-
Odp: Canon EOS R6 Mark II
Cytat:
Zamieszczone przez
Pieknografia
Obstawiam, że jest analogicznie.
No właśnie wolałbym nie obstawiać. [emoji846]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lukasik89
No właśnie wolałbym nie obstawiać. [emoji846]
Na logikę nie ma powodu dlaczego miałoby być inaczej. Interesują Cię jakieś konkretne modele obiektywów?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pieknografia
Na logikę nie ma powodu dlaczego miałoby być inaczej. Interesują Cię jakieś konkretne modele obiektywów?
Interesuje mnie Canon 300 2.8 IS. Przy R6 była informacja w instrukcji z którymi obiektywami jest pełne 12 klatek. Natomiast w R6 MK II nie widziałem w instrukcji żadnej informacji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
lukasik89
Interesuje mnie Canon 300 2.8 IS. Przy R6 była informacja w instrukcji z którymi obiektywami jest pełne 12 klatek. Natomiast w R6 MK II nie widziałem w instrukcji żadnej informacji.
Tak pisałem wcześniej - nic się nie zmieniło względem pierwszej wersji R6. W instrukcji nie podają już tych informacji, ale tu masz oficjalną dedykowaną stronę:
https://cam.start.canon/en/H001/supplement_0080.html
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pieknografia
Hubert, R8 nie jest w stanie dać "dokładnie" takiego samego obrazka jak R6 Mark II z uwagi na:
a) brak tradycyjnej migawki mechanicznej (wyłącznie EFCS),
b) wolniejszą migawkę (maksymalnie 1/4000 w trybie EFCS).
Pytanie jak często amator potrzebuje 1/8000s. No i czy fotografuje szybki ruch by wyszła mu wada migawki elektronicznej.
Jak z tego widać w większości zastosowań amatorowi R8 wystarczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Pytanie jak często amator potrzebuje 1/8000s. No i czy fotografuje szybki ruch by wyszła mu wada migawki elektronicznej.
Jakbym mógł, to bym wszystkie zdjęcia robił na 1/8000 s :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Ale masz Jacku świadomość, że aby unaocznić wadę EFCS nie potrzeba fotografować szybkiego ruchu i nie wyłącznie na 1/8000 sekundy?
Zapytam bardziej otwarcie, czy aby na pewno wiesz na czym polega wada EFCS?
-
Poczytałem sobie z ciekawości o EFCS i jego wadach: zdjęcia w ruchu, np ptaków + "bokeh distortion" - to akurat mogłaby być zaleta, a nie wada, jakby bokeh nie był taki jednostajny, tylko "coś się działo" w tle. Bo rozumiem - patrzyłem na zdjęcia przykładowe, to np bokeh na brzegach robi się taki zakręcający (swirly bokeh), albo pewnie jakieś inne wady. Jak ktoś potrzebuje piękne, rozmyte "mleczko" w tle. Pytanie czy w R6mk2 i R8 da się wyłączyć EFCS?
Edit: a nie, jednak bokeh niekiedy staje się np robiony na f1,2 jakby był na f1,4 wizualnie albo f1,8. W sensie taki bardziej "ostry" się robi, a nie kółeczka takie mięciutkie na rantach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Poczytałem sobie z ciekawości o EFCS i jego wadach: zdjęcia w ruchu, np ptaków + "bokeh distortion" - to akurat mogłaby być zaleta, a nie wada, jakby bokeh nie był taki jednostajny, tylko "coś się działo" w tle. Bo rozumiem - patrzyłem na zdjęcia przykładowe, to np bokeh na brzegach robi się taki zakręcający (swirly bokeh), albo pewnie jakieś inne wady. Jak ktoś potrzebuje piękne, rozmyte "mleczko" w tle. Pytanie czy w R6mk2 i R8 da się wyłączyć EFCS?
Edit: a nie, jednak bokeh niekiedy staje się np robiony na f1,2 jakby był na f1,4 wizualnie albo f1,8. W sensie taki bardziej "ostry" się robi, a nie kółeczka takie mięciutkie na rantach.
Z tego co czytałem (do potwierdzenia w oficjalnych źródłach) gdzieś to w R8 masz zawsze EFCS bądź w pełni elektroniczną, w R6markII masz możliwości używania w pełni mechanicznej, EFCS, bądź w pełni elektronicznej.
W polskiej zaawansowanej instrukcji do Canon eos R8 w okolicach 306 strony są opisane tryby migawki i wymienione są dwa jak powyżej.
W polskiej zaawansowanej instrukcji do Canon eos R6 Mark II w okolicach 318 strony są odpowiednio opisane tryby migawki dla tego aparatu i wymieniono trzy (mechaniczna, EFCS, elektroniczna)
-
Tak mi się wydawało właśnie co do R8, ale nie miałem pewności. Czyli R8 ma kolejną lekką wadę.
-
Po prostu zachowajcie ostrożność, gdy ktoś mówi wam że określony aparat daje dokładnie taki sam obrazek jak inny z tą samą matrycą. W tym przypadku nie jest to oczywiście prawdą, mimo że matryce są rzeczywiście takie same.
-
#Pięknografia - tam jeden jakiś popularny youtuber, taki z długimi włosami, kanadyjczyk robił sport R8mką i chwalił sobie bardzo. Zwracał uwagę na tą migawkę z jedną kurtyną, ale na ileś tam set zdjęć dostrzegł problem zniekształconej piłki szybko się poruszającej w niewielu zdjęciach, gdzie zdaje się porównywał do Nikona, który zupełnie nie ogarniał z tą migawką sportu. W R8 jest jakiś bardzo szybki odczyt matrycy, czy coś takiego (nie znam się, tak coś gadał).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
(...) ale na ileś tam set zdjęć dostrzegł problem zniekształconej piłki szybko się poruszającej w niewielu zdjęciach
Opisany problem dot. migawki elektronicznej, nie EFCS.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pieknografia
Ale masz Jacku świadomość, że aby unaocznić wadę EFCS nie potrzeba fotografować szybkiego ruchu i nie wyłącznie na 1/8000 sekundy?
Zapytam bardziej otwarcie, czy aby na pewno wiesz na czym polega wada EFCS?
Mam (od lat) aparat z EFCS. Co prawda używam tylko mechanicznej, testów bokehu nie robiłem. O bokehu nie pomyślałem. Teraz gdy wiem o co ci chodziło to nadal nie uważam tego za cos istotnego dla amatora, niewielu w ogóle wyłapie ten sprawę,
-
Widzę, że nagminnie mylona jest EFCS z migawką elektroniczną - a to są bardzo różny procesy.
Różnice pomiędzy EFCS a mechaniczną pojawiają się przy bardzo dużych dziurach (f/1.2) i bardzo krótkich czasach.
W pozostałych warunkach nie ma żadnej różnicy w porównaniu do migawki mechanicznej.
Procesowi EFCS jest znacznie bliżej do migawki mechanicznej niż elekronicznej.
Technicznie: problemy wynikają wyłącznie z różnicy wysokości pierwszej migawki elektronicznej i drugiej mechanicznej nad powierzchnią matrycy - i stąd dziwny bokach przy bardzo dużych otworach (chodzi o cień rzucany przez migawkę mechaniczną)
p,paw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Różnice pomiędzy EFCS a mechaniczną pojawiają się przy bardzo dużych dziurach (f/1.2) i bardzo krótkich czasach.
W pozostałych warunkach nie ma żadnej różnicy w porównaniu do migawki mechicznej.
Ktoś czytając to mógłby pomyśleć, że problem występuje jedynie przy przysłonie f/1.2. Oczywiście przy innych "dużych dziurach" opisany problem także będzie występował.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Mam (od lat) aparat z EFCS. Co prawda używam tylko mechanicznej, testów bokehu nie robiłem. O bokehu nie pomyślałem. Teraz gdy wiem o co ci chodziło to nadal nie uważam tego za cos istotnego dla amatora, niewielu w ogóle wyłapie ten sprawę,
Rozumiem Jacku, ale pozwólmy by zainteresowani R8 (amatorzy i nie tylko) sami decydowali o tym co dla nich istotne.
Często okazuje się że wielu fotografów (nie tylko amatorów) nie słyszało wcześniej o tym zjawisku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pieknografia
Rozumiem Jacku, ale pozwólmy by zainteresowani R8 (amatorzy i nie tylko) sami decydowali o tym co dla nich istotne.
Jasne. Ale jesli R8 mam mieć wszystko i to idealne to to juz nie będzie aparatem w cenie R8. To raz. A dwa, to może być coś (jakiś parametr body) dla amatora istotnego ale go nie kupi bo jest poza zasięgiem finansowym.
-
Witam,
Czy do R6 mark II mogę bez obaw używać akumulatorki canon ze starszej wersji - LP-E6N ? Posiadam ich kilka sztuk od poprzedniej puszki, 6d mark II. Zastanawiam się czy inwestować w nowe do bezlusterkowca czy śmiało i bez obaw można zastosować starszą wersję. Mowa oczywiście o oryginałach canona a nie zamiennikach.
Z góry dziękuję za podpowiedzi
-
Tylko mówimy raczej o podstawowych funkcjach czyli pełnej mechanicznej migawce. W tej cenie w jakiej oferowany jest r8 takiego „luksusu” można jednak oczekiwać.
Z6ii kosztuje podobnie i jednak funkcjonalnie ma więcej. R8 jest dobrym sprzętem dla osób filmujących. Może jednym z lepszych na rynku w tym przedziale cenowym. Do zdjęć można kupić lepszy aparat.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Tak mi się wydawało właśnie co do R8, ale nie miałem pewności. Czyli R8 ma kolejną lekką wadę.
Lekką? Zależy od oczekiwań. Ta lekka wada skutecznie powstrzymuje mnie przed zakupem r8 ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Pieknografia
Ktoś czytając to mógłby pomyśleć, że problem występuje jedynie przy przysłonie f/1.2. Oczywiście przy innych "dużych dziurach" opisany problem także będzie występował.
Generalnie mniej więcej od 1/2000 zaczyna się degradacja rozmycia.
-
Paczem i oczom nie wierzem :shock:
W każdym inny wątku CB elektroniczna migawka jest cool, trendy, i must have, aż tu naraz brak mechanicznej stał się poważną wadą :shock:
Ja mam w C 7D II tylko mechaniczną, więc czyżbym nie był aż tak głęboko w technologicznej dupie, przynajmniej pod tym względem?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Ja mam w C 7D II tylko mechaniczną, więc czyżbym nie był aż tak głęboko w technologicznej dupie, przynajmniej pod tym względem?
Punkt dla Ciebie ;)
-
Nie piszemy o elektronicznej migawce tylko o półmechanicznej zastosowanej w Rp i R8
-
Cytat:
Zamieszczone przez
JustSmile
Witam,
Czy do R6 mark II mogę bez obaw używać akumulatorki canon ze starszej wersji - LP-E6N ? Posiadam ich kilka sztuk od poprzedniej puszki, 6d mark II. Zastanawiam się czy inwestować w nowe do bezlusterkowca czy śmiało i bez obaw można zastosować starszą wersję. Mowa oczywiście o oryginałach canona a nie zamiennikach.
Z góry dziękuję za podpowiedzi
W R używałem jeszcze takie stare aku jak Phottix, działały bez problemu ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertoM
Nie piszemy o elektronicznej migawce tylko o półmechanicznej zastosowanej w Rp i R8
To ona jest jeszcze gorsza od tej elektronicznej dla ubogich, która banany rysuje?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Nawet nie wiesz co masz w tym swoim aparacie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Nawet nie wiesz co masz w tym swoim aparacie...
Jak to nie wiem?! Samo złoto mam! Mechaniczna migawka 1/8000 s i nawet z tego skorzystałem :D
-
Podpowiem Ci. Oprócz mechanicznej masz też elektroniczną.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
No i widzisz zepsułeś koledze taką dobrą narrację o byciu w d.... ;)......
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Mam dwie?!
-
Probowalem korzystac z tej elektrycznej migawki ale nigdy nie bylem pewien czy zrobilem to zdjecie czy nie [emoji2369][emoji28]
-
Porównanie Canona R6 II z Sonym A7 IV na PetaPixel
https://www.youtube.com/watch?v=IEPLUfnofE0
-
9999 po promocji i cashbacku, to już dobra cena? :p
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cohontes
9999 po promocji i cashbacku, to już dobra cena? :p
Za Sony czy za Canon?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Za Sony czy za Canon?
Nie no, R6 ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cohontes
Nie no, R6 ;)
Bo Sony też ma jakiś podobną cenę wobec nie dlatego zapytałem.
-
Z podwójnym Cashbackiem można R6mark II wyrwać za 9,5 tysiąca. Spoko cena.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luck1985
Z podwójnym Cashbackiem można R6mark II wyrwać za 9,5 tysiąca. Spoko cena.
Właśnie kupiłem R6mk2 z RF24-70 2.8 plus cpl, bateria i 2x128.
W poniedziałek dostawa ^^
Niestety cashback tylko £122 na szkło i £250 na body.
-
Nawypuszczał Canon tych puszek z 24mpix, jakby nie mógł dać nowej 30-33mpix. Bo tak z nowych body to 24 albo R5 mpix45 :) a dla mnie 45 to trochę dużo piksli a pomiędzy tylko stara Rka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Właśnie kupiłem R6mk2 z RF24-70 2.8 plus cpl, bateria i 2x128.
W poniedziałek dostawa ^^
Niestety cashback tylko £122 na szkło i £250 na body.
Gratuluje zakupu, daj po jakimś czasie znać czy jesteś zadowolony z nowego zestawu.
-
Kupię R6 mk2 za 2 lata, jak będzie w okolicach 8k :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Kupię R6 mk2 za 2 lata, jak będzie w okolicach 8k :P
pytanie czy 2 lata są warte 1500zł
-
Mam aparat, który mi wystarcza. Nie mam presji, ale R6 mk2 podoba mi się na tyle, że rozważam go w dalszej perspektywie.
PS: gdybym zarabiał na zdjęciach, to bym kupił pewnie jakieś R5 wiedząc, że mi się zwróci tak czy siak. Hobbysta ma trudniej :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Mam aparat, który mi wystarcza. Nie mam presji, ale R6 mk2 podoba mi się na tyle, że rozważam go w dalszej perspektywie.
PS: gdybym zarabiał na zdjęciach, to bym kupił pewnie jakieś R5 wiedząc, że mi się zwróci tak czy siak. Hobbysta ma trudniej :)
Dawno, dawno temu, jak mi klient zwrócił uwagę, że mój sprzęt przecież zarabia na siebie, więc mógłbym go sobie zmienić, to mu odpaliłem, że ma zarabiać na mnie, a nie na siebie, i ma tu uj do gadania :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cohontes
pytanie czy 2 lata są warte 1500zł
A pytanie w druga stronę- warto dopłacić do mark 2 czy R6 jest lepszy?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Dawno, dawno temu, jak mi klient zwrócił uwagę, że mój sprzęt przecież zarabia na siebie, więc mógłbym go sobie zmienić, to mu odpaliłem, że ma zarabiać na mnie, a nie na siebie, i ma tu uj do gadania :mrgreen:
Hmmm.. .ciekawe podejście do klientów ... ale raczej nie będę testował ;).....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Hmmm.. .ciekawe podejście do klientów ... ale raczej nie będę testował ;).....
Jakie podejście do klientów?! To sprzęt ma uj do gadania :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luck1985
A pytanie w druga stronę- warto dopłacić do mark 2 czy R6 jest lepszy?
Technicznie nie, ale po pojawieniu sie sporej ilosci nowych sztuk ceny uzywek jeszcze spadly i taki ruch moze miec sens. Tylko wez znajdz niezajechane R6 w uzywce ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Jakie podejście do klientów?! To sprzęt ma uj do gadania :mrgreen:
Kamień z serca ;)....
-
Dziś przyszła nowa 6'ka. I wszystko fajnie ale... Shutter speed range obowiazuje we wszystkich trybach! W R5 tylko AV i pewnie P/Auto.
Tethering w Lightroomie nie działa!
Sanki lampy sa matowe, coś ala czarna farba lata temu...
Z plusów: robi zdjęcia i nawet wyzwala błysk jakiegoś chinczyka ;).
Elektryk może naświetlac 30sek (5sek w R5).
-