za 2,5 kola czy szarpac sie wiele miesiecy skladajac kase na 5d2...
Dobrze się domyślasz. Jednak Zapomnij o nagrywaniu dźwięku. 5dMK2 ma kiepski mikrofon który zbiera wszystko co się dzieje w aparacie w szkle i w ogóle wszystkie niepożądane dźwięki. Obraz jest kapitalny ale takie filmowanie można wykorzystać jedynie w połączeniu z muzyką bądź na jakieś przebitki. Poza tym ważna w kamerze jest stabilizacja która tutaj będzie działać tylko ze szkłami które ją mają. Inaczej filmowanie tylko ze statywu. No i oczywiście autofocus - kamera radzi sobie znacznie lepiej. Jakość z kamer HD które obecnie są na rynku jest naprawdę dobra. Inna sprawa że trzeba mieć sprzęt na to aby materiał obrobić i sprzęt na którym możemy obejrzeć efekt naszej pracy w HD.
Pozdrawiam
Łukasz
Jeśli chodzi o porównanie HV30 do nowego Marka - to jakość obrazu jest podobna, natomiast sama kwestia "głębi" to rzecz nie do porównania. Możliwość wymiany obiektywów.
Można co prawda kupować jakieś konwertery do HV30, ale szczerze mówiąc (mam HV30) - jeśli chcesz robić coś innego niż filmy rodzinne to tylko MARK II.
Sam zastanawiam się jak jak to jest tym AF w MArku II skoro polscy posiadacze tego sprzętu robią po kilku dniach ładne filmiki (z ruchem) to chyba jest jakiś knif, o którym nie wiem.
Albo od ubiegłego miesiąca technika poszła o kilka lat świetlnych do przodu albo ktoś tu ściemnia. Jeśli jakość obrazu sprzętu z pełnoklatkową matrycą jest taka sama jak kamerki za 2500zł z mikro przetworniczkiem to chyba ja jestem ślepy...
Przeglądałem już kilka kamer video do 6000zł i w pokoju oświetlonym lampą z każdej wychodzi sraczka jak z kompakta za 600zł, wyprane kolory, zero kontrastu. Mam zamiar zakupić kamerę aby filmować poczynania dziecka i jeśli któraś za 3000zł daje "podobną jakość obrazu" co 5D to biorę w ciemno.
Chętnie zobaczę - choćby krótkie - porównanie jakości obrazu w trochę choćby gorszych warunkach oświetleniowych aniżeli środek dnia. O półmroku lub pomieszczeniach oświetlonych słabym światłem żarowym nie wspominam...
nie ma knifu :) po prostu manualne ostrzenie tak samo jak w profesjonalnych kamerach filmowych. Myslisz, ze np Niebo nad Berlinem krecili z autofokusem ? :)
jarek
robiłem porównanie nowej 5 z kamerą hv30 i hf100 i nie można powiedzieć że jakość jest podobna. 5D2 miażdży jakością te kamerki ale co z tego jak nie możesz z tej jakości korzystać bo nie ma AF
Żart Roku 2009 na C-B w (niestety) nieistniejącej dyscyplinie dslr-corder.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://eugenia.gnomefiles.org/2007/1...th-sony-vegas/
automat
http://www.vasst.com/index.php?page=...mart&Itemid=66
Wiesz co innego przerobić filmik z jednego formatu w inny, a co innego montować i obrabiać materiał HD. Przy SD Premiere potrafi zamulić czterordzeniowy procek. Godzina materiał w wysokiej jakości to ponad 30GB - cięcie miksowanie nakładanie efektów - naprawdę trzeba mieć mocny sprzęt. I nerwy. Ujęcia z 5DMK2 na pewno są piękne - z tego względu miedzy innymi zamówiłem nowa piątkę - do kręcenia detali - przyda się na przebitki do filmów. Ale i tak możliwości jakie daje np. Canon XH-A1 są nieporównywalnie lepsze niż obecne możliwości nowej piątki.
Łukasz
Próbował ktoś już z manualnymi obiektywami? Da się kontrolować przysłonę?
Jak to nie ma AF ??
A jak komuś przeszkadzają odgłosy silniczków AF wyłapywane przez wbudowany mic to wtyka zewnętrzny mic i po kłopocie.
HurricanE - XH-A1 daje większe możliwości, to oczywiste, w końcu to profesjonalna kamera. Ale jak wypada porównanie jakości ? Poza tym dźwiganie kamery wielkości w.w. Canona nie za bardzo mnie nastraja optymizmem... ;)
He he, faktycznie - jak z takim smokiem (http://upload.wikimedia.org/wikipedi...asicENGpkg.JPG) wejdziesz za dzieckiem do piaskownicy, to po zabawie :lol:
Jasne, od poczatku uzywam manualnych, caly czar ujec w zabawie z przyslona :)
Ale poniewaz poprawne naswietlenie aparat uzyskuje korygujac ISO , to przy duzych zmianach oswietlenia w ciemnych partiach uzyskujemy kaszane na kosmicznym ISO. Ja radze sobie z tym tak:
ustawiam aparat na najjasnieszy kadr zamierzonego ruchu z przyslona ustawiona powyzej minimalnej tak aby mozna bylo potem otwierac dziure, wlaczam nagrywanie, blokuje ekspozycje naciskajac * (wtedy ISO jest najmniejsze - nie trzeba wiele swiatla aby ustawilo sie 100) i trzymajac caly czas * jadac w ciemniejsze fragmenty planu otwieram przyslone aby naswietlenie bylo na stalym poziomie.
Musze doczytac jeszcze w instrukcji bo chyba da sie ustawic * tak zeby nie trzeba bylo caly czas trzymac wcisnietego klawisza.
Metoda dziala swietnie, chociaz brakuje 3 reki do obsluzenia calosci :)
jarek
Jest odniesienie i do 5D2 i kilka słów o AF itp.
http://www.juzaphoto.com/eng/article...der_review.htm
Filmik z Canon 5D2 + Sigma 300-800 DG+ Canon 2x TC
http://exposureroom.com/members/Romy...d7f698c974249/
Było Krzysiu, było :)
ano nie ma AF, jest tylko możliwość jednorazowego ustawienia AF przed ujęciem i koniec. Nie ma śledzenia obiektu :twisted: a video to obraz
ruchomy no chyba że ktoś będzie namiętnie filmował puszkę na stole
to taki AF się sprawdzi. Pokaż mi ujęcie 85/1.4 na pełnej dziurze z minimalną głębią i poruszającymi się ludźmi.