1. stawiam, ze to 85L... ciutke mniej jest fioletowych zafarbow i ciutke wydaje mi sie ostrzejsze.
Niemniej zgodze sie tez, ze roznica w cenie jest o wiele za duza i nie chodzi mi, ze powinni podniesc cene 85/1,8, tylko moglaby spasc cena 85L :)
Wersja do druku
1. stawiam, ze to 85L... ciutke mniej jest fioletowych zafarbow i ciutke wydaje mi sie ostrzejsze.
Niemniej zgodze sie tez, ze roznica w cenie jest o wiele za duza i nie chodzi mi, ze powinni podniesc cene 85/1,8, tylko moglaby spasc cena 85L :)
MMM - ja też stawiam ze jedynka to 85L
Malowany kwiatek jest wyraźnie ostrzejszy na zdjeciu nr 1 i tło jest minimalnie jaśniejsze (a wiadomo ze 85L wsysa wiecej światła ;)
Jednak rzeczywiście różnice są dramatycznie małe... czyżby takie szczególiki tworzyły tę "magię"?
W poście #17 dałem link do porównania portertowego obu szkieł i tam jakoś przewaga 85L była bardziej widoczna...
Z jednej strony tak, ale z drugiej, to wiadomo rowniez, ze 85 f/1.8 to jedna z najlepszych stalek nonL wiec przepasci raczej nie mozna bylo sie spodziewac a tak jak pisalem niektorzy eLke biora ze wzgledu na swiatlo.
Wiesz - moze i duzego skoku EV nie ma ale zeby stworzyc tak jasne cacko, to koszty tez wzrastaja ;-)
No ale z trzeciej strony postęp techniczny stwarza aparaty, gdzie uzywalne jest ISO 6400, w niedalekiej przyszłości zobaczymy pewnie jeszcze czulsze matryce, wiec czy bedzie sens wydawac tyle kasy na ciężką i wolno-AFująca stałkę?
Ciekawe czy gdyby obiema 85-tkami zrobić dwa zdjecia powiedzmy na f/2.2, to czy wiele pracy by było z "podrasowaniem" zdjecia z nie-Lki, tak aby było nierozróżnialne od 85L??
Wiesz - zrob zdjecie byle jakie telefonem komorkowym i moge dla Ciebie specjalnie posiedziec godzinke robiac ze smiecia fajna reklame np. dla firmy Sony* - pytanie tylko co z tego?
*rodzaj firmy dobrany do tematyki zdjecia
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tak jak Mercedesa E klasy do np. Skody Superb ;)
Faktycznie 85L to ciężki kawałek chleba :mrgreen: !
"Słabiutkie" to szkiełko co potwierdza praktycznie całkowity brak zdjęć w wątku "Najlepsze zdjęcia z obiektywu 85L" :mrgreen: . "Wstyd" pokazywać efekty.
Podobno Canon już myśli o całkowitym zaprzestaniu produkcji szkieł serii L (śledzą C-B) :-D ;-) .
PRAWIE "naukowo" jest udowodnione, że taki 35L robi słabe fotki ;-) . Następne w kolejce jest 85L i dobrze "mu" tak :mrgreen: ;-) .
Jak miło :-D ;-) . Od razu mi lepiej ;-) .
Oj, ciężki, ciężki :mrgreen: . Leżą u mnie dwa na biurku i się zastanawiam czy ja naprawdę tego f/1.2 potrzebuję :lol:
Przyczepić się za bardzo nie ma czego, oprócz żółwiastego AF no i oczywiście ceny :lol: Co ciekawe, mimo wagi jak ołowiana kulka, całkiem zgrabnie leży w dłoni przypięte do 5D z gripem.
Po porównaniu cropów zacząłem jeszcze bardziej doceniać 85/1.8, choć to szkło jako jedyne nie-eL u mnie nie domagało się wymiany a po zabawie 85L wcale nie ukazało swojego "wewnętrznego fuj" :lol:.
Lubię bardzo te 85mm na FF i się zastanawiam teraz czy polubię się tak bardzo z moją nową perełką że cena zejdzie na plan dalszy :-)
gringo - taka szklarnia w tak mlodym wieku:) NIektorzy 10 lat musza pracowac zeby sobie 35 i 85 L kupic :)
Tylko pozazdroscic :)
przecież on ma już 1011 lat :PCytat:
gringo - taka szklarnia w tak mlodym wieku NIektorzy 10 lat musza pracowac zeby sobie 35 i 85 L kupic
Tylko pozazdroscic
Nie wierzę własnym uszom :mrgreen: ;-).
Tylko GO (Gruby Olbrzym :-D) znowu nie sprzedawaj po miesiącu ;-).
W tej ogniskowej, dla mnie również przyjemnej, jest wyjątkowo wyrównana stawka jakościowa zdjęć. Niemniej Ty, MMM, który tworzysz naprawdę ciekawe i dobre foty z pewnością nie będziesz musiał zastawiać domu, żeby kupić "grubasa" :) .
Witam
Chodzę już 2dzien po sklepach i podpinam 85L i 85 1,8 staram się znaleźć pretekst żeby sprzedać 135l i kupić 85L
85L duże ładne i wolne.
Choć jako ciekawostka znalazłem coś takiego .
http://www.pbase.com/mattcham/85mm
Sport w wykonaniu 85mm L
No prosze - to jednak mozna ;-)
pewnie ze 85 1.2 nadaje sie do sportu tylko trzeba nim umiec pstrykac fotki.
ogolnie te zdjecia wyzej sa bardzo cienkie. na Flickr mozna znalezc wiele fajniejszych fotek w dosc szybkim ruchu a 85 1.2 spisala sie rewelacyjnie
http://www.flickr.com/photos/cats-ea...l-canon85mmf12
http://www.flickr.com/photos/cats-ea...-canon85mmf12/
nie moge teraz znalezc takiego wypasnego zdjecia z igrzysk olimpijskich, fotka byla robiona gimnastyczce jak robila szpagat w powietrzu, poprostu szczeka opadala...
Zwróćcie uwagę na to , że wyżej wymienione zdjęcia są robione 85LII podpiętym do jedynek, (mkII i mkIII) u których AF jest jednak o wiele sprawniejszy niż w takiej 5d :) .
Nie zmienia to jednak faktu, że 85LII jest bardziej wszechstronnym szkłem niż panuje uogólniona opinia na naszym forum ;) .
O af to wiem , lecz tak myślałem ile razy będę używał 1,2 , fajnie jest mieć nie mowie ze nie. Na 135 ostatnio chciałem postrzelać portrety na f2 niektóre są ok reszta to już hardcore.
MMM , ABJ dzięki za odpowiedz tak tez zrobię , różnica pójdzie na coś dłuższego niż 135mm .
BuRton proszę poszukaj tej foty aż jestem ciekaw.
Pozdrawiam Darek
obiecane porownanie MkII i MKI
Dla ulatwienia mkII po Lewej. Niestety mam na MKII popsuty przez ZYTNIA AF i ustawia mi na BF. Wszystko na 1,2.
i pod Swiatlo
Podsumowujac
Ja roznic ni wiedze. AF dziala pobnie. Canon robi przeskok z mki na ii po to zeby wiecej klasy moc brac za to samo szklo - taka jest moja interpretacja
A co się spodziewałeś ? Napisali, że powłoki jakieś dodali, że AF szybszy (?) i ludzie, zmieniajta ;)
Czekam na dostawe 24 L II i zrobimy porównanko :]
Zanim zapakowałem 85/1.8 do wysyłki to bardzo chciałem (dla własnej satysfakcji i wmówienia sobie że dobrze zrobiłem zamieniając na 85L II :lol:) znaleźć koniecznie coś w czym 85L będzie lepsze. Myślę sobie, na pewno eLka będzie lepsza pod światło, przecież nowe powłoki itd. Wyniki poniżej, są EXIFy :mrgreen:
O, widzę, że ostatnio w modzie jest - klakier czuwa ;) - eLek, szczególnie tych z powłokami.
Wyniki czarno na białym.
http://www.wlcastleman.com/equip/reviews/85mm/index.htm
Cichy i inni testerzy:
zdjęcie-test kontrolny na nowe powłoki z 14II. Upalne, oślepiające słońce, 37C, wilgotność dużo za duża, jotpeg wyciągnięty z rawa, 5D, f/16, 1/60, ISO 100, neutral, kontrast -4, sharpness +3. Nie patrzcie proszę na ostrość, itp bo nie o to tu chodzi (zdjęcie chyba nawet ruszone bo mnie... słońce oślepiało). Niech ktoś mi zapoda zdjęcie z pełnej klatki, prosto w słońce, na 14mm z takim kontrastem...
uwaga - 1,4 MB
No widać ze z nowymi powłokami 85L2 jest pod światło już prawie takie jak 85/1.8 :-)
To co mi się akurat najmniej podobało w 85/1.8 to raczej słaby kontrast. Z tego testu potwierdza to wykres:
i tutaj eLka powinna robić miazgę z wersji 1.8, tylko na samplach i porównaniach jakoś tego nie widać. Pofocę trochę to napiszę czy faktycznie odczuwam różnicę.
85L nadaje się do sportu niewiele lepiej niż manualne obiektywy + wprawny operator. One też "się nadają", a to że wyjdzie jedno wcelowane na 20 to już inna bajka :lol:
przyznam ze 85L w reku nie mialem ale widzialem filmiki z szybkoscia AF i mysle ze szybkosc AF to przy sporcie nie bylby problem, bo przeciez podczas robienia zdjec takiego tenisa przykladowo, AF nie musi ostrzyc od nieskonczonosci do "zera" tylko dzialac bedzie w bardzo malym zakresie na skali odleglosci.
50L tez do demonow szybkosci nie nalezy a spokojnie mozna nim fotografowac np koszykówke
Generalnie to wszystkim da się robić wszystko. Wszystko można zrobić obiektywem 50mm, ale są inne ogniskowe, które lepiej się do konkretnych celów nadają. Każde ujęcie można też zrobić korzystając z manualnego ustawienia ostrości, ale lepiej mieć AF i to bardzo szybki jeśli chce się złapać szybką akcję.
85L to obiektyw dedykowany do portretów i to najlepiej ustawianych, bez żadnej przypadkowości, wtedy spokojnie można użyć f/1.2 i żółwia prędkość AF nie ma znaczenia.
Ale jak ktoś się uprze to można z takim AF również zrobić wszystko, np. szybki sport, tak samo jak można pięcioosobową rodziną ze sporym bagażem pojechać na wczasy małym fiatem do Bułgarii :lol:
kilka dni temu próbowałem robić zdjęcia w studio canonem 85/1,2L.Aparat to 40d. Jedynym oświetleniem były dwie żarówki w lampach studyjnych (pilotujące, czy jak to się inaczej nazywa?). Najpierw robiłem z ręki na przysłonie 1,2. jak zobaczyłem na wizjerze że żadne nie trafione to zwiększyłem do 2.0. Patrze a tu nadal tragedia. Wziąłem w końcu aparat na statyw. kilkanaście fotek na przysłonach 1,4-2.2 i w 90% nietrafione. Całe szczęście że miałem jeszcze przy sobie 50/1,4 to dokończyłem sesje(wszystkie fotki na 1,4 w 90% trafione). Załamałem się bo wcześniej zrobiłem juz nim trzy sesje w plenerze i działał rewelacyjnie, niemal wszystko na 1,2 w punkt a tu taki dramat. Na następny dzień przetestowałem aparat w domu (dość jasny dzień, światło z okna zza jakiejś małej chmurki, iso 400, f1,2) i rewelacja, na około 100 fotek tylko 10 nietrafionych(wszystkie zdjęcia z ręki i szesciolatek wciąż się wiercił przed na fotelu). No i nietrudno wyciągnąć wnioski że w słabym świetle ten obiektyw(może tylko z 40D?) poprostu nie trafia. Ale na szczeście sporadycznie pstrykam w sztucznym oświetleniu wiec nie przeszkadza mi to zbytnio. Czy ktoś zauwarzył może na swoim 85L też taki problem w sztucznym oświetleniu?
Podobnie było ale moim zdaniem jest to wina czasu i ręki ;)
Statyw i wszystko jak marzenie.
Pozdrawiam
czasy 125 do 250 więc to raczej nie stąd problem. Zresztą na statywie tez robiłem i to samo. Robiłem nim juz w pomieszczeniach lepiej oświetlonych na czasach około 125 i dłuższych i było bardzo dobrze. Tu oświetleniem były słabe żaróweczki i żadnego dodatkowego świała więc myslę że to w tym problem. nie radzi sobie w w takich warunkach .
To coś z twoim słoiczkiem jest nie tak, wczoraj byłem w super ciemnym kościele i foto ostre jak żyletka ;) z ręki. Jak mieszkasz w pobliżu wleć to sprawdzimy.
Pozdrawiam
Witam mam przyczynę jak aparat nastawi ostrość to przeostrz na ringu obiektywu o 3-4 kreseczki w prawo taka seria słoików, tak się dzieje przy słabym świetle. Testowałem około 12 i wszystkie tak miały. Pozdro
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
obojętnie czy masz statyw czy nie ;) Przy świetle slonecznym efekt mija. Na f 1.2 najlepiej widać zmiany.
Dziwne
pozdro
Mam rozumieć że przy wszystkich obiektywach które testowałeś trzeba przekręcić manualnie o 3-4 kreski w prawo? Szkoda tylko że cieżko wyliczyć by było tą ilość mając aparat przy oku. Czyli starsze serie tych obiektywów mają wszystko ok w tej kwestii?
Dzięki za zainteresowanie się tematem:)