Odp: [recenzja] TAMRON 15-30 2.8 VC USD
Witam
Tutaj kolega zza żółtej miedzy. :)
Ten Tamron robi obłędne wrażenie, idealny zakres + jasne światło + stabilizacja obrazu - architektura, krajobraz, wnętrza, na nawet jako szerokie repo na długim końcu. Szansa na pozbycie się 2-3 szkieł i zastąpić go jednym. Wagowo wcale w plecaku gorzeje nie będzie. A że ręce bolą od wagi ? Pare tygodni focenia i wycwiczą się :)
Tutaj filmik porównujący go ze znanym i uznanym N14-24 2.8, którego ponoć nam zazdrościcie - podobie jak w przypadku porównian Canonowskimi UWA wypada świetnie.
https://www.youtube.com/watch?v=fbs4VYlkMjM
Przymierzam się mocno do zakupu. Czy ktoś kto z nim obcował dłużej może potwierdzić juz z pełną odpowiedzialnoscią, że nie ma żadnej skazy?
Jak jest z tą pracą pod światło ? Optyczni piszą ,że kiepsko, że bliki, inni mowią że kontrastowo i lepiej niż w Tokinie, czy N14-24...
Macie jakieś doświadczenia ?
Mam go odkąd się pojawił. Ostry. Dobrze pracuje pod światło, daje ładne kontrastowe kolory w takich sytuacjach, pojawiają się bliki ale sporadycznie. Na imprezach stajesz przed parą tańczącą i masz w kadrze dodatkowo całą salę. Jeśli ktoś znajdzie się w centrum kadru jest ok ale na brzegach mocno rozciąga obraz na 15mm. Zbawiennego wpływu stabilizacji nie zauważyłem. Ostrzy z bardzo bliskiej odległości. Wspaniale rozmywa tło.
Jutro prawdopodobnie bedę go miał w sobotę zlecenie (wesele) więc pochwalę sie w poniedziałek :)
@tryba twe słowa są miodem na me serce:)
Miał ktoś to szkło na ciemnej sali podczas ostrej zabawy?
Cytat:
Zamieszczone przez
gentelman
Miał ktoś to szkło na ciemnej sali podczas ostrej zabawy?
Perwersyjne pytanie...
Miałem. Czarny obraz. Noktowizora z aparatu nie robi :(.
Napomnę tylko o wakacyjnej promocji na to szkło - 4599 zł :)
Mam to szkiełko i sprawdziłem w czasie ślubów. Panowie brać nie gadać ;), 2 mankamenty które mi przeszkadzają al pewnie przywyknę. To pierścień zmiany ogniskowej jest z przodu obiektywu więc inaczej niż w szkłach Canona :( (mylę się) i dosyć ciężko chodzi. Druga sprawa to ciężar - szok w połączeniu z 5D+grip jest naprawdę ciężko mimo, że lubię czuć aparat w dłoni to tutaj jest masakra.
Cytat:
Zamieszczone przez
diplo
Mam to szkiełko i sprawdziłem w czasie ślubów. Panowie brać nie gadać ;), 2 mankamenty które mi przeszkadzają al pewnie przywyknę. To pierścień zmiany ogniskowej jest z przodu obiektywu więc inaczej niż w szkłach Canona :( (mylę się) i dosyć ciężko chodzi. Druga sprawa to ciężar - szok w połączeniu z 5D+grip jest naprawdę ciężko mimo, że lubię czuć aparat w dłoni to tutaj jest masakra.
Czyli AF dobrze sobie radzi? Szkoda tylko że nie ma dedykowanej przystawki na filtry jak dla samyanga 14...
Nie wiem jak w tym Samyangu jest, ale w tym szkle jest naprawdę olbrzymia przednia soczewka więc nie wiem czy sens był by.