Jakkolwiek inaczej podejrzewam spore problemy z idealnym wyznaczeniem krawędzi nośnika do zadruku.
Wersja do druku
Jakkolwiek inaczej podejrzewam spore problemy z idealnym wyznaczeniem krawędzi nośnika do zadruku.
dokładnie tak. 8-)
OMG, tylko nic nie popsuj. ;)
kiedyś, w baaaardzo dawnych czasach drukowałem na naklejkach na CD (kartka A4 z naciętymi dwoma kołami), w zestawie z naklejkami był nawet przymiar do idealnie centralnego naklejania tych naklejek. w czasach "przed drukarkami drukującymi bezpośrednio na CD" było to jakieś rozwiązanie, ale w życiu bym już do tego nie wrócił.
z tego, co obserwuję swojego canona, to on bardzo dokładnie pozycjonuje podajnik i płytę przed każdym wydrukiem - tzn. podajnik na CD ma kilka mini lusterek/markerów w narożnikach - płyta na podajniku jest "wciągana" i "macana" przez głowicę każdorazowo kilkukrotnie w te i z powrotem zanim zacznie się wydruk (głowica ma czujnik optyczny tych lusterek). IMHO to pozwala bardzo dokładnie trafić w płytę za każdym razem. co ciekawe jest to jakiś patent canona, który nie został dopuszczony w USA (te same drukarki sprzedawane wtedy w stanach miały zablokowaną opcję wydruku na płytach i brak podajnika) - pewnie apple opatentowało to tam wcześniej. :wink:
natomiast sam obszar wydruku nie jest niczym ograniczony - wyłącznie software'owo, tzn. mogę puścić wydruk na płytę np. z Corela i zasmarować sobie całą drukarkę i tacę podajnika, ale szczerze mówiąc chyba nigdy z tego nie skorzystałem - Canon dodał do drukarki własny program CD-LabelPrinter, który już pilnuje obszaru wydruku i przy odrobinie porządku pozwala katalogować drukowane płyty.
Dysponuję, korzystam, choć wolałbym drukować bezpośrednio z PSa. Znalazłem w sieci kilka template'ów dla różnych tacek, ale akurat dla mojej nie ma :/
Przeczytałem wątek i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie : P50 czy MG6250 ? dla zdjęć kolorowych, B&W drukowanych na potrzeby domowe. W pierwszej kolejności stawiam na jakość wydruku zdjęć, a następnie funkcjonalność. Proszę o podpowiedź najlepiej popartą uzasadnieniem :). Przeczytałem trochę testów w necie i nie znalazłem bezpośredniego porównania tych drukarek w zakresie jakości drukowanych zdjęć. Jednocześnie nie chcę wydać na drukarkę więcej niż 700 zł :razz:.
p50 sie nie nadaje do zdjec b&w, o ile w ciagu dnia wygladaja ok, to przy sztucznym swietle wali od nich fioletowy zafarb. Zdjecia kolorowe natomiast wypluwa rewelacyjne, jak na moje potrzeby oczywiscie.
mamy górę płytek i po wielu korektach dalej, raz jest w miarę, raz do niczego. Marek nawet prosił czornyja, ale doszli do wniosku, ze chyba gra nie jest warta świeczki, czy jakoś tak bo temat umarł. Też bym chciała oddawać płytki z czarno-białym nadrukiem jednak na kolorze zafarby się "gubią" lub inaczej, nikt nie porównuje z odbitką czy wydrukiem ;)
Na dominantę wpływa tyle czynników, że jest to temat rzeka ;). Zdecydowałem się na p50 z profilem do papieru epson glossy premium, zobaczę co z tego wyjdzie :p.
w sterowniku do p50 masz o wiele wiecej profili do epsonowskich papierow, nie tylko glossy premium :)
Dnia 26 stycznia w godzinach 10:00-16:00 w Bunkrze Sztuki (Kraków) odbędą się [...] warsztaty dotyczące druku fotografii. Osoby pasjonujące się tą formą sztuki będą miały okazję [...]
EDIT: odpowiedz usunieta jako nieregulaminowa (http://www.canon-board.info/dla-pocz...min-forum.html, punkt 8)