Strona 1 z 17 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 167

Wątek: Trwałość migawki

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie Trwałość migawki

Ciekawe czy ktoś trafił na jakieś info w sprawie trwałości migawki w 300D i 10D. Tzw. powszechna opinia, czyli plotka, twierdzi że migawka jest obliczona na ok. 150 tys pstrykniec. Spotkałem też pesymistów mówiących o 15 tys zdjec :-). Probowalem troche googlac (Canon +shutter +durability) ale nie trafilem niczego interesujacego.

Pozdrawiam serdecznie

Janusz

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No tak. Jak tylko ktoś zadał konkretne pytanie sprzętowe to od razu zapadła cisza.

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

bo nikt z forum jeszcze tyle fotek swoim canonem nie pstryknął, więc skąd nam widzieć?
    Canon 10D, EF 50mm 1.8, EF 28-135 IS, EF 70-210mm 3.5-4.5 EF-S 18-55mm, SpeedLite 550EX, Lander L830, Jeep Bag
    "...professionals only have a bigger trashcan."

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

czekaj czekaj.. jest jeden delikwent na forum co trzepie foty na potege... nicka skojazyc nie moge..

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    czekaj czekaj.. jest jeden delikwent na forum co trzepie foty na potege... nicka skojazyc nie moge..

Taaaa... tez pamietam, ze byl tu taki jeden co pstrykał 15tys/miesiac. Ja mam aparat od listopada i z trudem narobilem okolo 4tys z czego z 500 to testy :-> Mam dalej "przyzwyczajenia" z analoga no i nie podnieca mnie dzwięk migawki i opadajacego lustra (w 300D jest zresztą wyjątkowo mało ciekawy).

Bardziej chodzi mi o to co pisza producenci (jesli wogole cokolwiek pisza) bo w analogach zwykle podaja trwałosc migawki i jest to z reguły 100 do 150tys. Podejrzewam, ze w 300D i 10D migawka powinna miec podobna wytrzymalosc ale...

Pozdrowionka

Janusz

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Z tego co wiem to 300D jest zbudowany na bazie mechanizmów jakiegoś apeesa. I na pewno 10D też bazuje na jakiejś już istniejącej mechanice. Należy więc przypuszczać że akurat z tym elementem jest podobnie jak w analogach. Tak przynajmniej sądzę.

Pozdrawiam wszystkich
    Marcin

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Migawki maja trwalosc 150 000 cykli, jest o tym,lub byc powinno w kazdej dokladniejszej specyfikacji aparatu. Ale te 150000 pstrykniec to gwarantowana przez producenta bezblednosc migawki,sadze ze jeszcze "pociagnie" po przekroczeniu tej liczby. Zdaje sie ze tylko EOS 1D Mk2 ma migawke na 200000 cykli, cala reszta (nikon,minolta, leica) maja tez po 150000 ale to jest powodowane tym ze na swiecie jest jeden powazny producent migawek,ktory ma 90% udzialu w rynku. Poza tym migawki stosowane obecnie w lustrzankach cyfrowych byly produkowne do aparatow analogowych wiec malo prawdopobne byly przypadki czestego przekracznia tej "magicznej" liczby 150000 zdjec.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak mi sie przypomnialo ze na dpreview gdzies widzialem trwalosc migawki, niestety wczoraj mi dpreview nie dzialalo :/ i dopiero dzis sprawdzilem - w opisie 1DMKII jest :
    "Shutter durability improves by 33%, to 200,000 cycles" tak wiec potwierdz to dokladnie to co XCR napisal - 150 tys to "standard" a 1D MkII ma wyjatkowo trwalsza migawke...
    Jak na razie zrobilem niecale 5 tys zdjec (od stycznia) tak wiec nie obawiam sie :>

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Raczej nie ma co sie martwic "co bedzie jak z migawka jak zrobie 150tys zdjec" bo koszt wymiany migawki nie jest jakis astronomicznie wysoki ale wiekszym problemem jest chyba to ze znaczaco spadnie jakosc matrycy.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Za wyjatkiem "reporterki" mało kto ma szanse sprawdzić trwałość migawki i matrycy. Zanim dojdzie do 150tys (zwykle to pare lat pstrykania) to i tak aparat zuzyje sie moralnie i postep techniczny zrobi swoje - czyli "wymusi" wymiane aparatu na nowy. W analogu 150tys to dla amatora abstrakcja bo kasa na materiały mogłaby doprowadzić do bankructwa :-)

Pozdrawiam

Janusz

Strona 1 z 17 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów