-
1 załącznik(ów)
Odp: Pierwsze kroki w fotografii studyjnej
Dzisiaj po długich namowach, udało mi się namówić córke do zdjęć
44.
Załącznik 4387
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Dzisiaj po długich namowach, udało mi się namówić córke do zdjęć
Namów córkę jeszcze raz i pokombinuj z głębią ostrości. To co jest w tle psuje odbiór zdjęcia. Jakim obiektywem jest zrobione to zdjęcie ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Namów córkę jeszcze raz i pokombinuj z głębią ostrości. To co jest w tle psuje odbiór zdjęcia. Jakim obiektywem jest zrobione to zdjęcie ?
Zdjęcie zrobione 50 mm 1.4. Przysłona ustawiona na f2.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Zdjęcie zrobione 50 mm 1.4. Przysłona ustawiona na f2.
Faktycznie przydałoby się większe rozmycie, ale zdjęcie fajne bo naturalne
W tym obiektywie 1,4 też fajnie ostrzy, nie żałuj sobie :) tym bardziej że kadr dość szeroki.
Pozy leżące to trudny temat jeśli mogę coś doradzić to nie pytaj o zgodę tylko rób z zaskoczenia :), a potem pytaj o zgodę na publikację :)
-
Chętnie bym używał przysłony 1.4 ale jeszcze mi się nie udało zrobić zdjęcia żeby było naprawde ostre. Każde na tej przysłonie jest mydlane i brak szczegółu podczas przybliżania.
Wiem że mam przy tym swój udział bo aparat delikatnie zawsze mi zadrży podczas wciskania spustu migawki[emoji57]
-
Dzisiaj na próbę zrobiłem 4 zdjęcia z najniższymi przysłonami od 1.4-2.0. Na wszystkich zdjęciach ostrość łapana na oczy. Wg w każdym zdjęciu jej brakuje, na wyższych przysłonach nie ma problemu z jej łapaniem.
Poniżej wrzucam 4 RAWy, co sądzicie Panowie?
Załącznik 4397
Załącznik 4396
Załącznik 4398
Załącznik 4399
-
Szału nie ma. Są ostrzejsze obiektywy (mam Sigma ART 85/1.4, ale byłby za długi na takie ujęcia, ale ART 50/1.4 też jest ostrzejszy od tego EF).
Pamiętaj, że z boku kadru ma się zawsze gorszą ostrość niż w centrum.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Dzisiaj na próbę zrobiłem 4 zdjęcia z najniższymi przysłonami od 1.4-2.0. Na wszystkich zdjęciach ostrość łapana na oczy. Wg w każdym zdjęciu jej brakuje, na wyższych przysłonach nie ma problemu z jej łapaniem.
Poniżej wrzucam 4 RAWy, co sądzicie Panowie?
Załącznik 4397
Załącznik 4396
Załącznik 4398
Załącznik 4399
50 1,4 to obiektyw z lat 70 - tych , ktory japonce zerzneli z konstrukcji siegajacej lat 30 - tych .
to obiektyw konstruowany pod FF , czyli dla wiekszego krazka rozproszenia , tzn. to co na FF wydaje sie byc ostrym ,na aps-c moze byc nieostrym.
pozbedziesz sie problemow jesli zamienisz aps-c na FF , chocby na c6d.
upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu - nie tylko pozbedziesz sie problemow , ale nabedziesz sie zachwytu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Szału nie ma. Są ostrzejsze obiektywy (mam Sigma ART 85/1.4, ale byłby za długi na takie ujęcia, ale ART 50/1.4 też jest ostrzejszy od tego EF).
Pamiętaj, że z boku kadru ma się zawsze gorszą ostrość niż w centrum.
Właśnie zawsze przy takich ujęciach korzystam z bocznych sensorów. Większość zdjęć które robię w większej odległości z przesłoną poniżej f2 cierpi właśnie na brak ostrości. Te bliższe ujęcia mają lepszą jakość ale sporo im brakuje
Jak myślisz czy ręczna mikrokalibracja może coś pomóc?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Właśnie zawsze przy takich ujęciach korzystam z bocznych sensorów. Większość zdjęć które robię w większej odległości z przesłoną poniżej f2 cierpi właśnie na brak ostrości. Te bliższe ujęcia mają lepszą jakość ale sporo im brakuje
to nie ma nic wspolnego z praca AF.
zdjecie pierwsze jest trafione prawidlowo.
ten obiektyw tak ma , na 1,4 gwaltownie Spada rozdzielczosc. To cecha starszych konstrukcji gaussa z dodana siodma soczewka w celu podniesienia jasnosci. na FF nieostrosc jest jeszcze akceptowalna , na aps - bardziej ja widac. Remedium , to mocniejsze ostrzenie i podniesienie kontrastu. Pewnym problemem jest spadek i to gwaltowny MTF na 1,4 co przejawia sie mocnym ograniczeniem przenoszenia zakresu tonalnego motywu - to czynni obraz plaskim , malo plastycznym. Mozna kompensowac podniesieniem kontrastu w obrobce , ale utraconej rozdzielczosci tonalnej ( bogactwa tonow) w ten sposob nie skompensujemy.
Nie ma reguly , ze tym obiektywem nalezy do portetu uzywac zawsze 1,4. jesli nastepuje spadek jakosci obrazu to nalezy jej unikac. Moim zdaniem postapiles prawidlowo stosujac w zdjeciu corki przyslone 2.0. Niekorzystna jest pionowa linia framugi okna i ciemniejszej sciany za glowa modelki. Ta linia dzieli tlo na dwie rozne i przeciwstawne czesci . To jest kwestia tla nie glebi.
Zasada portetowania mowi - komponuj zawsze tlo , motyw glowny sie komponuje sam.
Masz jak do tej pory najlepsza piecdziesiatke canona z pominieciem RF . On ma taka urode i wiedzac o tej slobosci na 1,4 nalezy jej unikac. Moim zdaniem postapiles prawidlowo stosujac 2.0 , natomist tlo jest nieszczesliwe.
dobrze dobrane oswietlenie przod - tyl. Ladnie harmonizuja ze soba.
dobry balans bieli .
ogolnie to natkniesz sie w aps- c na prog jakosciowy , ktory ogrywa role w portecie ( znacznie mniejsza np w reportazu) i staniesz przed dylematem przejscia na FF.
Im wczesniej to zrobisz tym lepiej , szczegolnie jesli fascynujesz sie portretem.
to bedzie potezny kop jakosciowy i przyspieszenie w gore od strony technicznej.
Ale najwazniejsze to wyrobiennie w sobie wrazliwosci na obraz.W tym aps-c nie przeszkadza.
-
@Bechamot dzięki za wyczerpującą wypowiedź, zawsze można na Ciebie liczyć [emoji39].
Chętnie bym się przesiadł na FF ale niestety nie w tym roku. Dopiero co zmieniłem body a do tego żona nie chętnie udostępnia domowy budżet na moje zachcianki[emoji23].
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Nie. Mikrokalibracja pomoże na FF/BF, ale jak obiektyw jest miękki to co ma zmienić mikrokalibracja?
Kup ARTa 35, 50, 85 mm, jeśli teraz chcesz mieć bardzo ostre zdjęcia.
-
Albo kup 5D w pierwszej wersji.
-
1 załącznik(ów)
45.Załącznik 4408
-
No i fajnie, tylko but niepotrzebnie obcięty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
No i fajnie, tylko but niepotrzebnie obcięty.
Wiem wiem, zdarzają mi się takie wpadki [emoji51]
-
2 załącznik(ów)
-
Wydaje mi się, że gdybyś błysnął z przodu byłoby lepiej. To ostatnie bardziej mi się podoba. Na przedostatnim wygląda jakby żona była dodatkiem do krajobrazu.
-
Miałem przy sobie yn560 i transparentna parasolkę, zrobiłem 3 zdjęcia ale była zbyt duża różnica w oświetleniu, to był zachód słońca i bardzo źle wygląda doświetlona twarz białym światłem z lampy.
-
No to może pomarańczowy filtr na lampę? Albo blenda odbijająca?
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
No to może pomarańczowy filtr na lampę?
No o tym nie pomyślałem... będę się chyba musiał w takie zaopatrzyć. Dodaje 2 Rawy zaświecone z lampą i tu mam pytanie czy jest sens w ogóle próbować coś z tym podziałać?
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
Odp: [ Pezet85 ] nauka portretu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Bardzo ładne! Przy kolejnych zdjęciach poszerzyłbym kadr w prawą stronę - czyli tam, gdzie patrzy modelka. Taka zasada, że nie zawsze kadrujemy centralnie dając możliwość odbiorcy zobaczenia kadru po stronie skierowanego wzroku przez modelkę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Bardzo ładne! Przy kolejnych zdjęciach poszerzyłbym kadr w prawą stronę - czyli tam, gdzie patrzy modelka. Taka zasada, że nie zawsze kadrujemy centralnie dając możliwość odbiorcy zobaczenia kadru po stronie skierowanego wzroku przez modelkę.
Oooo dzięki za miłe słowa [emoji4]... chciałbym jeszcze trochę rozjaśnić kwestie kadrowania, w moim 70d przy niższych przyslonach mam problem przy przekadrowaniu. Wydaje mi się za mam zbyt mało punktów Af i jak złapie ostrość którymś skrajnym punktem i przekadruje to niestety gubię ostrość z oczu[emoji3525].
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Oooo dzięki za miłe słowa [emoji4]... chciałbym jeszcze trochę rozjaśnić kwestie kadrowania, w moim 70d przy niższych przyslonach mam problem przy przekadrowaniu. Wydaje mi się za mam zbyt mało punktów Af i jak złapie ostrość którymś skrajnym punktem i przekadruje to niestety gubię ostrość z oczu[emoji3525].
Można przekadrować z punktem AF, ale zmienisz wówczas płaszczyznę ostrości i ostrość pozostanie na wcześniejszej płaszczyźnie ostrości (to w skrócie :)
Za to polecam zrobić zdjęcia metodą Brenizera (czasem robię ;) https://fotoblogia.pl/489,metoda-bre...i-kat-poradnik
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Można przekadrować z punktem AF, ale zmienisz wówczas płaszczyznę ostrości i ostrość pozostanie na wcześniejszej płaszczyźnie ostrości (to w skrócie :)
Za to polecam zrobić zdjęcia metodą Brenizera (czasem robię ;)
https://fotoblogia.pl/489,metoda-bre...i-kat-poradnik
Mam ustawioną Twoja metodę łapania ostrości, czyli af na gwiazdkę a migawka na spuście. Jak złapie ostrość srodkowym af, odpuszczę gwiazdkę i przekadruje to ostrość mi się nie zmienia, tylko płaszczyzna tak jak wspomniałeś. Przy mojej 50 i niskich przyslonach takich jak 2.2 i niżej niestety po przekadrowaniu nie ma ostrości tam gdzie ja złapałem [emoji848].
Może coś robię nie tak?
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Mam ustawioną Twoja metodę łapania ostrości, czyli af na gwiazdkę a migawka na spuście. Jak złapie ostrość srodkowym af, odpuszczę gwiazdkę i przekadruje to ostrość mi się nie zmienia, tylko płaszczyzna tak jak wspomniałeś. Przy mojej 50 i niskich przyslonach takich jak 2.2 i niżej niestety po przekadrowaniu nie ma ostrości tam gdzie ja złapałem [emoji848].
Może coś robię nie tak?
robisz dobrze, ale przy płytkiej GO tak będzie zawsze, pozostaje przymknąć do f/2,8-4, albo przejść na bezlustro ;)
Załącznik 4533
pisałem o tym tutaj: "Przy bardzo płytkiej GO przesunięcie aparatu może być na tyle duże, że przesunie się płaszczyzna ostrości." https://www.canon-board.info/threads...=1#post1382755
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
No to spoko, trzeba jakoś kombinować. Jedyne co mnie denerwuje to to że punkty af są właśnie przesunięte daleko od krawędzi i trzeba się męczyć. Ale niska głębia ostrości jednak wygrywa [emoji4]
-
2 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
-
2 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Naturalna poza, fajne światło w kontrze z tyłu, dobrze doświetlone z przodu, do cięcia też się trudno przyczepić (minimalnie ciasno). Podoba się! Dobrze robić też ze wzrokiem skierowanym w inną stronę, ale to już szerszy kadr.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Naturalna poza, fajne światło w kontrze z tyłu, dobrze doświetlone z przodu, do cięcia też się trudno przyczepić (minimalnie ciasno). Podoba się! Dobrze robić też ze wzrokiem skierowanym w inną stronę, ale to już szerszy kadr.
Dzięki [emoji846]... jak się czyta dobre opinie to aż chce się więcej.
Pamiętam pierwsze opinie które mocno mnie gdzieś tam kopnęły ale wziąłem sobie je do serca i dzięki nim zrobiłem krok do przodu[emoji4].
-
1 załącznik(ów)
-
52, coś tam w tle się porobiło i przeszkadza mi w odbiorze, ale poza tym to jedno z fajniejszych portretów jakie ostatnio widziałem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
52, coś tam w tle się porobiło i przeszkadza mi w odbiorze, ale poza tym to jedno z fajniejszych portretów jakie ostatnio widziałem.
Hej,
w wersji kolor nie ma tam takiego misz-masz, tutaj rzeczywiście trochę się nabałaganiło[emoji846].
Cieszy mnie to że zdjęcie podoba się nie tylko mnie i modelce ale i nnym osobom[emoji4].
-
2 załącznik(ów)
-
-
57 - za mało lewej strony (kadr nie ma czym oddychać po lewej a tam patrzy modelka). Generalnie Ok i fajnie, ale ustawienie modelki nie końca mnie przekonuje z uwagi na to, że wzrok od razu kierowany jest w miejsce niekoniecznie właściwe. Reszta OK!
58 - tu już wszystko gra i poza bardzo ładna. Jedyne co - to starałbym się uważać na to, aby równiej doświetlić ramiona. Czyli kontra światłem z lampy/blendy od lewej strony. Lewą rękę zbliżyłbym bardzie do tułowia. Generalnie bardzo ładnie!
-
Dzięki za konkretne uwagi, walczyłem z blenda ale nie było 3 osoby która by wspomogła [emoji4].
Napewno wrzucę jeszcze jakieś zdjęcia z tej sesji które wg mojej opinii nadają się do pokazania.
Mam jeszcze pytanie dotyczące zdjęcia 58, czy też uważacie jak inni że te cienie na twarzy nie pasują? Tego typu uwagi dostałem na jednej z grup na FB.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Dzięki za konkretne uwagi, walczyłem z blenda ale nie było 3 osoby która by wspomogła [emoji4].
Napewno wrzucę jeszcze jakieś zdjęcia z tej sesji które wg mojej opinii nadają się do pokazania.
Mam jeszcze pytanie dotyczące zdjęcia 58, czy też uważacie jak inni że te cienie na twarzy nie pasują? Tego typu uwagi dostałem na jednej z grup na FB.
Co do cieni na 58 oczy są dobrze doświetlone, reszta się broni. Ale pisałem też wcześniej , że warto byłoby rozjaśnić cienie ;) Kwestia gustu oglądającego ;)
-
2 załącznik(ów)
-
Gratulacje :) A teraz cofnij się do pierwszej strony tego wątku i sam oceń progres.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Gratulacje :) A teraz cofnij się do pierwszej strony tego wątku i sam oceń progres.
Dzięki [emoji846]...fakt pierwsze zdjęcia odbiegają znacznie od tych ostatnich. Ale największą satysfakcję sprawia to że jest dużo większa świadomość tego co się chce osiągnąć.
Dzieki konstruktywnej krytyce są rzeczy na które wcześniej bym nawet nie zwrócił uwagi.
-
W 59 czepiłbym się tylko czerwonej pozostałości po prawym kolczyku i tego czegoś również w kolorze czerwonym nad biustem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
W 59 czepiłbym się tylko czerwonej pozostałości po prawym kolczyku i tego czegoś również w kolorze czerwonym nad biustem.
Masz na myśli część czerwonej sukienki[emoji4], w sumie zastanawiałem się czy tego nie przyciąć.
Następnym razem będę usuwał żeby nie rozpraszało i nie przyciągało uwagi[emoji846].
-
Czepiacie się detali, a ciasnego kadrowania przed sama twarzą nie widzicie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Dzięki [emoji846]...fakt pierwsze zdjęcia odbiegają znacznie od tych ostatnich. Ale największą satysfakcję sprawia to że jest dużo większa świadomość tego co się chce osiągnąć.
Dzieki konstruktywnej krytyce są rzeczy na które wcześniej bym nawet nie zwrócił uwagi.
Powiem ci, że poprzednia strona bardziej przypadła mi do gustu ...