-
Odp: Canon EF 35/1.4 L mkII
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Przeczytajcie jeszcze raz post pana.kolegi i wskażcie, w którym miejscu drwi, czy troluje? Ktoś tutaj chyba naprawdę ma poważne problemy (sprzętowe:)) i to na pewno nie pan.kolega:)
No też mi się tak wydaje. Bardziej sarkazm.
-
Takie małe info w usa zaczynaja realizować zamówienia na 35mm 1.4 II
http://www.bhphotovideo.com/c/produc...4l_ii_usm.html
Ciekaw jestem kiedy w Europie będą dostępne
-
W Polsce już jest - na cyfrowe.pl za jedyne 8700 PLN (2300 USD). Poczekam na inne sklepy w jakiej cenie będą miały. Różnica 500USD w cenie między USA a Polska - zdecydowanie za duża. W porównaniu do różnicy przy 7DII czy 100-400/II jest masakra.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
LukasS
W Polsce już jest - na cyfrowe.pl za jedyne 8700 PLN (2300 USD). Poczekam na inne sklepy w jakiej cenie będą miały. Różnica 500USD w cenie między USA a Polska - zdecydowanie za duża. W porównaniu do różnicy przy 7DII czy 100-400/II jest masakra.
A np. C16-35/4L IS w Polsce kosztuje sobie 3800 PLN np w MM wobec 1049 USD w BH Photo. Czyli można...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
A np. C16-35/4L IS w Polsce kosztuje sobie 3800 PLN np w MM wobec 1049 USD w BH Photo. Czyli można...
Mam nadzieję, że cena po świętach spadnie :) - bliżej 7 tys, nadzieja matką głupich?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
LukasS
Mam nadzieję, że cena po świętach spadnie :) - bliżej 7 tys, nadzieja matką głupich?
A na kolejne święta do 6k pln i będzie już rozsądnie ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
A na kolejne święta do 6k pln i będzie już rozsądnie ;).
Rozsądnie to już co innego ale na prostackie przeliczenie 1800 USD na 6800 PLN to chyba mamy prawo liczyć ;)
-
Tyle kosztowała 7DII w US i 6,600 w Polsce. Dlatego dziwię się że cyfrowe.pl tak wysoko wyceniło ten obiektyw. Ale patrząc na inne sklepy dochodzę do wniosku że to ich radosna twórczość i że na razie tylko oni mają ten obiektyw w formie preorderu. Premiera miała być w połowie października więc jeszcze spokojnie poobserwuję co się dzieje u nas na rynku. W ostateczności zamówię w US i przywiezie mi go znajomy lub kupię w HK z dostawą do Polski (ale bez dopłaty VAT).
-
-
Bardzo dobrze:
LensRentals.com - 35mm f/1.4 Shootout: Canon 35mm f/1.4L II VS Sigma 35mm Art VS Canon 35mm f/1.4L I
Testy na lensrentals to dla mnie jedyne, które opisują wykresami to co widać na obrazku. W odróżnieniu od wykresów MTF50, które wydają mi sie bezwartościowe.
-
czy ktoś z obecnych tutaj posiada do szkło :) ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
diac
czy ktoś z obecnych tutaj posiada do szkło :) ?
Może głupio zapytam. A czy jest już w sprzedaży, bo jeszcze nigdzie nie widziałem...?
-
u nas jeszcze nie ma chyba, ale da się już kupić
-
-
Canon EF 35/1.4 L mkII
Mi dziś przyszła paczka ze sklepu panamoz za 1430 f
Ale teraz mam przeprowadzkę i tylko sprawdziłem czy działa i czy nie ma bf ff
-
U Jackie Chana na mieście po 7000 złotych ;)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dan_jo
ceny zabójcze i niestety sądze ze szybko nie spadna, ale szkło optycznie rządzi,
i nagle okaże się, że 35L I to złom i nie da się nim robić zdjęć :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
ceny zabójcze i niestety sądze ze szybko nie spadna, ale szkło optycznie rządzi
sebcio80, cena już spadła, bo jeszcze 4 dni temu wszyscy po 8700 krzyczeli:shock:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
Zaraz wystawię na giełdę :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
Taka opinia obowiązuje (przynajmniej na CB) odkąd ukazała się Sigma.
Myślę, że teraz po objawieniu się cen, zapanuje opinia, że stary C35L to klasyka obrazka dla f=35mm i niezawodność AF.
A nowy: najzdrowiej dla psychiki jest stwierdzić, że jest niewart swojej ceny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Taka opinia obowiązuje (przynajmniej na CB) odkąd ukazała się Sigma.
Dodajmy, że opinia prezentowana przez bardzo szczególne grono tego forum ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Myślę, że teraz po objawieniu się cen, zapanuje opinia, że stary C35L to klasyka obrazka dla f=35mm i niezawodność AF.
A nowy: najzdrowiej dla psychiki jest stwierdzić, że jest niewart swojej ceny.
Ta opinie przyjdzie również za sprawą w/w grona.
Czyli reasumując - SIGMA RZĄDZI :evil:, bo dobra jakość w jedynie słusznej cenie :)
-
Pierwsze testy pokazują, że szkło jest znakomite optycznie. Na pierwszych zdjęciach widać, że CA sprowadzono do minimum a bokeh jest o.k.
Wydawałoby się, że cena ponad 2x Sigma i ponad 3x C35/2 IS (czyli cena amerykańska) ma jakieś tam uzasadnienie. Natomiast debiut z taką polską ceną sprawi, że ludzie oleją tą ofertę. Tak było z C35/2 IS z ceną 3tys. Późniejsza obniżka o 30% nie przywróciła już zainteresowania. A szkło moim zdaniem jest świetne.
Przyjęcie na starcie jest ważne - to było widać po debiucie C16-35/4L IS.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Natomiast debiut z taką polską ceną sprawi, że ludzie oleją tą ofertę. IS.
Nie wiem czy oleją, bo jak widać poprawiono to co poprzednika najbardziej bolało zapewne pozostawiając świetny AF, który w 35/1.4L jest już nieomylny i bardzo szybki. Co z tego, że sigma 2x tańsza jak wiemy jak działa z canonem. Dla kogoś, kto jest zdecydowany wydać kasę i chce pewne szkło nie będzie rozważał 1-2k w tą czy w tamtą, bo cena za pół roku będzie wyglądać inaczej. Dla zawodowca nie ma to znaczenia a amator co ciuła każdą złotówkę pewnie, że się będzie zastanawiał ;).
-
Wiesz Matsil, ludzie którzy zawodowo zajmują się fotografią też liczą każdą złotówkę i to nie tylko w Polsce. To samo pewnie powiedziałbyś o gazowaniu lpg drogich bryk. Stać go na super auto a na Pb już nie. Ja ci powiem tak, że po co przepłacać skoro można to zrobić równie dobrze zamiennikiem. Kolega forumowy który trzepie rocznie masę ślubów pokazał że Sigma Art świetnie daje radę. Żyje z fotografii a jednak w dupie ma czerwony pasek. Takich ludzi jest więcej.
-
zgodze sie z Matsilem
profesjonalista nie będzie polegał na "zamienniku"
jak sie z czegos zyje to trzeba tez czasem zainwestowac
dobrze zainwestowac
zreszta w prawdziwym zyciu realna wartosc $ czy euro jest duzo wyzsza i nie jest to jakies mega wyznanie kupic raz na pare lat porzadny obiektyw
jestesmy malym ryneczkiem i takim dlugo jeszcze zostaniemy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
jestesmy malym ryneczkiem i takim dlugo jeszcze zostaniemy
ale sprzedawcy nie do końca to zauważają i dają cenę, jakby nie wiadomo jakie branie było na to szkło:confused:
marfot dobrze napisał, że cena na początek u nas jest z d.py, porównując nawet z ostatnich premier to 100-400 dwójka była za 9k gdzie w US jest za 2200$, a 35LII jest za 1800$, a u nas na cyfrowych.pl 70 pln róznicy.:shock:
-
dają bo ci co maja kupić i tak kupią
zauważ ze u nas dużo rzeczy kosztuje drożej niż z zagranica i schodzi
-
Za kilka lat może nawet w przyszłym roku będzie wolny handel z usa to ładnie zrówna ceny:) TTiP czy jakoś tak:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
diac
Za kilka lat może nawet w przyszłym roku będzie wolny handel z usa to ładnie zrówna ceny:) TTiP czy jakoś tak:)
Ale problem dotyczy wybryku Canona w odniesieniu konkretnie do ceny C35/1.4LII. Padło tu już sporo przykładów nowych obiektywów, które w Polsce mają cenę bardzo bliską USA ( z naszym VAT-em :mrgreen:) a przy okazji akceptowalną na starcie.
To jakaś marketingowo-polityczna szykana, która udupia ewidentny sukces inżynierów Canona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
horak
To samo pewnie powiedziałbyś o gazowaniu lpg drogich bryk. Stać go na super auto a na Pb już nie.
Mniej więcej. Mam Imprezę STI i wiele osób te auta "gazuje", bo średnie spalanie Pb98 ok. 15-18 a na torze spokojnie 40-50l :). Ja uważam, że gaz w takim aucie, to nie oszczędność a profanacja, ale to moje zdanie ;).
Zgadzam się, że można działać zamiennikiem, który jest tańszy, ale który zapewnia takie same parametry i komfort pracy. A tu niestety tak nie jest, bo sigma w słabym świetle będzie działać słabo. Dlaczego nie kupiłem sigmy 35 tylko nadal mam słabszy optycznie 35L? Przecież za cenę używki miałbym nowego "kundelka". Ano właśnie dlatego - wypróbowałem i z całą świadomością powiedziałem "dziękuję". Szkoda czasu i nerwów za te parę złotych :).
Nie jestem za tym, żeby bez sensu wydawać kasę, ale też nie uznaję półśrodków.
Apropo ceny, to każdy, kto kiedykolwiek miał coś wspólnego z marketingiem szybko to zrozumie. Są dwie drogi - niska cena i duży obrót lub wysoka cena, mniejszy obrót, ale podobny zysk. Na produktach niszowych, których produkcja jest droga zdecydowanie wchodzi się w tą drugą drogę. To nie Biedronka, gdzie salceson idzie za miliony a lokalna masarnia trzepie go ile wlezie. Tu klient wie czego chce i pomimo ceny kupi. To samo z autami z wyższej półki. Oczywiście jest jeszcze coś takiego jak pozycjonowanie klienta, bo głupio by było jak na ulicy byłoby tyle DB9 co fordów mondeo :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Mniej więcej. Mam Imprezę STI i wiele osób te auta "gazuje", bo średnie spalanie Pb98 ok. 15-18 a na torze spokojnie 40-50l :). Ja uważam, że gaz w takim aucie, to nie oszczędność a profanacja, ale to moje zdanie ;).
Zgadzam się, że można działać zamiennikiem, który jest tańszy, ale który zapewnia takie same parametry i komfort pracy. A tu niestety tak nie jest, bo sigma w słabym świetle będzie działać słabo. Dlaczego nie kupiłem sigmy 35 tylko nadal mam słabszy optycznie 35L? Przecież za cenę używki miałbym nowego "kundelka". Ano właśnie dlatego - wypróbowałem i z całą świadomością powiedziałem "dziękuję". Szkoda czasu i nerwów za te parę złotych :).
Nie jestem za tym, żeby bez sensu wydawać kasę, ale też nie uznaję półśrodków.
Apropo ceny, to każdy, kto kiedykolwiek miał coś wspólnego z marketingiem szybko to zrozumie. Są dwie drogi - niska cena i duży obrót lub wysoka cena, mniejszy obrót, ale podobny zysk. Na produktach niszowych, których produkcja jest droga zdecydowanie wchodzi się w tą drugą drogę. To nie Biedronka, gdzie salceson idzie za miliony a lokalna masarnia trzepie go ile wlezie. Tu klient wie czego chce i pomimo ceny kupi. To samo z autami z wyższej półki. Oczywiście jest jeszcze coś takiego jak pozycjonowanie klienta, bo głupio by było jak na ulicy byłoby tyle DB9 co fordów mondeo :).
Wybacz, ale zatrzymałeś się na etapie instalacji I generacji. Przejechałem kilkaset tysięcy na LPG i śmieszą mnie takie opinie. W tel chwili nie wiesz czy jedziesz na PB czy LPG, przy dobrze założonej instalacji nie wiesz kiedy się przełącza i nie wiesz na jakim paliwie jedziesz. Wracając do obiektywów to kundlami obiektywy ART Sigmy mogą nazywać tylko ci co nigdy nie mieli ich w ręku albo znaczek/pasek czerwony Canona znaczy dla nich więcej niż jakość optyczna szkła.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Wybacz, ale zatrzymałeś się na etapie instalacji I generacji. Przejechałem kilkaset tysięcy na LPG i śmieszą mnie takie opinie.
Może w fiacie panda, nie w imprezie STI :p
Mnie też śmieszą takie opinie :)
Proste pytanie. Dlaczego producent skonstruował to auto na zasilanie Pb a nie LPG?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Może w fiacie panda, nie w imprezie STI :p
Mnie też śmieszą takie opinie :)
Proste pytanie. Dlaczego producent skonstruował to auto na zasilanie Pb a nie LPG?
A jeździłeś imprezą z LPG ? Nie montują bo marketingowo jest to nieopłacalne.
Impreza to niższa klasa średnia, jest sporo większych wyzwań dla lpg:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
A jeździłeś imprezą z LPG ? Nie montują bo marketingowo jest to nieopłacalne.
Impreza to niższa klasa średnia, jest sporo większych wyzwań dla lpg:)
No widzisz, nie wiesz za bardzo o czym piszesz ;). Kilku znajomych ma LPG w imprezie STI i dokładnie wiem jakie są ograniczenia i wady.
Impreza STI to trochę inne auto niż zwykła impreza. Dodatkowo sprawa komplikuje, jeżeli jeszcze trochę "podłubana". Dość mocno wysilony silnik 2,5T z LPG nie lubi niskich temperatur zewnętrznych i poniżej -10st C po prostu nie działa. Najgorsze. że przy wyczynowej jeździe temperatura silnika na LPG idzie bardzo mocno w górę, woda i olej przekraczają 120st C, co działa destrukcyjnie. Potrzebne są dodatkowe chłodnice wody, oleju, pompy itd. czyli zwiększanie ciężaru i ograniczeń. Przy codziennej jeździe jest OK, ale na co dzień to można i fiatem pandą jeździć ;).
To samo z fotografią, możesz oszczędzać świadomie godząc się na pewne ograniczenia, a możesz płacąc więcej tych ograniczeń nie mieć. Pytanie w którą stronę chcesz pójść i tylko o to mi chodzi.
Ale to nie wątek o LPG, kolega nawiązał do tego więc sprecyzowałem :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Impreza czy to STI czy nie to nadal zwykłe auto, które akurat z LPG radzi sobie świetnie, a 99% użytkowników STI nie jeździ wyczynowo w ekstremalnych warunkach żeby LPG ich ograniczało.
Odebrałem to tak że, ktoś kto myśli, że zagazowanie Subaru Imprezy STI - samochodu przecież kultowego - legendy jest profanacją pewnie podobnie myśl o podpinaniu do swojego body Canona szkieł niesystemowych - to też może być profanacja - przecież jedną z drugim nie może dobrze zagrać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
No widzisz, nie wiesz za bardzo o czym piszesz ;). Kilku znajomych ma LPG w imprezie STI i dokładnie wiem jakie są ograniczenia i wady.
Impreza STI to trochę inne auto niż zwykła impreza. Dodatkowo sprawa komplikuje, jeżeli jeszcze trochę "podłubana". Dość mocno wysilony silnik 2,5T z LPG nie lubi niskich temperatur zewnętrznych i poniżej -10st C po prostu nie działa. Najgorsze. że przy wyczynowej jeździe temperatura silnika na LPG idzie bardzo mocno w górę, woda i olej przekraczają 120st C, co działa destrukcyjnie. Potrzebne są dodatkowe chłodnice wody, oleju, pompy itd. czyli zwiększanie ciężaru i ograniczeń. Przy codziennej jeździe jest OK, ale na co dzień to można i fiatem pandą jeździć ;).
To samo z fotografią, możesz oszczędzać świadomie godząc się na pewne ograniczenia, a możesz płacąc więcej tych ograniczeń nie mieć. Pytanie w którą stronę chcesz pójść i tylko o to mi chodzi.
Ale to nie wątek o LPG, kolega nawiązał do tego więc sprecyzowałem :).
Piszę o użytkownikach którzy robią 20-30 tys rocznie w mieście, nie o zawodach itd
Dla mnie seria Art to zaawansowana amatorska półka gdzie Sigma powoli acz sukcesywnie wywala serię L z piedestału
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Dla mnie seria Art to zaawansowana amatorska półka gdzie Sigma powoli acz sukcesywnie wywala serię L z piedestału
Z tym wywala to bym nie przesadzał, bo ideału w działaniu żaden egzemplarz Art nie osiągnął i pewnie długo nie osiągnie. Ale faktem jest, że te szkiełka działają bardzo motywująco na Canona, który też sukcesywnie swoje obiektywy poprawia ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Z tym wywala to bym nie przesadzał, bo ideału w działaniu żaden egzemplarz Art nie osiągnął i pewnie długo nie osiągnie. Ale faktem jest, że te szkiełka działają bardzo motywująco na Canona, który też sukcesywnie swoje obiektywy poprawia ;).
Która elka jest lepsza od odpowiednika sigmy art ?
-
tom bajki dzieciom opowiadaj nie nam
zadowolony jesteś z sigmy? ok niech ci służy
jedyne co sigma wywala z polki to wcześniejsze modele
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
No właśnie bohater tego wątku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
tom bajki dzieciom opowiadaj nie nam
zadowolony jesteś z sigmy? ok niech ci służy
jedyne co sigma wywala z polki to wcześniejsze modele
Jestem zadowolony, wywaliłem większość elek
-
nie rozumiem dlaczego nie wywaliłeś wszystkich? jednak sigma nie bangla?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Tak szczerze, które eLki używałeś i ich odpowiedniki Art w warunkach bojowych nie krócej niż kilka imprez?
Bo jeżeli zadajesz takie pytania, to mam dużą wątpliwość. To tak jak z tym LPG w STI :).
35 Art jest świetna optycznie, nie przeczę. Co z tego jak miałem z niej wiele nietrafionych ujęć.
I muszę powiedzieć, że i tak pod tym wzgledem wypada niż jej młodszy braciszek 50 Art :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Tak szczerze, które eLki używałeś i ich odpowiedniki Art w warunkach bojowych nie krócej niż kilka imprez?
Bo jeżeli zadajesz takie pytania, to mam dużą wątpliwość. To tak jak z tym LPG w STI :).
35 Art jest świetna optycznie, nie przeczę. Co z tego jak miałem z niej wiele nietrafionych ujęć.
I muszę powiedzieć, że i tak pod tym wzgledem wypada niż jej młodszy braciszek 50 Art :).
W cropie 15-85 na 18-35 a w FF 35L dla 35A, 50 1,4 na A50, czekam na 85A i na razie zostaje L, 135 na razie zostaje L, 70-200, 100-400, 300, 400 zostaje na razie L. W macro na razie też zostaje 100L. Nie twierdze że art to najlepsze obiektywy ale jak Sigma wypuści odpowiednik 6D i będzie on lepszy to nie będę się wahał z wymianą tylko dlatego że to kundel :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
A 50 1.2 wymieniłem na 1,4, wiem profanacja
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
15-85 na 18-35 a w FF 35L dla 35A, 50 1,4
Nie wiedziałem, że 15-85 i 50/1.4 canona to eLki, ale człowiek całe życie się uczy :).
Bez sensu porównywanie 15-85 do 18-35, przecież to 2 różne światy...
Czego Ci brakuje w 85L, aberracje? Jak chcesz wymienić 100L, to jestem w stanie zrozumieć, też sprzedałem ;).
P.S. Dla każdego słowo "lepszy" oznacza coś innego. Jak widać nie mamy zbieżności ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Nie wiedziałem, że 15-85 i 50/1.4 canona to eLki, ale człowiek całe życie się uczy :).
Bez sensu porównywanie 15-85 do 18-35, przecież to 2 różne światy...
Czego Ci brakuje w 85L, aberracje? Jak chcesz wymienić 100L, to jestem w stanie zrozumieć, też sprzedałem ;).
P.S. Dla każdego słowo "lepszy" oznacza coś innego. Jak widać nie mamy zbieżności ;).
Wiedziałem że się do 15-85 przyczepisz :). Masz gdzieś opinię innych, dla ciebie elki i subaru to świętość, szkoda mi słów
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Wiedziałem że się do 15-85 przyczepisz :). Masz gdzieś opinię innych, dla ciebie elki i subaru to świętość, szkoda mi słów
Przyczepiłem się też do 50/1.4 :p - zadałem dość proste pytanie (które eLki) i wyszło, że zamieniłeś jedynie 35 a dodałeś całą listę od czapy, także tych potencjalnych w sumie nie wiem po co...
A apropo subaru, to wypowiadałem się na jednym konkretnym przykładzie, bo mam zasadę, że wypowiadam się w tematach na które mam pojęcie. A Ty chciałeś zabłysnąć tym LPG i zabłysnąłeś... niewiedzą ;). Szkoda słów...
Cytat:
Zamieszczone przez
horak
99% użytkowników STI nie jeździ wyczynowo w ekstremalnych warunkach
Oj i tu byś się bardzo zdziwił..
Nie chodzi mi o to, że to niezwykłe auto, ale o to jakie ograniczenia akurat w tym modelu i silniku powoduje LPG ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Przyczepiłem się też do 50/1.4 :p - zadałem dość proste pytanie (które eLki) i wyszło, że zamieniłeś jedynie 35 a dodałeś całą listę od czapy, także tych potencjalnych w sumie nie wiem po co...
A apropo subaru, to wypowiadałem się na jednym konkretnym przykładzie, bo mam zasadę, że wypowiadam się w tematach na które mam pojęcie. A Ty chciałeś zabłysnąć tym LPG i zabłysnąłeś... niewiedzą ;). Szkoda słów...
Czytaj uważnie, napisałem na co zamieniłem 50 1,2. 85L - czy napisałem że czegoś mi brakuje. Zaślepia cię czerwony pasek, nawet nie czytasz co się do ciebie pisze.
Jeszcze raz, czytaj ze zrozumieniem, napisałem co wymieniłem. Ja wymieniłem, nie znaczy to że każdy wymieni. Czy to Canon czy Sigma są lepsze i gorsze egzemplarze. Może ja trafiłem lepiej a ty gorzej. A może dla ciebie Canon to jedyny słuszny producent a reszta to jak to nazywasz - kundle. Niczym nie chciałem zabłysnąć, napisałem ze zrobiłem kilkaset tys na lpg i to prawda, robiłem 60tys rocznie na lpg i śmieszy mnie psioczenie na gaz. Nie ścigałem się i nie startowałem w zawodach, nie mam o tym pojęcia i o tym nigdy nie pisałem, sam sobie to dopowiedziałeś.
-