Mam 50 bez M/A i adapter kupiony z aparatem. Nie potrzebuję, żadnych cudów, po prostu bolec od przesłony opiera się na przykręconym adapterze i jest cały czas wciśnięty. Jak ustawię manualnie przesłonę na obiektywie taka jest.
Wersja do druku
Mam 50 bez M/A i adapter kupiony z aparatem. Nie potrzebuję, żadnych cudów, po prostu bolec od przesłony opiera się na przykręconym adapterze i jest cały czas wciśnięty. Jak ustawię manualnie przesłonę na obiektywie taka jest.
z czystej ciekawosci - ile mm jest roznicy miedzy takumarem a np pentacone/heliosem?
Jeśli obiektyw nie ma przełącznika to musisz mieć adapter z blokadą bolca, albo ręcznie go zablokować, na google są poradniki jak to zrobić .
Jeśli masz adapter bez blokady, a obiektyw ma przełącznik A/M, wtedy ustawiasz na obiektywie Auto i już możesz ręcznie zmieniać przesłonę, bo przełącznik blokuje bolec przesłony.
Witam serdecznie, cały czas sie borykam z adapterem,i czytam i czytam o mocowaniu tego dandeliona do pierscienia,
Na początku znalazłem ten adapter:
1.http://allegro.pl/adapter-canon-m42-...055322797.html
a poźniej ten
2. http://allegro.pl/adapter-canon-m42-...092083097.html
i zgłupiałem, szukałem na foto-akcesoria ale nic tam nie ma:(
a co przez co mam rozumieć adaptery od jankowskiego, może byś pomógł świeżakowi:):)pozdro dla Ciebie
Pan Ryszard Jankowski z Lublina
http://fotoakcesoriapl.epoksystem.pl/index.php/
pisz i pytaj
aktualnie skupia się na produkcji adapterów do kamer, a syn przejął część warsztatowych robót i jak dobrze pamiętam robi coś do aparatów
sprzedawał adaptery też na allegro pod tym nickiem
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2410270
aktualnie z droższymi adapterami wystawia się tutaj
http://www.ebay.pl/sch/ciecio7/m.htm...&_trksid=p3686
też warto wysłać zapytanie o adaptery do canona
ja też mam coś podobnego do tego tańszego, nie narzekam :P daję radę więc mogę śmiało polecić!
Jest Takumar 24mm, ale niestety w okolicach 500zł na M42.
Co do obiektywów nikona, to ja bym się tak generalnie nie cieszył ;). Większość z nich posiada jakiś wystający metalowy element, który można poobijać sobie lustro ;).
Mam bez dandeliona - zero problemów z ustawieniem ostrości. Focę nieprzerwanie od 8 lat, z tym że z M42 to mam tylko Takumara.
Ja również pięknie dziękuję za to tłumaczenie!! Już się za nie zabieram... też kupiłam programowalny adapter emf i za chiny nie mogłam skumać tej angielskiej instrukcji. Szczerze mówiąc to pierwszy raz zamontowałam go bez programowania i po prostu pstrykałam zdjęcia na Av i M bez ustawiania czegokolwiek w aparacie, tylko manualnie.. niektóre zdjęcia wyszły total prześwietlone, biała kartka.. a poza tym było ok.. :lol:
może ktoś polecić jakiś konkretny adapter m42 pod canona ? :)
Ja mam na sprzedaż adapter M42 do Canona z potwierdzeniem ostrości. Adapter jest programowalny, aktualnie jest zaprogramowany na Takumara 50mm 1.4.
Jest to dokładnie ten adapter - @ Adapter CANON EOS - TAKUMAR M42 [Program + AF] @ (2834167638) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Jeden z bardzo niewielu, które potrafią współpracować z wyżej wymienionym obiektywem i mają programowalny dandelion.
Ja swojego używałem mało, po prostu jak obejrzałem od kumpla zdjęcia z analoga to się zachwyciłem, ale jak zacząłem sam używać to się okazało że to "wyższa szkoła jazdy" jak się próbuje dzieci sfotografować, a to główny powód posiadania lustrzanki.
Dlatego też go sprzedaję.
Ale na tyle co się nim bawiłem to trzyma bardzo dobrze i w body i w na obiektywie.
Przeszedł 4 obiektywy Takumar 55 1.8, Takumar 50 1.4, Pentaxa 135mm i jeszcze jakiś zmiennoogniskowy.
ja mam proste adaptery bez elektroniki; jeden kupiłam z dendalionem - szybko się zepsuł, powykrzywiał więc odcięłam elektronikę
Ja swój adapter z potwierdzeniem ostrości i pomiarami kupiłem na allegro za jakieś 60zł. Działa bez zarzutu od roku chyba.Wiadomo nie było mnie stać na drogie szkiełka z AF, więc to był logiczny zakup.
Do takiego adaptera polecam na początek heliosa 58mm 44m 2.0 kupić, a z większej ogniskowej zjawiskowego Carla Zeissa 135 3.5. portrety helios daje niezłe, można popróbować., -wiadomo że po zakupie lepszych szkiełek już go nie używam. Ale Carla Zeissa podpinam do dziś i bardzo fajnie mi się nim pracuje.
Witam,
Jestem nowy na tym forum, witam wszystkich-wcześniej często gęsto szukałem tu porad. Wszedłem w posiadanie kilku obiektywów stałoogniskowych i zgodnie z radami zakupiłem adapter M42/canon. Pierwszy adapter jest bez elektroniki, drugi z elektronika emf +ostrzenie, trzeci tylko z ostrzeniem, dwa ostanie zakupione u roxena wspominanego w tym dziale. Problem polega na tym ,że po podłączeniu do 450D emf+ostrzenie, programuje się , ale ostrości nie komunikuje pod przyciskiem migawki, tylko pod przyciskiem blokady AE/FE. Zdesperowany zakupiłem ten trzeci i problem jest taki sam, jest to trochę niewygodne. Stąd moje pytania, czy ktoś z Was zetknął się z takim zjawiskiem, czy możecie polecić ewentualnie konkretny chip który na pewno współpracuje z 450. Wedle opisów na stronach aukcji te chipy współpracują z 450D.
Sprawdź w menu C.Fn. 10.
Objawy wskazywałyby na włączone ustawianie ostrości przyciskiem blokady ekspozycji (ustawienie 1 lub 3).
PS. Witamy serdecznie :D
Serdecznie dziękuję, działają! Nie pamiętałem, że pozmieniałem ustawienia w ae.
Panowie
Adaptery programowane mają większe możliwości ustawienia mikro regulacji niż aparat Canon 50D ?
U mnie na zwykłym adapterze ( nie programowalnym ) ale z potwierdzeniem muszę dać w aparacie na maxa mikro regulacje ale i tak jeszcze brakuje trochę żeby w punkt łapało ostrość.
Programowanie poszło szybko i sprawnie poza jednym ale...
Coś mnie podkusiło sprawdzić korekty BF/FF i wyszły cuda jak w tekście powyżej. Nawet nie wiem czy dobrze kombinuję, bo efekty co najmniej dziwne wychodziły. Wróciłam do 0
korekta na - 16,17...31, 0, 1...14,15 na+
Tak u Was to wygląda w praktyce?
--- Kolejny post ---
Nie wiem czy większe, ale generalnie to są spore np. ogniskowa 90mm - odl. ostrzenia ok. 1,50m i rozrzut od ok. 50 cm przed i za punktem ostrzenia
Witam
Kupiłem tez adapter programowalny mam tez nieprogramowalny chciałem zrobić korektę FF/BF bo mam wrażenie ze potwierdzenie ostrości działa precyzyjniej w tym adapterze nieprogramowalnym.
Mam 450D i 3 szkła na M42 i w adapterze nieprogramowalnym było ok. na wszystkich obiektywach a na tym programowalnym i przykładowo na Heliosie 58mm potwierdzenie ostrości na f/2 pokazuje mi ze ostrość jest i to w dużym zakresie kręcę i kręcę pierścieniem a potwierdzenie cały czas pokazuje ze ostrość jest (Znaczy się raz jest raz nie ma i tak mruga w dosyć dużym zakresie pierścienia ostrości) Jak ustawić to precyzyjniej. Proszę o pomoc jak się za to wziąć i co po kolei robić
To albo jest w dużym zakresie, albo nie ma, bo raz piszesz ze masz ciągłe ostrość a za chwile ze mruga i nie ma.
Jak mruga to nie masz ustawionej ostrości. Ma się świecić ciągle zielona dioda, wtedy masz ustawiona prawidłowo ostrość.
I nie sprawdzaj powyżej f/5.6 bo to nie ma sensu, jest już za ciemno i ciężko coś ostawić. Przynajmniej ja tak miałem na Takumarze 50mm f/1.4
Wiem jak się ustawia ostrość w aparacie;)
Może sie źle wyraziłem chodzi mi o to ze jak zacznie mrugać i pikac potwierdzenie ostrość to „zielona dioda” świecąca sie ciągle będzie lada chwilka
A na tym adptarze to jeszcze jest sporo do kręcenia pierścieniem ostrości z 10cm głębi ostrości według skali na pierścieniu To dużo. Jak pisałem wcześniej robie to przy f2 czyli na pełnej dziurze
Na adapterze nieprogramowalnym nie było tero problemu jak już zaczęło pikać to wystarczyło delikatnie pokręcić pierścieniem i ostrość już była a w tym to jeszcze sporo trzeba kręcić
Myślałem ze adapter programowalny będzie lepszy ale ze względu na to wole ten nieprogramowalny bo najważniejsza funkcja (potwierdzenie ostrości) działa lepiej
Spróbuję metodą prób i bledów zrobić tą korektę, miałem nadzieje ze ktoś mi podpowie od jakich ustawień zacząć i jak ten ktoś tę całą procedurę pokonał
Nie wiem, może trafiłeś na kiepski adapter, ja miałem tak ze jak adapter złapał mi ostrość, to delikatna zmiana upierścienia powodowała zgubienie ostrości, do tego stopnia że denerwował mnie ten adapter że nie ma praktycznie żadnej tolerancji.
Witam, co myślicie na temat tego adaptera ? Warto go brać ? link
Z tego co szukałem kiedyś na temat adapterów, to przede wszystkim ludzie odradzali czarne adaptery, bo podobno są z beznadziejnej jakości materiału i szybko się wyrabiają.
Czyli wychodzi że jeśli nie chcesz adaptera programowalnego, tylko z potwierdzeniem ostrości to wybrałeś dobry model.
Nie potwierdzam tej opinii. Moim zdaniem wszystkie są robione z mosiądzu tylko niektóre są czernione a niektóre chromowane. To, co ważne, to zapewnienie sprzedawcy, czy dandelion działa z 650D jeśli taki aparat masz. Bo ja zmieniłem swój na 650D i jeden dandelion (nieprogramowalny), który posiadam, nie chce z nim współpracować.
Ja miałem w ręce sztukę srebrną i czarną i powiem że różnica w wadze jest spora, wiec raczej nie są wykonane z tego samego materiału.
Te ciężkie (i raczej srebrne, czyli chromowane) są z mosiądzu, te lekkie (czarne) są z aluminium.
Widziałem kilka takich aukcji na allegro. Ciekaw jestem czy ktoś już coś takiego kupił bo mi w moim ten brak potwierdzenia ostrości trochę już zaczyna działać na nerwy. Swoją przejściówkę kupiłem za ok 40 zł i już raczej na nią położyłem krzyżyk. Pytanie tylko czy jeśli kupię coś z allegro za 80-90 zł gdzie piszą że 650D obsługuje to czy to potwierdzenie faktycznie będzie działać.
Ja mam czarne, które sądząc po wadze są mosiężne. Więc tu też może być różnie. Może faktycznie kupowanie chromowanej jest w takim razie bezpieczniejsze.
Jeśli piszą, że działa z 650D to gdy jednak nie zadziała masz pełną podstawę do zwrotu bądź wymiany na działającą. Jeśli tego nie ma napisanego to niby też ale lepiej mieć to napisane wprost.
To kwestia rodzaju powłoki - czy się kruszy i brudzi. Czarne na mosiądzu to może być lakier (gdybam, bo nie widziałem z bliska), więc trochę niepewny.
Z kolei kiedyś na innym forum, ktoś narzekał, że aluminiowy bagnet się wytarł i ma bardzo duże luzy. Ale ja nie mam takich doświadczeń i tylko raz takie narzekanie widziałem.
Sam używam przejściówek mosiężnych chromowanych, bez potwierdzenia.
Nie, czarne na mosiądzu to nie jest lakier, mosiądz się oksyduje by uzyskać matową, czarną powierzchnię. Przynajmniej tak powinno się robić. Tym razem ja pogdybam - widziałem też powłoki chromowe, które się łuszczyły. Zatem jak się trafi na badziewie to problem będzie tak czy owak.
Co sądzicie o czymś takim -> Adapter CANON EOS - M42 + AF + Przysłona - NOWOŚĆ (3155609422) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ??
Sprzedawca deklaruje
"działający również z najnowszymi aparatami
m.in. CANON EOS 650D, 5D MARK III, 6D
Chip z najnowszym oprogramowaniem"
Najnowsze oprogramowanie? Jeśli tak to może warto rozważyć zakup tego "cuda".
W zależności od producenta są z różnych materiałów i różnymi materiałami i technikami galwanizowane czy niekiedy anodowane. Swoje adaptery M42 i t-mount kupowałem 10 lat temu w Anglii. M42 wagowo 3-4 razy cięższy od t-mounta, a o połowę mniejszy. nie wiem jak dziś ale kiedyś sprzedawcy pisali z czego są adaptery. Przy moim t-mount było: "anodowany stop aluminium" (jak na aluminium nic się przez te 10 lat nie wytarło), Przy m42 było: "materiał mosiądz, galwanizowane (chemicznie czy jakoś tam) materiał: chrom". Po 10 letnim użytkowaniu z mojej winy na m42 powstały rysy i z całą pewnością mogę powiedzieć że pod chromem jest mosiądz, i pomimo rys od kilku lat chrom nie odpada. Ale ja za swoje płaciłem ponad 100zł kiedy w Polsce kosztowały grubo ponad 200. kiedy w Polsce adapter kosztuje 40zł to jakość chyba pod sporym znakiem zapytania.
Jestem zainteresowany kupnem adaptera M42 do Canona 550D. Odpowiedzi (na pytanie jaki konkretnie - w sensie aukcja czy sklep internetowy) szukam już na wielu forach i nigdzie nie umiem jej znaleźć. Znalazłem aukcję: ADAPTER CANON M42 POTWIERDZENIE AF PROGRAM EMF HQ (3459375493) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Tylko czy ten będzie OK?
Będzie dobry
tap z komóry
Będzie ok, dlaczego miały by nie być ?
Różnie ludzie piszą o adapterach. Jedni narzekają, ze luźne mocowanie (o to w tym wypadku się nie obawiam), a inni, że mają zwarcia. Stąd moje obawy :)
Po za tym zawsze chyba lepiej spytać kogoś bardziej doświadczonego, bo 100zł piechotą nie chodzi, a uszkodzenia aparatu też wolałbym uniknąć, bo nowego bym pewnie już nie kupił (brak środków) :P
Może i były problemy zwarciowe ale to raczej w tych pierwszych i tanich adapterach. Ja kupiłem nieporgramowalny co prawda za 50 - i nie mam problemów.
Witam, mam problem.
Kupiłem adapter z potwierdzeniem ostrości do 50d.
Dokładnie taki:
ADAPTER CANON M42 POTWIERDZENIE AF BLOKADA BIAŁY! (4395614634) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Adapter działa, cały czas ma ustawioną przysłonę 1,4 to chyba nie jest programowalny.
Problem jest taki, im większa odległość od przedmiotu tym bardziej się myli potwierdzenie ostrości.
Dodatkowo gdy patrzę przez wizjer i AF 'mignie' bo ustawił ostrość to ja widzę ten obraz nie ostro w wizjerze ale na zdjęciu wychodzi dobrze.
Natomiast jak ustawię na oko ostrość (w wizjerze widzę ostry obraz) to na zdjęciu wychodzi totalnie rozmazany dany punkt.
Dodam że np. ze szkłem 55-250 ostrzyłem manualnie i tu ostrość na zdjęciu pokrywa się z tym co widzę na wizjerze.
Za tyle to można mieć programowalny :)
Daj mikro regulacje w body na max - lub + powinno być lepiej
W większości te adaptery źle ostrzą.
Hej, kupiłem go z drugiej ręki więc zapłaciłem połowę tej ceny z aukcji.
Ustawiłem w body mikro regulację na -20 i teraz ostrzy dobrze.
Ale... Czemu jest tak że przy potwierdzeniu ostrości obraz w wizjerze jest nie ostry a na zdjęciach ostry?
Jak sam ustawię ostrość na oko i widzę w wizjerze wszystko bardzo ostro to zdjęcie wychodzi rozmazane...
Czemu tak się dzieje?
#HakunaMatata
Może korekta dioptri coś zmieni?
Dokładnie tak jak stwierdził poprzednik - pewnikiem wzrok Ci szwankuje :)
Bawię się w m42 już od jakiegoś czasu.
Odnośnie potwierdzenia ostrości - nie jest ono super prezycyjne. Jeżeli chce się robić na pełnej dziurze, to raczej odpada. Ja używam potwierdzenia tylko w przypadku f/4 lub więcej.
A dokładniej - robię tak:
1) cały czas mam przysłonę na pełnej dziurze (np. f/2.0) i w tym stanie ustawiam ostrość
2) dopiero przed wykonaniem zdjęcia ustawiam żądaną przysłonę.
No bo potwierdzenie już zupełnie nie działa np. na f/8 :)
A największa prezycja jest przy ostrzeniu na LifeView z powiększeniem 5x lub 10x :) Tylko nie zawsze się chce :)
// Mały offtop, ale dotyczący obiektywów m42 - polecam obiektywy Takumar. Miałem kilka innych na m42 i z czasem zostawiłem sobie tylko takumary, bo helios czy pentacon nie dorastały im do pięt :) Szczególnie powłoki - śmiało można kupować takumary bez MC, bo i tak mają dużo lepsze powłoki niż np. heliosy z MC.