Sigma 28-105mm F3.8-5.6 UC ASPHERICAL IF a ERR 99
Cześć!
Parę dni temu nabyłem Sigmę 28-105mm F3.8-5.6 UC-III ASPHERICAL IF
do Canona 350D (wiem, że to żadna rewelacja ale na szybko potrzebowałem spacer-zooma). Dzisiaj paczka przyszła. Podłączam obiektyw i wyświetla się ERR 99, czytam co dany komunikat oznacza i jak byk stoi, że obiektyw nie współgra z puszką (dziwne - przecież bagnet EOSowy), karta nowa (Kingston Elite PRo) tak więc podłączam Tamrona i aparat działa na wszystkich kartach. Czy ktoś mi sprzedał bubla, czy po prostu umyślnie/nieumyślnie sprzedał obiektyw, który z natury nie gra z dSLRami?
PS Po przejściach z Tamronem i tą Sigmą mówie tylko "You only can Canon"
d30 i error 99 beznadziejna sytuacja
Witajcie :)
Nie znalazlem jeszcze opisu do takiego przypadku dlatego zakladam nowy watek.
Nie przytrafilo sie nigdy wczesniej pierwszy raz ale skutecznie bo aparatu nie da sie uzywac.
d30 z obiektywem canon 17-85, baterie dwie nowe naladowane, karty dwie jedna standard 512, druga 1G extremeIII,
Co sie stalo, przy normalnym uzytkowaniu z ustawieniami Av robilem sobie zdjecia, w pewnym momencie zrobilem zdjecie lezac na ziemi czyli aparat do gory ;) i lustro wydalo tak dziwny dzwiek jak nigdy dotad, potem samo zaczela zdjecie strzelac bez przerwy co 1 sek i tak juz zostalo.
Aparat gdy jest wylaczony z bateria w srodku to przu kazdym otwarciu pokrywy baterii lub zdjeciu zalozeniu obiektywu wyjeciu wlozeniu karty robi jedno zdjecie, dziwne bo jest na off
Po wlaczeniu aparatu bez przerwy robi zdjecia co 1 sekunde
Nie da sie wyswietlic zadnych ustawien zadne guziki nie dzialaja, na ekranie pojawia sie komunikat zeby wlaczyc i wylaczyc aparat bo jest problem z bateria robie tak i nie pomaga.
czytalem w necie ze error99 czesto jest przyczyna problemow z obiektywem lub karta
wyjalem baterie na noc bo tak tez sugerowano, czyscilem wszystkie mozliwe styki, wyjalem zmienilem baterie i karte i jest tak samo.
Aparat bez obiektywu i karty po wlaczeniu tez pstryka zdjecia bez przerwy
czy macie jakis pomysl co sie stalo i jak to naprawic
Aparat na gwarancji wiec z odeslaniem do serwisu nie bedzie problemu, ale znajoma prosila mnie o zdjecia na chrzcie (jutro) a tu lipnie bo chyba jej nie pomoge.
dziekuje za podpowiedzi i do uslyszenia
Marcin