Flexscan s1913 - to model Eizo :)
Wersja do druku
Raczej S1931. No i wszystko jasne. To jest wyśmienity monitor, ale DOMOWY. :-). Graficzne Eizo to:
L797
L997
Cała seria CE
Cała seria CG
Choć niedawno zdarzyło mi się dostarczać do firmy zajmującej się grafiką reklamową Eizo S2100 (ogólnego stosowania) i ludzie na codzień pracujący na Mitsubishi Diamond Pro, zbierali szczęki z ziemi po postawieniu go obok.
Oczywiście że to świetny monitor. Profesjonalny, który w czasach swej chwały kosztował 5 tys zł. Ale użytkownicy często nie zauważają że w miarę upływu lat monitor "odjeżdża". Dosłownie i w przenośni. Degradacja jakości obrazu jest na tyle duża że porównanie ze średniej klasy LCD, jak np wyższe modele Eizo serii S, wykazują swoim obrazem coś odwrotnego niż podpowiada logika. Najczęściej, do tej pory szczęśliwi użytkownicy profesjonalnych CRT, pewni swoich narzędzi, postawieni przed swoim i nowym LCD przecierają oczy. Taki efekt zaobserwowałem wielokrotnie, i to nie na przykładzie laików, a fachowców. A to jeszcze nie jest monitor graficzny. Prawdziwy graficzny nie daje najmniejszych szans żadnemu CRT, włączając w to Barco.
Czy CE210W wystarczy do zastosowań amatorskiej fotografii ? Chodzi mi przede wszystkim o kolor. Pstrykam od czasu do czasu i na mój monitor LCD ( Samsung 171P )nie mogę już patrzeć. Miałem okazję popatrzeć na parę zdjęć na tym monitorze i obraz wyświetlany na nim bardzo mi się podobał.
Tak, choć trzeba pamiętać że to monitory CE są znacznie uproszczone i o gorszych parametrach w stosunku do serii CG. Oprogramowanie kalibracyjne również ma bardzo małe możliwości. Generalnie zaleca się je głównie do edycji i podglądu materiału video. W tych zastosowaniach pokażą swoja siłę, dzięki formatowi 16x10 i obsłudze materiału HD.
Do fotografii, przy podobnym budżecie, lepszym wyborem jest L797 i L997.
Skoro tak, to powiedz prosze cos na temat monitora NEC MultiSync 20WGX2 PRO lub ewentualnie jakichs godnych uwagi alternatyw w tym przedziale cenowym. Przy zalozeniu, ze priorytetami sa (w hierarchii waznosci):
- sklad publikacji
- rozdzielczosc 16xx na xxxx (ze wskazaniem jednak na panorame, czyli 1680x1050)
- fotografia
...
...
...
...
- dzieciak, ktoremu od czasu do czasu pozwala sie w cos zagrac :lol:
To monitor rozrywkowy. W zasadzie tylko i wyłącznie. Tak był projektowany i takie są w nim zastosowane mechanizmy zarządzania obrazem i regulacji aby film i gra były jak najbardziej oczojebne. Najważniejszym jest objęty patentem Nec'a układ realizujący "Dynamic Visual Mode". To jest siła tego monitora. manipuluje jaskrawością w zależności od jasności sceny. Powyższe plus błyszczący ekran, powoduje proste złudzenie optyczne zwiększające dynamikę obrazu. Zastosowanie monitora w branżach nierozrywkowych ratuje nieco wyświetlacz typu IPS. Jednakże wyświetlacz jest sterowany 8-bit'owo co skutkuje powszechnie znanymi defektami LCD, czyli przebarwieniami i źle skompensowanym rozkładem jasności.
Ujmując to krócej. Pozbawianie 20WGX2 głównych walorów i skupienie się na możliwościach w dziedzinie, do której nie był optymalizowany, daje całkiem przeciętny wynik. Lepszy regulacyjnie od Samsungów i reszty bandy, ale do przyzwoitości bardzo daleko. W podobnej klasie cenowej znacznie lepszy jest Nec 1990SXi. To 19" i nie oferuje rozdzielczości 1600, ale za to jest więcej niż przyzwoity w grafice. Oczywiście w tej cenie, bo do normalnych monitorów graficznych z tego pułapu, jest bardzo daleko. W założonym przedziale 2 tys zł nie ma monitorów 20" z taką rozdzielczością, nadających sie do fotografii. Nawet amatorskiej. Zacząć myśleć można od Nec'a 2090UXi, za lekko pow 3 tys zł.
Tom01, Chciałbym zapytać o Eizo FlexScan S1910. Czy ten monitor sprawdzi się w zastosowaniach amatorskich do przygotowania zdjęć do fotolabu?
A który jest lepszy: 1990SXi czy Eizo S1931SHB:roll:
Ciężki wybór. Jeden i drugi jest bardzo dobry, ale w nieco innych kryteriach. Może poniższe pomoże:
Nec 1990SXi
Główne zalety:
- Nieprzeciętne możliwości regulacji.
- Dobra reprodukcja barw.
- Możliwość kalibracji sprzętowej (trudne z uwagi na brak softu).
- Po sprzętowej kalibracji i szczęściu osiągi zbliżone do profesjonalnych.
Główne wady:
- Zła powtarzalność egzemplarzy. Przy pechu potężne defekty kolorystyczne.
- Złe podświetlenie i co za tym idzie zła czerń.
- Brak możliwości zakupu oprogramowania do kalibracji.
- Przekontrastowany ze zbyt głębokimi cieniami.
Eizo S1910/S1931/M1950
Główne zalety:
- Wysoka powtarzalność egzemplarzy.
- Nieprzeciętna czerń.
- Niezła reprodukcja barw (amatorsko).
- Łagodny, miękki obraz.
- Wyjęty z pudełka nadaje się do pracy.
- Możliwość łatwej kalibracji sprzętowej.
Główne wady:
- Brak poważniejszych regulatorów.
Ogólnie jakościowo znacznie lepszy jest S19XX, ale jak się trafi dobry egzemplarz 1990SXi to może być rewelacyjny, pomimo złego poziomu czerni i podświetlenia. Owe podświetlenie da się we znaki wieczorami w domu.
Pozwole sobie podpiac sie ze swoim pytaniem:
Chce kupic LCD do:
1. obrobki fotografii - na poziomie wymagajacego amatora, nie zawodowo i nie komercyjnie, a wiec kwestia absolutnej zgodnosci odtwarzanego obrazu na LCD i w druku jest dla mnie NIECO mniej istotna (zdjecia ogladam glownie na ekranie)
2. ogladania filmow - dlatego ma to byc monitor mozliwie duzy i panoramiczny (telewizora u nas niet, wiec komp pelni tez role domowego centrum rozrywki)
Cena: max.3500-4000 PLN
Po analizie najbardziej kusi mnie Eizo 21.1 S2110W lub jego nowsze wcielenie
21.1" Eizo S2111W (jesli dobrze doczytakem, to roznice sa raczej marketingowe, bo wsparcie dla HDCP nie ma dla mnie znaczenia).
Czy bedzie to dobry wybor i czy w tej cenie sa jakies inne monitory LCD, ktore spelnialyby moje wymagania?
- Tom01: dzieki za opinie :-)
Upewnie sie jeszcze co do jednego: S2111W nie bedzie gorszy od starszego S2110W? Pytam, nauczony doswiadczeniem, ze nowsza wersja nie musi oznaczac wersji lepszej, a czasami, niestety, oznacza to okrojenie mozliwosci w imie robienia dobrze ksiegowym.
- Tom01: dziekuje raz jeszcze. Teraz ide szukac najlepszej ceny ;)
Witam kolegę, wrreszcie ktoś na forum kto może coś ciekawego o monitorach powiedzieć :-)
Kolega napisał, że te Eizo można sprzętowo kalibrować. A jaki soft gada z tymi monitorami? Mam EyeOne 2 i Eye-One Match 3.6. Domyślam się że tym zestawem to raczej sprzętowo tych monitorów nie skalibruję?
Przy oszczędnościach zawsze wychodzą jakieś ograniczenia. Gdyby to Eizo i ów Nec były monitorami graficznymi, zastosowałbyś pierwszy lepszy spektrofotometr Gretaga i po sprawie. I jeszcze drukarkę można profilować. A tak, kalibracja monitorów domowych to kombinatorstwo samo w sobie.
mój 1990 wydaje się być b.dobrej jakości jeśli brać pod uwagę obraz
nieco zastrzeżeń budzi obudowa (pisał o tym Pan Konpka jak dobrze pamietam)- ramka nie dokładnie przylegająca, patrzac normalnie na moniek tego niewidac, widać dopiero pod dużym kątem...
mam też pytanko czy zauważył ktoś może wzorem innych przypadków że egzemplarze na pl są gorszej jakości ? ;) czy tez ja mam takie szczęście ;)
ja mam z de i obraz jest dla mnie super lepszy niż miałem na bańce tego samego producenta porównuje tylko organoleptycznie pod kątem widoczności przejść tonalnych na zdjęciach
pozdrawiam
Nieco z innej beczki - zastanawiać się zacząłem
pod które gniazdo (analogowe czy cyfrowe)
powinien być podłączony monitor wykorzystywany do obróbki grafiki?
Zauważyłem bowiem w opisach parametrów technicznych LCD-ków,
że występują różnice w częstotliwości odświeżania na poszczególnych gniazdach.
Skoro są tego typu rozbieżności, to pewnie występują także inne różnice...
Ciekaw jestem tylko, jakie przemawiają za podłączeniem analogowym a jakie za cyfrowym?
Jeśli karta daje ostry obraz na interfejsie analogowym nie ma wówczas specjalnie znaczenia rodzaj podłączenia.
>Tom01
Mam kilka pytań dotyczące Della 24", będę wdzięczny za odpowiedź i uwagi:
1. Czy monitor Dell Ultrasharp 2407WFP 24” (Rev A04) posiada właściwości i jakość pozwalającą wykorzystywać go do obróbki zdjęć w PS?
2. Czy monitor pozwala na dobrą kalibrację (sprzętowa/programowa) i który kalibrator najwięcej z niego "wyciśnie" ?
3. Czy przy zalecanej rozdzielczości 1920x1200 potrzebna jest "mocna" (256MB) karta graficzna, czy np. Matrox Millenium P-650 DualHead 64MB DDR BOX (PCI-E) wystarczy?
4. Ponieważ oprócz edycji zdjęć także dużo piszę, czy w/w rozdzielczość nie będzie "męczyła" oczu i konieczna będzie ciagła zmiana rozdzielczości na niższą?
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
W takim samym stopniu jak wszystkie inne monitory domowe/biurowe/rozrywkowe. Nie jest to monitor optymalizowany pod kątem wykorzystania w fotografii i grafice.
Nie ma możliwości kalibracji tego monitora w ogóle. Najbliższy cenowo, kalibrowany, panoramiczny 24" to Eizo CG240.
Wystarczy. Pamięć karty potrzebna do "obsłużenia" rozdzielczości 1920x1200 w pełnym kolorze to 7MB, a częstotliwości odchylania wszystkie współczesnych karty mają "z zapasem".
Zależy to od osobistych preferencji. Nie sposób ocenić tego zdalnie. Najprościej rzucić okiem na jakikolwiek inny monitor z taką samą plamką. Niekoniecznie o takiej przekątnej. Jeśli wielkość elementów ekranowych (ikony, czcionki) jest zbyt mała zawsze można przeskalować.
Nie mylmy kalibracji z profilowaniem. Z kalibracją mamy do czynienia wówczas kiedy można monitorem sterować z poziomu oprogramowania kalibracyjnego podającego krzywe korekcji i inne parametry na bazie odczytu z kalibratora.
"Kalibracja" kalibratorem i oprogramowaniem od niego, czyli profilowanie, jest naginaniem tablicy luminancji karty graficznej do niedoskonałości monitora. Główne wady tego rozwiązania to brak możliwości usunięcia najważniejszych problemów monitorów LCD.
No tak ale wez pod uwage ze nie jestesmy na forum serwisowym monitorow ;) Pojecie kalibracja wiazane jest tutaj najczesciej z uzyciem kalibratora i cyklicznym oprofilowywaniem monitora.
Twoja odpowiedz zabrzmiala dla mnie tak jakby w zaden sposob nie dalo sie go wykalibrowac co w polaczeniu z jego cena brzmi zupelnie abstrakcyjnie :) Teraz mysle ze calosc jest zupelnie jasna.
>Tom01, czym się róznią od siebie poszczególne modele Eizo1931, jest ich aż z 6 oznaczonych literkowo, czy tylko kolorem? Cena tw przypadku SUB i SUG
też jest inna niż pozostałych 4
Na polskich stronach niewiele znalazłem informacji dotyczących jak wypada wspominany DELL (zwłaszcza ostatnie jego wcielenie, czyli poprawiona od błędów poprzedników wersja Revision A04) w zastosowaniu edycji zdjęć. Co innego na forach zachodnich, tam zbiera całkiem dobre oceny i pochwały (wersja Rev A04) w odniesieniu do obróbki zdjęć. O możliwości kalibracji także się mówi, najwidoczniej jednak mając na mysli profilowanie monitora.
Mysle ze nie ma co popadac w skrajnosc. Kazdy monitor z wyzszej polki przed wrzuceniem do pudelka jest kalibrowany. EIZO to ze 2 razy nawet przynajminej tak twierdza ich technicy. Niewielkie odchylki jakie sie moga pojawic sa do korekcji za pomoca profilu.
Mysle ze po oprofilowaniu wspomniany monitor bedzie sie nadawal do obrobki grafiki. Nie bedzie to moze to samo do czego przyzwyczaily nas monitory crt ale nie ma co demonizowac. Idac dalej tym tropem dojdzie sie do wniosku ze zaden LCD nie nadaje sie do zastosowan graficznych bo czern i biel w zadnym nie jest zadowalajaca i nawet najwyzszy model EIZO nie daje sobie rady z ich poprawnym wyswietlaniem (to slowa technika z EIZO nie moje)
To są różne rodzaje podstaw i kolorów.
SU - podstawa EZUp
SH - podstawa Height Adjustable
SA - podstawa Asc Swing
G - szary
B - czarny
A jak myślę, że nie ma co rozmydlać pojęć, szczególnie jakości. Inaczej powstają bezsensowne przykłady świetnych, super, najlepszych, genialnych monitorów wg opinii guru forumowych i testów sponsorowanych, które w rzeczywistości nie radzą sobie z pokazaniem szczegółów w 80% zaczernieniu.
Oczywiście, CG221, CG211 itp. Dla formalności dodam że to przedział 8-19 tys zł za 21" a nie 4 tys za 24".
Na jakiej podstawie twierdzisz że ów monitor ma niewielkie błędy? Podaj proszę rozkład dE.
Sądzę, że wyrzucenie kilku tys złotych w monitor powinno być poprzedzone podstawami merytorycznymi a nie widzimisię.
Są monitory lepiej i gorzej sobie z tym radzące.
Zamiast bezpodstawnych prób udowadniania czegokolwiek, proponuję skonsultować ww poglądy na przykład z pierwszym lepszym grafikiem w jakimś poważniejszym wydawnictwie.
W grupie tanich monitorów, jest faktycznie nie taki ostatni. Jednakowoż nie jest to monitor do fotografii czy grafiki. Jego konstrukcja, wynikające z tego defekty jednoznacznie to determinują. W tym przedziale cenowym są lepsze.
Co do pozytywnych opinii, jak się postarać, o każdym modelu można znaleźć wiele dobrych. Czym monitor tańszy, bardziej popularny tym więcej. Statystyka.
[QUOTE=Tom01;304852]W grupie tanich monitorów, jest faktycznie nie taki ostatni. Jednakowoż nie jest to monitor do fotografii czy grafiki. Jego konstrukcja, wynikające z tego defekty jednoznacznie to determinują. W tym przedziale cenowym są lepsze.QUOTE]
Jaki monitor panoramiczny 24" w podobnej cenie jest od niego lepszy (chodzi o wersję Rev A04) ? Jego cena to 3600zł (ze strony Della).
To prawda. Natomiast faktem jest także, że pierwsza i druga wersja Della 2407WFP (Rev A01 i A02) zbierały cięgi za różne wady w obrazie i kolorystyce. W wersjach Rev.A03 i A04 je poprawiono. I pozytywne oceny wzrosły.
Nie ma w ogóle dobrych 24-ek w tym przedziale. W sytuacji obróbki grafiki przy tej cenie znacznie lepsze są:
Eizo L797 (nieco droższy)
Eizo S2100/S2000
Nec 2090UXi
Nie jest zmieniona podstawowa cecha. Monitor nie dysponuje poszerzoną paletą.
Absolutnie sie z tym zgadzam. Testow w sieci z uzyciem sprzetu kalibracyjnego jest jak na lekarstwo. Wiekszosc to organoleptyczne porownanie dwoch stojacych obok siebie paneli ;)
Nie posiadam zadnych wlasnych pomiarow dE w tym konkretnym modelu Dell'a nie sadze tez zebys sam bawil sie w cos takiego szczegolnie iz monitory LCD z pominieciem tych o ktorych mowiles wyzej cechuje wyrazna niejednorodnosc. Pisalem ogolnie o monitorach z wyzszej polki bazujac raczej na tym co wiem o EIZO.
Zgadza sie ale cala Twoja retoryka (bez watpienia sluszna) zmierza do tego ze poniezej 8-10 tys. zl nie ma co kupowac monitora LCD. Idealizm w tej formie jest niewatpliwie piekny ale o ile nie ma to byc rozwiazanie przeznaczone dla wydawnictwa przydaloby sie przyjac pewien kompromis. To tak jak z aparatami ... nie mozna kazdemu pytajacemu o aparat odpowiadac ze nic poza H2D nie wchodzi w rachube.
No tak oczywiscie ze sa monitory lepsze i gorsze. Jesli jednak rozmawiam z technikiem EIZO na temat ich monitorow i super swietnej technologii odpowiadajacej za jednorodne podswietlenie matrycy a on mowi ze jeszcze sporo im brakuje do idealu to polecanie jakichkolwiek LCD do obrobki grafiki mija sie z celem. Na pytanie o rozklad dE mowi ze oscyluje w granicach 1 na calej powierzchni. Prosze wiec o wypelnienie calosci czernia lub biela na co on ze w takich sytuacjach to wspolczynnik jest duzo wyzszy i ze pokaze mi na szarym :)
Acha i zeby bylo jasne ja nie bronie tego 24" Della bo w zyciu go nie widzialem. To taka ogolniejsza polemika na temat LCD bo do szczegolowej z udzialem konkretynych modeli nie jestem przygotowany merytorycznie. Sam pracuje na 22" CRT ze wzgledu na wszystkie wyzej omowione niedoskonalosci.
W ofertach znanych producentów trudno juz znależć monitor CRT do grafiki. Chyba ostatnim wciąż do kupienia jest Philips Professional 202P70 22”.
Miał ktoś z nim do czynienia?
Poza tym tylko używane CRT, na allegro jest ich zatrzęsienie, można trafić 3-4letnie dobre Soniaki, Eizo i NEC za 500-600zł. Tyle, że spore ryzyko.