a do 1Ds III coś ktoś ma ?
Wersja do druku
a do 1Ds III coś ktoś ma ?
witam a ja mam taka nie typowa prośbę, jak w Exif można wpisać swoje dane, żeby na każdym zdjęciu było wydrukowywane w Exif kto dane zdjecie zrobil? Jeśli to nie w tym działe to sorki.
Chodzi mi oto że jak wejde w EXIF i tam gdzie jest rubryka autor były dane, i czy można to skasować np. po Neat Image czy autor zostanie? w EOS Utility to zrobie? szczerze dlatego pytam bo pierwszy raz będę dopisywał coś takiego.
ok dziękować :)
Dla wszystkich, którym pojawia się komunikat "Error retrieving shutter count" podczas próby sprawdzenia stanu licznika.
Moje body 40D wcześniej działało poprawnie, więc problemem musiało być oprogramowanie. Od tamtego czasu updatowałem ze dwie wersje EOS Utility do 2.6.1 oraz dogrywałem nowsze Firmware, które obecnie ma numerek 1.1.1
Okazało się, że problemem są nowsze biblioteki wersji 2.6.1
Reinstalowałem do starej wersji 1.3, także nie działało. Samych bibliotek nie znalazłem w sieci. Musiałem pobrać obraz płyty instalacyjnej v1.7 na, której znalazłem update do EOS Utility 2.3, wydobyłem biblioteki i zainstalowałem ponownie najnowszą wersję.
Program ShutterCount na pewno działa na bibliotekach.
EDSDK.dll - wersja 2.3.0.2
EdsImage.dll - wersja 2.3.1.1
Konkluzja jest taka: robię za mało zdjęć! ;-)
A może mi ktoś powiedzieć jak wpisać w aparacie - do exifa, kto jest właścicielem aparatu?
a jak odczytać w 1d mark II stan licznika rowniez tym licznikiem pojdzie??
A ja znowu miałem okazję podpiąć fabrycznie nowy korpus i sprawdzić stan licznika - tym razem brand new 50D, stan licznika - 2 - jedno cyknięte po wyjściu ze sklepu, drugie w domu...
Jest już nowa wersja programu. Obecnie nazywa się EOSInfo.
Co do zmian:
-program ma instalator
-zawiera biblioteki canona, więc nie trzeba instalować eos utility
Program wymaga Net Framework 3.5 + Net Framework 3.5 SP1. Co prawda obie te rzeczy ściągają się podczas instalacji, ale trwa to dosyć długo.
Net Framework 3.5
Net Framework 3.5 SP1
Link:http://astrojargon.net/EOSInfo.aspx
Sprawdziałam 450D, istalowane standardowo, działa i pokazało mi
1322 zdjęcia w aparacie z drugiej ręki.
Troche ciężko mi w to uwierzyc bo aparat ma podobno rok i sprzedawany z 3x4GB plus 3 baterie. Da sie jakos ten licznik krecić, kasować w serwisie?
Licznik dotyczy migawki (a nie aparatu), więc możliwe, że była wymieniana.
ja odczytałem z EOSInfo i pokazuje prawie 40k. puszkę mam chyba 1,5 roku.
wlasnie podlaczylem nowe cacko do komputera i program podaje liczbe 30, pewnie sie zgadza, poniewaz sie tylko troche zdarzylem pobawic.
PS. jak wprowadzic dane wlasciciela aparatu?
Najważniejsze żeby był garażowany, miał 160tyś przebiegu jak na 10 latka i właścicielką niepaląca kobieta. Oczywiście nie bity ;)
Dzisiaj wgrałem do swojej 50-tki nowy firmware 1.0.7 i EOS Info
bez problemu czyta ilość "kłapnięć".
Co prawda nie czyta numeru fabrycznego ale w tym programie akurat
to mnie najmniej interesuje. ;)
B_B
dziwne ,wszytko zrobiłem jak podajecie i nie wykrywa nawet aparata co może być grane?
EOSInfo przetestowany na 450D firmware 1.1.0
bezproblemowo przeczytal serial# i ilosc "kłapnięć".
może ktoś sprawdzi czy ten soft działa z 7D ?
Mój 7D nie jest widziany przez EOSInfo
Witam, padło tu wcześniej pytanie czy można odczytać licznik zdjęć w 400d,
jest taka możliwość, choć sam tego nie robiłem.
Na tym forum można to znaleźć.
http://canon-board.info/showthread.php?t=52216
P.s.
Jeśli to nie dotyczy tego tematu to proszę usunąć.
Pozdrowienia.
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum!
Mam pytanie na które nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi w żadnym innym temacie, a nie chciałbym zakładać nowego z tak (mam nadzieję) błahego powodu. Niedawno kupiłem nowy aparat - Canona 40D. Zaraz okazało się, że numeracja zdjęć zaczyna się od 1800. Sprzedawca powiedział, że to z winy karty, której on używał w celu sprawdzenia aparatu przed wysłaniem. Na tym forum przeczytałem, że to prawdopodobne. Ale program EOSinfo i jego wcześniejsza wersja - Shuttercount pokazują przebieg na poziomie 1950 klatek... I gdzie teraz leży prawda? Myślę, że to pytanie może być przydatne też dla innych użytkowników będących w podobnej sytuacji :)
pozdrawiam
Merde Za korpus dałem trochę ponad 3000, to nówka miała być, a ceny się niestety ostatnio podniosły... W gruncie rzeczy nie robiłbym afery, ale używka to używka, a jakbym chciał taki kupić to bym sobie wybrał coś z giełdy na CanonBoard, czy Allegro i zapłacił mniej. I miałem wiatru nie robić, ale zobaczyłem to http://www.winmar.pl/p5855,Canon_40D...yjna_Cena.html Oczywiście to ten sam sklep w którym kupiłem mój, rzekomo nowy aparat... No i teraz jestem de facto 300 pln w plecy, prawda?
No i oczywiście będę go reklamował, tylko że nie wiem czy w serwisie mogą mi orientacyjnie podać daty zdjęć, bo sklep zawsze może się wyprzeć, że to ja tak migawkę zużyłem... Żeby nie offtopować przesadnie dodam, że nowsza wersja Shuttercount, czyli Eosinfo podaje ten sam wynik. Rozumiem, że programy są w 100% wiarygodne?
Dołączę się do pytanka, poniewaz jakiś tydzień tem zakupiłem w Euro EOSa7d, w tej chwili dopiero zauważyłem że numeracje fotek zaczęły sięod jakiś 4tys, nie wiem w tym momencie co myśleć, czyżb moja "nowa" 7ka miała taki przebieg czy można to jakoś inaczej wytłumaczyć.
Odczytaj licznik to będziesz wiedział, o albo poczytaj forum.
Numeracja zdjęć to nie liczba klapnięć lustra czy otwarcia-zamknięcia migawki.
Śpij spokojnie.
To ja mam jeszcze pytanko da się już jakoś (w warunkach domowych) może odczytać przebieg Eosa 300D?? Bo wiem, że nie szło kiedyś, a może się coś zmieniło... jestem ciekaw ile ta moja puszka ma już klapnięć...
pzdro!
EOS Info do sciagniecią ,
dla Canon-a 40 D przebieg gwarant. to 100 000 klapniec,
stad róznica czy 1800 a 2000 fotek żadna,
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ale zgadzam się jesłi był sprzedawany jako brand new . to jest unfair !
Programik działa :) ... właśnie pokazał mi , że mam ok. 9200 klapnięć i jest to jak najbardziej zgodne z prawdą.
Zastanawiam się już od dłuższego czasu nad kupnem aparatu i mam jeden na oku. Canona 30D i sprzedawca mówi, że po każdym zrobieniu zdjęcia wyświetla się przebieg. Czy jest to możliwe?
Jest to możliwe (jak sprzedawca napisał sobie do swojego 30d własny firmware).
Dla użytkowników Mac OS http://astrojargon.net/40dshuttercou...ookieSupport=1 programik działa ładnie i skutecznie :)
Mam takie pytanie jak odczytać z Canona 30D?? Przez EosInfo nie mogę odczytać :/
Panowie, troszkę poza tematem. Ale mam pytanie czy da się jakoś odczytać stan licznika w Canonie 7D ??