-
Odp: Nowy Canon m6 właśnie zadebiutował...
A bo wzrost ilości pikseli na matrycy jest użyteczny tylko do granicy użyteczności 100% kropa w jak najszerszym przedziale ISO i to jest kres zastosowania tej matrycy, i całego pudła, w które ją wmontowano. Zaprawdę, trudno polegać na sprzęcie, który szybko osiąga tę barierę. Zbyt wiele megapikseli się po prostu nie opłaca, gdy się liczy na dużą elastyczność zastosowań aparatu. Nawet najnowsze, najjaśniejsze, i najdroższe obiektywy nie poradzą, jak się uprzemy robić zdjęcia przy skandalicznie niskim użytecznym ISO.
-
wyzsza rozdzielczosc = wyzszy szum
zawsze tak bylo i bedzie.
-
Jako, że pewnie po nowym roku kupie M6ii chciałem dowiedzieć się czegoś od użytkowników na tym forum. O naiwności... Cały ten wątek oprócz dwóch postów odsyłających do testu na Optycznych nadaje się do usunięcia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
technik8pl
Jako, że pewnie po nowym roku kupie M6ii chciałem dowiedzieć się czegoś od użytkowników na tym forum. O naiwności... Cały ten wątek oprócz dwóch postów odsyłających do testu na Optycznych nadaje się do usunięcia.
Na tym forum m6mk2 nie jest ulubieńcem. Mam m6 i jestem zadowolona. Co do m6mk2 nie wiem czy jest już jakoś powszechniej uzytkowany, bo wystartował z trochę wysokiej półki cenowej. Ma lepszy AF (ponoć rodem z RP), pełnowartościową elektroniczną migawkę, oczywiście nowszy procesor oraz więcej Megapixeli na matrycy - to ostanie nie wiem czy to zaleta czy wada. Nie wiem co daje tak duża liczba pixeli. Obecnie te wielkości są już trochę na zasadzie przerostu formy nad treścią, jak dla mnie. Natomiast chyba trochę negatywnie odbijają się na możliwościach wykorzystania wysokich ISO. Generalnie bazując na moich doświadczeniach z m6 to jest to fajny model. Dość zaawansowany. Mój to mniej więcej odpowiednik lustrzanki 80D a obecny m6mk2 to pi razy oko 90D.
-
Też mam M6. W M6ii kusi mnie AF z systemu R oraz lepsze iso. Ogólnie w M6 niespecjalnie cokolwiek biorąc jego przeznaczenie mi przeszkadza, ale zawsze fajnie kupić sobie jakąś zabawkę :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
technik8pl
Też mam M6. W M6ii kusi mnie AF z systemu R oraz lepsze iso. Ogólnie w M6 niespecjalnie cokolwiek biorąc jego przeznaczenie mi przeszkadza, ale zawsze fajnie kupić sobie jakąś zabawkę :)
Ja tez miałam chętkę wypróbować AF, ale cena korpusu była dla mnie jak zimny prysznic. Poczekam trochę i zobaczymy za kilka miesięcy... może potaniej :) Natomiast jak masz możliwości to bierz... i napisz jak się sprawuje...:)
-
O cenie nie będę się wypowiadał, ale AF w mk2 w porównaniu do pierwszej wersji jest dużo lepszy.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Consigliero
O cenie nie będę się wypowiadał, ale AF w mk2 w porównaniu do pierwszej wersji jest dużo lepszy.
AF to nawet w M100 jest lepszy - niewiele ale różnica jest odczuwalna. Odszczekuję coś z czym kiedyś polemizowałem. Odkąd mam oba, łatwo to stwierdzić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
AF to nawet w M100 jest lepszy - niewiele ale różnica jest odczuwalna. Odszczekuję coś z czym kiedyś polemizowałem. Odkąd mam oba, łatwo to stwierdzić.
no cóż, m6 to konstrukcja juz praktycznie 3-letnia i to z czasów kiedy Canon chyba jeszcze nie bardzo przychylny był bezlustrom. Faktyzcnie w m100 AF jest z lekka poprawiony, ale ja tam z moim problemów nie mam, więc póki co godzę się z faktem czekania na lepsze czasy mojego portfela :D Tym bardziej, ze mimo wszystko nawet dziś wybór między m6 a m100 zdecydowanie jest na korzyść m6.
-
Czy ktoś już posiada ten aparat?
-
Też jestem ciekaw, czy jest choćby jedna osoba z m6ii.Jeśli tak, to miałbym 1 pytanie.Czy przy manualnym ustawieniu ostrosci (manual focus} na np. 2 m i po wyłączeniu aparatu i ponownym włączeniu aparat zapamietuje ustawioną manualnie odległość {np. wspomniane przykladowe dwa metry} czy też od nowa trzeba ręcznie te odległosc ustwiać, każdorazowo po włączeniu aparatu.
W moich innych aparatach pomimo MF {manual focus} i zadanej odległosci aparat po wyłączeniu i ponownym włĄCZENIU resetuje sie na nieskończonosc i każdorazowo trzeba te manualną ostrosc ustawic od nowa.
Może sie odezwie użytkownik?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andrzejek
(...)
W moich innych aparatach pomimo MF {manual focus} i zadanej odległosci aparat po wyłączeniu i ponownym włĄCZENIU resetuje sie na nieskończonosc i każdorazowo trzeba te manualną ostrosc ustawic od nowa.(...)
A czy ktoś wie jakie jest uzasadnienie przechowywania wyłączonego af na nieskończoność? Logika podpowiada, ze lepsze by było na drugim końcu. Porażona słońcem migawka miałaby jakieś szanse... To samo z przysłoną (zawsze pełne otwarcie), choć pewnie tu by wystąpiła niezgodność ze specyfikacją EOS.
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
A czy ktoś wie jakie jest uzasadnienie przechowywania wyłączonego af na nieskończoność? Logika podpowiada, ze lepsze by było na drugim końcu. Porażona słońcem migawka miałaby jakieś szanse... To samo z przysłoną (zawsze pełne otwarcie), choć pewnie tu by wystąpiła niezgodność ze specyfikacją EOS.
W M50 obiektyw "składa się" maksymalnie tak aby nie wystawał tubus (podatny na uszkodzenie) a przysłona przymyka się do max. wartości aby dziurka była najmniejsza. To logiczne i nie mam zastrzeżeń.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
andrzejek
Też jestem ciekaw, czy jest choćby jedna osoba z m6ii.Jeśli tak, to miałbym 1 pytanie.Czy przy manualnym ustawieniu ostrosci (manual focus} na np. 2 m i po wyłączeniu aparatu i ponownym włączeniu aparat zapamietuje ustawioną manualnie odległość {np. wspomniane przykladowe dwa metry} czy też od nowa trzeba ręcznie te odległosc ustwiać, każdorazowo po włączeniu aparatu.
W moich innych aparatach pomimo MF {manual focus} i zadanej odległosci aparat po wyłączeniu i ponownym włĄCZENIU resetuje sie na nieskończonosc i każdorazowo trzeba te manualną ostrosc ustawic od nowa.
Może sie odezwie użytkownik?
Użytkownikiem M6II nie jestem, ale zauważyłem tą samą przypadłość w R. Chodzi o to co napisał marfot - aparat "chowa" obiektyw. Jedno ale, to że 80D robił to poprawnie, czyli nic nie robił z obiektywami z wewnętrznym ogniskowaniem. R jest nadpobudliwe i każdy obiektyw przestawia - jako że nie mam żadnych wysuwających się przy ostrzeniu, wyłączyłem tą funkcję i problem zniknął.
-
Może pojawi sie jakiś użytkownik m6 ii i wyjaśni, jak jest z zapamietywaniem przez aparat manualnie nastawionej odległości?
-
Jest tak jak piszesz. Albo inaczej. Przeczytaj instrukcję. Pokaż zdjęcia. Jak ta wada aparatu/obiektywu/użytkownika wpłynęła negatywnie na Twoje portfolio?
-
Ale to pytanie jest adresowane do kogo?
-
Mam małą prośbę do posiadaczy m6ii. Czy może ktoś zrobić telefonem zdjęcie ekraniku w momencie gdy wybrany jest w ustawieniach AFa: pojedynczy punkt i serwo? Chodzi mi bym mógł zobaczyć wielkość ramki AFa i porównać do tego co jest w m6.
-
https://www.youtube.com/playlist?lis...Z1gyu5VpLtORhV
Wydaje mi się, że filmiki o numerach 9 i 10 powinny pomóc Tobie w odpowiedzi na Twoją prośbę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Dzięki, dokładnie o to mi chodziło :)
-
Witam, w moim M6 II do szału doprowadza mnie samoczynne włączanie się migawki dotykowej. Używam ekranu do określenia punktu ostrości i co jakiś czas (powiedzmy kilka razy podczas dnia) aparat włącza mi automatycznie migawkę dotykową. Idę do menu, oczywiście jest "touch shutter" enabled, zmieniam na "disabled" (po czym dla pewności wychodzę z tej karty menu) i po jakimś czasie znowu to samo. Reset do ustawień fabrycznych nic nie dał. Żadnych skrótów nie ustawiałem. Cholerstwo występuje ze wszystkimi szkłami (Canona, Sigmy). Co myślicie, serwis? Aparat na gwarancji. Pozdrawiam.
-
Jak masz ekran (nie wizjer) to tam jest ikona która może to włączyć, a nie tylko z poziomu menu, pewnie czasami ustawiając focus na ekranie ją naciśniesz stad problem, niestety z tego co donoszą zagraniczne fora nie ma takiej funkcji żeby personalizować ekrany (czytaj wyrzucić problematyczną ikonę). Półśrodek jaki wynaleziono to korzystać z innego widoku ekranu, a gdy potrzeba przełączyć na ten z wyborem punktu af z ekranu, to minimalizuje incydentalne naciśnięcia tej ikonki.
-
OOO, naprawdę?:oops: Po robocie sprawdzę, może faktycznie coś tam klikam, ale aż nie chce mi się wierzyć. Dzięki!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bzdura1979
OOO, naprawdę?:oops: Po robocie sprawdzę, może faktycznie coś tam klikam, ale aż nie chce mi się wierzyć. Dzięki!
Ta ikonka jest w każdym ML Canona. I co jakiś czas ktoś narzeka na uporczywe jej przypadkowe naciskanie :lol:
Najczęściej kciukiem lewej ręki.
-
To by się zgadzało, bo w Eosie R też mi się parę razy zdarzyło. Widać, w M6 II częściej, bo częściej używam.
Pozdrawiam
-
1 załącznik(ów)
w 6D2 i 80D mozna sobie skonfigurowac co jest wyswietlane na tylnym LSD, w tym dezaktywowac dotykowa zmiane parametrow (wtedy tylko punkt AF sie klika). w M6 II nie ma takiej opcji?
Załącznik 6610
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bzdura1979
Witam, w moim M6 II do szału doprowadza mnie samoczynne włączanie się migawki dotykowej. Używam ekranu do określenia punktu ostrości i co jakiś czas (powiedzmy kilka razy podczas dnia) aparat włącza mi automatycznie migawkę dotykową. Idę do menu, oczywiście jest "touch shutter" enabled, zmieniam na "disabled" (po czym dla pewności wychodzę z tej karty menu) i po jakimś czasie znowu to samo. Reset do ustawień fabrycznych nic nie dał. Żadnych skrótów nie ustawiałem. Cholerstwo występuje ze wszystkimi szkłami (Canona, Sigmy). Co myślicie, serwis? Aparat na gwarancji. Pozdrawiam.
R
Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka
-
Dzięki Panowie, faktycznie to było to. Że ja tego nie zauważyłem... W M6II też jest możliwość konfiguracji, takiej samej jak wskazuje akustyk. Już ogarnięte. Jeszcze raz dzięki.
-
Czy ktoś przetestował sensowny zamiennik akumulatora, który można ładować w ładowarce Canona?
LP-E17 to dosyć popularny typ a nie mogę kupić nic sensownego.
Kupiłem jeden oryginał łamiąc wszelkie swoje zasady :mrgreen:
-
2 załącznik(ów)
Matryca 32Mp wykazuje całkiem poprawne możliwości cropowania.
cały obrazek:
Załącznik 7138
crop 100%
Załącznik 7139
Miałem sporo obaw, ale widzę, że szumy nie są większe niż przy 24Mp w M50.
-
A ten M55-200 daje radę z tą matrycą? Niestety M18-150 radzi sobie z nią tak sobie.
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
bzdura1979
A ten M55-200 daje radę z tą matrycą? Niestety M18-150 radzi sobie z nią tak sobie.
Dziś jest ponury dzień, zero kontrastu - M55-200 bardzo nie lubi takich warunków:
cały obrazek
Załącznik 7140
crop 100%
Załącznik 7141
Szału ni ma.
Tutaj akurat gałęzie są poza płaszczyzną ostrości co pogłębia wrażenie braku ostrości.
Przy bardziej kontrastowym oświetleniu będzie lepiej.
-
Jak rozumiem, ten widoczek znad kanału, robiłeś obiektywem EF-M 1,4/32 mm przy przesłonie f/4 i ISO 100? No to powiem, że 100% krop tyłka nie urywa, a farfoclowaty szum jest widoczny przy ISO 100, co budzi grozę, jakby zdjęcie było skanowane przez koszulkę foliową z groszkiem. Ostrzyłeś w DPP opcją unsharp mask? Ta opcja nadaje się bardziej do nieostrych zdjęć, a ostre psuje nadając im plastikowy wygląd, takiego jakiegoś embossowania (wytłaczania detali). Spróbuj wyostrzyć ten sam kadr opcją sharpness.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Jak rozumiem, ten widoczek znad kanału, robiłeś obiektywem EF-M 1,4/32 mm przy przesłonie f/4 i ISO 100? No to powiem, że 100% krop tyłka nie urywa, a farfoclowaty szum jest widoczny przy ISO 100, co budzi grozę, jakby zdjęcie było skanowane przez koszulkę foliową z groszkiem. Ostrzyłeś w DPP opcją unsharp mask? Ta opcja nadaje się bardziej do nieostrych zdjęć, a ostre psuje nadając im plastikowy wygląd, takiego jakiegoś embossowania (wytłaczania detali). Spróbuj wyostrzyć ten sam kadr opcją sharpness.
Teraz wywołane w LR na defaultowych ustawieniach i rozjaśnione o 0,7EV.
Załącznik 7157
-
Od razu lepiej: przynajmniej farfoclowaty szum zniknął. Jednakże jakiejś brzytewnej ostrości jak na ten obiektyw nigdzie nie widzę. Zdjęcie jest miękkie, trochę może z racji rozproszonego światła, ale jednak miękkie. Coś podobnego obserwuję przy okazji Canona M5, jakby natywne algorytmy obróbki obrazu w aparacie zmiękczały obrazek, być może w celu ograniczenia szumu kosztem ostrości, i to, co jest na wejściu do innego oprogramowania, już jest innej jakości, niż np. zdjęcie z C 80D, który ma właściwie tę samą matrycę, co M5. Kiedyś przeżyłem szok (i dalej go przeżywam), gdy RAW-y zrobione Canonem 550D i pierwotnie wywołane w DPP 3 wywołałem w DPP 4. Różnica w ostrości zdjęć obrobionych w DPP 4 jest kolosalna na ich korzyść przy niby takich samych parametrach wywoływania RAW-u.
-
Przy matrycy z M6II DPP nie radzi sobie z detalami w głębokich cieniach. LR robi to wiele lepiej.
Nie próbowałem C1 bo nie mam możliwości, wszyscy jednak chwalą obrazek z Canonów wywołany w C1.
Co do ostrości to lepsze światło sporo by ożywiło - więcej kontrastu pomaga.
No i crop 100% z tej matrycy to na prawdę maleństwo - ten mój to ok. 5% powierzchni klatki :lol:.
-
Hmmm, całkiem nieźle mimo wszystko podziałał ten M55-200. Myślałem, że mydełko będzie większe.
Sam aparat jest absolutny kozak i żadne tam oglądanie zdjęć pod lupą tego nie zmieni;)
-
Muszę to zobaczyć na monitorze w domu, bo akurat jestem w robocie i na służbowej padlinie 1360 x 768 nic nie wygląda przyzwoicie :lol: Nawet niektóre moje zdjęcia mnie przerażają, co to na nich powyłaziło :evil:
Natomiast wielka rozdzielczość matrycy 32 Mp nie idzie niestety w parze z jakością na wysokich czułościach, czyli jak coś "nie jest gorsze", jak na matrycy 24 Mp Canona, to znaczy, że jest co najmniej tak samo ptalowe, i w związku z tym olałem tę niebywałą promocję cenową, i zbieram na jakąś alfę APS-C, bo w tym segmencie (APS-C) żyć z Canonem się dłużej za bardzo nie da w najbardziej mnie interesujących tematach.
-
3 załącznik(ów)
Ponieważ trwa dyskusja o matrycy w nowym R7 pokazuję kilka fotek z matrycy 32Mpx na wysokich ISO.
Pełny obrazek obrobiłem lekko w LR i przekonwertowałem do formatu 4k.
Przedstawione obrazki to wycinki 100% z tych fotek w rozdzielczości 4K
ISO 1600
Załącznik 8235
ISO 3200
Załącznik 8236
ISO 6400
Załącznik 8237
Nie focę na takich ISO ale może komuś przyda się takie porównanie.
Obrazki zrobione przy niskim kontraście oświetlenia ale to raczej warunki, w których podnosi się ISO.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Ponieważ trwa dyskusja o matrycy w nowym R7 pokazuję kilka fotek z matrycy 32Mpx na wysokich ISO.
Pełny obrazek obrobiłem lekko w LR i przekonwertowałem do formatu 4k.
Przedstawione obrazki to wycinki 100% z tych fotek w rozdzielczości 4K
To, co wstawiłeś, wygląda dobrze, ale wygląda dobrze z kilku powodów.
Po pierwsze, są to obrazki zmniejszone prawie o połowę, czyli zawierają ca 1/4 ilość pikseli z pierwotnego pliku.
Po drugie, zawierają obłędną masę detali w każdym planie i mają dużą GO, więc dalej w tle widać detale, a nie szum na rozmytych polach.
Po trzecie, są to kadry generalnie jasne, a nie ciemne. Przeważają jasne detale, które są mniej wrażliwe na szum. On jest dokuczliwy w średnich i ciemnych partiach obrazu, ale tu takich prawie nie ma.
Chwyt ze zmniejszeniem obrazka aż o połowę w dużej mierze załatwia kwestię szumu, jednakże najbardziej pożądane są obrazy minimalnie zaszumione w widoku 100% ze niezmniejszonego pliku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
To, co wstawiłeś, wygląda dobrze, ale wygląda dobrze z kilku powodów.
Po pierwsze, są to obrazki zmniejszone prawie o połowę, czyli zawierają ca 1/4 ilość pikseli z pierwotnego pliku.
Po drugie, zawierają obłędną masę detali w każdym planie i mają dużą GO, więc dalej w tle widać detale, a nie szum na rozmytych polach.
Po trzecie, są to kadry generalnie jasne, a nie ciemne. Przeważają jasne detale, które są mniej wrażliwe na szum. On jest dokuczliwy w średnich i ciemnych partiach obrazu, ale tu takich prawie nie ma.
Chwyt ze zmniejszeniem obrazka aż o połowę w dużej mierze załatwia kwestię szumu, jednakże najbardziej pożądane są obrazy minimalnie zaszumione w widoku 100% ze niezmniejszonego pliku.
Zrobiłem ten eksperyment trochę też dla siebie zakładając, że:
1. obrazek będzie prezentowany na ekranie 4K (3840px);
2. kadrowanie ma charakter korekcyjny (prostowanie, likwidacja dystorsji, polepszenie kadru) a nie kompensacji deficytu ogniskowej;
3. wysokie ISO najczęściej jest potrzebne przy umiarkowanym kontraście bo DR siada znacząco a to bardzo utrudnia obróbkę.
Przy tych założeniach gęsta matryca broni się dość dobrze. Nieźle zachowują się kolory co mnie trochę zaskoczyło.
Moje AutoISO na M6II "kończy się" na 1600 i chyba dalej tak zostanie.
Traktowanie wycinka 100% jako obrazka "na gotowo" wymaga moim zdaniem ISO max 400, doskonałego szkła, praktycznie likwidacji poruszenia (IBIS + IS). Wtedy obróbka (wyostrzanie, odszumianie, Clarity, Texture) działa bardzo kulturalnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Traktowanie wycinka 100% jako obrazka "na gotowo" wymaga moim zdaniem ISO max 400, doskonałego szkła, praktycznie likwidacji poruszenia (IBIS + IS). Wtedy obróbka (wyostrzanie, odszumianie, Clarity, Texture) działa bardzo kulturalnie.
No to doszliśmy nieomalże do punktu wyjścia i stoimy w miejscu: przy ISO 400 nie miałem przeważnie żadnych problemów z wycinkami 100% z matryc 18 Mp Canona 550D i M2, a nawet 24 Mp z C 80D.