gdzieś jest to napisane odnośnie 5d2 ?
Wersja do druku
Mi się wydaje że 5DmarkII ma gwarancję na 100tyś?
Ludzie czy wy nie umiecie korzystać z wyszukiwarki google??
w zasadzie - po co forum ? przecież można czytać google ...jakby co to taka ironia - uwielbiam forumową uczynność i teksty o google
Można znaleźć pierwszy lepszy press relase odnośnie 5D2, wejść na stronę producenta gdzie jak byk jest to napisane. Podejrzewam, że w materiałach dołączonych do aparatu również. Są pewnie setki miejsc w sieci gdzie już zostało o tym napisane (również tutaj na forum pewnie paredziesiąt razy) wystarczy zadać sobie odrobinę trudu i znaleźć (mi zajęło to poniżej 1min. czyli mniej więcej tyle ile napisanie posta)
Panowie - proszę zakończcie te przepychanki.
to może zmienię nieco temat rozmowy bo co do trwałości migawek chyba już wszystko zostało wypowiedziane...
Ile kosztuje wymiana padniętej migawki np. w 30D ?
albo wie ktoś ile kosztuje wymiana w 5D I ?
Mogę kupić 30D za niezłe pieniądze, ale zastanawiam się ile wyniesie mnie potencjalny (odpukac!) remont...
mozna kupic nowe do 30D za 220zł, wymiana w domu wcale nie jest trudna.
siudym dobrze mówi, bo wymiana w Serwisie to koszt 520zł w przypadku 30D. Jesli chodzi o 5D1 to juz znacznie więcej :(
5D to koszta rzędu 800-900zł
No 520 za migawkę w 30D to trochę dużo (pewnie z połowę wartości body :D)
Ale nie jestem pewien, że "wymiana w domu" jest taka prosta :P
Jest, jesli ktos nie ma pary lewych rak :)
W YT/Necie jest sporo video/foto tutoriali wymiany. Ogladalem i nie ma w tym nic strasznego, jeden przydal sie przy wymianie spustu (no to juz lamerska wrecz sprawa, kosztowala mnie zero zlotych, bo identyczne blaszki spustu jak nowe przelozylem z starego analoga, uszkodzonego eos 500 do 20D :] )
No ale nie zakładajmy, że każdy od razu ma chęć żeby się tego podjąć :D
Ja wiem, że nie jest to jakoś bardzo skomplikowane, jak się robi to uważnie i wszystko co się od korpusu odkręci odłoży w porządku i kolejności gdzieś obok to wymiana i powrotny montaż to nie budowa promu kosmicznego :D No ale nadal, nie wszyscy muszą chcieć, nie bać się itd. ;)
Poza tym migawka to trochę wyższy level niż blaszka spustu :D