to teraz pierwsza porcja szerszych:
61.
duzy rozmiar:
http://img194.imageshack.us/img194/6158/18635999.jpg
62.
63.
Wersja do druku
to teraz pierwsza porcja szerszych:
61.
duzy rozmiar:
http://img194.imageshack.us/img194/6158/18635999.jpg
62.
63.
Ta panorama na 61 mi się podoba, 62 też niezłe - chociaż w obydwu słońce ma dziwny, nienaturalny trochę kolor. Kadrowanie w 63. zupełnie na nie, takie proporcje są fatalne dla mnie...
61. bdb szkoda tylko bo snieg wpada w niebieski odcien
62. bdb
63.nie zatrzymuje mnie na dluzej
64. bardzo ciekawe
pozdrawiam
takie jeszcze jedno:
66.
i wiekszy rozmiar:
http://www.vibrakiller.deviantart.com/#/d3dnkl2
Dobre technicznie, ale dla mnie one wszystkie za mało oryginalne. Czyli po prostu widoki, widoki i jeszcze raz widoki. A fotografia krajobrazowa nie polega na widokach. Polega na kreatywności, na kontrastach, na relacjach, na światłach. U Ciebie tego nie ma. Kolejne widoki i tyle.
Zmuś się do kreatywnego wysiłku. Masz technikę, więc poszukaj czegoś szczególnego. Jakiejś ciekawej relacji pomiędzy na przykład głównym obiektem a jego tłem. Albo jakiegoś szczególnego kąta albo światła. To nie o to chodzi aby dawać reporterkę z wędrówek. Za dobry jesteś na to. Zostaw widoki dla początkujących.
co do ostatnich sie z toba zgodze bo wyjazd byl nastawiony na deske a nie na fotografie. dwa razy wzialem sprzet na stok, staralem sie znalezc jakis oryginalny widok bez sladu dzialalnosci czlowieka ale za badrzo mi sie nie udalo i powstal w sumie taki ni to reportarz ni to sredniej jakosci krajobrazy z wyjazdu na deske. sam nie jestem z nich do konca zadowolony ale ze dawno nic sie u mnie w galerii nie dzialo to chcicalem dac jakis znak zycia. w kazdym razie po weekendzie majowym mam nadzieje przyjdzie dobry material:)
z dzisiejszego wschodu:
67.
68.
69.
70.
71.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
cos nie weszło:
67.
68.
69.
70.
71.
Nie jestem zwolennikiem dużych serii. Lubię jak fotograf dokonuje selekcji i zamiast mi pokazywać dwadzieścia zdjęć, to mi pokazuje jedno/dwa wybrane.
Zaciekawia mnie #68. Kreatywne użycie dystorsji.
Jeśli chodzi o atmosferę to #71. I właściwie to tylko te dwa bym opublikował.
zdecydowanie 67. Trafiony motyw drogowy :)
dwadziescia zdjec nawet by sie nie zebralo bo szerokich zrobilem raptem z 10 kadrow. szczerze w sumie nie jestem za bardzo przekonany do calej tej serii. nie wiem, moze mam jakis kryzys tworczy, wiem ze nie takiego swiatla oczekiwalem bo mialem troche inne kadry w glowie. ale w sumie jak na takie warunki to jestem zadowolony z tych kadrow. mi osobiscie tez 68 najbardziej podchodzi, przypomina mi windowsa:p
Nie narzekaj, 69 jest bardzo udane, a 71 ma ładną kompozycję i kolory. Może nie ma linii, ale jest mimo to dobra.
Co do kryzysu twórczego, to hehe, mój kryzys twórczy już trwa nieprzerwanie od kilku lat. Najlepsza rzecz to się przestawić na coś innego.
Mam konstruktywną radę - przewertuj DA i znajdź jakiego geniusza który Cię powala. Jakiegoś gościa którego zdjęcia cię zwalają z taboretu. I postaraj się aby to było inne niż to co teraz robisz i w czym się wypaliłeś. Przeanalizuj jej/jego sztukę i zacznij to kopiować. Dokładnie! Przez jakiś czas będziesz klonem, ale potem się od tego oderwiesz i zaczniesz robić to po swojemu z własnym inputem. A co się nauczysz to Twoje.
Ja nie widze kryzysu tworczego u Ciebie, trzymasz poziom, czasem moze sie cos "nie podobac", ale rzecza dla mnie najwazniejsza jest, ze Twoje zdjecia (kadry, kolor etc) maja rozpoznawalny styl.
OK - to taki kryzys tworczy moze sie odbic nie tylko na zdjeciach...:-)
to jeszcze takie dwa:
72.
73.
#72 - rozumiem koncept linii. Jednak chyba za mało zrównoważony. Nie podoba mi się że te drzewa praktycznie dotykają górnej ramki. Dodałbym więcej przestrzeni ponad drzewami kosztem niepotrzebnej przestrzeni na dole.
#73 - moim zdaniem raczej nieudane. Brak energii i w ogóle mnie nie przekonuje.
72'
no 73 lepiej wygladalo na zywo, wydawalo sie bardziej zrownowazone. ogolnie szkoda ze tak trafilem praktycznie na brak jakiegokolwiek dobrego porannego swiatla, bo od razu po wschodzie slonce schowalo sie za chmure i wiekszosc moich wizji poszla sie...
troche zmienilem koncepcje:
73'
jak teraz?
W sumie nie widzę różnicy. Bym zostawił to i szedł dalej. Życie jest długie, jeszcze będzie dużo okazji... :)
72. z lepszym swiatelkiem moglo byc niezle
73. nie podoba mi sie bardzo slabe
72 tnij do paska około 4:1
wczoraj po 3 tygodniach stopowania wrocilo mi sie w koncu do domu. Dojechalismy sobie do Istanbulu zachaczajac po drodze o Fagarasze w Rumunii i troche materialu przywiozlem. Na razie rzuce jedno na zachete.
74. Sultan Ahmed Mosque/ Blue Mosque
Nie lubię zdjęć robionych rybim okiem, ale to jest naprawdę dobre! Jak masz coś jeszcze z Istambułu, to wrzucaj.
Mam wiecej ale to moze pozniej.
Moze to nie Istambul ale z tej samej wyprawy:
75. Moving Cities vol. I
Świetlność niebieskości ściągana w dół w ACR/LR?
przy konwersji na b/w blue na -14 w LR
To przyjrzyj się kiedyś co robi HSL/Color/B&W na łagodnych przejściach tonalnych, albo na krawędziach obszarów o różnym kolorze. Największą kichę widać z wyłączonym odszumianiem. Lepiej takie silne operacje na selektywnych kolorach robić w PSie, bo tam masz możliwość płynnego przejścia działania danego efektu, a nie 0/1 ("wpada pod funkcję korekcyjną/nie wpada")
ostatnie robi WRAZENIE jest znakomite
Lepiej, lepiej. Przyciąłbym lewą stronę (wygląda jak trampek, a do tego ten ciemny kawałek domu w oddali)
Szkoda tylko, że robiłeś zdjęcia 76 i 77 na wprost a nie lekko z boku. Nadałbyś budynkom trójwymiarowości.
akurat zalezy mi w serii na centralnosci i jako takiej symetrycznosci wiec inne kadry sie wykluczaja. pierwsze z krakowa jest jakie jest ale wizja serii dopiero sie ksztaltuje i reszta w miare mozliwosci bedzie jak najbardziej centralna i symetryczna.
76. Moving Cities vol. II episode I
77. Moving Cities vol. II episode II
Pare z Wegier jeszcze:
78.
79.
80.
81.Fogarasze
Jakieś takie...
Poprawne ale nudne.
76 ,76 ( u mnie ) trochę brak szczegółów w światłach ( biele ) - pewnie jakiś filtr byłby pomocny
81 "nudne" a to chyba przez to że lina podziału przez środek kadru
Podobaja mi się!
elegancko:)
Najs, najs... Dużo syfu na matrycy :) I bardzo jestem ciekaw co było po lewej :)
zebym tylko takie rzeczy pamietal :P ale to bedzie okazja sprawdzic jak sie jeszcze raz wybiore do istambulu.
syf staralem sie zwalczyc wszelkimi dostepnymi mi metodami ale jak widac mi sie nie do konca powiodlo..
To Hagia Sofia i Błękitny Meczet Imho,po ilosci minaretów sądzę.No jesli tak to z ciekawszych rzeczy obok Hipodrom.
Hagia Sofia po lewej stronie (4 minarety), Błękitny Meczet po prawej (6 minaretów). Pomiędzy nimi coś a'la park. Następnie wzgórze, które zaczyna się na lewo od Hagii Sofii zaczyna się zniżać i umieszczony jest na nim pałac z muzeum i rewelacyjnym parkiem. Generalnie piękna miejscówa, lecz cholernie... niefotogeniczna. Ładne zdjęcia z Istambułu zobaczyć to rzadkość. Chyba, że uliczne (szczególnie po azjatyckiej stronie w mało turystycznych dzielnicach, choć tam z nową lustrzanką cyfrową bym się nie zapuszczał - jednak mało jest widoków tak zniechęcających złodziei i bandytów jak wymiana filmu w trakcie fotografowania w takich miejscach). Natomiast z uwagi na położenie samego miasta oraz ilość mieszkańców (i co za tym idzie samochodów i innych pojazdów spalinoprodukujących) powietrze często jest nieprzejrzyste, co nie sprzyja fotografowaniu zabytków.
Pałac ten nazywa się Topkapi i naprawdę warto go odwiedzić, a szczególnie część w której mieści się harem (dodatkowy zakup biletu). Coś niesamowitego, mało odwiedzane i promowane przez przewodników. Dobrze że osoba która już była w Stambule i miała okazję to miejsce zwiedzać nam o tym powiedziała inaczej nikt by tam się nie wybrał :)
link do moich zdjęć
Harem zaczyna się od "Harem w pałacu Topkapi" :)
Topkapi to pałac dynastii Osmanidów.Taki turecki odpowiednik Wawelu.
Wiele stuleci kolejny sułtan stamtąd zarządzał Turcją.
Stambuł jak dla mnie to raj fotograficzny.:)
Turystyczny też.