-
Odp: Bezlusterkowiec Canon Eos M5
Po co ten sarkazm. Używam M50 i naprawdę obsługa jego jest intuicyjna i wygodna. Przyzwyczajenia z dużej lustrzanki się przydają.
-
Sarkazm po to, by zauważyć, że wrażenia z użytkowania aparatu bez wizjera elektronicznego (M10), gdzie patrzy się tylko i wyłącznie na obraz na ekraniku z tyłu aparatu, na aparat, gdzie patrzy się poprzez EVF są mało porównywalne.
W trakcie korzystania z EVF korzystamy głównie z pokręteł, guzików - jak w lustrzance. No może poza przesuwaniem palcem po ekranie pola nastawiania ostrości.
-
Przecież uwaga była o relacji M5 do M50 i o różnicę jednego pokrętła, oba mają EVF. Ja wybrałem M50 bo nowszy procesor z nowymi możliwościami i to pokretło tam wogóle nie jest potrzebne. Aparat obsługuje się podobnie do lustrzanki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
soko
Sarkazm po to, by zauważyć, że wrażenia z użytkowania aparatu bez wizjera elektronicznego (M10), gdzie patrzy się tylko i wyłącznie na obraz na ekraniku z tyłu aparatu, na aparat, gdzie patrzy się poprzez EVF są mało porównywalne.
w jakim sensie?
ze aparatem z gibanym ekranikiem fenomenalnie foci sie roslinki i grzybki czy chocby ludzi, ktorzy duzo mniej stresuja sie fotografem niezaslonietym przez aparat?
Cytat:
Zamieszczone przez
soko
W trakcie korzystania z EVF korzystamy głównie z pokręteł, guzików - jak w lustrzance. No może poza przesuwaniem palcem po ekranie pola nastawiania ostrości.
dokladnie to samo mozna robic korzystajac z ekraniku, bo nie ma obowiazku korzystania z ustawien na ekranie (dla mnie to jest duzo mniej wygodniejsze). na ekraniku znacznie wygodniejszy jest wlasnie wybor pola AF.
a dodatkowo funkcja wykonywania zdjecia po nacisnieciu palcem (i zlapaniu ostrosci) jest fenomenalna przy ruchomych obiektach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
w jakim sensie?
ze aparatem z gibanym ekranikiem fenomenalnie foci sie roslinki i grzybki czy chocby ludzi, ktorzy duzo mniej stresuja sie fotografem niezaslonietym przez aparat?
mój post i moje uwagi nie są o sprawie gibanego ekraniku, a o pokrętłach na M5 versus ich brak/mniej na M50.
Patrząc poprzez EVF przyciskamy twarz do ekranika ( przynajmniej na M5) i go nie widzimy. Więc pokrętła i przyciski są potrzebne.
Co do ustawiania punktu (pola) ostrości na ekraniku palcem, to jest to niby wygodne. Ale, przynajmniej w przypadku ręki dorosłego mężczyzny można sobie dyskutować, czy wygodniejsze i dokładniejsze jest dotykanie paluchem, wielokrotnie większym od pola ostrości, czy poręczniejszy (i dokładniejszy, bardziej przewidywalny) jest knypelek jak w np. m.in.Canon 5D3.
-
W M50 można przesuwac punty AF joystickem podobnie jak w 5DmkIII, pewnie w M5 tak samo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
soko
Ale, przynajmniej w przypadku ręki dorosłego mężczyzny można sobie dyskutować, czy wygodniejsze i dokładniejsze jest dotykanie paluchem, wielokrotnie większym od pola ostrości, czy poręczniejszy (i dokładniejszy, bardziej przewidywalny) jest knypelek jak w np. m.in.Canon 5D3.
zupelnie nie mam takich problemow w 750D - jedno dotkniecie i mam pole ostrosci tam gdzie chce. joystick przelatujacy przez pierdylion punktow AF... ? dziekuje, postoje!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
soko
Co do ustawiania punktu (pola) ostrości na ekraniku palcem, to jest to niby wygodne. Ale, przynajmniej w przypadku ręki dorosłego mężczyzny można sobie dyskutować, czy wygodniejsze i dokładniejsze jest dotykanie paluchem, wielokrotnie większym od pola ostrości, czy poręczniejszy (i dokładniejszy, bardziej przewidywalny) jest knypelek jak w np. m.in.Canon 5D3.
Ale po co dyskutować skoro można mieć w oba rozwiązania i dobierać wedle potrzeb?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adming
Ale po co dyskutować skoro można mieć w oba rozwiązania i dobierać wedle potrzeb?
Choćby po to, by się dowiedzieć, że może M5 ma joystick. Jak dotąd nie znalazłem tej funkcjonalności. Może zablokowana, gdzieś?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
zupelnie nie mam takich problemow w 750D - jedno dotkniecie i mam pole ostrosci tam gdzie chce. joystick przelatujacy przez pierdylion punktow AF... ? dziekuje, postoje!
Jak trzymasz aparat z porządnym obiektywem i patrzysz przez EVF, to masz raptem wolny tylko kciuk w okolicy ekraniku. Jak dla mnie joystick pod kciukiem byłby wygodniejszy, niż na ślepo jeżdżenie kciukiem po ekraniku. Ja przynajmniej tak to widzę.
-
To nie jest jeżdżenie na ślepo. Działa to bardzo intuicyjnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
soko
Jak dla mnie joystick pod kciukiem byłby wygodniejszy, niż na ślepo jeżdżenie kciukiem po ekraniku. Ja przynajmniej tak to widzę.
ale uzywales tego kiedykolwiek?
bo w realu, to tak jak adming pisze, wybor punktu AF dziala bardzo prosto i celnie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
soko
Choćby po to, by się dowiedzieć, że może M5 ma joystick. Jak dotąd nie znalazłem tej funkcjonalności. Może zablokowana, gdzieś?
--- Kolejny post ---
Napisałem ”... pewnie w M5 tak samo”, niestety sprawdzilem jest inaczej niż w M50 ,bo ja o tym aparacie (M50)pisałem i jego funkcjonalności , bez niepotrzebnych pokręteł.
A joystik to nie tylko rozwiązanie z 5DmkIII , i wcześniejszych podobnych, tak jak jest to zrobione w M50 spełnia tą funkcję.
Jak trzymasz aparat z porządnym obiektywem i patrzysz przez EVF, to masz raptem wolny tylko kciuk w okolicy ekraniku. Jak dla mnie joystick pod kciukiem byłby wygodniejszy, niż na ślepo jeżdżenie kciukiem po ekraniku. Ja przynajmniej tak to widzę.
Radzę czytać to co piszę uważnie,
--- Kolejny post ---
Napisałem ”... pewnie w M5 tak samo”, niestety sprawdzilem jest inaczej niż w M50 ,bo ja o tym aparacie (M50)pisałem i jego funkcjonalności , bez niepotrzebnych pokręteł.
A joystik to nie tylko rozwiązanie z 5DmkIII , i wcześniejszych podobnych, tak jak jest to zrobione w M50 spełnia tą funkcję
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
A jak Twoja uciecha z tego nowego nabytku...? ;)
-
Re: Odp: Bezlusterkowiec Canon Eos M5
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A jak Twoja uciecha z tego nowego nabytku...? ;)
poczatkowo mialem mnostwo frustracji zwiazanych z idiotycznie powershotowa konfiguracja/zachowaniem golego aparatu.
koniec koncow wszystkiego w M5 normalnie sie nie da ustawic ale osiagnalem taki poziom, na ktorym potrafie sobie z tym aparatem dosc komfortowo poradzic. i/lub przyzwyczailem sie do jego "innosci".
w tym momencie robi mi sie tym dosc dobrze. przy zdjeciach statycznych radzi sobie to to swietnie, a i sporty zupelnie niezle mu poszly. a pod wzgledem wywolywania w LR jest lepiej niz 750D bo i lepsze profile i matryca na moje oko ma zauwazalne ciut wiecej zapasu w cieniach.
ogolnie, to widze w M5-tce kilka rzeczy idiotycznie zrypanych:
1. czujnik oka, ktory przelacza miedzy celownikiem a ekranem jest FUBAR. w pierwszym dniu uzytkowania przestawilem na reczne przelaczanie. w 750D to dzialalo sensownie, nawet w starym Fuji X-E1 tez. M5 jest Canon can not :(
2. nie mozna przestawic podgladu zdjecia zawsze na ekranik. jak sie uzywa od 15 lat DSLR to naturalny jest odruch focenia przez celownik ale sprawdzania podgladu wykonanej fotki juz na ekraniku, bo ogladanie tego podlgadu w celowniku jest jakims poganskim rozwiazaniem. nie da sie czegos takiego w M5 ustawic, bo najwyrazniej Canon nie testowal M5 w ogole na uzytkownikach DSLR (ciezko mi sobie wyobrazic, zeby taka uwaga jak moja wowczas nie padla)
3. (samo)wylaczenie aparatu kasuje ustawienia trybu seryjnego i wybor punktu AF. to drugie potrafie zrozumiec, ale to pierwsze...??? dlaczego? kto wpadl na tak kretynski pomysl? ktorys projektant Powershotow, ktory uznal, ze lepiej, zeby jakis uzytkownik-idiota nie musial z placzem szukac w instrukcji co on tam sobie przestawil, bo mu normalnie aparat zdjec nie robi? myslalem, ze dla takich uzytkownikow jest sprzet pokroju M100!!!
4. aparat nie jest domyslnie skonfigurowany, zeby sie automatycznie wylaczac po kilku minutach nieuzywania. potem wyciaga sie go wyciaga z plecaka rozgrzanego, bo EVF caly czas chodzil. kompletny idiotyzm!
5. nie mozna wylaczyc posrednich ISO. nawet w 30D sie dalo (wczesniej nie bylo), a tutaj trzeba dwoch klikow za duzo od ISO 100 do ISO 200. wku* :/
6. w trybie M nie potrafie ogarnac w ktora strone krecic tylnym kolkiem, zeby ustawic przyslone. zawsze probuje odwrotnie. kompletnie nie mam problemu z przednim kolkiem do czasow. wychodzi mi na to, ze gdybym mogl w menu przelaczyc kierunek tylnego kolka, to bym sie od reki polapal. klop. imposibru. a w praktyce marnuje mnostwo czasu
7. troche powiazane z powyzszym - w trybie M zmiane ISO robi sie przez guzior Dial Func. a nazwac ten guzik reponsywnym, to jak mowic, ze 5D mkII mial niezly AF... nie wiem co Canon myslal tak projektujac podstawowy element obslugi, ktorego nie da sie blyskawicznie i na slepo przestawic.
pare rzeczy, ktore mnie pozytywnie zaskoczyly:
1. wybieranie punktu AF mazaniem palcem po ekraniku (w trybie celownika) - super to dziala
2. celownik elektroniczny: bardzo dobrej jakosci podglad i, uwaga, jestem zszokowany tym, ze Canon pomyslal nad rozmieszczeniem wyswietlanych informacji (np. przemieszczeniem ich na dol przy kadrach pionowych). pewnie to gdzies odgapili (Fuji tez tak ma w XT :D ) ale to bardzo sensowne jest w uzytkowaniu
3. mozliwosc dostosowania wyswietlanych informacji. mozna sobie wybrac co pokazuja kolejne ekrany podgladu sceny (osobno EVF i osobno LCD) ale tez ekrany wyswietlania wykonanego zdjecia i wyciepac cala ta mase nonsensownych informacji typu ustawienia Picture Style'a (podglad zdjecia) czy 5 roznych rodzajow zapackania celownika ikonkami (podglad sceny). to bardzo ulatwia prace z aparatem. ja mam ustawione dwa tryby celownika (zupelnie goly / podstawowe informacje i histogram) i to jest dokladnie tak jak chce tego aparatu uzywac, bez 5 klikniec INFO zeby z podgladu histogramu przejsc do czystego kadru. bomba
4. zywotnosc baterii jest OK. bylem mentalnie przygotowany na znacznie gorzej niz 750D (te same akumulatory) a jest tylko "gorzej" (bez "znacznie")
poza tym to bez zaskoczen:
1. dziala
2. z kazdym szklem EF/EF-S jakie podpialem
3. jakosc obrazka jak na crop swietna
4. kolory canonowskie
5. jak to bezlusterkowiec: wazniejsze bylo, zeby byl maly, niz zeby dalo sie tego ze statywem uzywac. mozna z M5 uzywac zwyklej plytki arkowej jak sie lubi czesto odkrecac (do zmiany baterii), o ile oczywiscie odkreci sie stopke statywowa z adaptera (po jakie pracie ona tam w ogole jest, to ja nie wiem, chyba zeby bajerancko wygladac), bo wtedy sie tego adaptera nie zalozy, ale tak naprawde bez L-bracket a sie tu nie obedzie. w sumie nie tragedia, to kosztuje 25 Euro... chyba, ze ktos ma glowice nie-arkowa, to jest w ciemnej d*
6. poza tym to pod wzgledem galkologii mimo wszystko im sie nawet udalo. dosc ciezko pogodzic aparat, ktory ma byc posrodku miedzy uzytkownikami Powershotow a lustrzanek a tutaj, mimo mojej frustracji z tylnym kolkiem, jest to calosciowo dosc spojne i sensowne. wymaga przyzwyczajenia, ale mozna z czasem nauczyc sie M5 na tyle, zeby plynnie przelaczac sie na niego z DSLR.
nie wiem czy cie w ten sposob nie wykonczylem ("tl;dr") ale moze komus rozwazajacemu M5, albo borykajacemu sie pierwsze dni z tym korpusem sie kiedys przyda :)
-
@akustyk
Po pewnym czasie używania M50 z tych rzeczy, o których piszesz zostały mi tylko niektóre wkurzające:
pkt.1 - raczej jest OK
pkt.2 - nie da się, nie mam w rezultacie podglądu
pkt.3 - ustawienia zostają po uśpieniu/wyłączeniu
pkt.4 - uśpienie jest niemrawe i aparat ciągle się wybudza - nie umiem dobrze tego ustawić
pkt.5 - też się nie da
pkt 6 i 7 - w M50 tryb M z racji jednego pokrętła wymaga przełączania funkcji - mi to odpowiada. Natomiast jest poważna mina z tym, że przy AutoISO w trybie M nie ma sygnału, że przekroczono zakres - tylko zbyt jasny lub ciemny obraz w wizjerze.
-
Właśnie byłem ciekaw jak te kwestie wyglądają w M50 - dzięki :)
-
Odp: Re: Odp: Bezlusterkowiec Canon Eos M5
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
poczatkowo mialem mnostwo frustracji zwiazanych z idiotycznie powershotowa konfiguracja/zachowaniem golego aparatu.
koniec koncow wszystkiego w M5 normalnie sie nie da ustawic ale osiagnalem taki poziom, na ktorym potrafie sobie z tym aparatem dosc komfortowo poradzic. i/lub przyzwyczailem sie do jego "innosci".
w tym momencie robi mi sie tym dosc dobrze. przy zdjeciach statycznych radzi sobie to to swietnie, a i sporty zupelnie niezle mu poszly. a pod wzgledem wywolywania w LR jest lepiej niz 750D bo i lepsze profile i matryca na moje oko ma zauwazalne ciut wiecej zapasu w cieniach.
ogolnie, to widze w M5-tce kilka rzeczy idiotycznie zrypanych:
1. czujnik oka, ktory przelacza miedzy celownikiem a ekranem jest FUBAR. w pierwszym dniu uzytkowania przestawilem na reczne przelaczanie. w 750D to dzialalo sensownie, nawet w starym Fuji X-E1 tez. M5 jest Canon can not :(
2. nie mozna przestawic podgladu zdjecia zawsze na ekranik. jak sie uzywa od 15 lat DSLR to naturalny jest odruch focenia przez celownik ale sprawdzania podgladu wykonanej fotki juz na ekraniku, bo ogladanie tego podlgadu w celowniku jest jakims poganskim rozwiazaniem. nie da sie czegos takiego w M5 ustawic, bo najwyrazniej Canon nie testowal M5 w ogole na uzytkownikach DSLR (ciezko mi sobie wyobrazic, zeby taka uwaga jak moja wowczas nie padla)
3. (samo)wylaczenie aparatu kasuje ustawienia trybu seryjnego i wybor punktu AF. to drugie potrafie zrozumiec, ale to pierwsze...??? dlaczego? kto wpadl na tak kretynski pomysl? ktorys projektant Powershotow, ktory uznal, ze lepiej, zeby jakis uzytkownik-idiota nie musial z placzem szukac w instrukcji co on tam sobie przestawil, bo mu normalnie aparat zdjec nie robi? myslalem, ze dla takich uzytkownikow jest sprzet pokroju M100!!!
4. aparat nie jest domyslnie skonfigurowany, zeby sie automatycznie wylaczac po kilku minutach nieuzywania. potem wyciaga sie go wyciaga z plecaka rozgrzanego, bo EVF caly czas chodzil. kompletny idiotyzm!
5. nie mozna wylaczyc posrednich ISO. nawet w 30D sie dalo (wczesniej nie bylo), a tutaj trzeba dwoch klikow za duzo od ISO 100 do ISO 200. wku* :/
6. w trybie M nie potrafie ogarnac w ktora strone krecic tylnym kolkiem, zeby ustawic przyslone. zawsze probuje odwrotnie. kompletnie nie mam problemu z przednim kolkiem do czasow. wychodzi mi na to, ze gdybym mogl w menu przelaczyc kierunek tylnego kolka, to bym sie od reki polapal. klop. imposibru. a w praktyce marnuje mnostwo czasu
7. troche powiazane z powyzszym - w trybie M zmiane ISO robi sie przez guzior Dial Func. a nazwac ten guzik reponsywnym, to jak mowic, ze 5D mkII mial niezly AF... nie wiem co Canon myslal tak projektujac podstawowy element obslugi, ktorego nie da sie blyskawicznie i na slepo przestawic.
pare rzeczy, ktore mnie pozytywnie zaskoczyly:
1. wybieranie punktu AF mazaniem palcem po ekraniku (w trybie celownika) - super to dziala
2. celownik elektroniczny: bardzo dobrej jakosci podglad i, uwaga, jestem zszokowany tym, ze Canon pomyslal nad rozmieszczeniem wyswietlanych informacji (np. przemieszczeniem ich na dol przy kadrach pionowych). pewnie to gdzies odgapili (Fuji tez tak ma w XT :D ) ale to bardzo sensowne jest w uzytkowaniu
3. mozliwosc dostosowania wyswietlanych informacji. mozna sobie wybrac co pokazuja kolejne ekrany podgladu sceny (osobno EVF i osobno LCD) ale tez ekrany wyswietlania wykonanego zdjecia i wyciepac cala ta mase nonsensownych informacji typu ustawienia Picture Style'a (podglad zdjecia) czy 5 roznych rodzajow zapackania celownika ikonkami (podglad sceny). to bardzo ulatwia prace z aparatem. ja mam ustawione dwa tryby celownika (zupelnie goly / podstawowe informacje i histogram) i to jest dokladnie tak jak chce tego aparatu uzywac, bez 5 klikniec INFO zeby z podgladu histogramu przejsc do czystego kadru. bomba
4. zywotnosc baterii jest OK. bylem mentalnie przygotowany na znacznie gorzej niz 750D (te same akumulatory) a jest tylko "gorzej" (bez "znacznie")
poza tym to bez zaskoczen:
1. dziala
2. z kazdym szklem EF/EF-S jakie podpialem
3. jakosc obrazka jak na crop swietna
4. kolory canonowskie
5. jak to bezlusterkowiec: wazniejsze bylo, zeby byl maly, niz zeby dalo sie tego ze statywem uzywac. mozna z M5 uzywac zwyklej plytki arkowej jak sie lubi czesto odkrecac (do zmiany baterii), o ile oczywiscie odkreci sie stopke statywowa z adaptera (po jakie pracie ona tam w ogole jest, to ja nie wiem, chyba zeby bajerancko wygladac), bo wtedy sie tego adaptera nie zalozy, ale tak naprawde bez L-bracket a sie tu nie obedzie. w sumie nie tragedia, to kosztuje 25 Euro... chyba, ze ktos ma glowice nie-arkowa, to jest w ciemnej d*
6. poza tym to pod wzgledem galkologii mimo wszystko im sie nawet udalo. dosc ciezko pogodzic aparat, ktory ma byc posrodku miedzy uzytkownikami Powershotow a lustrzanek a tutaj, mimo mojej frustracji z tylnym kolkiem, jest to calosciowo dosc spojne i sensowne. wymaga przyzwyczajenia, ale mozna z czasem nauczyc sie M5 na tyle, zeby plynnie przelaczac sie na niego z DSLR.
nie wiem czy cie w ten sposob nie wykonczylem ("tl;dr") ale moze komus rozwazajacemu M5, albo borykajacemu sie pierwsze dni z tym korpusem sie kiedys przyda :)
Nie wykończyłeś ale musiałem znaleźć czas żeby to wszystko przeczytać ;)...
Co do ustawień to ja mam teraz w ręce m6 więc pewnie nie wszystko jest tak samo ale...
ad3. nic mi się nie kasuje. Jak ustawię seryjny to po włączeniu jest.
ad6. w ustawieniach indywidualnych da się zmienić kierunek kółek, w m6 da się w ogóle sporo pozmieniać w kwestii konfiguracji przycisków.
BTW: w m50 najbardziej wpienia mnie guzikologia rodem z m100 i bateria, typowe dla Canona wiele rzeczy działa lepiej niż w m5 ale kilka rzeczy musieli spiep.....
W tej chwili jak się chce kupić zaawansowane body "M" to trzeba kupić m50 oraz m5 i sobie je złożyć z nich dwóch :lol:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
@
akustyk
Po pewnym czasie używania M50 z tych rzeczy, o których piszesz zostały mi tylko niektóre wkurzające:
pkt.1 - raczej jest OK
pkt.2 - nie da się, nie mam w rezultacie podglądu
pkt.3 - ustawienia zostają po uśpieniu/wyłączeniu
pkt.4 - uśpienie jest niemrawe i aparat ciągle się wybudza - nie umiem dobrze tego ustawić
pkt.5 - też się nie da
pkt 6 i 7 - w M50 tryb M z racji jednego pokrętła wymaga przełączania funkcji - mi to odpowiada. Natomiast jest poważna mina z tym, że przy AutoISO w trybie M nie ma sygnału, że przekroczono zakres - tylko zbyt jasny lub ciemny obraz w wizjerze.
generalnie M50 dosc szybko odpadl u mnie. to wynika z mojej analnosci wzgledem zdania sie na automatyke aparatu - jednak wole miec jak najwiecej bezposredniego dostepu do podstawowych parametrow obslugi pod dedykowanymi kneflami. M50 podoba mi sie ze wzgledu na bardziej uniwersalny ekranik (to jest nieskonczenie wygodniejsze w pionowych kadrach z niskiej perspektywy lub foceniu ludzi "a la sredni format z kominem") ale jednak wole dwa kolka dedykowane do czasow/przyslon.
wybor dla mnie, ze wzgledu na wyzej wspomniana analnosc, zawezil sie do M5 lub M6 :) o zwyciestwie zdecydowala druga analnosc postaci takiej, ze jednak celownik to celownik, mozna komfortowo uzywac w kazdym swietle...
zdecydowanie nie upieram sie, ze zdrowa, niedotkieta powyzszymi dwoma autyzmami osoba, wyjdzie lepiej na M5 :)
-
Czekałem na 90D ale moja cierpliwość się kończy. Co będzie lepsze do video (głównie FHD 60fps) 50'ka czy 5'ka?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Myślę że m50...
Też tak myślę. Przy okazji: żadna M-ka nie ma wyjścia na słuchawki.
-
Też stawiałem na M50, wyjście słuchawkowe i tak się nie przyda (sprzęt do produktów). Mam jeszcze do wyboru 80D, ale lepszy raczej nie będzie a czarny piątunio się zbliża.
Aha, szkło to w 99% przypadków 60 2.8 macro reszta 35 f2 is.
-
Szkło podepniesz do tego każde, a jeśli nie musisz mieć dużego klocka w ręku ;) to brałbym m50...
-
zdebik w tym linku jest test af m50 kontra m6,jak m6 to i m5/m100 obejrzyj od 3:20minuty https://www.youtube.com/watch?v=eD9xgjyYQ-U
-
Dziękuje za pomoc. Wygląda na to, że M50 będzie ok.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
JERONIMO1
No digic8 robi robotę. W ciemnicy jest nokaut, w m6 dokładnie tak to wygląda, ostrzy, ostrzy i lipa...
-
Właśnie kupiłem M50 z przejściówką i dodatkową baterią. Przez black friday dali double cashback więc nie było na co czekać.
-
Gratuluję i nieco zazdroszczę podejścia Canona na rynku UK.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Gratuluję i nieco zazdroszczę podejścia Canona na rynku UK.
Nie ma czego, sam adapter kosztował 109 funtów, bateria 49...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Szkło podepniesz do tego każde,
Skoro tak, to czy, w jakiś sposób (poprzez przejściówkę), można podpiąć pod ten aparat, szkło z mocowaniem Pentax ? Z elektroniką i A/Focusem ?
Np: obiektyw Pentax DA 35mm F:2,4 lub Sigmę 17-50 mm F2.8 Zoom ?
Wie ktoś może ?
Przymierzam się do tego bez lusterkowego systemu EOS "M" Canona, a mam szkła od lustrzankowego Pentaxa ...
No i podobno ma wyjść wersja Mark II tego aparatu. Prawda to ?
-
Przy szybkim zapytaniu:
https://www.amazon.de/pk-EOS-Adapter...er+pentax+ef-m
Nie wiem czy to pod te obiektywy bo tych bagnetów Pentax jest kilka. Ale myślę że dla każdego da się coś znaleść.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kortenis
Skoro tak, to czy, w jakiś sposób (poprzez przejściówkę), można podpiąć pod ten aparat, szkło z mocowaniem Pentax ? Z elektroniką i A/Focusem ?
To był oczywiście skrót myślowy w kontekscie zapytania kolegi. Chodziło oczywiście o szkła EF, EF-S i natywne.
Co do szkieł pentaxa to przejściówki jakieś są ale co i jak będzie działać to trzeba zrobić indywidualne rozpoznanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RomanS
Przecież linkowany adapter nie przenosi żadnej automatyki!
-
Ten nie przenosi, tak jak wyżej pisano trzeba staranniej poszukać. Ale nie jest to tu potrzebne, ponieważ można ustawić ostrość precyzyjnie dla dowolnego manualnego obiektywu.
-
Jednej opcji mi brakuje w eos M, ładowania po usb. W studio nie musiałbym się przejmować bateriami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Jednej opcji mi brakuje w eos M, ładowania po usb. W studio nie musiałbym się przejmować bateriami.
Jest power adapter
-
Cytat:
Zamieszczone przez
JERONIMO1
Jest power adapter
Po USB miałbym tylko jeden kabel.
-
Przejrzałem cały wątek. Troszkę mi się rozjaśniło :-)
Dla uściślenia - do EOS M5 ( i pozostałych bezlusterkowców Canona) potrzebuję szkła z bagnetem EF-M, a do szkieł z lustrzanek C potrzebna jest przejściówka?
Doświadczeni Użytkownicy, podpowiedzcie jakieś niedrogie szkła - jeden spacerzoom i jedna stałka do portretów.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
Przejrzałem cały wątek. Troszkę mi się rozjaśniło :-)
Dla uściślenia - do EOS M5 ( i pozostałych bezlusterkowców Canona) potrzebuję szkła z bagnetem EF-M, a do szkieł z lustrzanek C potrzebna jest przejściówka?
Doświadczeni Użytkownicy, podpowiedzcie jakieś niedrogie szkła - jeden spacerzoom i jedna stałka do portretów.
Pozdrawiam
spacerzoom to 15-45
do portretu to po mojemu EF 50/1.8 STM z adapterem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
spacerzoom to 15-45
do portretu to po mojemu EF 50/1.8 STM z adapterem
@akustyk, dziękuję bardzo.
Ten EF 50/1,8 STM mi się podoba i nawet nie wyrywa dziury w portfelu ;-) Gorzej z adapterem, oryginał kosztuje niemal tyle co szkło.
Ktoś może polecić jakiś zamiennik przenoszący sterowanie?
Spacerzoom jest taki sobie, na m4/3 było by 12-36 mm ( dla FF 24-72) No od czegoś trzeba zacząć.
Mam w m4/3 tele - Panas 100-300, chciałbym utrzymać coś w zakresie, czyli coś ma długim końcu 750-800 mm wg Canona. Są jakieś niewygórowane cenowo obiektywy C lub niezależnych producentów współpracujące z korpusem EOS-M5 ? Zależy mi na sprawnym AF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
@
akustyk, dziękuję bardzo.
Ten EF 50/1,8 STM mi się podoba i nawet nie wyrywa dziury w portfelu ;-) Gorzej z adapterem, oryginał kosztuje niemal tyle co szkło.
Ktoś może polecić jakiś zamiennik przenoszący sterowanie?
Spacerzoom jest taki sobie, na m4/3 było by 12-36 mm ( dla FF 24-72) No od czegoś trzeba zacząć.
Mam w m4/3 tele - Panas 100-300, chciałbym utrzymać coś w zakresie, czyli coś ma długim końcu 750-800 mm wg Canona. Są jakieś niewygórowane cenowo obiektywy C lub niezależnych producentów współpracujące z korpusem EOS-M5 ? Zależy mi na sprawnym AF.
Na adapter jest teraz cashback 230 zł więc wychodzi praktycznie jak podróbka ;).
Co do szkieł to wszystkie szkła EF i EF-S pracują na tym korpusie jak na każdym innym. Jedyna kwestia to ten adapter który moim zdaniem jest konieczny.
Co do szkieł dedykowanych to niemal must have jest naleśnik 22/2.... 8-).
A kit, jak to kit nie jest to eLka ale bardzo dobrze się sprawdza jako tzw szkło uniwersalne.
BTW: ja kupiłem ostatnio 50/1.8 stm taniej niż ten adapter :lol:....
-
Z tego co mi wiadomo to sigma 150-600C dobrze działa z m5,jest test chłopaków z camerastoretv i w akcji jest sigma https://youtu.be/JBNjn1g1LbY
-
Cytat:
Zamieszczone przez
JERONIMO1
Z tego co mi wiadomo to sigma 150-600C dobrze działa z m5,jest test chłopaków z camerastoretv i w akcji jest sigma
https://youtu.be/JBNjn1g1LbY
Lufa imponująca. Dla mnie zapora cenowa. Ale dzięki za wskazówkę ;-)
@Kolekcjoner, dziękuję za porady. Może zdradzisz na PW gdzie takie tanie źródełko? Może i body stamtąd się nada?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
Lufa imponująca. Dla mnie zapora cenowa. Ale dzięki za wskazówkę ;-)
@
Kolekcjoner, dziękuję za porady. Może zdradzisz na PW gdzie takie tanie źródełko? Może i body stamtąd się nada?
To żadna tajemnica. Ja kupiłem w czarny piątek w eurortvagd czy jak im tam ;). Z tego co pamiętam to mają tam M5 w outlecie w dobrej cenie.
-
EOS M5 Mark II - są jakieś przecieki? Ktoś coś wie? Co to będzie? Kiedy? Za ile?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
EOS M5 Mark II - są jakieś przecieki? Ktoś coś wie? Co to będzie? Kiedy? Za ile?
Po pierwsze to jakie będą zmiany. Póki co potwierdza się DPAF w video 4k. Dla mnie marginalna sprawa.
Nie słychać o nowym sensorze, nowym procku a bez tego to jest coś jak M50.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Po pierwsze to jakie będą zmiany. Póki co potwierdza się DPAF w video 4k. Dla mnie marginalna sprawa.
Nie słychać o nowym sensorze, nowym procku a bez tego to jest coś jak M50.
Procesor może być nie tyle nowy, co nowszy. M5 miał DIGIC 7, teraz może dostanie ( tak jak M50) DIGIC 8
-
No nie wiem. Trochę by się znalazło rzeczy.
Pytanie bardziej o strategię, czy Canon będzie chciał już dać w palnik w eMkach i powoli likwidować wyższą klasę dslr /80d/ czy jeszcze z tym poczekają?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
No nie wiem. Trochę by się znalazło rzeczy.
Pytanie bardziej o strategię, czy Canon będzie chciał już dać w palnik w eMkach i powoli likwidować wyższą klasę dslr /80d/ czy jeszcze z tym poczekają?
Ot polityka Panie... :twisted:
Marketing przekona księgowość, a ci zarząd.