Przecież było napisane DESTINED EVOLUTION - na R przyjdzie nam jeszce poczekać :)
Wersja do druku
cena spadnie .... a możliwości aparatu zostaną :D ja 2,5 roku temu za 5d dałem dokładnie 11 tys zł. Niby taki słaby a jednak ludzie się na niego decydowali....
Dopisze sie do watku: "Canon EOS 5D Mark II-moje żale i pojękiwania":
Wyglada mi to na wspanialy aparat! Ma tylko jedna wade o ktorej nikt tu nie wspomnial - jest tak jakies o 300-400 gram za ciezki i o 1/3 za duzy ;-). To samo jesli chodzi o obiektywy do niego. W przeciwnym razie by mi bardzo pasowal...
Jasne, zgadzam się z Tobą, jeszcze rok temu pialiśmy (posiadacze 5D) do wysokiego iso, 14 bit, HIGHTONE, dobrego telewizora VGA, informacji o iso i baterii w wizjerze, i inych pomniejszych UŻYTECZNYCH bajerów i w końcu jest i to za całkiem dobrą kasę...ale specyfikacja AF mnie zawiodła na całej linii:-( - zobaczymy co wyjdzie w praktyce, przy obecnej cenie starej 5D muszę się dobrze zastanowić co kupić jako drugi korpus (jest jeszcze 1Dmk3)
czekamy na testy...
fajnie się czyta te marudzenia:-) wszyscy posiadacze 300 i 400 d chcieli kupić jedynkę za 2000$ (połowa pewnie i tak by nie kupiła :-)
jak dla mnie to jest świetna puszka; idealna do studia i na śluby. do tych celów 3 klatki/s to jest aż za dużo. 90% fotek będę robił w sRAWach a reszta w pełnej rozdzielczości. Czekam na oferty cenowe:-) jestem pierwszy w kolejce :-)
tak czytam to biadolenie nad AFem? Ja i tak używam jedynie centralnego i przekadrowuję, ot takie przyzwyczajenie, taka technika pracy i jakoś AF ze starej 5D mnie jeszcze nie pomylił.Co więcej stawiam dolary przeciwko bananom że zrobię szybciej zdjęcie ostawiając ostrość na centralnym i przekadrowując niż narzekający przestawią na konkretny który potrzebny boczny i zrobią zdjęcie.
Jest za to kilka rzeczy w tym body które mnie zachęcają. Mianowicie iso50- 26500, przy czym licze że na 3200 szumy będą jak w starym na 1600, liczę na kalibrację i na synchro z lampą 1/200 co w praktyce pozwala robić już na 1/250.
Bawilem sie dzisiaj 5D MkII z 24-70 f/2.8 na konferencji Canona w Zachecie. Wyswietlacz jest niesamowity - taki jak w 50D, ktorym tez mozna bylo sie pobawic. Niebo i ziemia w porownaniu z 40D (:
Podczas robienia zdjec zarowno pojedynczych jak i serii, bardzo wyczuwalny byl "odrzut" lustra. Wydawalo sie jakby caly aparat chodzil w rece, ale byla to jakas wczesna wersja przedprodukcyjna i moze dlatego.
Krecenia filmow, za bardzo nie moglem przetestowac poniewaz obsluga nowego live view byla dla mnie nie do pojecia w ciagu krotkiego czasu (:
Niestety nie pozwalali na wlozenie swojej karty do 5D, wiec nie poogladam sobie zdjec na mega wysokich ISO. Mam za to zdjecia z 50tki, tylko Lightroom jeszcze nie obsluguje jego RAWow (:
No i nic sie nie zmienilo Canon nadal pozycjonuje sprzet profi od reszty porzadnym AF'em i chyba nie ma zamiaru tego zmieniac :roll:
Dziwnym trafem nie mam z tym problemu. Ja nie neguję wartości posiadania lepszego AF, jednak biadolenie że ten jest taki do **** zwyczajnie jest już nudne. Jak toś chce zrobić zdjęcie to zrobi i tyle. To jest tak jak kiedyś ktoś napisał że w sporcie stare 5D nie wydoli, a ja kilka razy w tygodniu udowadniam ze daje radę. Jak znasz ograniczenia to wiesz jak pracować żeby wyszło tak jak wyjść musi.
Panowie biadolicie na nowego 5d , wyśmiewacie A900 (99% tak zwanych forumowych znawców nie rozróżniła by dużej odbitki z obydwu . W jednym mydło ,w drugim szumy nie ładne. Ja poczekam, na porządne testy po wywołaniu RAWów w dopracowanym sofcie i wyrobię sobie opinie na temat jakości . Jak narazie to pierwsze zdjęcia z 5dmk2 wcale nie są ciekawsze jak te z A900 . Ale to dopiero pierwsze fotki .Mam czas bo chciałbym zamienić mojego 40d na np 5d+24-70 IS (utopia ? ) Może w tym czasie dadzą normalny AF do różnych zastosowań, a nie taką żenadę za kupe kasy.
Rozumiem że masz którąś z jedynek albo 40D gdzie punkty inne niż centralny są używalne ale używasz centralnego bo tak lubisz? Czy może przypadkiem używasz centralnego bo pozostałe i tak nie nadają się do użycia? :mrgreen:
A co do zmiany punktu to wystarczy jeden ruch palcem na dżojstiku.
Nie mam jedynki. 5D, 40D i 30D mam. Używam centralnego bo tak się nauczyłem, tak jestem przyzwyczajony i niezależnie czy to 5D czy 40D praktycznie nie zmieniam.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a co do narzekania to najbardziej mnie śmieszy narzekanie ludzi którzy nie mieli 5D w ręce a i takie wpisy się tutaj znajdują :)
Żeby nie było nie zachwalam nowego 5DmkII nie zachwalam 5D czy tez żadnego innego. Pokazuję jedynie że conajmniej irracjonalne jest biadolenie w momencie gdy 99,9% userów jeszcze nie miało okazji dotknąć tego body.
Wiesz - z ta tylko roznica, ze na jedynki przesiada sie wlasnie ze wzgledu na AF'a i reszte a na 450D/50D/5DII na reszte i cene ;-) a AF jaki bedzie taki trza zaakceptowac - to ta "reszta" ma cieszyc i redukowac dysonans podecyzyjny w postaci: "zainwestowalem w super L stalki no i czasem nawet jak trafie w punkt to super wychodzi" :mrgreen::D
Movie mode może być świetnym rozwiązaniem dla redaktorów newsowych portali internetowych. Może Canon uwzlędnił istnienie i zapotrzebowanie na NewsFilmy portalu www.tvn24.pl ??? :D
wiktoch, wiesz jaki jest DOF na ff na 50 1,2 ??
Jeszcze puszki nie wypuszczono do sprzedaży a na forumie horda ekspertów :)
panowie, czy jest już wiadomo w przybliżeniu chociaż, kiedy 5dmk2 będzie w sprzedaży?
Jak tak patrze na te wszystkie posty z narzekaniem to widzę że niektórzy zrobili się strasznie nerwowi. Kiedy wy się urodziliście dwa lata temu ?
Ja może nie jestem młodej daty i może dlatego aż tak szybkiego postępu nie potrzebuje :)
Nie tak dawno wszystko się robiło na analogach nie było punktów AF czy automatyki. Później wkroczyła automatyka ale i tak na szpuli 24-36 klatek.
Więc strzelało się z głową a nie jak z broni automatycznej. Iso też nie rozpieszczało 800 to już ziarno :) teraz już 800 w cyfrówce nie wystarcza.
Owszem wszystkie ulepszenia poprawiają prace ale bez przesadyzmu !
Jesli czytamy na Fotopolis Część z tych szans odbierze z pewnością pozostawiony bez zmian autofokus.
a jedyne rzęcza jaka chciałem to szybszy, lepszy, pewniejszy AF a tego nie ma to nie ma co piać z zachwytu.
Musisz. Nie rozumiesz jak dziala AF. Sam rozklad i orientacja punktow AF to tylko mala czesc problemu. Oczywiscie krzyz jest lepszy niz krzyza brak, ale jest jeszcze mnostwo innych czynnikow, ktore sa poprawione w MarkII albo nie, ale na pewno nie gorsze.
Mowisz, ze kiepski AF w 5D to tylko legenda, ale AF w Mark II, ktory jest w najgorszym przypadku taki sam, to tragedia. Cos tu brak logiki. Przeciez ta puszka jest o wiele tansza niz 5D na wejsciu. Co sie tu moze nie podobac? Dla mnie rewelacja i nabywam na 120%.
Ja tez uzywam tylko centralnego punktu. Do perfekcyjnego ostrzenia na duzych otworach z bliska mam LV. Do takich celow w ruchu prosze nabyc 1DMkIII. Moze wyjdzie w ok. 1/3 przypadkow.
bo jest kiepski i to nie mit, lepiej mi łapie 30D przy zabawach w ciemnych salach i nie mówię o bocznych bo to już w ogóle nie istnieje. Wiem bo używam od 1.5roku tydzień w tydzień i klnę tydzień w tydzień. no chyba że to co innego a nie AF jak naciskasz i czekasz kilka sekund aż złapie, a jak złapie to już **** i często na one shot akcja sie konczy a obiekt już poza GO, a przy servo połowa w ogóle rozmyta
zastanawiam się dlaczego nie dali 16mpx matrycy i lepszego AF?
Wszyscy byliby zadowoleni. Zachowaliby swój styl (oby nie za dużo od razu), a wydaje mi się, że byłoby bajkowo. A tak potarktowali target 5D trochę jak pajaców, dla których najważniejsze jest 21mpx, a najważniejszej rzeczy (zdecydowanie najważniejszej do poprawy w 5D) nie zmienili w ogóle. Wszystko fajnie, ale chyba lepiej byłoby powycinac kilka funkcji ale wzmocnić AF, dając 15-16mpx - tym samym zostawiliby w spokoju dsa i naprawde zwojowaliby rynek.
Nie musi przykładać do oka. Specyfikacja aparatu mówi, że 8 z 9 dostępnych punktów AF w aparacie z końca 2009 roku jest zupełnie ślepa na linie poziome lub pionowe. To jest rozczarowanie i trzeba być fanatykiem, żeby tego nie dostrzegać. Używam 5D i 30D z takim AF i wiem, że ten element sprawia problemy nawet w warunkach studyjnych.
PS. Zastanawiam się gdzie się jest Corwin, bo chyba ze wstydu gdzieś się schował.
Ja też używam tylko centralnego w 5D i przekadrowuję, ale to dlatego że pozostałe punkty są po pierwsze w gorszym świetle słabiutkie, po drugie są tak blisko środkowego że i tak trzeba przekadrować. Chciałbym się wreszcie uwolnić od machania aparatem a do tego potrzeba więcej punktów rozmieszczonych szeroko po klatce. 5D Mk II tego nie daje.
no ale to daje seria 1. i może o to chodziło coby nie dublować zaawansowania z wyższymi modelami za dwa razy więcej kasy ;)
Zanim sprzedałem 30D, miałem przez kilka tygodni obie puszki i mam dokładnie odwrotne spostrzeżenia. 5D ustawiał ostrość kiedy 30D już tylko bezradnie kręcił po całym zakresie. W słabszych warunkach kiedy 30D potrafił się namyślać i wyraźnie spowalniał, 5D jeszcze dosyć pewnie i bez poprawek trafiał.
A ja tak sobie myślę, czy aby 5D mkII to nie tani chwyt marketingowy. Tymczasem na fotokinie zobaczymy 3D z porządnym AF i matrycą 16 mpix :mrgreen: w cenie 3,5 k Euro
Aż zajrzałem na http://www.canon.co.uk/, zobaczyć bannerek ;)
Bo ostatnio był tam grzbiet korpusu bez pokrętła a'la 5D. A teraz... sam zobacz i sam sobie odpowiedz ;)
PS
Nie żeby ten nowy kompakciak niefajny był ;) W sumie taka mikropiąteczka...
Może ktoś jest zainteresowany http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7852
Co prawda "bawili" się modelem przedprodukcyjnym ale...
Prowizorki są najtrwalsze tak jak przyzwyczajenia. Nauczył się tego kolego słaby AF kilku puszek i teraz prezentujesz prawdę objawioną.
Miałem 5d przeskakując na nią z 1dmkII, miałem ją całe 2 tygodnia. Dziś ma ją dużo bardziej cierpliwy user, dla mnie jej AF był niedostosowany do moich potrzeb. Af w 5d nie jest dramatyczny, w nowej 5d pewnie będzie poprawiony, ale do czorta nie przekonujcie mnie, że canon pokazał wspanialą puszkę z eleganckim AF. Bo zacznę brać jakieś silne leki prostujące zakrzywioną rzeczywistość.
Jeszcze raz to chyba trzeba Tobie powtórzyć. Boczne punkty bez krzyża nie łapią mi zawsze ostrości, a środkowy z krzyżem owszem, ale ponieważ nie zawsze mogę ustawić ostrość środkowym i następnie przekadrować to jest to problem, który by rozwiązały wszystkie punkty krzyżowe, dokładnie takie jakie Canon zastosował w tanim modelu 40D, a których z niewiadomych przyczyn poskąpił w teoretycznie bardziej zaawansowanym 5D mkII.
Cena 5D Mk II w UK to £2,299.99 z gripem plus SanDisk 8GB Extreme III a Canon EOS 1D Mark III jest o 200 funtow drozszy.
Ja bym wiedzial co wybrac !
...ufff!!!... ...przebrnalem przez 24 strony postekiwan (w 90%)...
...co mnie uderzylo - jakos przycichlo w watku o 50D :D
Z fotek, ktore widzialem do tej pory - zgadzam sie, ze fotki z iso 6400 sa przyzwoite. Takze foty z 12800 po zmniejszeniu jak pisal Richie beda calkiem przyzwoite :)
Co do filmowania - na stronie dpreview jest info:
• Available optionally during Live view mode
• 1920 x 1080 (16:9) up to 12 mins (Quicktime 1080p H.264; 38.6 Mbits/sec)
• 640 x 480 (4:3) up to 24 mins (Quicktime 480p H.264; 17.3 Mbits/sec)
• Max file size 4 GB
• Quicktime MOV format (H.264 video, PCM sound)
• 30 fps
Moim zdaniem wynika to z prostego ograniczenia formatu kart CF. Karty CF uzywaja FAT/FAT32, a ten nie potrafi zapisac pojedynczego pliku wiekszego niz 4GB. Mialem taki problem ze zwyklym plikiem (obraz ISO) 6,5GB, ktory chcialem zapisac na HDD kompa na partycji FAT32 :) Dopiero NTFS (z windozowych formatow) pozwala zapisac plik wiekszy niz 4GB :)
Byc moze, gdyby kamera automatem dzielila material filmowy na pliki np 1GB, kolejno je numerujac, to dalo by sie temat obejsc, ale to juz pytanie do 'soft-ciarzy' canona :)
Ale Ty masz stary ciekawe wyobrażenie na temat produkcji hehe:)
Ja co prawda nie pracuję w firmie fotograficznej, ale też projektuję elektronikę, i mogę Ci z doświadczenia powiedzieć, że np w takim samochodzie, który jest odświeżany mniej/więcej tak samo często jak aparaty Canona, zaimplementowana elektronika (zarówno soft jak i hardware) musi być ostatecznie 'zafiksowana' (tzw. designfreeze) na długo przed produkcją seryjną :mrgreen:
Zmiana nawet w ciągu 2-3 miesięcy (zakładam, że przecieki z soniaka mogły dotrzeć pare miesięcy przed premierą) AF z wypasionego na mniej wypasiony, jest praktycznie nie możliwa. Inwestycja w podwojone linie produkcyjne tego samego modelu jest totalnie nie opłacalna i nigdy się tego nie robi - każdy księgowy Ci to powie...).
Na temat AF się nie będę wypowiadał, póki nie przetestuję, ale bajki o zmianie AF w 2 tygodnie po premierze konkurencji można włożyć właśnie między 'bajki' :mrgreen:
Co by nie mówić to aparat lepszy niż stare 5D. A że zmiany są w większości nie w tym kierunku co ludzie chcieli to inna sprawa, wszystko zależy od ceny. Przy D700 za trochę ponad 6000PLN 5D Mk II musi kosztować mniej bo inaczej to kto szalony by to kupił. Jak będzie tylko trochę droższe niż dzisiejszy 5D to może być hit sprzedaży :lol:
Pytanie którzy ludzie chcieli - fanboje z różnych for? Ja już od dłuższego czasu zauważam niemal prawidłowość. Puszki które są ganione na forach sprzedają się świetenie, a te które są wychwalane (nie wszystkie) słabo.
5D mkII będzie na pewno na początku dużo droższy od D700.
To fakt może MMM ujął to zbyt dosłownie ale mogli to zrobić dużo wcześniej na etapie projektu. Ja miałem np. informacje, że były prototypy z innymi układami AF. Pewnie doszli do wniosku, że nie ma co się wychylać przed szereg i ryzykować zbytnie zbliżenie do Ds-a.
Co do AF-a tu jeszcze bardzo duży wpływ na jego działanie może mieć procesor. W kilku wypowiedziach ludzi którzy używali 50D pojawiała się opinia że jest znacznie szybciej niż w 40D. Może jednak lepiej poczekać jak będzie można wziąć puszkę do ręki niż skazywać g.... na śmierć.
Witam!
To i ja ponarzekam. Nie wiem dlaczego Canon tak to zrobił , miałem przygotowana kase na ten sprzet, zalezalo mi na końcu kłopotów z AF , niestety Canon tego nie dał. Pozostaje czekać dalej, a tym czasem kupie 5D i bede sie meczyl z Af (a moze nie), podobno lepszy niz w 30D to moze i bede zadowolony. Przykre jest to ze producent nie slucha swoich klientów, poprostu przykre. Jest sporo amatorow takich jak ja ktorzy potrzebuja fajny sprawny aparat FF, nie interesuje ich Ds czy D nawet jak ich stac bo jest za duzy i za ciezki. Potrzebuja sprawnej puszki by cieszyc sie fotografia i ich ulubiona firma daje im ten sam AF co w aparacie sprzed 3 lat. To jest przegiecie moim zdaniem. Mogli dac nowy LCD, nowy Af i stara matryce i tak wiekszosc bylaby bardziej zadowolona niz tego calego talatajstwa ktorego i tak nie bedziemy uzywac (typu LV , filmy itd).
Smutno mi , ale mowi sie trudno , jak pojawi sie D700 w sklepach to jade poogladac, uzywam 2 stalek i 2 tanich zoomow i jednego drogiego, ale to przez cropa, moze zmnienic system?
Pozdrawiam
Paweł