Zgodnie z tematem wątku: Porównanie szumów w 40D i 5D:
http://raquib.smugmug.com/gallery/34...2026#190642026
Wersja do druku
Zgodnie z tematem wątku: Porównanie szumów w 40D i 5D:
http://raquib.smugmug.com/gallery/34...2026#190642026
U mnie działa... I poziom szumów w 40D jest według mnie "bardzo-ok". Oczywiście widać różnicę między 5D i 40D - tylko nasuwa się pytanie, czy dla amatorów ta różnica jest tak potężna, że za nic w życiu nie kupią 40D... Oczywiście, że nie.
Ale po co caly czas porownywac sprzet sprzed kilku lat do nowosci??? 5D nadal jest lepszy ale roznica jest mniejsza i nie ma co tego podwazac ani udowadniac. Trzeba poczekac na nastepce, bo teraz IMHO kupowac 5D jest lekko nierozsadne chyba, ze ma sie konkretne zlecenia i czekac nie da rady.
Hehe czy lepszy - wątpie ...wszystkim fanom 5d polecam test
http://www.luminous-landscape.com/re...-handson.shtml
...warto szczególnie zwrócić uwage na przedostatni paragraf :)
"I'm sure that once the major camera testing sites have done their thing there will be lots of charts and graphs to validate this perspective, so if these turn your crank, wait for them. In the meantime, I find that the IQ of the 40D is on a par if not even slightly better than that of the Canon 5D, which up until now has been my benchmark for DSLR image quality both at low and at high ISO."
dodając do tego funkcjonalność i mozliwości 40-ki....robi się ciekawie :D
Kolego ale czego Ty chcesz dowieść? Zrozum że nie przekonuje się przekonanych. Skoro ktoś WIDZI różnicę to widocznie dla niego ma sens wydać dwa razy więcej i żadne testy tego nie zmienią. IMO tracisz czas na to irracjonalne przekomarzanie się.
Proponuję zamknąć to bezsensowne bicie piany.
Mialem juz napisana inna inna odpowiedz, ale sie juz wyluzowalem ...
Kolegom, ktorzy argumentuja jak Canik - polecam pojsc do pierwszego, lepszego sklepu, poprosic o 5D do pomacania (wreszcie), zapiac cokolwiek z asortymentu - niekoniecznie L - np 50 1.4, zrobic zdjecia 'czegokolwiek' - na swoja karte - wrzucic na kompa w domu i wtedy sie wypowiedziec.
Mnie 5D oczarowuje juz od pieciu miesiecy, nieprzerwanie. Wczoraj, w niedziele, na wycieczke z rodzina i przyjaciolmi wzialem, z lenistwa, tylko wspomniana 50 1.4. Jestem zachwycony.... Majac cropa (30D), takiej samej piecdziesiatki pozbylem sie po 2 dniach od zakupu...
Pytanie '40D czy 5D' jest bez sensu - kto ta, mityczna, 40D macal (poza Vitezem i Arkiem_O przez kilka minut).
Niezmiennym pozostaje pytanie (jedyne na miejscu) - crop czy ff? I to nie w kontekscie co lepsze, tylko do czego 'lepsze'.
Pozdrawiam,
tomek
Witam
Napaliłem się na 40d wątpliwości to funkcja Live View Czy pogorszy jakość (nawet nieużywana)? Czy będzie przyczyną awaryjności?
Od razu pomyślałem może 5d - ale pewnie niedługo wyjdzie następca
A porównania modeli bezpośrednio sąsiadujących zawsze będą, choć wiadomo, że ten wyższy jest lepszy
Chodzi o uzasadnienie zakupu lub odpowiedź na pytanie czy warto dołożyć.
...mógłbyś wrzucić link do kilku zdjeć?Cytat:
Mnie 5D oczarowuje juz od pieciu miesiecy, nieprzerwanie. Wczoraj, w niedziele, na wycieczke z rodzina i przyjaciolmi wzialem, z lenistwa, tylko wspomniana 50 1.4. Jestem zachwycony....
kolego niczego nie chce dowieść - znany i ceniony fotograf na swiecie który mial w reku zarówno 5d jak i 40d pisze to co pisze(paragraf wyżej) dla mnie to jest wiarygodna informacja ponieważ nikt taki nie psułby sobie reputacji niesprawdzonymi infromacjami.Wiem kolekcjoner ze byles napalany na 5d a ja ci odebralem przyjemnosc z jego zakupu - przykro mi ale ja tylko stwierdzam suche fakty. :DCytat:
Kolego ale czego Ty chcesz dowieść?
"Przyczytuje" sie przepychanka tego watku. I nie bardzo rozumie postawe jednej i drugiej strony. Wyglada to jak na obrady polskiego sejmu. Czyli nic z tego nie ma :) Ci, ktorzy celebruja 5d niech czynia to dalej a ci, ktorzy kreca sie 40d niech dalej to czynia. Panowie styl rozny, cel wspolny: Robimy zdjecia i kontemplujemy :)
w lutym będą informacje o 5d mk2 a w maju będzie go można kupić, jeśli w fabrykach naklepią tego tyle by dla wszystkich starczyło ;)
w lutym nie bedzie wypadalo czekac na 50D, bo ten pojawi sie dopiero za 1,5-2 lata.
5D mkII (czy jak go zwal) to w lutym pewniak. Tylko przemysl jeszcze jedna rzecz - on na starcie na pewno tani nie bedzie, bedziesz chcial aparat za takie niemale pieniadze?
to nie nikon panie, to nie nikon...:rolleyes:
trudnie pytania prosta dopowiedz!
ilu klientow rozpozna na odbitce zdjecia z pelnej klatki a ile z cropa?
jesli ktos koniecznie musi miec FF to niech kupuje, ja twierdzilem zawsze
ze to czlowiek a potem dopiero aparat robi zdjecie, mialem 300d inni mieli 1ds i robili taka kiche ze nawet im ten FF nie pomogl dlatego pytanie zaiste wazne czy kupuje to dlatego ze juz tak posiadlem zdolnosc fotgraficzne ze bede potrafil wykozystac moc dana przez ten korpus? czy tylko dtatego ze inni kupili i poczuli ze robia lepsze zdjecia)
do rysiaczek: a co jest z 1dmk3 ??Przecież na 5dmk2 rzucą się dzikie tłumy ....
http://www.allegro.pl/item240898681_...y_od_reki.html
Polecam opis - ciekawe, że tak to widzi sprzedawca nie przywiązany ślepo do żadnego brandu.
spokojnie ... http://www.cyfrowe.pl/karta_produktu...=4553&skpcid=1
a pod koniec września pewnie i po 3,999 się znajdzie dla wszystkich chętnych :)
A skąd masz taką wiedzę? Pewnie go kupię prędzej czy później, może następcę nie wiem jeszcze co zrobię? Prędzej czy później FF-a będę miał na pewno. Natomiast Twoja krucjata do niczego nie przekonuje. Ty nie stwierdzasz żadnych faktów Ty dywagujesz to zasadnicza różnica. A że nie dostrzegasz zalet FF-a no cóż to nie mój problem. Kup wreszcie to 40D i ciesz się zdjęciami.
Hmmm... są tacy co jednak stawiają na Photokinę :(.
Mysle ze najpózniej w marcu doczekamy sie nastepcy 5d - dzis piątki juz raczej nikt normalny nie kupi poniewaz 40d przewyzsza ją pod kazdym wzgledem i jest ponad połowe tańszy :) Nastepca 5d nie powinien kosztować więcej niż 7-8 tys.
Obecni wlasciciele piątek mają czego załować oj mają :)
Jeju czemu ty nie zrozumiesz i nie pogodzisz się z tym, że 5D bije jakością zdjęć 40D. A i nie widzę w tym nic dziwnego że ktoś teraz kupuję 5D
hehe takie bajki to mogles opowiadac dobry rok temu...zapraszam do lektury...:DCytat:
Jeju czemu ty nie zrozumiesz i nie pogodzisz się z tym, że 5D bije jakością zdjęć 40D.
http://www.luminous-landscape.com/re...-handson.shtml
nie znam angielskiego proszę o przetłumaczenie :smile:
hehe..za grosz honoru - nie potrafisz nawet przyznać się do błędu....no cóż szkoda :)
nie znam bo nigdy mnie nie interesował ten język więc go olałem i nie żałuję
Mam jakieś dziwne wrażenie, że canik sobie robi niezłe jaja z kolegów:lol:
EDIT: Co racja to racja, trzeba się zachowywać. Sorki.
Nie no ten wątek na prawdę nadaje się tylko do zamknięcia. Przecież takiego młócenia plew to dawno nie było. Kolega canik wie swoje my swoje i na tym można z powodzeniem zakończyć. Zwłaszcza że widzę pralnię na horyzoncie :mrgreen:.
nigdy nie pozwoliłbym sobie na robienie jaj z kolegów forumowiczów - mam swoje zdanie w tym temacie i tyle a że jeszcze jest ono potwierdzone przez znakomitego fotografa z wieloletnim doświadczeniem to chyba nic złego :)
I tyle z mojej strony - mysle,że każdy kto przeczyta wątek wyciągnie własne wnioski i kupi aparat dopasowany do swoich potrzeb.
Pozdrawiam :)
Ja też biorę 5D - mnie też najbardziej pasuje
a pozniej bedzie-aaa pomocy moj 5d robi nieostre zdjecia i przeswietlone,co robic??szwagra ixus robi lepsze na weselach...pomocy....ratunku....i w koncu -ten canik mial racje
Tak spokojnie czytam te Twoje wywody i tak się zastanawiam, czy Ty w ogóle zastanawiasz się nad tym co czytasz? Czy zauważyłeś kompletny brak bezpośrednich porównań w artykule tego słynnego fotografa? Są tylko jego opinie na temat 40-ki, które generalnie można określić jako "orgazm". Jeśli słynny fotograf (któremu nie powinna być obca praca na 1-dynkach) dostaje orgazmu na widok czegoś takiego jak 40D, to są tylko 2 możliwości:
1. Ma coś nie tak z głową
2. Tekst jest sponsorowany
Jako, że gdyby miał nie po kolei w głowie, to nie zostałby znanym fotografem, to osobiście przychylam się do opcji nr 2. Świadczy o tym też karkołomna próba odniesiena 40D do 1D MKIII. Nikt przy zdrowych zmysłach za darmo nie napisze takich głupot. Ktokolwiek z kolegów używa 1-dynki wie doskonale jaka przepaść dzieli profesjonalne i amatorski systemu AF-u u Canona.
Co do 5d - ułatwię Ci sprawę. Miałem prawie wszystkie body C - 300D, 10D, 20D, 350D, 1ds i obecnie używam 5d. Przy wszystkich jego wadach (a jest ich kilka) jest to aparat, który dla ślubowców, portretowców, ladnszawciarzy, streetfociarzy (wreszcie 35/1.4 ma 35mm :lol: ) itp, pozostanie poza jakimkolwiek zasięgiem cropa. Na dzień dzisiejszy jest jedno body canona stojące wyżej i jest to 1ds mkII i mkIII (seria 1d ma inne zastosowanie niż FF).
Jeśli jest choć połowę prawdy w tym artykule wychwalającym 40D, to amatorzy ptaszków i innej dzikiej zwierzyny piją dzisiaj. 40D + dowolna 500ka da im rewelacyjne combo.
Na stronie http://www.northlight-images.co.uk/c...5d2_3d_7d.html można przeczytac bardzo ciekawą informację.Mianowicie 5d nie jest już produkowany i ostatnie puszki zalegają pólki sklepowe.Dilerzy spodziewają się dostawy następcy 5d w listopadzie tego roku...hmmm co o tym sądzicie?
To by po czesci tłumaczyło dośc spore obnizki ceny 40d na starcie.....
Sądzimy że pisałeś o tym już w innym wątku. I sądzimy też, że są różne formy marketingu min. polegające na tym, że żeby ruszyć sprzedaż wmawia się o rzekomym zaprzestaniu produkcji. Takie bajędy były rozpuszczane przez różne sieci handlowe już kilka razy, bo następca 5-tki miał już być z pół roku temu jeśli nie wcześniej. Problem polega tylko na tym, że w Canonie nic o tym nie wiedzą ale to drobiazg przecież :mrgreen:.
JEŚLI to prawda, to to zagranie Canona byłoby odpowiedzią na policzek wymierzony przez Nikona po premierze 40d. Nikony mają być dostępne pod koniec roku także nowe 5d w październiku zatrzymałoby ew. odpływ klientów i swoimi 16mpx przyciemniło gwiazdę d3. Pozostaje trzymać kciuki żeby to była prawda:)
Tyle że Canon nigdy nie odpowiadał bezpośrednio na ruchy konkurentów. Przy tym oferta N i C doskonale się mija i nikt tu raczej nikomu krzywdy nie zrobi. 5D mkII będzie najwcześniej na PMA i myślę najpóźniej na Photokinie. Wypuszczenie teraz następcy 5-tki mogło by podkopać zarówno sprzedaż jedynek jak i 40-tki to byłby z punktu widzenia marketingowego duży błąd.
Ja jestem chyba idiotą , do tej pory robilem zdjecia 10d , i nie interesowaly mnie nowe body , 10 uzywalem prawie od początku jej istnienia ... 3 tygodnie temu kupilem 5d , i bede go uzywal az sie nie skonczy .. bo obecnie daje wedlug mnie najlepszy obraz za rozsadne pieniądze , i wiecie co za 5-6lat zdjecia z tego aparatu dalej beda ekstra... normalnie szok!
Nikon D2X, 12.4 mp
Thursday, 16 September 2004 06:00 GMT
Canon EOS-1Ds Mark II, wireless
Tuesday, 21 September 2004 07:05 GMT
W tym przypadku glowna choc ciekawa 'wojna' byla o wifi bo D2X bodajze jako pierwsze body mial toto wbudowane i Canon rzutem na tasme dorzucil toto do 1DsMkII ktorego juz praktycznie mial gotowego. Wiecej - w archiwum forum.
Ale wybaczam - to bylo 1.5 roku przed twoja rejestracja na forum :)
No uprościłem trochę :). Pewnie i więcej by się znalazło także z czasów analoga. Wiadomo że ruchy konkurentów muszą brać pod uwagę co nie znaczy, że takie odpowiedzi będą natychmiastowe. Zwłaszcza w przypadku 5D, który póki co nadal nie ma konkurencji (nie oszukujmy się ale D3 to inna liga przede wszystkim cenowa). Przy tym Canon perfekcyjnie potrafi ustawiać swoje produkty tak żeby nie konkurowały same ze sobą. Co niestety oznacza też nielubiane wycinanie. Dlatego ten następca może wcale nie być taką puszką marzeń jak niektórzy sądzą.
Wynika z tego , że jestem nienormalny...