a moim zdaniem nie bedzie posmiewiska poniewaz rozwiazanie to ma zalety
a po 2 sadze ze konkurencja zamiast sie smiac to teraz ma duzy problem bo canon naprawde wprowadzil super aparat pro
Wersja do druku
zawsze moze byc jeszcze nagrywanie filmów :mrgreen:
chociaż te 10 fps to prawie jak film :)
Tak sobie przeleciałem różne nasze narodowe fora (P, N, O, S) i prawdę powiedziawszy z żadnych rozwiązań nikt się raczej nie nabijał w temacie tej puszki. Trzeba bowiem szczerze powiedzieć: Canon w tym temacie wybitnie się spisał, puszka jest wykopana w kosmos.
CzłowiekZ i Kolekcjoner z calym szuacunkiem dla Was ale przeniescie sie do Pralni albo zmienicie sposob dyskusji
szczegolnie CzłowiekZ przegina...
No bo tu zawsze tak jest. Typowo polskie narzekanie. Jak Canon mógł wypuścić coś takiego i to za 4000 zielonych. Przecież to powinno być wszystko (i jeszcze więcej) już dawno w 4000D :lol:.
A o co Ty masz pretensję do mnie :shock:? Chyba coś nie doczytałeś.
Ale canon rownierz sie nie popisal i widac ze marketing wzial gore w paru punktach. Mimo ze z "live view" do lampy opuszczaja lustro do AF'a juz nie (drobna zmiana softu). Nadal trzeba kupowac durne wezyki po 140 dolarow i dzwigac zlom druciarski mimo ze w D200 dalo sie wbudowac time lapse (kolejna drobna zmiana w sofcie). Nadal nie ma uczciwego ograniczenia czasu w Av tylko na sztywno x-sync (kolejna drobna zmiana w sofcie)...
Takich rzeczy mozna by jeszcze troche wymienic.
Nie wiem gdzie oni robili te swoje ankiety dotyczace nowych funkcji, o ktorych wspominaja w pdf'ie, ale chyba w troche zbyt waskim i wyspecjalizowanym gronie fotografow uzywajacych poprzedniego modelu.
masz racje Kolekcjoner ze to CzłowiekZ powinien sie poporzadkowac regulaminowi ale Ty nie reaguj na jego obrazliwe posty i tyle
moze ktos z moderatorow zareaguje
Przyznam, ze nie mam pojecia co zrobil Pentax, choc 22-bitowa
obrobka kolorow pachnie mocno sloganem reklamowym...
14-bitowy kolor to potega. Pewnie, ze na slabym monitorze mozesz
nie widziec roznicy zaraz po zaladowaniu zdjecia z karty. Ale nawet
na tym kiepskim monitorze zobaczysz odrazu gdy tylko zaczniesz jakies
manipulacje i korekte kolorow tego zdjecia. To troche tak jakby
z 2-stopniowej skali szarosci przeskoczyc na 8-stopniowa...
Oczywiscie, ze jest tez rownoznaczne zwiekszeniem dynamiki
RAW-u. Moze nie sensora (tego nie wiadomo), ale w pratkyce ma znaczenia
dynamika ZAPISANEGO obrazu - ta sie zwiekszy ogromnie. Zreszta
po czesci jest to wykorzystywane od razu w aparacie - zwroccie
uwage na przyklad slubny w pdf-ie...
…przeglądałem fora niemieckojęzyczne , raczej wszystkim opadła szczeka i powoli zaczął się ruch ..pojawiają się dość szybko ciekawe cenowo oferty 1D i 1DIIN
Snowboarder: to, o czym piszesz - na chwilę obecną - jest jedynie teoretycznym rozważaniem. Nie wiemy bowiem, jak to będzie wyglądało w praktyce. Oczywiście analogia ze skanowaniem jest jak najbardziej na miejscu, ale do tej pory chyba żadna puszka nie zapisywała takich RAWów, więc jak to będzie na prawdę możemy tylko gdybać, do momentu otrzymania tego typu plików. Osobiście mam nadzieję, że będzie tak, jak piszesz. Być może zobaczymy to w 40D a może później i w innych systemach. Ja tam się cieszę jak niemowlę ze wszystkiego, co rozszerza zakres tonalny.
Glowne punkty tej prezentacji
- zupelnie nowy CMOS 3-ciej generacji, poprawiona dynamika luminancji
i nowy system Noise Reduction
- 3200 ISO jak stare 1600
- 10fps jak karabin :-)
- nowe body, ulepszona szczelnosc, glownie przyciskow i mocowania lampy
-live View z live zoomem, 5x i 10x
swoja droga to szklo wyglada imponujaco...
no ciekawy jestem co zrobia........sadze ze nie spodziewali sie takiej jedynki
Nie.... ale OK, przyznaję :mrgreen:, pierwsza moja reakcja to był zawód, że nie ma taniego FF, 3D, albo 8fps w pełnej klatce ;-) Nowa jedynka to jest jakiś postęp. Nie rewolucja :mrgreen:, ale postęp, dość konkretny jak na tą "działkę" sprzętu.
Eee, porównałem "na słuch". Różnica jak między 120km/h i 130km/h ;-) Czyli czuć, ale niewiele :-D
no racja litreka D sie zgubila.......sorry
No Vitez powoli się zaczyna
http://www.allegro.pl/item168394629_...l_od_reki.html :mrgreen:
Jak beda 2-3 tys tansze (stawiam na sierpien/wrzesien gdy sie wszyscy oswoja z nowa jedynka - w sprzedazy ma byc od kwietnia dopiero).
Co do wrazen z macania, prezentacji itp:
- byl egzemplarz przedprodukcyjny (zakaz wkladania wlasnych kart, organizatorzy i hostessy pilnowaly) z 16-35 2.8 L I oraz prezentowany i dokladniej meczony egzemplarz seryjny z nowym 16-35 2.8 L II
- seria 10fps bardzo robi wrazenie
- wstepna ocena iso3200 jako bardzo znosne (nie wiem jaki stopien odszumiania byl w body)
- zadziwiajaco lekki jak na jedynke z pelnym gripem
- bardzo wygodnie sie trzyma i w poziomie i w pionie (rowniez dzieki wadze)
- Arek z optyczne.pl mial pomeczyc o mozliwosc porobienia produkcyjnym egzemplarzem na swojej karcie jak i nowa 16-35 na swoim body, ja niestety musialem sie szybciej zmyc niz chcialem
- w gratisie dwie plytki z prezentacjami i filmikami, moze gdzies wrzuce 8)
- liveview zdecydowanie bez AF, mozliwosc sterowania manualnym lapaniem ostrosci z poziomu software calkiem ciekawa - w polaczeniu z lacznoscia bezprzewodowa naprawde fajny bajer dla sportowych fotoreporterow
- potwierdzam srebrne sanki
- nie mialem okazji pobawic sie opcjami czy punktami AF - za duzo ludzi w kolejce do macania
- polskie menu (ktos w Canonie sie domyslil ze w Polsce sa jacys profesjonalisci? wow...)
- zdjecia z pokazu jutro wieczorem dopiero
Ogolnie z prezentacji: malo nowosci EOSowych :?, kilka powershotow, ixusow i nizszej linii pixm jako zapchajdziury, jakies tam drukarki biurowe i faxy no i kamery HD - cos wyczulem ze w tym kierunku sporo wysilku Canona idzie (zgarnianie technologii z EOSow do kamer).
Ja myślę że się nie ma co napalać. Zwłaszcza że ceny powinny iść mocno w dół. Wszędzie na forach zachodnich ludzie się nieźle podjarali także wysyp jedynek może być spory :). Po za tym coraz bardziej mnie korci czy jednak nie poczekać i jednak wziąć Mk III. Choroba w Canonie wiedzieli co robią.
Arek pomęczył. Mamy fotki z nowego 16-35 zarówno na 1D MkIII jak i na 20D. Krzysiu już
spisuje sprawozdanie i jeszcze dziś w nocy ukaże się ono na Optyczne.pl wraz z samplami.
Jako prawdziwi szumofobowie nawet DARKi zrobiliśmy no i kilka RAWów strzeliliśmy.
Krzysiu twierdzi, że dały się nawet przeczytać i wywołać, więc coś pewnie pokaże.
Arek
Moze ten przedprodukcyjny to bylo FF 12mpix i stad zakaz wkladania kart? :twisted:
Zaraz, zaraz... Oglądam te wszystkie zdjęcia na których widać nową puszkę... Nie ma przycisku Direct Print!!! :-o :-o :-o
Ano zapomnialem dopisac. Tez mnie to zdziwilo. Na prezentacji i filmiku sie dokladnie przygladalem - nie ma. Potem macajac tez dwa razy go dokladnie ogladalem - nie ma.
Naprawde dziwne, skoro 5D ma a pan (jakmutam? Wozniak?) z Canona okresli 5D jako "kompaktowa lustrzanka dla profesonalistow" :roll: .
Czyli najwieksze zdziwienie tegorocznych premier - Canon zaczal sluchac uzytkownikow! (szczegol ze glownie w segmencie profesjonalnej reporterki).
Przy ilości zmian, które się pojawiły, m.in. 14 bit - to jak tu teraz zamieniać 30d na 5d skoro na jesieni pojawi się 5dmk2 z większą dynamiką :(
Kicha mogli pokazać kilka kser i drukarek !!!
A powiedz czy podpytywaliście o jakieś inne nowości. Szkła na przykład :).
To że w HD weszli bardzo mocno to widać wszędzie. Zaczynają podgryzać Sony ale na razie ze średnim skutkiem.
Odwrotnie niż u nas ;) :) na Nikonie "płacz i zgrzytanie zębów". I jak tu ludzi zadowolić :roll:? Oni z kolei mają świetną linię amatorską i semi-pro zarówno puszek jak i szkieł.
Sądząc po tempie i charakterze zmian w Canonie w klasie niższej niż fotoreporterska, Następca 5D pojawi się za rok.
Bo i po co wcześniej? Nikt w tej kalsie puszek nie ma FF i takiej jakości matryc.
Jest monitor 2,5 cala i przycisk Direct Print :mrgreen:, w miarę dobry AF (jak na segment "amatorski"), dobra matryca... Po co coś dodawać, przecież i tak "głupi klienci to kupią".
nie wiem czy ktos juz to zamiescił-jesli nie to prosze popatrzec:
http://1.upload.dailymotion.com/vide...os-1d-mark-iii
Apropos nieprzekrecanego LCD ... nie wiem ktos tam pisal wczesniej (nie chce mi sie wracac zeby go zacytowac - lepiej dla niego) ze to bez sensu. Tak sie sklada ze miniaturowy Panasonic Fx01 ma takiego ficzera ze po przelaczeniu pewnej opcji zmienia sie obraz na wyswietlaczu tak ze przystosowuje sie ostrych katow patrzenia dzieki czemu bez odchylanego LCD mozna robic zdjecia znad glowy i wszystko widac jak na dloni.
Ja mogę tylko napisać, że nowy Mark III to body moich marzeń :)
Byloby to napewno dziwaczne rozwiazanie niepasujace do pancernego body. Co do przydatnosci to ficzer ze zmiana kata ogladania jest na tyle dobry ze smialo mozna powiedziec iz do tak rzadkich sytuacji jak strzelanie 1d z gory powinien w 100% wystarczyc (o ile w ogole jest cos takiego)
Jeżeli mam być szczery, to takiej funkcji jak podgląd na wyświetlaczu już dawno myślałem w chwilach. kiedy w tłumie takie zdjęcia z góry musiałem pstrykać. Ale nigdy nie pomyślałem, że Canon coś takiego zrobi, brawo za wprowadzenie takiego bajeru.
Jeszcze tylko auto-iso jak w Nikonie i już naprawdę nic więcej nie jest potrzebne.
Tak na prawdę to oni to Live View wprowadzili chyba dla tych "biedaków" co się schylają do wizjerów swoich aparatów stojących na murawie stadionu. A teraz sobie taki cłek podepnie to bezprzewodowo do laptopa i ma cały czas podgląd na bieżąco. Zresztą wyobraźcie sobie też sytuację jak może to rozwiązać :mrgreen: wiele problemów paparazzi (w połączeniu z cichym trybem pracy). Raz celujesz np. na balkonik ;):) i idziesz sobie spokojnie i nawet z knajpy odpalasz serię kiedy trzeba.
Hmm.... paparazzi jak paparazzi, ja tutaj bardziej propaństwowe zastosowanie widzę... ;) Muszę z odpowiednimi osobami ten bajer obgadać. A nuż do zakupu przekonam :)