-
Odp: Aparaty foto a smartfony
Zajrzałem na tą stronę. Nie wierzę własnym oczom. Toż to Orwell przewróciłby się w grobie! Tylko jeden cytat:
"Danina ma wynosić od 1 do 4 proc. cen brutto objętych nią urządzeń i produktów. Producenci i importerzy mają ją opłacać co kwartał do regionalnych urzędów skarbowych. Zapowiedziano, że część środków z jej poboru będzie zasilać nowo utworzony Fundusz Wsparcia Artystów Zawodowych"
Wsparcia? Artystów zawodowych? Że jak? Za komuny się wspierało i dotowało "artystów", bo to była komuna. Ale w normalnym świecie artysta musi się sam sprzedać. Jak się nie sprzeda, to nie będzie miał za co kupić smartfona.
-
Tak sobie pomyślałem, że gdyby opodatkować publikowanie zdjęć w necie to byłoby to z pożytkiem dla fiskusa i dla społeczności fotograficznej :mrgreen:.
Gdzie to się zgłasza?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Wsparcia? Artystów zawodowych? Że jak? Za komuny się wspierało i dotowało "artystów", bo to była komuna. Ale w normalnym świecie artysta musi się sam sprzedać. Jak się nie sprzeda, to nie będzie miał za co kupić smartfona.
Znam wielu artystów którzy się "nie sprzedawali", a ich dzieła doceniano. Paru by się też znalazło pośród żywych ;)...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Już niedługo skończy się rumakowanie ;) Nowa opłata = droższa elektronika. Zatęsknicie za cenami elektroniki z ubiegłych lat.
Jaśnie rządzący kombinują, jak dobrać się użytkownikom smartfonów do kieszeni. Podrożeją również komputery i tablety. Obywatela trzeba przecież wydoić do zera, aby nie miał kasy na zbytki, a jeśli ma takowe to opodatkować tak, aby miał wyłącznie na miskę ryżu.
"Podatek od smartfonów". Rząd szacuje 560 mln zł zysku z opłaty z opłaty reprograficznej
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Pod...j-8369993.html
znowu ta opłata reprograficzna? niech to znów odpali stanowskiego i mazurka...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Już niedługo skończy się rumakowanie ;) Nowa opłata = droższa elektronika. Zatęsknicie za cenami elektroniki z ubiegłych lat.
Jaśnie rządzący kombinują, jak dobrać się użytkownikom smartfonów do kieszeni. Podrożeją również komputery i tablety. Obywatela trzeba przecież wydoić do zera, aby nie miał kasy na zbytki, a jeśli ma takowe to opodatkować tak, aby miał wyłącznie na miskę ryżu.
"Podatek od smartfonów". Rząd szacuje 560 mln zł zysku z opłaty z opłaty reprograficznej
Dużo większy wpływ na ceny sprzętu ma obecna sytuacja ekonomiczna niż ta planowana durna opłata, niestety :(
-
Zamiana typowego smartfona na tablet 10 cali + zegarek z e-sim.
Czekam jeszcze na koniec umowy i smartfon do "szuflady"
Smarwatch muszę nosić, więc także odbieram telefony, smsy, dzwonię.
Tablet to internet, telewizor, autozrzut zdjęć z aparatu do oceny lub wysłania, smartfon gdy "pisanina", .....
10 cali to dla mnie optymalny rozmiar
Poza domem jeżdżę/chodzę z plecakiem a w nim tablet.
Naumiałem się juz mówic do zegarka.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
(...)
Polak potrafi, pojawia sie ludzie np. mieszkajacy gdzies przy granicy ktorzy beda dzialac jako posrednicy :). Albo wiekszosc osob zacznie sobie robic wieksze zakupy za granica (np. gdzies gdzie dodatkowo obowiazuje mniejszy vat).
-
DxOmarkhttps://www.dxomark.com/smartphones/ w swojej ocenie (i rankingu) rozróżnia fotografowanie oraz selfi.
Na czele rankingu smartfony Huawei, Xiaomi, Apple
W smartfonach nowe technologie matryc, coraz lepsza optyka oraz wbudowane (i w postprocesie) oprogramowanie AI pozwoli otrzymywać jakość techniczną zdjęć zbliżoną do tych z zawansowanych aparatów i zawansowanej optyki.
Ale ergonomia, czasy reakcji oraz (np. dla mnie bardzo istotne) brak wizjera w smartfonach to chyba będzie tym co na długo zatrzyma fanów fotografii przy aparatach
jp
-
Tak jak pisalem w innym watku samo apple wydaje na r&d dla iphone wiecej niz wynosi przychod z sprzedazy calego canona :)). Wystarczy popatrzec jaki postep sie dokonal na przestrzeni ostatnich 2-3 lat. Firmy produkujace sprzet foto jak canon/nikon operuja w wymierajacym biznesie, dla sony to tylko jedna z linii produktow a olympus oprocz sprzetu foto produkuje chyba specjalistyczny sprzet dla branzy medycznej.
Poki co wytrawne oko jeszcze trafnie wychwyci bokeh dodany sztucznie przez AI iphone ale obstawiam, ze za kolejny rok czy dwa bedzie mozna wybrac tryb 'bokeh canon 50/1.2L' albo 'canon 85/1.2L' :))
Do zastosowan amatorskich telefon w zasadzie kompletnie wyeliminowal takie segmenty fotografii jak kompakt, superzoom.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GrzesiekK
Tak jak pisalem w innym watku samo apple wydaje na r&d dla iphone wiecej niz wynosi przychod z sprzedazy calego canona :)). Wystarczy popatrzec jaki postep sie dokonal na przestrzeni ostatnich 2-3 lat. Firmy produkujace sprzet foto jak canon/nikon operuja w wymierajacym biznesie, dla sony to tylko jedna z linii produktow a olympus oprocz sprzetu foto produkuje chyba specjalistyczny sprzet dla branzy medycznej.
To nie jest tak proste jak piszesz. Bez wdawania się w jakieś duże rozkminy; w spółkach publicznych nie ma czegoś takiego, że długotrwale finansuje się jeden dział kosztem drugiego. Druga rzecz to ani Nikon ani Canon nie żyją tylko ze sprzętu foto.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GrzesiekK
Poki co wytrawne oko jeszcze trafnie wychwyci bokeh dodany sztucznie przez AI iphone ale obstawiam, ze za kolejny rok czy dwa bedzie mozna wybrac tryb 'bokeh canon 50/1.2L' albo 'canon 85/1.2L' :))
Do zastosowan amatorskich telefon w zasadzie kompletnie wyeliminowal takie segmenty fotografii jak kompakt, superzoom.
A ja głupi do R5 kupiłem rf85 ds..
-
3 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
To nie jest tak proste jak piszesz. Bez wdawania się w jakieś duże rozkminy; w spółkach publicznych nie ma czegoś takiego, że długotrwale finansuje się jeden dział kosztem drugiego. Druga rzecz to ani Nikon ani Canon nie żyją tylko ze sprzętu foto.
Faktem jest, ze przychody Canona i Nikona od wielu lat spadaja i choc firmy caly czas sa dochodowe to chyba swoje najlepsze lata maja juz za soba a dzialy imaging z roku na rok notuja coraz slabsze wyniki. Spojrzalem na dane finansowe Canona za 2021 i wyglada na to, ze rzeczywiscie dzial foto jedynie odpowiada za 17% przychodow - 54% to drukarki, 14% instrumenty medyczne a 15% szeroko pojete industrial & others. Co ciekawe dzial imaging ma najwyzsza marze operacyjna (12%) na tle innych segmentow.
Jesli to kogos interesuje ponizej zamiescilem dane canona gdzie widac jak sobie radza poszczegolne dzialy:
Załącznik 8344
Dla porownania dane nikona z sprzedazy sektora imaging gdzie widac jak bardzo im spada segment photo/video:
Załącznik 8345
(Nikon) na tle innych segmentow:
Załącznik 8346
Innowacje w tym momencie maja miejsce na rynku smartphonow np. technologia ToF, laczenie zdjec z bufora, processing zdjec w chmurze, caly AI itd.
Jesli kogos temat bardziej interesuje proponuje przyjrzec sie blizej haslom computional/event photography.
-
No dobrze ale co z tego wynika?
BTW: dział "foto" jak to nazywasz to na pewno nie 17% - bo cały dział obrazowania to bodaj 19%, a w tym są jeszcze kamery przemysłowe, i cały dział video. Nie wiem też czy nie ma tam jeszcze podpiętych rzutników i monitorów.....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GrzesiekK
Wystarczy popatrzec jaki postep sie dokonal na przestrzeni ostatnich 2-3 lat.
Mówisz o ajfonie? Nie dokonał się żaden. Apple od kilku lat próbują jedynie doganiać konkurencję. A z ajfonem jestem tylko dlatego że bardziej ufam iosowi niz androidowi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
No dobrze ale co z tego wynika?
BTW: dział "foto" jak to nazywasz to na pewno nie 17% - bo cały dział obrazowania to bodaj 19%, a w tym są jeszcze kamery przemysłowe, i cały dział video. Nie wiem też czy nie ma tam jeszcze podpiętych rzutników i monitorów.....
No ale jeśli sprzedaż aparatów fotograficznych i obiektywów nie pokryje kosztów i przestanie przynosić zysk to niestety bez sentymentów ten segment zostanie zamknięty.
A nie widać technologii/pomysłu/przełomu by więcej ludzi kupowało nowy sprzęt foto.
Widać zresztą już początki tego problemu w obszarze smartfonów.
"Wszyscy" już smartfony mają, producentów wielu a pojawiające nowe/lepsze cechy/funkcje w kolejnych wersjach są coraz mniejsze. Chętnych na zamianę na nową wersję co 1-2 lata coraz mniej, sprzedaż zacznie wyraźnie spadać.
To doprowadzi do ograniczenia liczby producentów smartfonów.
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
DxOmark
https://www.dxomark.com/smartphones/ w swojej ocenie (i rankingu) rozróżnia fotografowanie oraz selfi.
Na czele rankingu smartfony Huawei, Xiaomi, Apple
W smartfonach nowe technologie matryc, coraz lepsza optyka oraz wbudowane (i w postprocesie) oprogramowanie AI pozwoli otrzymywać jakość techniczną zdjęć zbliżoną do tych z zawansowanych aparatów i zawansowanej optyki.
Ale ergonomia, czasy reakcji oraz (np. dla mnie bardzo istotne) brak wizjera w smartfonach to chyba będzie tym co na długo zatrzyma fanów fotografii przy aparatach
jp
fani aparatów już foca fonami aż huczy
oczywista oczywistość ze nie wszystko da się zrobić fonem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
oczywista oczywistość ze nie wszystko da się zrobić fonem
Ołówków nie struga.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Ołówków nie struga.
Objaśnij młodym userom CB co to ołówki i jakie struganie ;)
-
Ty się zając śmiej.
Byłem kiedyś u młodego człowieka i poprosiłem o kartkę i długopis, żeby coś zapisać/naszkicować. Po krótkim poszukiwaniu usłyszałem "Nie mam, jestem cyfrowy".
Korzystam z komputerów osobistych od ZX Spectrum (a na studiach pisałem programy jeszcze na Odrę i Riada), ale coś do pisania jednak mam.
-
teraz mozna pisac /szkicowac na telefonie8-)
-
Ale ołówków ciągle nie struga.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Ale ołówków ciągle nie struga.
Bo te smart ołówki nie wymagają strugania;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GrzesiekK
Jesli kogos temat bardziej interesuje proponuje przyjrzec sie blizej haslom computional/event photography.
Idąc za namową GrzesiekK znalazłem ciekawy artykuł na dpreview. Nie wiem czy tutaj na forum ktoś już go linkował i czy to już czytaliście (artykuł jest z 2020), ale jeśli nie, to jest to ciekawe uzupełnienie tematu tego wątku: https://www.dpreview.com/articles/98...-photography/1
-
Cytat:
Zamieszczone przez
NorthPole
Idąc za namową GrzesiekK znalazłem ciekawy artykuł na dpreview. Nie wiem czy tutaj na forum ktoś już go linkował i czy to już czytaliście (artykuł jest z 2020), ale jeśli nie, to jest to ciekawe uzupełnienie tematu tego wątku:
https://www.dpreview.com/articles/98...-photography/1
Ciekawe ile z tych metod/sposobów fotografii obliczeniowej stosowanych w najnowszych/najlepszych smartfonach jest już/też stosowanych w aparatch foto i jak to jest u różnych producentów aparatów.
Te (z linku) informacje trochę zmieniły mój pogląd na fakt rosnącej liczby pikseli matrycy.
jp
-
straciłem godzinę życia żeby zaktualizować swojego insta, zaspamowałem dziś konkretnie, od roku nic nie wrzucałem
po pół godzinie gapienia się w kalkulator, gdzie ściągałem foty z flickra, obrabiałem jeszcze, wrzucałem, tagowałem, kopiowałem, wklejałem, miałem dość
zaczynam odczuwać szacunek dla tych wszystkich influęserów, ile oni tego muszą codziennie wrzucać, jeszcze na 5 innych serwisach :mrgreen:
-
Ten artykuł powinni przeczytać właściwie wszyscy, którzy chcą zrozumieć, jak to działa. Tutaj mam link do oryginału, po noszymu...
https://informatykzakladowy.pl/fotografia-obliczeniowa/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
A ta wiedza wpłynie dodatnio na wartość artystyczną fotek czy nie bardzo ;)?
-
No jak możesz, przecież to portal sprzętowy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Telefon sam wykadruje, a jak będzie brakowało borsuka nałoży takowego w postprocesie.
-
Trochę długi ten artykuł, ale stronniczy i nieaktualny. Nie czytałem całego.
Matryce w komórkach nie są wielkości łebka od szpilki, stacking juz jest w aparatach, a jeden z przykładów zalet fotografii obliczeniowej to jak się obrabia zdjęcia z ... teleskopów. Przy czym na wstępie napisał, że zdjęcia z aparatów po obróbce mogą być super, jak z komórki ;)
W pewnych sytuacjach na pewno komórka jest lepszym wyborem, ale w innych nie bardzo (jeszcze), a w jeszcze innych to baaardzo długo nie będzie, o ile w ogóle ma szanse (np tam gdzie potrzeba supertele, np fotografia ptaków, sportu itd), kłopot tez będzie z pracą z lampami błyskowymi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
No jak możesz, przecież to portal sprzętowy.
A to przepraszam...;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ale może wpłynąć na decyzję czy nowy aparat czy nowy smartfon z zawansowanymi funkcjami foto
A w konsekwencji do kiedy w mieście będzie sklep z aparatami
jp
-
No to którego srajfona mam wreszcie kupić, żeby robić kukułkom w locie lepsze zdjęcia, niż zrobiłem C 7D II z EF 100-400 L II, bo nie jestem zachwycony rezultatami, a tu reklamy srajfonów takie, że .... staje, a tyle tego, że się gubię?
-
Jeszcze chwila, już niedługo fotografia obliczeniowa będzie obliczać kukułkę, pracują nad tym. Borsuk już jest.
-
co poniektórzy brzmią jak leśne dziadki, co na przełomie wieków płakali o tym, że fotografia cyfrowa to nie fotografia i wgl tylko klisze, tylko ciemnia. nawet mi was nie żal xd
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
No to którego srajfona mam wreszcie kupić, żeby robić kukułkom w locie lepsze zdjęcia, niż zrobiłem C 7D II z EF 100-400 L II, bo nie jestem zachwycony rezultatami, a tu reklamy srajfonów takie, że .... staje, a tyle tego, że się gubię?
to ci jeszcze coś staje w tym wieku? czy dźwig potrzebny?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0m
co poniektórzy brzmią jak leśne dziadki, co na przełomie wieków płakali o tym, że fotografia cyfrowa to nie fotografia i wgl tylko klisze, tylko ciemnia. nawet mi was nie żal xd
--- Kolejny post ---
Byś się zdziwił ;)
-
chcielibyśta umieć choć połowę tego, co te leśne dziadki. Bo na razie, to widzę, że większość jest mocna w gadce, a nie w zdjęciach...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0m
--- Kolejny post ---
Telefony robia i będą robiły zdjecia. Niestety, do poważnej pracy jeszcze przez długi czas będzie potrzebny aparat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
chcielibyśta umieć choć połowę tego, co te leśne dziadki. Bo na razie, to widzę, że większość jest mocna w gadce, a nie w zdjęciach...
Bo to forum sprzętowe, a nie zdjęciowe. Taka sytuacja.
Oczywiście to moja prywatna opinia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Niestety, do poważnej pracy jeszcze przez długi czas będzie potrzebny aparat.
nie twierdzę, że jest inaczej:)
-
Są specjalne uchwyty do smartfonów np.
https://shiftcam.com/products/progrip
które przybliżają fotografowanie i filmowanie do sposobu jak np. w bezlusterkowcach.
Jeśli samrtfon ma indukcyjne ładowanie to dodatkowo można korzystać z "magazynu" w uchwycie, pozwala wydłużyć czas foto i filmowania.
Ponieważ wyzwalanie jest przez BT to może służyć też jako zdalny pilot
jp
-
tak sobie myślę , że jakby S wypuścił aparat ze slotem SIM to mógłby być strzał w 10(C tego nie zrobi)
aparat , który by sam zrzucał zdjęcia w chmur byłby ciekawym rozwiązaniem dla podróżników
przy okazji można by jpg zamieszczać w portalach społecznościowych
chyba bym kupił:idea:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Są specjalne uchwyty do smartfonów np.
https://shiftcam.com/products/progrip
które przybliżają fotografowanie i filmowanie do sposobu jak np. w bezlusterkowcach.
Jeśli samrtfon ma indukcyjne ładowanie to dodatkowo można korzystać z "magazynu" w uchwycie, pozwala wydłużyć czas foto i filmowania.
Ponieważ wyzwalanie jest przez BT to może służyć też jako zdalny pilot
jp
Mam mieszane uczucia jeśli chodzi o takie wynalazki. Z jednej strony wygląda interesująco i chyba bym chciał sam sprawdzić jak to się spisuje. Z drugiej strony ustrojstwo, które usiłuje zrobić ze smartfona "gorszy" aparat to trochę paranoja ;)...
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
tak sobie myślę , że jakby S wypuścił aparat ze slotem SIM to mógłby być strzał w 10(C tego nie zrobi)
aparat , który by sam zrzucał zdjęcia w chmur byłby ciekawym rozwiązaniem dla podróżników
przy okazji można by jpg zamieszczać w portalach społecznościowych
chyba bym kupił:idea:
To jest sedno sprawy. Dla mnie obecnie największa bolączka aparatu foto.
-
To już nie wystarczy przerabianie telefonów na aparaty fotograficzne, trzeba jeszcze pójść pod prąd i robić z aparatów fotograficznych telefony?
-
No bo wyobraź sobie, jak głupio wyglądałbyś, z takim Canonem 6D przy uchu. Myślę że to ich powstrzymuje... :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Mam mieszane uczucia jeśli chodzi o takie wynalazki. Z jednej strony wygląda interesująco i chyba bym chciał sam sprawdzić jak to się spisuje. Z drugiej strony ustrojstwo, które usiłuje zrobić ze smartfona "gorszy" aparat to trochę paranoja ;)...
Żyjemy tu i teraz a to jest tylko etap przejściowy w rozwoju technologii foto.
Uchwyt fajnie leży w ręce, spełnia się też jako podstawka oraz jako ładowarka/magazyn energii.
jp
-
Rzeczywistość foto w smartfonach (i świecie PRu) na przykładzie Samsung S22 Ultra
Obiektywy szt. 4 opisane jako :
1. ultraszerokokątny 12MP
2,2 mm (FF 13 mm) powiększenie 0,6 - 2x
2. szerokokątny 108 MP
6,4 mm (FF 23 mm) powiększanie 1 - 10x
3. teleobiektyw2 zoom optyczny 3x 10MP
7,9 mm (FF 69 mm) powiększanie 3 - 12x
4. teleobiektyw1 zoom optyczny 10x 10MP
27,2 mm (FF 230 mm) powiększanie 10 - 20x
Tryb pracy PRO (bedący jednym z kilku) jest zbliżony do pracy z aparatem foto
w tym trybie tworzą się pliki RAW (rzędu 20 MB) wraz z plikami jpg
Można ustawiać sposób pomiaru światła, ustawiać ISO, czas, przesłonę, jest ustawiany/wybierany AF i AE, ...
Ale, w tym trybie :
1. Wszystkie pliki *jpg, z wszystkich obiektywów mają rozdzielczość 12 MP, 4000 x 3000 pix (bez względu na zmianę kąta widzenia, powiekszania przy ustawianu kadru)
2. przy zdjęciu powstają równocześnie plik RAW (dng) i jpg, ale gdy powiększamy przy ustawieniu kadru to efekt tej zmiany jest widoczny tylko na pliku *.jpg, plik RAW jest zawsze bez efektu powiększania (inna zawartość zdjęć)
3. Pliki RAW mają rozdzielczość, dla obiektywu :
2,2 mm -> 12 Mpix
6,4 mm -> 12 Mpix
7,9 mm -> 10 Mpix
27,2 mm -> 10 Mpix
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
To już nie wystarczy przerabianie telefonów na aparaty fotograficzne, trzeba jeszcze pójść pod prąd i robić z aparatów fotograficznych telefony?
To już było Samsung S4 Zoom (2013)
Galaxy Camera (2014).
Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Rzeczywistość foto w smartfonach (i świecie PRu) na przykładzie Samsung S22 Ultra
Obiektywy szt. 4 opisane jako :
1. ultraszerokokątny 12MP
2,2 mm (FF 13 mm) powiększenie 0,6 - 2x
2. szerokokątny 108 MP
6,4 mm (FF 23 mm) powiększanie 1 - 10x
3. teleobiektyw2 zoom optyczny 3x 10MP
7,9 mm (FF 69 mm) powiększanie 3 - 12x
4. teleobiektyw1 zoom optyczny 10x 10MP
27,2 mm (FF 230 mm) powiększanie 10 - 20x
Tryb pracy PRO (bedący jednym z kilku) jest zbliżony do pracy z aparatem foto
w tym trybie tworzą się pliki RAW (rzędu 20 MB) wraz z plikami jpg
Można ustawiać sposób pomiaru światła, ustawiać ISO, czas, przesłonę, jest ustawiany/wybierany AF i AE, ...
Ale, w tym trybie :
1. Wszystkie pliki *jpg, z wszystkich obiektywów mają rozdzielczość 12 MP, 4000 x 3000 pix (bez względu na zmianę kąta widzenia, powiekszania przy ustawianu kadru)
2. przy zdjęciu powstają równocześnie plik RAW (dng) i jpg, ale gdy powiększamy przy ustawieniu kadru to efekt tej zmiany jest widoczny tylko na pliku *.jpg, plik RAW jest zawsze bez efektu powiększania (inna zawartość zdjęć)
3. Pliki RAW mają rozdzielczość, dla obiektywu :
2,2 mm -> 12 Mpix
6,4 mm -> 12 Mpix
7,9 mm -> 10 Mpix
27,2 mm -> 10 Mpix
jp
ale dla userów fonów to jest zupełnie nieistotne
ich interesuje efekt koncowy a ten jest b dobry
w czasach życia zdjęcia głownie w portalach społecznościowych wazne jest wyplute zdjęcie a nie jakie są części składowe aparatu który je wypluł
-
2 załącznik(ów)
Informacje w #197 dotyczyły oprogramowania zainstalowanego w smartfonach S, trybów jest 11.
Ale dla nowych smartfonów można pobrać apkę Expert RAW, znacznie rozszerzającą możliwości.
RAW są 16 bitowe (pliki około 40 MB, można zapisać z kompresją), z wszystkich obiektywów rozdzielczość pliku 4000 x 3000, pliki zapisują również obrazy powiększone, jest histogram, ...
Poniższe zdjęcia z obiektywu 27,2 mm (FF 230mm) to RAWy "wywołane" PS (ACR) i przekonwertowane do internetu o szerokosci 2560 pix bez żadnego "poprawianie". Zdjęcie drugie to RAW powstały w smartfonie z maksymalnego możliwego powiększenia.
Załącznik 8465
Załącznik 8466
Dobrze że jest lato bo gdyby była zima to bym zachorował bo chodzienie bez czapki jest szkodliwe
jp