-
Odp: Canon EOS R5 Mark II
a coś przebąkują o R6 Mark III, może on będzie miał ze 30mpx i 4k /120?... :D
nie ukrywam, że R5 będzie mi służyć prawie wyłącznie na zwierza, na wszystko inne zostawię R6, a tam trzeba mieć jednak użyteczne wysokie ISO. Z tych przykładów z dpreview wynika że powyżej 6400, może 8000 jest już nieużywalne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
a coś przebąkują o R6 Mark III, może on będzie miał ze 30mpx i 4k /120?... :D
nie ukrywam, że R5 będzie mi służyć prawie wyłącznie na zwierza, na wszystko inne zostawię R6, a tam trzeba mieć jednak użyteczne wysokie ISO. Z tych przykładów z dpreview wynika że powyżej 6400, może 8000 jest już nieużywalne.
No taka teraz rzeczywistość. Najniżej jak się dało z szumem już było.
Porównując do bezpośredniej konkurencji (choćby Z8) i pozostałych matryc stacked wyniki są bardzo podobne.
p,paw
-
Tyle lat na C-B i jeszcze się nie nauczyliście, że nowy jest zawsze gorszy?
Historycznie biorąc 20D wymiata.
-
Pościągałem RAWy, poodszumiałem i mam zgryz. Byłem prawie pewien że wezmę mark II. A teraz nie wiem. Różnica od 6400 w górę jest bardzo widoczna, nawet po odszumieniu.
Endriu, musisz sobie odpowiedzieć na jedno bardzo ważne pytanie - czy warto dopłacać 10k do pół sekundowego prebufera i szybszego odczytu mając znacznie gorsze ziarno? :roll:
-
Czyli jednak R5 mkI dalej w grze :)
-
Nie przesadzajcie. Ile zdjęć robicie na ISO 12.800? Jaki %?
Przy okazji. Jak pisałem, że DR w nowszych, szybszych matrycach jest gorsze, to mi dawaliście linki, że tak nie jest. Przy czym testy i praktyka nie do końca się pokrywają. Może to kwestia w ustalonych warunkach testowania. Pocieszę Was, że Nikon Z6 III ma też gorszy ten parametr od Z6 II. Tzn w praktyce, gdy wyciąga się detale z cieni, tak o 3 EV lub bardziej.
-
w przedziale 5000-10000 robię sporo na zwierzakach, niestety taka to jest specyfika :roll: chciałbym mieć ten psychiczny komfort, że mogę bez mrugnięcia okiem pojechać na 8000. 12800 czasem sie zdarza, choć gdy dochodzi do tego pułapu, to raczej pakuję manatki i się zawijam bo już za ciemno.
poczekam jeszcze na testy i na inne porównania z R5I
-
1/3 EV powoduje dyskwalifikacje sprzetu? Ja radzę pewne decyzje podejmować na zimno. Nie ma sprzętu idealnego, skrojonego np idealnie dla mnie i myślę, że inni mają tak samo. Np oddałbym ciut Mpx za więcej fps.
-
Czekam aż pierwszy R5 zejdzie w okolice dychy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Czekam aż pierwszy R5 zejdzie w okolice dychy.
Nie kracz, bo ja swojego chciałbym sprzedać za ósemkę ;-)
p,paw
-
Wygląda na to, że różnica w szumie może wynikać też z tego, że w mk2 Canon postanowił znacząco mniej odszumiać RAW'y.
Przynajmniej na to wskazują pierwsze "badania".
ps. pojawiły się już na rynku pierwsze dostawy "komercyjne".
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Nie kracz, bo ja swojego chciałbym sprzedać za ósemkę ;-)
p,paw
promocje na R5 już były teraz będzie tylko drożej :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Wygląda na to, że różnica w szumie może wynikać też z tego, że w mk2 Canon postanowił znacząco mniej odszumiać RAW'y.
Przynajmniej na to wskazują pierwsze "badania".
ps. pojawiły się już na rynku pierwsze dostawy "komercyjne".
p,paw
to będzie dobry korpus - szumy temat ciekawy - sam jestem szumofobem :mrgreen: ale tak naprawdę wszystko począwszy od canona 6D (i pewnie 5DII) zapewnia dość sporo miejsca na agresywny postproces, a R5II będzie miał znacznie lepszą matrycę od tych zabytków (o zabytkach powiedział ten co jeszcze robi czasem 5D versja I :mrgreen:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
to będzie dobry korpus - szumy temat ciekawy - sam jestem szumofobem :mrgreen: ale tak naprawdę wszystko począwszy od canona 6D (i pewnie 5DII) zapewnia dość sporo miejsca na agresywny postproces, a R5II będzie miał znacznie lepszą matrycę od tych zabytków (o zabytkach powiedział ten co jeszcze robi czasem 5D versja I :mrgreen:)
Też mi się tak wydaje. Z szumofobii się wyleczyłem - po prostu dziś szumy to nie jest już żadne issue, lepiej nie będzie (w granicach 0/5EV) - a to nie ma o co walczyć.
Mam nadzieję, że jeżeli dostawy się nie opóźnią to będę go mógł wziąć na AirPower do Zeltweg, tak więc mam nadzieję potestować ostro AF i ES ;-)
p,paw
-
Szumy to aktualnie zdecydowanie mniejszy problem niż DR. Bo DR softem nie zmienisz, a szumy załatwia inteligentne odszumianie. Zdjęcia z 12.800 są gładziutkie (i bez utraty detalu!) jak dawniejsze z 3200.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Szumy to aktualnie zdecydowanie mniejszy problem niż DR. Bo DR softem nie zmienisz, a szumy załatwia inteligentne odszumianie. Zdjęcia z 12.800 są gładziutkie (i bez utraty detalu!) jak dawniejsze z 3200.
Tylko że dziś DR zależy wyłącznie od szumów, tak więc to ostatecznie ten sam problem ;-)
p,paw
-
są wyniki więc trzeba się udać na kontemplację religijną DRa nowego korpusu
https://www.canonrumors.com/photonst...nd-its-good-2/
https://www.photonstophotos.net/Char...R5%20Mark%20II
https://www.photonstophotos.net/Char...R5%20Mark%20II
podsumowanie - greckiej tragedii brak ale różnice są prawie 0.5EV to może być przepaść nie do przełknięcia dla wyznawców :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Tylko że dziś DR zależy wyłącznie od szumów, tak więc to ostatecznie ten sam problem ;-)
p,paw
Tak i nie. DR jest mierzone bez odszumiania, szum zmniejsza DR. Ale ... gdby nie było szumu to DR wychodzi ciekawsze. I tu mamy do czynienia z taką sytuacją. Wyniki laboratoryjne muszą (ze względu na metodologię, a jej zmiana jest prawie niemożliwa, różne laboratoria musiałyby umówic się na zastosowanie takiej samej opcji odszumiania, a to odszumianie ciągle ewoluuje) się rozjechać z tym co mamy praktycznie. Bo jeżeli odszumianie nie prowadzi do utraty detalu (albo robi to w sposób mikroskopijny, akceptowalny) tzn, że dla praktykującego inteligentne odszumianie DR jest większe. Zresztą cyfrowy wynik nikogo nie obchodzi (pomijając argumentacje w dyskusjach na forach ;) ), ważne jest to co widać na zdjęciu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Tak i nie. DR jest mierzone bez odszumiania, szum zmniejsza DR. Ale ... gdby nie było szumu to DR wychodzi ciekawsze. I tu mamy do czynienia z taką sytuacją. Wyniki laboratoryjne muszą (ze względu na metodologię, a jej zmiana jest prawie niemożliwa, różne laboratoria musiałyby umówic się na zastosowanie takiej samej opcji odszumiania, a to odszumianie ciągle ewoluuje) się rozjechać z tym co mamy praktycznie. Bo jeżeli odszumianie nie prowadzi do utraty detalu (albo robi to w sposób mikroskopijny, akceptowalny) tzn, że dla praktykującego inteligentne odszumianie DR jest większe. Zresztą cyfrowy wynik nikogo nie obchodzi (pomijając argumentacje w dyskusjach na forach ;) ), ważne jest to co widać na zdjęciu.
Dlatego lubię PhotonsToPhotos - bo tam liczony jest DR fotograficzny a nie "teoretyczny".
Tutaj pełne porównanie R5/R5mk2:
https://tinyurl.com/p2pr5r5mk2 (trzeba skopiować link i wkleić bo nasze forum coś pieprzy)
R5 górą poza ES, gdzie (zapewne dzięki 14 bitom) mk2 jest lepszy.
p,paw
-
Widać obecna technologia matryc dobiła sufitu,ale i tak Canon nie poswiecił tak duzo w porównaniu do nowego Nikona z6iii.... ile szybkość matrycy i walka z rolling shutterem zabiera,mozna łatwo przekonać sie porównując osiągi nowych matryc,z chocby "starą" matryca z Sony A7iii... Wielbiciele wysokiego DR muszą poczekać na jakieś "organiczne" matryce... :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Wielbiciele wysokiego DR muszą poczekać na jakieś "organiczne" matryce... :D
Wielbiciele wysokiego DR zostali wykreowani przez marketingowy wrzask w czasach gdy matryce Canona odstawały o 0,5 EV co przeliczało się na forach na "lata świetlne" opóźnienia technologicznego. Dzisiaj ten parametr już zwisa, jest czas odczytu matrycy jako jedyne kryterium oceny wartości sprzętu :mrgreen:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Wielbiciele wysokiego DR zostali wykreowani przez marketingowy wrzask w czasach gdy matryce Canona odstawały o 0,5 EV co przeliczało się na forach na "lata świetlne" opóźnienia technologicznego. Dzisiaj ten parametr już zwisa, jest czas odczytu matrycy jako jedyne kryterium oceny wartości sprzętu :mrgreen:.
ewolucja religii - daj sprzęt a parametr sie znajdzie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Mogę mówić tylko za siebie.
Dzisiaj każdy parametr mi zwisa, bo każdy sprzęt aktualny nawet sprzed kilku lat zaspokaja w pełni moje potrzeby. Wolę mieć sprzęty które lubię po prostu używać.
-
Jest jeszcze ilość zdjęć na sekundę. Kiedyś filmy kręciło się z ilością 25-30 klatek na sekundę, teraz chyba około 50. Ale poniżej 120 klatek na sekundę w fotografii to normalnie kicha.
Daj sprzęt, a Bóg Marketingus parametr znajdzie, parafrazując Kolegę powyżej.
-
w migawce elektrycznej 20kl/s w R6 to jest i błogosławieństwo i przekleństwo zarazem :mrgreen: ale prebuffer by się przydał
no kiedy te testy?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Wielbiciele wysokiego DR zostali wykreowani przez marketingowy wrzask w czasach gdy matryce Canona odstawały o 0,5 EV co przeliczało się na forach na "lata świetlne" opóźnienia technologicznego.
0,5 EV nie da sie zauważyć. To było tak ze 2-3 EV.
Dziś DR na tyle sie zrównało, że nie ma co się tym za bardzo przejmować.
Jeżeli ktoś nie potrzebuje wysokiego DR to nie docenia tego parametru. I to nie był marketingowy wrzask, tylko porównania robione przez ludzi "szukających" lepszych matryc.
Jednym zwisa DR, innym Mpx a jeszcze innym fps itp. Nie oceniajmy pochopnie potrzeb innych użytkowników.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
0,5 EV nie da sie zauważyć. To było tak ze 2-3 EV.
Był krótki moment gdy Canon objawił się z 6DII z matrycą odstającą o jakieś 2,5 EV w stosunku do D600/D800.
Sam wtedy podjąłem decyzję o "przepuszczeniu" tego modelu ale pojawił się R z porządną matrycą i wszedłem mimo woli w bezlustra.
-
Jak ktoś fotografuje wysokokontrastowe sceny np cała rzesza landszafciarzy to DR będzie najważniejszym parametrem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Shadow
Jak ktoś fotografuje wysokokontrastowe sceny np cała rzesza landszafciarzy to DR będzie najważniejszym parametrem.
Tutaj raczej robi się bracketing albo używa filtrów aby właśnie te kontrasty zmniejszyć... Poza tym nie na darmo fotografuje się właśnie w porach gdy kontrasty najmniejsze.
-
Kiedy byś nie fotografował i czego nie używał wysoki DR to podstawa. Mam Rawy z 10D i obecne np z R5 czy z Sony to widzę ile można było wyciągnąć kiedyś a ile obecnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Swoją drogą ja się nieco dziwię producentom dlaczego jeszcze żaden z nich nie produkuje aparatu z dyskiem SSD. To byłoby coś co znacznie przyspieszy odczyt i zapis i pewnie w końcu jakiś producent (czytaj ten od innowacji na S.) to wprowadzi w końcu.
Oj nie prawda, nie prawda. Leica M11-P 256GB na pokładzie oraz mistrz Hasselblad X2D 100C 1TB internal menory :-)
-
jest 20ty sierpnia i są już pierwsze recki, m.in. Australijczyk i Afroman
od tego drugiego dowiedziałem się, że szum jest wyraźnie mniejszy na mechanicznej migawce niż elektrycznej, to cenna informacja
czekam na inne recenzje, mam nadzieję, że dziewczyny z safari wkrótce coś powiedzą
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
jest 20ty sierpnia i są już pierwsze recki, m.in. Australijczyk i Afroman
od tego drugiego dowiedziałem się, że szum jest wyraźnie mniejszy na mechanicznej migawce niż elektrycznej, to cenna informacja
czekam na inne recenzje, mam nadzieję, że dziewczyny z safari wkrótce coś powiedzą
O różnicy pomiędzy EFCS i ES było wiadomo już od jakiegoś czasu - od kilkunastu dni są w pełni wiarygodne pomiary produkcyjnych egzemplarzy.
Gdybym był w PL, to jutro mógłbym odebrać swój egzemplarz z Beiks'u, ale że mnie nie ma, to odbieram w przyszłym tygodniu z cyfrowych (a przynajmniej mam taka obietnicę).
p,paw
-
jak już będziesz miał wrzuć please kilka takich samych kadrów z R5 i mkII na ISO 3200/6400/12800, na mechanicznej i elektrycznej
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
jak już będziesz miał wrzuć please kilka takich samych kadrów z R5 i mkII na ISO 3200/6400/12800, na mechanicznej i elektrycznej
Ok, spróbuję, choć chyba nigdy w życiu nie użyłem takiego ISO :)
p,paw
-
@pawel.guraj Taki szum to nie szum. W ogóle tym bym się nie przejmował. Odpalasz DxO i zapominasz o szumie. Ale mając R5 na pewno bym nie przechodził na Mk II. Szkoda kasy dla kilku dupereli.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Shadow
@
pawel.guraj Taki szum to nie szum. W ogóle tym bym się nie przejmował. Odpalasz DxO i zapominasz o szumie. Ale mając R5 na pewno bym nie przechodził na Mk II. Szkoda kasy dla kilku dupereli.
Mnie nawet nie potrzeba DXO. Obecnie odszumianie AI w LR jest bardzo konkurencyjne i całkowicie wystarczające.
Moja zmiana na mk2 jest wyłącznie podyktowana zachcianką a nie jakąkolwiek potrzebą ;-)
p,paw
-
jest bardzo dobre, ale zauważyłem, że suwak powyżej 40tki już wyraźnie redukuje detale, a zdjęcie zaczyna przypominać wypust AI
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
jest bardzo dobre, ale zauważyłem, że suwak powyżej 40tki już wyraźnie redukuje detale, a zdjęcie zaczyna przypominać wypust AI
Kundlowatych obiektywów nie chcecie, ale kundlowate oprogramowanie jak najbardziej :mrgreen:
Ja tam preferuję jakość w 100% oferowaną przez firmę Canon, czyli DPP :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Kundlowatych obiektywów nie chcecie, ale kundlowate oprogramowanie jak najbardziej :mrgreen:
Ja tam preferuję jakość w 100% oferowaną przez firmę Canon, czyli DPP :mrgreen:
Gdyby jeszcze ten DPP był tak dopracowany, jak np DXO czy LR. Ale nie jest niestey.
Mam na macu trzy te programy i DPP traktuję tylko jako ciekawostkę, w sumie nawet nie wiem czy go nie wywalę. To nie ten level.
Przy okazji nadmienię ze na Macu Mini (podstawowa wersja) LR działa idealnie, szybko, bez mulenia, a na windows to nie to.
Podczas gdy PS na obu systemach śmiga u mnie więc LR jest wydaje się niezoptymalizowany pod Win, ale pod Maca już tak.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Mnie nawet nie potrzeba DXO. Obecnie odszumianie AI w LR jest bardzo konkurencyjne i całkowicie wystarczające.
Moja zmiana na mk2 jest wyłącznie podyktowana zachcianką a nie jakąkolwiek potrzebą ;-)
p,paw
To droga zachcianka, ale jak to mówią kto bogatemu zabroni :)
--- Kolejny post ---
Ja przetestowałem już LR, Capture One 23 oraz DxO PL7. W kwestii szumu ten ostatni deklasuje resztę. Wykorzystali tam jakieś zaawansowane algorytmy AI i wygląda to naprawdę zaskakująco dobrze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Gdyby jeszcze ten DPP był tak dopracowany, jak np DXO czy LR. Ale nie jest niestey.
Mam na macu trzy te programy i DPP traktuję tylko jako ciekawostkę, w sumie nawet nie wiem czy go nie wywalę. To nie ten level.
Przy okazji nadmienię ze na Macu Mini (podstawowa wersja) LR działa idealnie, szybko, bez mulenia, a na windows to nie to.
Podczas gdy PS na obu systemach śmiga u mnie więc LR jest wydaje się niezoptymalizowany pod Win, ale pod Maca już tak.
Ja, oczywiście, szydzę z tego skandalu, że natywne oprogramowanie producenta aparatu nie jest najlepszym na świecie do wywoływania zdjęć z jego aparatów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Ja, oczywiście, szydzę z tego skandalu, że natywne oprogramowanie producenta aparatu nie jest najlepszym na świecie do wywoływania zdjęć z jego aparatów.
Zgadzam się w stu procentach. To jest skandal podobny do tego związanego z producentami ziemniaków, że to nie oni sprzedają najlepsze frytkownice... :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
czemu tu szydzic?
przeciez to jest software zaprojektowany i napisany przez Azjatow.
miales kiedykolwiek smarkfon z chinska wersja Androida? to skutecznie uczy, ze jak na pudelku grozi, ze Azjaci maczali palce w softwarze, to trzeba sp* gdzie pieprz rosnie i nie dotykac :)
Japonczykom w szczegolnosci myslenie funkcjonalne jest obce. jesli naucza sie, ze do zrobienia selfie telefonem trzeba "przylozyc kciuk prawej reki do lewego ucha, zmarszczyc lewa brew, przechylic glowe w prawo i ulozyc palce lewej reki w gest zwyciestwa"... to tak beda robic do usranej smierci. potem sa ciezko zszokowani, jak w Ameryce zrobia telefon z osobnym guzikiem do tego i nagle nikt nie chce japonskich telefonow kupowac.
przeciez taki Canon (ale i Nikon czy Sonolta) sa nadal w XX wieku mentalnie z podejsciem do zdjec. karte pamieci (film) wyciaga sie z aparatu i wynosi do kompa (labu) do wywolania. koncepcja wykonywania zdjec pod katem ich natychmiastowego uzycia (+/- 2005 rok) do Tokio nie dotarla, te rozpaczliwe proby z parowaniem aparatu ze smarkfonem przez wifi/blutacz i jednego jedynego certyfikowanego appsa producenta (czyt. powyzej o azjatyckim softwarze), ktorym mozna sie z aparatem foto polaczyc... pogrzeb myslenia funkcjonalnego. kupowanie znaczkow i stanie w kolejce do okienka zeby wyslac koperte... w erze whatsappa... :D
-
Też mnie zastanawia jak to możliwe że zmywarka czy klimatyzacja lepiej komunikuje się z apką telefonu niż aparaty foto którekolwiek canon sony czy fuji, jeden h*j który, wszystkie do d*py
-
jakoś idzie z tym żyć :) choć rzeczywiście jest to upierdliwe i bez instrukcji nie idzie tego ogarnąć
co więcej, koleżanka, która narzekała na róż w samsungu s24 ultra, jest zachwycona rysikiem. Mówi, że może nim znacznie szybciej i precyzyjniej poobrabiać foty w LR.
swoją drogą, to w 2015r gdy po 9 latach kupowałem nowy komp i nowy monitor byłem w szoku, że nie da się tak po prostu pożenić jednego z drugim. Jeden ma swoje wtyki, drugi swoje, i *uj, żadne przejściówki nie działają, bez DisplayPortu monitor nie chciał za chiny wyświetlić 2560p. Skończyło się zwrotem kompa i zamówieniem takiego z DP, a nie z hdmi..
-
ostatnia apka canona jest zupełnie ok (pewnie mam niewielkie wymagania), nawet łączenie przebiega sprawnie i apka zapamiętuje z czym się łączyła, ale zgadzam się że poprzednia (łącząca do Wi-Fi na 6D) to był lekki dramat
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
ostatnia apka canona jest zupełnie ok (pewnie mam niewielkie wymagania), nawet łączenie przebiega sprawnie i apka zapamiętuje z czym się łączyła, ale zgadzam się że poprzednia (łącząca do Wi-Fi na 6D) to był lekki dramat
mam ta sama apke.
jak chce GPS w R10 to musze sie polaczyc przez blutacza
ale jakbym chcial zdjecia zgrywac, to musze sie przelaczyc na wifi. wifi ktorego predkosc jest generalnie w okolicach standardow z konca ubieglego wieku. 6MB zdjecie to 2 sekundy kopiowania...
Japonia mistrzem Japonii...
nad zrywaniem polaczenia z aparatem nie bede sie nawet znecal :/ jak chce byc pewny, ze aparat chwyci mi GPS, to musze uaktywnic komorke i poczekac az na ekranie R10 pojawi sie ikonka blutacza. czasem zrywac i ponownie nawiazywac polaczenie...
Canon idi na Huy z tym badziewiem. zrobiliby otwarte API, to jakis przecietnie zdolny pawian albo student pierwszego roku Informatyki wyklepalby funkcjonalny apps. ale za wspomnienie otwartego API w Tokio chyba grozi zeslanie na Hokkaido :/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
mam ta sama apke.
jak chce GPS w R10 to musze sie polaczyc przez blutacza
ale jakbym chcial zdjecia zgrywac, to musze sie przelaczyc na wifi. wifi ktorego predkosc jest generalnie w okolicach standardow z konca ubieglego wieku. 6MB zdjecie to 2 sekundy kopiowania...
Japonia mistrzem Japonii...
nad zrywaniem polaczenia z aparatem nie bede sie nawet znecal :/ jak chce byc pewny, ze aparat chwyci mi GPS, to musze uaktywnic komorke i poczekac az na ekranie R10 pojawi sie ikonka blutacza. czasem zrywac i ponownie nawiazywac polaczenie...
Canon idi na Huy z tym badziewiem. zrobiliby otwarte API, to jakis przecietnie zdolny pawian albo student pierwszego roku Informatyki wyklepalby funkcjonalny apps. ale za wspomnienie otwartego API w Tokio chyba grozi zeslanie na Hokkaido :/
ale jako wężyk działa zadziwiająco dobrze :mrgreen: a nie zawsze tak było, co do standardu wi-fi to rzeczywiście lekko zaprzeszły ale tylko lekko :mrgreen: mi nic nie zrywa :mrgreen: słowo otwarty nie istnieje w słowniku naszego ulubionego producenta ale jakieś api chyba istnieje już od czasów luster znaczy przepraszam słusznie minionych
https://www.canon.pl/business/imaging-solutions/sdk/
gpsy i inne takie to fajne sprawy ale ja na ten przykład bym na początek poprawił implementację bracketingu ekspozycji (to tylko mnożenie razy dwa - idzie szybko ogarnąć nawet po nowej maturze z matematyki, a nie jakieś skomplikowane teorie jak przy GPSach których i tak prawie nikt nie rozumie)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Google Maps nie działa na S24 - zrywa połączenie z GPS i odzyskuje na chwilę po restarcie telefonu. Inne apki korzystające z GPS działają w tym czasie jak trzeba. Potrafi być syf u mocarzy.
-
A zwykła chinska kamera do monitoringu, nawet ta za stówkę z full HD, działa wifi streaming, nagrywanie i wszystko ze sterowania,bez zrywania, tygodniami. Jak to się dzieje że chińczyk potrafi.