Dzięki mkkaczy za wątek! Oglądam i analizuję. W zastanawiam się ostatnio nad połówką i jeszcze chyba mi trochę zejdzie. Bo wybór musi być przemyślany :)
Wersja do druku
Dzięki mkkaczy za wątek! Oglądam i analizuję. W zastanawiam się ostatnio nad połówką i jeszcze chyba mi trochę zejdzie. Bo wybór musi być przemyślany :)
dr11 piękne to masz na ts-e kupione czy profesjonalne dorobione ?
Po świecie szukałem, a znalazłem na targach :) To wersja tylko pod TS-E, nie ma dostępnych jeszcze innych dodatków mocujących. Jest osobny model pod N14-24 i ona ma redukcje pod gwint jako akcesorium. Także szansa na ewolucję w przyszłości jest.
Wchodzą do tego filtry 150mm, połówkowy to przynajmniej 200mm na dłuższym boku będzie chyba potrzebny. I jak patrzę w wątku na przykłady, to raczej hard na takim kącie jest użyteczniejszy. Ale cały czas myślę, bo nie mam na razie szans na zakup więcej niż jednej sztuki z racji pułapu cenowego takich wielkich szyb.
Fajnie to wygląda. Wiem że Haida też ma holdery pod nietypowe obiektywy
<p>Haida, Professional Manufacturer to Camera Filters and other Lens Accessories</p>
Gdzieś w sieci spotkałem nawet takie, gdzie montuje się holder nie do gwintu w w obiektywie, ale na mocowaniu osłony przeciw słonecznej.
No właśnie w tym moim modelu tak się to odbywa. Ale element mocujący holder do obiektywu jest wkręcony w większy pierścien zewnętrzny, który to z oporem obraca się w holderze (w celu ustalenia przechyłu połówki). Więc jeśli uda się wykręcic ten osłonowy element mocujący z pierścienia, będzie można dokręcic w jego miejsce jakąś redukcję na gwint obiektywów i holder stanie się bardziej uniwersalny. Producent Nisi, materiał - w całości czernione aluminium.
mkkaczy, a Ty statystycznie do krajobrazów jakiego rodzaju połówek częściej używasz, hard czy soft? Chodzi mi oczywiście o szeroki kąt.
Podobno NiSi ma dobre produkty.
Co do połówek, to nie mam jakiejś uniwersalnej. Woda z czystym horyzontem to hard, wschód i zachód z czystym horyzontem to reverse, a wystające rzeczy ponad horyzont to soft.
Ta połówka Lee, mimo że jest nazwana hard, nie ma wcale aż tak twardego przejścia. Powiedział bym, że takie akurat.
Sunders, zgadza się.
mkkaczy, dzięki za podpowiedzi. Z tym Lee to zauważyłem, że krawędź jest dość fajnie poprowadzona.
Wesołych Świąt! :)